New York – Chelsea Market, Brooklyn Bridge & Ellis Island

Op onze eerste dag in New York hebben we vooral het hart van Manhattan verkend. Vandaag gaan we verder met onze ontdekkingstocht, maar zakken we af naar het zuiden van Manhattan. En we hebben geluk, want onze gastvrouw gaat ook naar New York. We hoeven deze keer dus niet met de trein en worden rond 28th Street en Park Avenue afgezet. Een mooi startpunt voor onze route van vandaag. Op de planning staan onder andere Chelsea Market, High Line Park, de Brooklyn Bridge en Ellis Island.

New York, Backpackjunkies

We zijn een stuk vroeger in de stad dan gisteren, en dat is goed te merken in de temperatuur. Echte koukleumen als we zijn geworden gaan we eerst maar eens een plan de campagne maken onder het genot van een kop koffie. Toch een voordeel van New York, op elke straathoek vind je wel een leuk koffiezaakje. We stippelen een route uit voor vandaag en springen in de metro. New York, here we come again!

Chelsea Market

De eerste stop van vandaag is lekker binnen, zodat we nog even kunnen hopen op een zonnetje voor de rest van de dag. Met de metro gaan we naar 14th Street en 8th Avenue en vanuit hier lopen we richting Chelsea Market. Vroeger zat in dit enorme gebouw de National Biscuit Company die onder andere de Oreo koekjes hebben ontwikkeld en geproduceerd. Tegenwoordig is het een foodhall, winkelcentrum, kantooruimte en televisie productie faciliteit in één. Het enorme gebouw vult het complete blok tussen 15th en 16th Street en 9th en 10th Avenue. Het is vooral het foodhall gedeelte wat de bezoekers naar Chelsea Market trekt.

Als je binnenloopt zie je direct dat dit vroeger een fabriek is geweest. De stijl is heel industrieel en je ziet allerlei attributen terugkomen die je in een fabriek ook ziet. De winkeltjes die in Chelsea Market zitten zijn heel divers en bieden voor ieder wat wils. Het is gewoon al leuk om langs te lopen, ook al heb je niets nodig. Wij laten ons door de lekkere geuren verleiden en duiken een bakkerijtje in, wat volgens de dame achter ons het lekkerste brood heeft in heel New York. Daar kunnen we niet over oordelen, maar de kaneelbroodjes zijn erg lekker!

High Line Park

Via Chelsea Market kun je de oversteek maken naar High Line Park. Dit park, wat pas in 2009 geopend is, loopt vanaf Gansevoort en Washington Street naar 34th Street, een afstand van 2.33 kilometer. Het park is verhoogd, want het is aangelegd op de oude sporen van de trein. Tot 1930 werden op deze manieren alle goederen naar New York City vervoert. Rond 1980 is het in verval geraakt en het heeft heel lang geduurd voordat er een bestemming werd gekozen voor de High Line. Men wilde het graag behouden en in 2006 is een begin gemaakt met de aanleg van het High Line Park. In 2009 werd het eerste deel opgeleverd en sinds 2014 werd het laatste deel opgeleverd.

Het is bijzonder om boven de stad te lopen en uit te kijken op de talloze gebouwen, auto’s, taxi’s en alle stadsgeluiden om je heen te horen. In het eerste deel is het spoor haast niet meer zichtbaar, maar later zie je het nog duidelijk liggen. Er zijn in het park veel plaatsen om even te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. Ook zijn er veel kunstwerken in het park zelf geplaatst en daarnaast heb je veel street art op de omliggende gebouwen. Tegen het einde loop je aan de achterkant van Penn station en zie je hoeveel treinen er hier dagelijks binnenkomen en vertrekken. De hele route is gevarieerd en het is een leuke wandeling.

Brooklyn Bridge Park

Op Penn Station pakken we weer de metro, deze keer naar Brooklyn. We willen graag de brug overlopen en Brooklyn zelf verkennen. Het is even zoeken waar we precies heen moeten als we uit de metro komen. We staan bij High Straat – Brooklyn Bridge Station, maar de brug is nergens te bekennen. Gelukkig hebben we zoals altijd Maps.me bij ons die we inschakelen om de juiste route te vinden. Er zit langs het water een park en daar gaan we eerst kijken. Je merkt direct dat de sfeer hier heel anders is, veel rustiger dan het hectische Manhattan. Door de vele bomen met gele en rode blaadjes voelt het als een mooie herfstdag aan.

New York, Brooklyn, Backpackjunkies

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Brooklyn Bridge Park is 34 hectare groot en strekt zich uit langs de oevers van de East River. Je hebt vanuit het park een mooi uitzicht over de skyline van Manhattan en de Brooklyn Bridge. Er zijn verschillende pieren waar ferry’s vertrekken naar allerlei bestemmingen. Maar je kunt hier ook lekker sporten, je hond uitlaten of gewoon genieten van het uitzicht. Aan de rand van het park zitten leuke restaurantjes waar je iets kunt eten of drinken. We lopen ons gemak rond en gaan even zitten op de trappenstellage in het hart van het park. Vlakbij de rand van het park vinden we een leuk tentje waar we even wat gaan eten.

