Navigeren in het buitenland

Navigeren in het buitenland kan je op drie verschillende manieren doen:

  • je vraagt de weg aan de lokale bevolking;
  • je gebruikt navigatie;
  • een combinatie van beiden.

De eerste heeft als nadeel dat je soms de verkeerde kant op gestuurd wordt, kwaadwillende of door een gebrek aan communicatie. Het voordeel is dat je vaak veel verschillende mensen tegenkomt. De tweede heeft als nadeel dat je afhankelijk bent van techniek. In sommige landen werkt het niet helemaal zoals we gewend zijn. Dit heeft vaak te maken met het internet. De laatste is vaak de beste oplossing. Een lokale persoon kan je op weg helpen door je in de juiste richting te wijzen en jij kunt controleren of het inderdaad de goede weg is of het vanaf daar oppakken.

Navigeren in het buitenland - Borden - BackPackJunkies

Hoe wij navigeren

Kaarten gebruiken we haast niet meer, behalve dan de kaarten van een metro. We hebben alles in onze mobiel gestopt. Er is een app Maps.Me, ook wel Maps With Me genoemd. Het is een gratis navigatie-app die je zo kunt downloaden. Iedereen kan dingen toevoegen of verwijderen op de kaart. Heel handig als je iets tegenkomt wat nog niet op de kaart staat, maar wat wel erg handig is voor anderen. Zo kun je alles delen.

Deze app heeft ons al een paar keer gered, maar ook doen verbazen. Zo waren wij in het begin van onze reis in Mongolië. We gaan een stukje wandelen naar een klooster, maar het is voor ons niet geheel duidelijk waar het pad loopt. Voor de gein pak ik mijn mobiel er bij en start Maps.Me op. Tot mijn verbazing staat tot de meter nauwkeurig het pad naar het klooster op de kaart. Er komen hier niet veel mensen en het is echt in niemandsland, maar toch heeft iemand de moeite genomen op het op de kaart te zetten. We navigeren onszelf er zo naar toe.

Het grote voordeel van deze app is dat je alles kunt downloaden en daarna geen internet meer nodig hebt. Vele navigaties werken met internet, wat niet handig is als je geen datakaart hebt van het land zelf. Dit kan dan hoge kosten met zich mee brengen. Bij Maps.Me heb je dit niet. Als je op een WiFi netwerk zit kun je gemakkelijk de kaart of kaarten van de landen downloaden waar je heen gaat en je geen internet hebt.

Kaarten downloaden

Teneerste start je Maps.Me op. Bij de installatie heb je al een kaart gekozen als het goed is. Ga nu naar een ander land en zoom in. Je krijgt vanzelf een melding dat je het gebied nog moet downloaden.

Klik op de knop “Download” en na een tijdje is hij klaar en kan je de kaart offline gebruiken in dat land.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Navigeren

Eerst een kleine waarschuwing: Maps.Me zoekt bij het navigeren van-naar altijd naar zijn optimale route. Hij houdt geen rekening met kleine straatjes waar je in het donker liever niet doorheen wilt lopen, enorme hoogte verschillen, tolwegen, enz.

Open Maps.Me en druk op het loopje, links onderin. Begin nu te typen waar je heen wilt.

Navigeren in het buitenland- MapsWithMe002 - Backpackjunkies

Als hetgeen je heen wilt in de lijst staat klik je er op. Eerst zal je de locatie zien waar het zit, gemarkeerd met een blauw rondje. Klik dan op de knop “Route naar”. Maps.Me gaat dan de meest optimale route zoeken. Standaard zoekt hij voor een auto, waar hij dan voetgangerspaden e.d. vermijd. Maar als je wilt lopen, dan klik je op het poppetje bovenin je scherm.

Ben helemaal tevreden, dan klik je op “Beginnen”. Volg nu de aanwijzingen.

Navigeren in het buitenland- MapsWithMe003 - Backpackjunkies

Niet alles staat op de kaarten. Zoals je kunt zien in de afbeeldingen hierboven zit de dichtsbijzijnde McDonalds 2.8 km hier vandaan. Maar 5 minuten lopen vanaf ons start punt zit ook een McDonalds. Sommige dingen weet je al en soms klinkt het ook onlogisch dat iets heel ver weg zit. Raadpleeg dan Google.

Hotel zoeken

Je kunt ook via Maps.Me een hotel zoeken. Dit is mogelijk gemaakt door een koppeling met Booking. com. Zie je een hotel op de kaart, selecteer die dan en je ziet een paar details. Zoals het cijfer, prijs vanaf en het aantal sterren. Als je op het dakje klikt, boven de details, dan zie je nog meer. Zo kan je foto’s bekijken, klant beoordelingen, omschrijving en meer. Wil je dit boeken? Klik van op de Booking.com logo en de website of app van Booking.com wordt geopend.

Navigeren in het buitenland- MapsWithMe004 - Backpackjunkies

Taxi bestellen

Als je een route hebt gemaakt met de navigatie, dan zie je naar de auto en poppetje ook een taxi (die blokjes). Hiermee kun je een taxi (of Uber) bestellen. Lekker makkelijk. De verwachtte aankomst tijd van de taxi plus de kosten staan vermeld.

Zelf een plek toevoegen aan de kaart

Als je iets ziet en je wilt dat graag delen met anderen, dan is Maps.Me ideaal.  Hoe werkt dit? Eerst dien je een account aan te maken, dit wijst zichzelf. Daarna klik je op het hamburgermenu, rechts onderin. Kies nu “Een plek toevoegen aan de kaart”.

Navigeren in het buitenland- MapsWithMe006 - Backpackjunkies

Sleep nu het plusje over de kaart naar de locatie waar je bevinding zich bevindt. Staat hij goed? Klik dan op “Gedaan”, rechts bovenin. Selecteer nu de categorie, er zijn er genoeg.

Navigeren in het buitenland- MapsWithMe007 - Backpackjunkies

Aan de hand van je categorie krijg je velden die je in kunt vullen over de locatie. Hoe meer gegevens, hoe meer de kans is dat je locatie wordt toegevoegd. Als alles is ingevuld klik je op het vinkje, rechts bovenin. Het kan even duren voordat je locatie toegevoegd wordt. Als dit niet het geval is, dan krijg je een e-mail met de reden.

LinkToPLayStore - Maps.Me - BackPackJunkies

Het werkt niet altijd perfect

Een tijd later komen we in Lanzhou aan. We zien dat we de bus moeten pakken en vandaar is het een klein stukje lopen naar ons hotel. We gaan op pad en ik hou in de gaten hoe we moeten lopen. We belanden in een soort achterbuurt waar je liever niet wilt komen, maar de navigatie geeft aan dat ons hotel hier moet zijn. Ik zie een bewaker en ga het vragen. Hij spreekt geen Engels maar probeert me in de goede richting te wijzen. Het schijnt dat we terug moeten. Dus daar gaan we weer. We komen meer mensen tegen en we vragen het. Uiteindelijk is er een jongen die ons er heen brengt. De locatie op Maps.Me klopt niet (die van Booking.com ook niet, maar daar hebben we het nu niet over).

Helaas komt dit vaker voor: Pinautomaten die op de kaart staan, maar niet bestaan, restaurants die eigenlijk 2 straten verderop zitten, maar voornamelijk hotels die er of 2 keer opstaan of op de kaart verkeerd staan. Hier doe je helaas niets aan en je leert al snel dat je de locaties iets ruimer moet nemen.

Lanzhou Home Inn, Backpackjunkies
Het grijze rondje bovenin is de locatie die Maps.Me, GoogleMaps en Booking.com zeggen waar het is, terwijl de locatie van het hotel links onderin is.

Google Maps

Google Maps hoeft geen introductie; de meesten kennen het wel. Het is echter niet slechter of beter dan Maps.Me. Een erg groot verschil is dat je Google Maps niet offline kunt gebruiken. Bij Maps.Me kun je de kaarten downloaden en gebruiken wanneer je geen internet tot je beschikking hebt.

Inmiddels is er een functie in Google Maps dat je regio’s kunt downloaden en offline kan navigeren. Dit is echter nog niet overal geïntroduceerd en vooral in Azië krijg ik het niet voor elkaar. Maar als het wel lukt zijn de regio’s qua MBs zo groot dat mijn telefoon direct vol zit.

Het voordeel van Google Maps is wel dat je direct toegang hebt tot functies zoals Booking.com of realtime informatie van hetgeen je ziet. Dit heeft Maps.Me niet (wel een functie voor Booking.com en Uber).

LinkToPLayStore - GoogleMaps01 - BackPackJunkies

Andere apps

Er zijn zoveel apps die je kunnen helpen je weg te vinden. Elk met zijn eigen voor- en nadelen. Het is een afweging die je moeten maken. Heb je internet? Nee, dan moet je iets hebben wat geen internet gebruikt. Je mogelijkheden worden dan direct beperkt.

TomTom of Navigon werken vaak niet in Azië, maar wel in Europa en delen van Amerika. Ik ben persoonlijk erg fan van Navigon en zou het graag hier ook willen, maar helaas hebben ze geen kaarten om te navigeren.

Recentelijk heb ik Karta GPS gevonden. Deze zit er veel belovend uit. Ik vind de manier waarop Maps.Me een route laat zien niet altijd even fijn. Soms loopt de GPS een beetje achter. Karta GPS lijkt dit iets beter te doen. Het heeft alleen wat minder functies dan Maps.Me.

LinkToPLayStore - KartaGPS - BackPackJunkies

Conclusie

Ga er nooit van uit dat de informatie op navigatie-apps klopt. Een keertje aan een lokale vragen of je de goede kant op gaat is helemaal niet erg. Maar als dit niet kan (communicatie problemen of je bevind je in niemandsland) dan is een navigatie wel handig. Maps.Me is open voor iedereen en bevat heel veel locaties en plekken. Toch wel de meest fijne app die we voor onderweg hebben. Daarnaast is Google Maps heel erg handig als je ook informatie zoekt over een locatie. Maar deze app heeft altijd internet nodig, of enorm veel ruimte op je telefoon.

Er zijn nog veel meer apps om te navigeren. Er eens doorheen lopen en verschillende apps proberen is het halve werk. Maar wees niet bang om het aan mensen te vragen. Zorg ook dat je altijd je bestemming in de lokale taal bij je hebt. De meeste hotels zijn niet te beroerd om dat voor je te doen.

Navigeren in het buitenland - Kaartlezen - BackPackJunkies

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karen

Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

Alvast dank vor de inspiratie !

groetjes

Karen

RienekeElzerman

Hoi Karen, altijd leuk om anderen te inspireren. Samen op reis is het mooiste wat er is. Leuk dat je ons blijft volgen, welkom 🙂

Leo

Wij gaan een lange reis door Azië maken. De vraag is of er ergens bekend is hoeveel mappen we voor hoeveel mb moeten downloaden per land. Er zit toch echt een max op je mobieltje 😉