Het oude centrum van St. Augustine

In een vorige blog het ik al een heel klein beetje verteld over St. Augustine, voornamelijk over het oude fort. Vandaag gaan we het oude stadsgedeelte bekijken. Er zijn een aantal historische gebouwen, een chocoladefabriek en winkeltjes.

St. George Street

We verlaten het fort en lopen richting het oude centrum van St. Augustine. Via een klein steegje komen we op de St. George Street uit. Dit is een beetje de hoofdstraat van het oude centrum. Hier vind je all souvenirszaakjes, restaurantjes en andere leuke winkeltjes. Het valt me op dat het erg rustig is, maar dat is niet erg.

We gaan eerst op zoek naar koffie. Aangezien het vroeg is, is er ook nog niet heel veel open. Uiteindelijk vinden we de The Spanish Bakery & Cafe. We gaan even rustig zitten en bekijken de plattegrond van het geheel. We maken een plan de campagne en zetten koers naar het Oldest Wooden School House.

Het oudste schooltje

Toegegeven, het is oud. Maar het eerste wat in mij opkwam was een huisje van de Laven in de Efteling. Aan de buitenkant is ook niet heel veel te zien en achter de ramen vind je wat oude school-spullen. Je kunt er wel in, maar dat kost $ 5,= p.p. Een snelle zoekopdracht in Google laat zien dat mensen er niet echt van onder de indruk zijn en dat het voornamelijk voor kinderen is. We bekijken het geheel dus van buiten en lopen door.

St. Augustine - St George Street 05 - BackPackJunkies

Je verwacht het niet!

We lopen weer door en bekijken hier en daar een winkeltje voor souvenirtjes. Dan zie ik een bord met iets van een kerk en dat de toegang gratis is…. Gratis is altijd goed. We lopen door een poortje en komen in een kleine tuin. In deze tuin is een deur naar een gebouw. We gaan door de deur en staan in eens in een Orthodox kerkje. Ik kijk nog eens naar buiten, maar het klopt echt. Dit verwacht je echt niet als je buiten loopt. Als ik het bord niet had gezien, dan zouden we hier pal langs gelopen zijn. Ook Google Maps laat helemaal niets zien, dus eigenlijk zullen zeer weinig mensen dit ontdekken. Toch lopen er wel andere toeristen rond.

Het blijkt dat de Griekse Orthodoxen hier erg aanwezig waren. Nu nog altijd, maar in mindere maten. Er zijn foto’s van heiligen in St. Augustine, schriften, beelden en (natuurlijk) een souvenirswinkel aan het einde. Vreemd blijft het allemaal wel.

Cathedral Basilica of St. Augustine

Aan het einde van de St. George Street zien we een kathedraal, met open deuren. Dus gaan we even binnen kijken. Het blijkt de Cathedral Basilica of St. Augustine te zijn. Binnen is de kathedraal vele malen groter dan dat hij van buiten lijkt. De kathedraal is in 1565 opgericht door Don Pedro Menéndez de Avilés. Hij is degene die deze stad heeft genoemd. In 1586 is de kerk afgebrand door de Engelsen. Het is opnieuw opgebouwd door de bevolking. Mede door de aanval van de Engelsen is het fort Castillo de San Marcos gebouwd.

Het is een mooie, bescheiden kathedraal. De glas-in-lood-ramen zijn, zoals altijd, prachtig om te zien. Alle versieringen zijn typisch katholiek. Het is er heerlijk rustig en er zijn een aantal mensen bezig met hun gebed. Hier en daar zie je een toerist lopen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Plaza de la Constitución

We staan weer buiten en we lopen verder over de St. George Street. We zien allemaal leuke, kleine winkeltjes. Waaronder ook een toffeewinkel. Rieneke gaat even los en ze zoekt de beste smaken tussen een enorme keuze. Daarna komen we uit op een parkje, Plaza de la Constitución. Dit park wordt gebruikt voor publieke evenementen. En er is sinds 1500 een grote mark met vis, groente en vlees.

Wij zijn al aardig moe, dus maken we een foto en gaan terug naar de auto. Morgen gaan we de rest ontdekken.