Brooklyn Bridge

De opgang voor voetgangers naar de Brooklyn Bridge zit goed verstopt. We staan nu echt onder de brug, maar hij is heel hoog en er is hier geen trap of lift. We volgen de weg die langs de brug loopt totdat we een toegang vinden die ons op de brug plaatst. Eindelijk maar toch staan we op dé Brooklyn Bridge! Deze brug is in 1883 gebouwd en verbind Manhattan met Brooklyn. De brug is 1825 meter lang en de grootste overspanning is 486 meter. Tegenwoordig gaan er iedere dag gemiddeld 120.000 auto’s, 4.000 voetgangers en 2.600 fietsers over de Brooklyn Bridge. Er is een gedeeld pad voor voetgangers en fietsers wat zich boven het deel voor automobilisten bevindt. Let dus goed op waar je loopt, want de fietsers hebben altijd haast en stoppen niet (snel).

Vanaf de brug heb je ook een mooi uitzicht op het Vrijheidsbeeld en de Manhattan Bridge. Ik ben hier al een keer eerder geweest en ben toen vanaf Manhattan naar Brooklyn gelopen, maar andersom is het toch veel leuker. Je ziet de skyline dichterbij komen en dat is heel indrukwekkend. Tegen het einde staan er allerlei kraampjes met souvenirtjes en natuurlijk kunnen de New Yorkse hotdogs niet ontbreken. Het creëert een leuke en gezellige sfeer.

Battery Park

Vlakbij de toegang tot de Brooklyn Bridge aan de Manhattan zijde stappen we weer in de metro, op weg naar de laatste bezienswaardigheid van vandaag. We gaan met de ferry naar Ellis Island om meer te weten te komen over het immigratieproces. Als we de metro uitstappen worden we direct aangesproken door een persoon met een redelijk officieel lijkend hesje. Hij geeft aan dat er twee tours zijn, eentje van een uur en eentje van drie uur. Dat is raar, want de vorige keer kon ik gewoon een kaartje kopen en zelf rondkijken. Ik ben even van slag, maar we besluiten ze te negeren en gooien het er maar op dat we Battery Park zelf komen bekijken.

Even later zie ik het fort staan waar je de officiële tickets kunt kopen, Castle Clinton. Als we daar aankomen moeten we kiezen; of naar het Vrijheidsbeeld óf naar Ellis Island. We komen namelijk op de één na laatste ferry van die dag en kunnen niet naar beide. Dat is jammer, maar we kiezen voor Ellis Island. Wil je beide doen, ga dan vroeg(er) op de dag, zodat je voldoende tijd hebt. Je betaalt $ 18.50 (ongeveer € 15,00) voor een bezoek aan het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. De audiotoer is in de prijs inbegrepen. We gaan door de strenge controle en wachten tot we aan boord mogen gaan van de ferry.

Op naar Ellis Island

Je hebt bij het wegvaren een heel mooi uitzicht over de skyline van New York. De ferry stopt eerst bij het eiland waar het Vrijheidsbeeld staat. Op deze manier krijg je meer dan genoeg te zien, op het eiland zelf is nog een klein beetje extra informatie. Maar je ziet het Vrijheidsbeeld van dichtbij en dat is het belangrijkste.

New York, Statue of Liberty, Backpackjunkies

De ferry vaart door naar Ellis Island en hier stappen we wel uit. In het gebouw pikken we een audiotoer op. Een múst wat ons betreft, want hierdoor komen de verhalen nog meer tot leven en voel je nog beter hoe het destijds gegaan moet zijn. Je wordt door het hele immigratieproces geleid en dat was best wel heel streng. Een simpele schimmelnagel kon al reden genoeg zijn om geweigerd te worden en terug te moeten naar je land van herkomst. Sommige mensen zaten maanden vast op Ellis Island voordat er een beslissing werd genomen of ze Amerika in mochten. Je kunt op het eiland ook kijken of er familie van je via Ellis Island is binnen gekomen, maar helaas is dat centrum al dicht. Tegenwoordig kun je dit ook online uitzoeken.

Empire State of Mind

En zo zit onze tweede dag in New York er alweer op! Wat is er toch enorm veel te zien en te doen. Gelukkig komt de metro bijna overal en kun je zo lange stukken lopen voorkomen. Ondanks dat het hartje winter is hebben we daar vandaag geen last van gehad. De temperatuur liep op tot maar liefst 16 graden. Wij gaan lekker uitrusten en bijkomen van alle indrukken van vandaag!

Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Hear it for New York, New York, New York

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Amelie

Wat een prachtige foto’s van een prachtige stad! Ik ben jaloers!

Linda |travellersoftheworld

Dit klinkt als een heerlijke dag in New York! New York lijkt me echt wel gaaf om eens te bezoeken, ook al heeft het voor mij geen prioriteit

Kheira

Wat een mooie foto’s allemaal! Ik wil zo graag naar New York en dan kan dit reisverslag mooi helpen!

Hip on Trip

New York, daar wil ik al zo lang een keertje naar toe! Leuke tips & mooie foto’s.

Janet | thatonetime

Wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Vooral die eerste foto vind ik echt gaaf! Ik ben momenteel aan het sparen voor een stedentrip NY. Ik ben benieuwd!

Ana Rita

Wat lekker dat je zon en 16 graden in de winter hebt gehad! Mooie foto’s heb je gemaakt, vooral de Brooklyn bridge ziet er erg indrukwekkend uit 🙂