Verenigde Staten

De Verenigde Staten staan bekend als het land met onbeperkte mogelijkheden. Al jarenlang emigreren bewoners van over de hele wereld hierheen om hun dromen na te jagen. Het is een enorm groot land met veel verschillende aspecten. Prachtige natuurparken, supersteden, entertainment en vooral veel eten en drinken. Het land leent zich uitstekend voor zowel een kort als een lang bezoek.

De Verenigde Staten in beeld

Visum

Als je naar de Verenigde Staten wilt, moet je voor vertrek een ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) aanvragen. Dit geldt voor iedereen dit onder het Visa Waiver programma valt. Je moet dit uiterlijk 72 uur voor vertrek geregeld hebben, anders kan het gebeuren dat je niet zeker weet of je toestemming hebt gekregen. Heb je toestemming gekregen, dan is deze voor twee jaar geldig. Krijg je in de tussenliggende periode een nieuw paspoort, dan moet je wel weer opnieuw een ESTA aanvragen. Je mag maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten blijven per keer en je mag onbeperkt in- en uitreizen. Vraag je ESTA online aan. De kosten van het aanvragen van een ESTA zijn $ 14.00 per persoon.

Wil je liever dat een Nederlands visumbureau de ESTA-toestemming voor je regelt? Neem dan een kijkje bij e-visums.nl. Je betaald slechts € 29,95 en krijgt je ESTA binnen 4 – 72 uur. Het voordeel hiervan is dat je alles in het Nederlands kunt invullen en bij vragen een aanspreekpunt hebt.

Verenigde Staten in een opsomming:

Taal: Engels
Hoofdstad: Washington D.C.
Munteenheid: Amerikaanse dollar
Tijdzone: UTC-5 tot UTC -10

Geld opnemen

In de Verenigde Staten wordt je creditcard (bijna) overal geaccepteerd. Het is de belangrijkste manier van betalen. Soms wordt er gevraagd of je een debit- of creditcard hebt. In veel gevallen wordt er niet eens gevraagd naar de pincode en hoef je alleen maar te tekenen. Hou er rekening mee dat er bij tankstations vaak gevraagd wordt om een postcode. Aangezien de postcode in de Verenigde Staten vijf cijfers heeft, geeft dit vaak een foutmelding met de Nederlandse creditcard. Je kunt dan gewoon binnen betalen.

De Amerikaanse dollar kent zowel munten als biljetten. De muntenreeks bestaat uit 1, 5, 10, 25, 50 cent en 1 dollar. De munten met de waarde 50 cent en 1 dollar komen niet veel voor. De biljettenreeks bestaat uit 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Het biljet van 2 dollar komt net als de 50 cent munt en de 1 dollar munt weinig voor. Veel pinautomaten geven als hoogste biljet 20 dollar uit. De biljetten lijken qua kleur heel erg op elkaar en zijn daarom wat lastig uit elkaar te houden.

Fooi en belasting

In de Verenigde Staten krijgen veel serveerders/serveersters een minimumloon waarvan ze niet rond kunnen komen. Het is dan ook heel gewoon om een fooi achter te laten als je ergens hebt gegeten. De ongeschreven regel is dat dit 15-20% van het totale bedrag is. Als er op de rekening ‘gratuity included‘ of ‘tip included‘ staat is de fooi al inbegrepen. Dit geldt overigens niet alleen in restaurants, maar ook bij de kapper, in een taxi of voor een gids. Het is ook niet ongebruikelijk om kruiers en portiers een klein bedrag te geven. In veel hotels ligt er ook een envelop klaar voor een fooi voor de medewerker die de kamers schoon maakt.

In veel staten is de belasting niet inbegrepen in de prijs die vermeld staat op een product. Als je dus iets koopt, hou er dan rekening mee dat er meestal nog een percentage overheen komt. Deze belasting loopt uiteen van ongeveer 4% tot 10%. Hij geldt alleen voor non-primaire levensbehoeften.

Meer informatie over de sales tax

Het verkeer in de Verenigde Staten

Je kunt in de Verenigde Staten prima een auto huren om van A naar B te gaan. De verkeersregels zijn over het algemeen vergelijkbaar met die in Nederland. De enorme snelwegen zijn wel een fenomeen wat wij niet kennen. Op sommige plaatsen heb je al snel vijf of zes banen naast elkaar. Hier geldt het principe ‘Keep your Lane‘. Je zoekt de baan op met andere auto’s die een vergelijkbare snelheid rijden en blijft daar. Je hoeft dus niet steeds terug te gaan naar de meest rechter baan. De maximum snelheid verschilt per staat en staat naast de weg aangegeven. Sommige navigatiesystemen laten dit ook zien. Kijk niet gek op als iedereen je voorbij raast, de gemiddelde Amerikaan rijdt minstens 10 MPH te hard.

In dorpen en steden mag je bij het stoplicht om rechtsaf te slaan door rood rijden, tenzij er staat aangegeven dat dit niet mag. Je ziet dan een bord met de tekst ‘No Turn on Red‘. Wel is het je eigen verantwoordelijkheid om goed te kijken of de weg vrij is. Je hebt geen voorrang en moet dus voorrang verlenen aan de auto’s op de desbetreffende weg.

In sommige steden heb je in het midden van de weg een gedeelde gele strook. Dit is voor het verkeer wat linksaf wil slaan. Zo heeft het overige verkeer geen last van auto’s die afremmen en moeten wachten. Het is even wennen, maar het werkt heel fijn. Gebruik deze baan niet om in te halen!

Booking.com

Zorg ervoor dat je een volledige stop maakt bij een stopbord. Deze borden zijn heilig in de Verenigde Staten en je kunt een fikse boete krijgen als je geen volledige stop maakt. Ze staan op heel veel plaatsen en dat kan vervelend zijn. De stopborden staan vaak op een kruising. Het is gebruikelijk dat degene die als eerste stopt ook weer als eerste verder mag. Verder geldt dat als je tegelijkertijd aankomt op de kruising de persoon die van rechts komt voorrang heeft. Ook schoolbussen hebben een stopbord. Als deze uit klapt moet je stoppen en je mag de schoolbus in zo’n geval ook niet inhalen.

Als je geen zin hebt om zelf te rijden en je bevind je voornamelijk in grote steden, installeer dan de app Lyft of Uber. Deze zijn vaak goedkoper dan een taxi. Je krijgt van tevoren de prijs te zien, wat ook heel fijn is.

Onze route

Onze eerste roadtrip start in Los Angeles waar we onze huurauto oppikken. Via Route 66 rijden we naar Flagstaff, een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de Grand Canyon. Via de Horseshoe Bend rijden we door naar St. George, Utah. Hier blijven we slechts één nacht en we hebben hierdoor geen tijd voor Zion National Park. We gaan door naar Las Vegas, waar we Kenji zijn verjaardag vieren. Aan de rand van Death Valley rijden we richting Yosemite National Park. We slapen in Fresno en kunnen door de bosbranden niet door naar San Francisco. In plaats daarvan gaan we naar Santa Cruz, een klein kustplaatsje met een compleet verlaten boardwalk. Voor we het weten is het alweer tijd om de auto in te leveren en door te vliegen naar Colombia.

We beginnen onze tweede roadtrip in de Verenigde Staten in Fort Lauderdale. Vanuit hier rijden we door naar de Everglades, waar de schade veroorzaakt door orkaan Irma nog goed te zien in. We maken een stop in Naples en zien dolfijnen vanaf de pier! Een lange rit naar New Orleans en we overnachten daarom in Tallahasse. In New Orleans genieten we van de muziek en de prachtig versierde gebouwen, vol kleur. Helaas slaat het weer om en lopen we in de regen door Memphis, niet de beste manier om een goede indruk te krijgen van de stad. We gaan dan ook snel verder naar de Great Smokey Mountains met een tussenstop in Cookeville. In Cherokee maken we een wandeling in een herfstachtige omgeving. We willen verder kennismaken met de Zuidelijke charme van de Verenigde Staten en Charleston in de stad bij uitstek om dit te doen. We rijden door naar St. Augustine, één van de oudste steden van de Verenigde Staten met een stevig fort. Natuurlijk kan Orlando niet ontbreken tijdens deze roadtrip en we brengen maar liefst twee dagen in Walt Disney World door. Dan is er helaas alweer een einde gekomen aan onze roadtrip.

We vliegen door naar New York City en hebben even tijd om bij te kletsen met oude bekenden. Dat we echte koukleumen zijn geworden blijkt maar weer tijdens een weekendje in de Catskills. Maar voor onze drie verkenningsdagen in New York City zelf hebben we geluk, het zonnetje doet goed zijn best. We bezoeken onder andere Times Square, de Brooklyn Bridge en het American Museum of Natural History.

Onze top 3 – Things to do

The Grand Canyon

De tweede dag van onze road trip door Amerika. Vandaag staat in het teken van heel veel rots. We vertrekken vanuit ...
Verder Lezen

USA Road Trip 2.0 – Fort Lauderdale naar Everglades

We zijn weer terug in Amerika. Deze keer zijn we neergestreken in Florida, in Fort Lauderdale om precies te zijn. De ...
Verder Lezen

New York – Times Square, St. Patrick’s Cathedral & NYPL

Vandaag is het de eerste dag dat we New York gaan bekijken. In totaal zullen we drie dagen gebruiken om ...
Verder Lezen

Onze top 3 – Overnachten

1. The Fairways Inn of Naples – Naples, Florida  | 103 Palm River Blvd, Naples, Florida | €

Ben je op zoek naar een hotel waar je warm welkom wordt geheten? Dan is The Faiways Inn of Naples jouw plek! We kregen zelfs een zakje met zelfgebakken koekjes. De kamers zijn mooi ingericht en hebben een magnetron, zodat je in de kamer kunt eten. Het ontbijt wordt geserveerd in het tuinhuisje en met mooi weer kun je ook buiten zitten. Je zit net iets buiten het centrum, maar met een auto ben je er binnen een kwartier. In de buurt zitten restaurants en winkels. –>bekijk nu de beschikbaarheid

2. Rodeway Inn Wildwood – Mammoth Lakes, Californië | 3626 Main Street , Mammoth Lakes, Californië| €

Hoewel het hotel zelf niet heel bijzonder is, staat de Rodeway Inn Wildwood er vooral tussen vanwege de prachtige omgeving. Als je naar Yosemite National Park gaat is dit een goed uitgangspunt, zeker als je over de Tioga Pass wilt rijden. De kamers zijn standaard, maar van alle gemakken voorzien. Elke ochtend staat er ontbijt klaar bij de receptie en je kunt hier op je gemak de dag beginnen. Maar kijk uit voor de beren! Laat geen etenswaren in je auto liggen. –>bekijk nu de beschikbaarheid

3. Best Western Plus Newark Airport West  – Newark, New Jersey  | 101 International Way, Newark, New Jersey | €€

Het Best Western Plus hotel heeft een airport shuttle vanaf Newark International Airport. Kom je laat aan of heb je een vroege vlucht, dan is dit een ideale plaats om te overnachten. De kamers zijn ruim en heel netjes. Het ontbijt is gevarieerd en er is voldoende plek om te gaan zitten. Je kunt vanaf het hotel ook met een shuttle naar het treinstation in New York, maar hiervoor betaal je een kleine toeslag. –>bekijk nu de beschikbaarheid

Leestips

Alle blogs over de Verenigde Staten