St. Augustine -Plaza de la Constitución - BackPackJunkies

Dag twee

Vandaag gaan we lopen naar het centrum en lekker vroeg. Het weer is iets beter, maar de wind is nog altijd aanwezig. We lopen over de Bridge of Lions, waar we kijken hoe de vogels dobberen over het water en hoe sommige het water induiken voor een visje. Eenmaal aan de overkant komen aan bij het Plaza de la Constitución en we gaan naar links (het fort ligt rechts). Dit is de route naar het oudste huis van St. Augustine.

Als we eindelijk aankomen bij het huis zien we wat mensen voor de poort staan. Het blijkt dat het nog niet open is. Het is 9:15 en het huis gaat pas om 10:00 open. Nou, lekker dan. We besluiten door te lopen naar de chocolade fabriek. Onderweg komen we nog 2 musea tegen die ook dicht zijn. De meeste restaurants, bars, coffeebar… allemaal dicht. Het is niet zondag, het is een normale, doordeweekse dag. Het is een stukje lopen, maar nog wel te doen.  De fabriek ligt een beetje buiten het centrum. Onderweg komen we langs een school, wat een prachtig gebouw is, en oud hotel. Het is een lekkere wandeling waarmee we goed het stadje kunnen zien.

Chocoladefabriek

We hebben al een paar winkeltjes gezien van Whetstone Chocolates, maar in St. Augustine kun je zien hoe ze gemaakt worden. Een beetje zoals we in Australië hebben gezien, dachten we. We lopen naar de deur en ze zijn open!! We zien een bord staan met de tijden van de tour. Er is een tour om 11:00 en het is… 11:02. We vragen bij de balie en we kunnen niet meer mee, we zijn net te laat.  Ook zien we de zuid-oostelijke charme van de mensen ook weer (totaal geen, dus). Helaas, het zit ons niet mee vandaag. Best een eind gelopen voor niets. Dus we nemen maar een koffie en lopen daarna terug.

St. Augustine Historical Society Research Library

Onderweg bespreken we wat we moeten doen. Alles is dicht en we hebben ook geen zin om alles nog een keer te moeten lopen. In een klein straatje zien we de deuren openstaan die leiden naar een klein binnenplaatsje met een standbeeld. Dit het is historische onderzoeksbibliotheek. Maar we zijn meer geïnteresseerd in het standbeeld.

Het standbeeld toont twee mannen: De een zwart en de ander blank. De Afrikaanse-Amerikaanse man is Dr. Alexander Darnes. Hij was een van de eerste Afro-Amerikaanse artsen van Florida. Maar daarvoor was hij de slaaf van General Edmund Kirby Smith, de rechter man van het standbeeld. Het verhaal gaat dat nadat Darnes een vrij man werd, hij nog altijd voor de familie Smith werkte. Later hielden Smith en Darnes nog altijd contact. Het standbeeld toont beide mannen op latere leeftijd; Darnes met zijn dokterstas en Smith in zijn universiteitskleding, omdat hij later professor werd op Sewanee.

Een mooie beeltenis van twee mannen van verschillende afkomst. Van een tijd dat Afro-Amerikaanse mensen niets te vertellen hadden en slaaf waren van de blanken, maar later toch nog altijd contact hielden op een vriendelijke basis.

Met deze indruk en informatie verlaten we het centrum en gaan we terug naar ons motel. We hebben weer veel gelopen en het is tijd voor rust.

Conclusie

Helaas liep de dag niet zoals we wilden. Veel was nog dicht om 10:00 of ging veel later open. Of we waren 2 minuten te laat. Toch hebben we veel van het stadje kunnen zien. Mocht je ooit in St. augustine zijn: Ga niet te vroeg. Ze houden hier van uitslapen. Zorg er ook voor dat je de tijden van de chocoladefabriek weet, want als je iets te laat bent heb je pech.

Niet alle musea hier zijn betaald. Er zijn ook een aantal gratis. Plan je route goed, houd de tijd in de gaten en je kunt een zeer goedkope dag hebben.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties