Het oudste fort van de Verenigde Staten – St. Augustine

We komen aan op onze volgende bestemming: St. Augustine. Een klein stadje met een groot verleden. De stad werd in 1565 gesticht door de Spaanse admiraal Pedro Menéndez de Avilés. Meerdere pogingen zijn ondernomen om de stad over te nemen door de Britten, Fransen en de Spanjaarden. Het fort, Castillo de San Marcos, was te sterk en niemand kreeg het voor elkaar. De stad is nog altijd de oudste (vroegere) Europese stad in wat nu de Verenigde Staten is. Wij gaan het fort bekijken en de stad verkennen.

Een eerste indruk van St. Augustine

Wij rijden het stadje binnen en al gauw zien we het oude stadsgedeelte en het fort. Het ziet er gezellig uit, ook al is het wat fris en staat er een flinke wind. We rijden over de Bridge of Lions om over het water bij ons motel te komen. Na het inchecken gaan we richting de Walmart om het avondeten en dergelijke op te halen. De volgende dag gaan we het fort bekijken.

Terwijl we door het oude centrum rijden is het best rustig. Het hoog seizoen is net afgelopen en het weer is er ook niet echt naar. De zon schijnt wel, maar de wind is best fris. Zodra we het oude centrum uitrijden wordt het weer standaard Amerikaans: 6 baans wegen, heel veel trucks, overal fastfood-ketens, druk en grote winkels.

St. Augustine ziet er gezellig uit, het oude gedeelte dan. De rest is een beetje zoals we overal zien. We doen onze boodschappen en gaan terug. Morgen gaan we wel weer de deur uit.

Castillo de San Marcos

Een nieuwe dag. Het weer is nog iets minder geworden: donkere wolken aan de horizon. Maar dat mag de pret niet drukken. We pakken de auto en zetten koers naar het fort van St. Augustine, Castillo de San Marcos.

Eenmaal bij de parkeerplaats is het nog heel rustig. Wel zien we een aantal schoolbussen aankomen met een paar ladingen kinderen, maar zij gaan eerst hele verhalen aanhoren, zodat wij rustig een kaartje kunnen kopen en het fort binnen kunnen lopen. Direct valt de enorme gracht en de hoge muren op. Het is erg moeilijk om via deze kant binnen te komen.

We lopen via de enorme entree naar de binnenplaats. Het eerste wat me opvalt is dat het eigenlijk helemaal niet zo groot is. Rondom de binnenplaats zijn allerlei ruimtes in de muur gemaakt. Elke ruimte heeft (en had) een eigen functie. Zo had je er de munitieopslag, barakken, keuken, badkamer (laten we het zo maar noemen), kapel, gevangenis en nog meer. We krijgen een summier kaartje met een plattegrond en wat informatie. We lopen met de klok mee naar de verschillende ruimtes.

En er is meer

In elke ruimte wordt iets verteld over een bepaalde periode. Als je met de klok mee loopt is het ook in chronologische volgorde. Er is ook een film die het een en ander uitlegt, veel opgegraven objecten, replica’s en schilderijen/foto’s uit een lang verloren tijd…. Eigenlijk niet, want het fort is ‘maar’ 400 jaar oud. Totaal niet te vergelijken met gebouwen in bijvoorbeeld China, waar ze denken dat iets 2000 jaar oud is, maar het kan ook ouder zijn. Amerika is vrij jong, in vergelijking met de rest van de wereld.

Wat het ook bijzonder maakt zijn de muren. Deze zijn gemaakt van het zogenaamde “coquina”. Het is een mix van schelpen, zand en mortel. Deze combinatie is perfect om een kanonskogel te absorberen zonder af te brokkelen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

St. Augustine - Castillo de San Marcos 13 - BackPackJunkies

Op het dak

Eigenlijk is het meest indrukwekkende op het dak van het fort. We lopen de trap op naar boven en zien bijna 230 kanonnen staan. Grote, maar ook kleintjes. Allemaal prachtig versiert en hier en daar zelfs een bouwjaar te zien. Helaas trekt het wat meer dicht in de lucht, maar we zijn goed ingepakt en kunnen wel wat hebben. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht over de rivier en het stadje… Tenzij je niet heel lang bent…

We lopen nog even om het fort heen en zien ook de verschillende lagen die verdedigd werden. We komen steeds meer tot de conclusie dat het inderdaad erg moeilijk moet zijn geweest om dit enorme monster over te nemen.

Conclusie

Ik raad je echt aan om hier naar toe te gaan als je de kans hebt. De geschiedenis leeft hier nog en is zo goed zichtbaar. Als je de galerijen bekijkt dan voel je gewoon hoeveel mensen er hier hebben gevochten voor een stukje vrijheid en hoeveel mensen gesneuveld zijn om er een stukje van af te pakken.

De elementen, inclusief het fort, zijn nog goed in tact of men heeft via replica’s geprobeerd het terug te brengen. Er lopen genoeg medewerkers rond en als je iets wilt weten, dan zijn ze de beroerdste niet om het je te vertellen (als ze het weten natuurlijk).

Kosten: $ 10,00 p.p. (ten tijde van schrijven € 8,48 p.p.). En een beetje parkeergeld. Als je in de buurt van het oude centrum logeert, dan is het ook prima te lopen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties