New York – 9/11 Memorial, AMNH & Central Park

Onze derde en laatste dag in New York is aangebroken. We hebben al heel veel gezien en er is nog zo veel te ontdekken. Vandaag gaan we kijken naar het 9/11 Memorial, geschiedenis snuiven in het American Museum of Natural History en gaan we wandelen in Central park. Een drukke dag en we willen de laatste dag goed besteden.

9/11 Memorial

We gaan weer met de trein naar Penn Station en vandaar gaan we verder met de metro naar World Trade Center, een station heel dicht bij het monument. Het is een klein stukje lopen en we zien dat ze nog heel druk bezig zijn met bouwen. Vanaf deze plek is het nieuwe WTC ook heel goed zichtbaar.

Ik denk niet dat ik hoef te vertellen wat hier is gebeurd en waarom. Ook alle geschiedenis die hier ooit heeft gestaan of alles na 9/11 is overbodig om te noemen. Als je het niet weet dan heb je of onder een steen gelegen of ben je te jong. In beide gevallen kan Google je hierbij erg goed helpen.

We volgende de borden naar het monument en na een tijdje zien we ze. Het zijn twee enorme waterbassins die op de plek staan van waar de torens ooit hebben gestaan. Aan de randen staan alle namen van de slachtoffers; mensen in de torens en hulpverleners. Het is zeer indrukwekkend. Het is er ook enorm stil. Waar mensen weinig respect hebben voor stilte (waar het vaak gevraagd wordt) is het hier muisstil. Het enige wat je hoort is het verkeer in de verte.

 

De namen zijn op een bepaalde manier ingegraveerd wat erg uitnodigt om ze aan te raken. Later zien we ook een bord waarop datzelfde staat. Door ze aan te raken krijg je toch een bepaald gevoel waardoor het echter lijkt… Het is moeilijk uit te leggen.

Ook zien we witte rozen in sommige namen staan. Eerst dachten we dat familieleden dit deden. Tot we een bord zien wat verteld wat de gedachte er achter is: er is dus een commissie die op de verjaardag van een slachtoffer een witte roos plaatst in de naam. En dan realiseer je je dat er best veel rozen staan en er veel mensen vandaag jarig zouden zijn.

We lopen hier lang in stilte rond en bedenken wat hier is gebeurd. Niemand hield het tot die dag voor mogelijk dat terroristen met vliegtuigen zich in de torens zouden boren. Nu is het een feit en veel mensen hebben daardoor hun leven verloren. Dit monument helpt ons herinneren, maar voor mij bevestigd het ook dat er nog genoeg gekken zijn die enorm gekke dingen kunnen doen. Uit welk land dan ook, met welke religie dan ook… Het maakt niet uit.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Als we bij het tweede waterbassin zijn geweest zien we een soort bol. We lopen er heen om te kijken wat het is.

The Sphere

We lopen een klein parkje in, wat Liberty Park heet. We zien de bol en het heeft veel deuken en hier en daar mist een klein deel. Deze bol heeft tussen de Twin Towers gestaan en heeft de aanslag overleeft. 6 maanden na de aanslag heeft men de bol ondergebracht in Battery Park. Op 16 augustus 2017 is de bol gerestaureerd en in Liberty Park geplaatst, vlakbij het punt waar het al die tijd heeft gestaan toen de torens er nog waren.

American Museum Of Natural History

Na deze indrukken wordt het tijd om naar de volgende stop te gaan: American Museum Of Natural History (of AMNH genoemd). We stappen weer in de metro en gaan een klein stukje mee. Vervolgens staan we voor het imposante gebouw waar vele films zijn opgenomen, waar A Night at the Museum de bekendste van is.

In de film, A Night at the Museum, staat er een enorm skelet van een T-Rex in de hal… Die staat er dus niet echt. Zo zijn er wel meer dingen die niet helemaal kloppen in de films. Zo zou er ook een beeld van Roosevelt in het gebouw staan waar hij op een paard zit. Er is wel een beeld van hem, maar niet op de manier die ze in de film schetsen.

Oké, terug naar de werkelijkheid. De entree van het museum is niet een vaste prijs. Als je alleen de standaard zalen wil zien dan betaal je wat je zelf wilt geven. Als je 10 dollar wilt betalen, dan is dat prima. Wil je 100 dollar geven dan is dat ook prima, maar waarschijnlijk krijg je dan een VIP behandeling (of ze lachen je uit). De entree is namelijk op donatiebasis. Er zijn altijd extra, speciale exposities. Wil je daar heen, dan betaal je rond de 28 dollar per persoon. Dan kun je alles zien. Dit is een vast bedrag, alleen als je ook de extra, speciale exposities wilt zien.

Een beetje informatie

Het AMNH is het grootste museum ter wereld (denk er even over na). Het museum is 190,000 m2 groot, heeft 45 permanente hallen met exposities, 25 verbonden gebouwen, 33 miljoen planten, dieren, fossielen, mineralen, stenen, meteorieten, menselijke resten en menselijke culturele voorwerpen. Het museum zelf heeft ook een grote historie. Meer informatie hier over vind je hier: https://en.wikipedia.org/wiki/American_Museum_of_Natural_History

De entree

Wij betalen 10 dollar per persoon en gaan naar binnen. Natuurlijk kan ik een heel blog gaan weiden aan wat er allemaal te zien is, maar dan wordt het een lang, saai verhaal. Het is een enorm groot gebouw en er is ontzettend veel te zien. Storm niet naar binnen en ga de eerste de beste zaal in. Dan kun je verwachten dat je niet alles gaat zien. Beter is om, nadat je de kaart hebt gekregen (gratis), even de tijd te nemen om te kijken wat er allemaal is en dan een route te bepalen. Wij willen in ieder geval de dino’s zien, de diorama’s en nog een paar. We gaan op pad. Hier een klein impressie:

Er is zoveel te zien! Allemaal over de historie van Amerika. De landschappen, dieren, mensen… Alles komt voorbij. Het geeft een geweldig beeld over hoe men hier vroeger leefde en hoe de landschappen zijn ontstaan.

Aan het einde van onze tocht zien we de persoon waar dit museum is opgedragen: Roosevelt.

We zijn ontzettend moe en we zijn klaar met het museum. Het is gewoon niet mogelijk om alles in 1 dag te zien! We verlaten het museum met veel meer informatie over Amerika. Het was een fantastisch bezoek.

Central Park

We verlaten het museum en steken de straat over. Daar kun je zo Central Park in lopen.

Het is het meeste bezochte park van de Verenigde Staten. Het is 4 kilometer lang en heeft een oppervlakte van 341 hectare. Het duurde 16 jaar om het park aan te leggen. Iedereen kent het wel van films en tv-series.

Ook wij maken een wandeling door dit park. En zodra je het park een beetje inloopt ben je vergeten dat je in een enorme stad loopt. Iedereen is lekker aan het wandelen of sporten. Het is er heerlijk.

We zijn opzoek naar een ijsbaan, die in deze tijd van het jaar er zou moeten zijn. Een vrijwilliger vertelt ons hoe we moeten lopen. Onderweg komen we allemaal soorten mensen tegen. De meesten zijn gewoon lekker aan het wandelen in het park.

Inmiddels wordt het ook langzaam donker en zien we steeds meer lichtjes aan gaan. Als we bij de ijsbaan komen is het al donker, wat het iets gezelliger maakt. We zijn erg moe, dus maken we van een afstandje foto’s en lopen langzaam richting een metro om koerst te zetten naar de trein die ons uit New York zal rijden. De afgelopen drie dagen hebben zo veel indrukken bij ons achtergelaten dat we minimaal een week nodig hebben om bij te komen.

Conclusie

Ben je in New York? Ga dan zeker even langs bij het 9/11 monument. Het is zeer indrukwekkend. Het laat je iets meer realiseren hoeveel slachtoffers er zijn geweest.

Het American Museum Of Natural History is ook zeker de moeite waard. Er is zoveel te zien en te doen! Maar ga wel op tijd, want je hebt veel tijd nodig. Plan ook van te voren wat je wilt gaan zien, want de kans is groot dat je het niet allemaal kunt zien in een dag. De entree is op basis van donatie. Ga nou niet grappig doen en geef niets, want dat is gewoon niet respectvol. Geef een redelijk bedrag. Met dat geld kunnen ze dit enorme museum openhouden.

Als je even uit de drukte wilt en de rust op wilt zoeken, dan is Central Park een goede optie. Het is enorm en het is er stil. Alles lijkt heel natuurlijk, maar het is allemaal door mensenhanden aangelegd. Entree is gratis.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties