Een dagje New Orleans

Wij strijken neer in Pearl River, een klein stadje vlakbij New Orleans. Vandaag gaan we de laatst genoemde bezoeken. Het plan is om het Louis Armstrong park te bezoeken, St. Louis cemetery ontdekken, de stad te bekijken met alle architectuur, oliebollen eten, kerkje bezoeken en lekker lunchen. De zon schijnt, het is lekker weer en wij zijn er klaar voor!

De eerste kennismaking met New Orleans

We rijden de stad in en het eerste probleem waar we mee te maken krijgen is het parkeren; erg duur. Parkeergarages zijn tussen de 30 en 40 dollar voor een dag. Openbare plekken zonder dak zijn ongeveer 20 dollar. We rijden een tijdje rond om een goede plek te vinden. Hierdoor zien we de ingang van het Louis Armstrong Park, wat we later zullen bezoeken. Uiteindelijk vinden we een parkeerplaats naast de toeristeninformatiebureau. Hier kun je parkeren voor 10 dollar voor een dag.

Het visitorscenter is leuk om even binnen te bekijken. Er is veel informatie over de stad en de vroegere spoorlijn. Er is ook een film over New Orleans, maar dat lijkt meer reclame voor de lokale restaurants en kroegen dan echt heel informatief.

Het eerste wat we willen bezoeken is het St. Louis cemetery. Bijna iedereen kent deze begraafplaats wel met z’n bekende tombes. Er is geen enkel graf onder de grond. Hier liggen ook bekende figuren uit de geschiedenis van New Orleans. We zoeken naar de ingang, maar zien veel gesloten deuren. Uiteindelijk vinden we een ingang. Wij hadden gelezen dat de toegang gratis zou zijn, maar helaas hebben ze hier ook geld geroken; 20 dollar entreegeld en je moet verplicht mee met een groep van 3 of meer personen. We zijn arme backpackers en houden totaal niet van het lopen met groepen, dus we laten dit voor wat het is. Jammer, maar ook hier probeert men geld te verdienen over de lijken van anderen (letterlijk deze keer).

New Orleans - St Louis Cemetery - BackPackJunkies

French Quarter

De wijk waar iedereen voor komt is de French Quarter. Het is het oudste deel van New Orleans (1718). Hier kun je de vele bekende barretjes vinden. Hier worden de festivals gehouden, waar Mardi Gras toch de bekendste is. We lopen van de begraafplaats naar deze wijk en zien direct wat er zo mooi en leuk is aan deze wijk. De architectuur is totaal anders dan wat we tot nu toe in Amerika hebben gezien. De leuk versierde huizen met krullen, kleuren en prulletjes maakt een gezellige indruk. Het doet ons denken aan een oud, Frans dorpje.

We zijn, zoals gewoonlijk, redelijk vroeg en veel bars zijn nog aan het opruimen van de avond ervoor. Dus hoe het avondleven is kan ik helaas niet zeggen. Daarvoor zitten we iets te ver van de stad. De kleine winkeltjes die wel open zijn adverteren met kerstartikelen. Sommige winkels lopen we in en het zijn allemaal kleine, gezellig winkeltjes waar je handgemaakte souvenirs kunt kopen. Ik ga natuurlijk weer voor een saai magneetje, maar geloof me; je kunt er alles vinden!

Pirate’s Alley

We lopen door de bekende straten en belanden aan de achterkant van de St. Louis Kathedraal (valt je het ook op dat zo’n beetje alles ‘Louis’ heet?). Deze enorme kathedraal is van ver te zien, maar de voorkant kijkt op het water uit. We lopen langs de kerk door de Pirate Alley. Waarom deze steeg zo heet is eigenlijk niet bekend. De een zegt dat het een veilige plaats voor piraten was en de ander zegt dat het een plek was waar men vroeger slaven verkocht. Hoe het ook zij; het is makkelijk te vinden tussen alle Franstalige straatnamen. De steeg wordt nu voornamelijk gebruikt door kunstenaars. Je ziet overal schilders schilderen (!) en de voltooide exemplaren verkopen. Aan het einde van de steeg, aan de voorkant van de kathedraal, beginnen 3 mensen spontaan muziek te maken. Dit is toch wat je verwacht van New Orleans.

Jackson Square

En hier is de geheel witte kathedraal. Het complex weerspiegelt in het zonlicht. We lopen naar het park Jackson Square, waar de French Quarter om heen is gebouwd. Vanaf hier hebben we een goed zicht op de kerk.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Jackson Square is sinds 1960 uitgeroepen tot een historische mijlpaal. In het midden van het park is een standbeeld te zien van de zevende president en held van de slag om New Orleans: Andrew Jackson (15 maart 1767 – 8 juni 1845). De vlaggenmast is het symbool van de overgave van de Spanjaarden aan de Fransen en van de Fransen aan de Verenigde Staten.

Het is een leuk parkje waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten en mensen kijken. Het is ook een schitterende plek voor een trouwerij en we zijn getuige van een huwelijksvoltrekking.

St. Louis Cathedral

Ik heb deze kathedraal nu al een paar keer genoemd en voor de lezers die kathedralen heel mooi vinden zal ik er nu over vertellen. Het is een mooie kathedraal, maar niet super indrukwekkend. Het is geen Sint Pieter concurrent. Wel is het gebouw van binnen heel mooi beschilderd, vooral het dak (mensen vergeten vaak omhoog te kijken). Het glas-in-lood is ook schitterend om naar te kijken en het felle zonlicht helpt zeker.

Het is de oudste kathedraal in de Verenigde Staten. De eerste kerk op deze plek is in 1718 gebouwd. De derde (1789) kreeg de titel ‘kathedraal’  in 1793. in 1850 is het gebouw uitgebreid en voor een deel herbouwd, waardoor er weinig overbleef van het originele gebouw.

Als we de kerk uitlopen wordt het tijd om wat te gaan zoeken voor de lunch. Op internet hebben we gelezen dat er een restaurantje is wat een soort oliebollen verkoopt. Dus gaan we opzoek. Het restaurant is makkelijk te vinden; zoek gewoon naar de langste rij. Ja, dit gaat ‘m niet worden. Dus gooien we het roer om en gaan we eerst naar de French Market.

French Market en een moderne foodcourt

Het is een klein stukje lopen, maar we doen er erg lang over om bij de French Market te komen. Dit komt voornamelijk omdat Rieneke dé kerstwinkel van New Orleans heeft gevonden. Voor de mensen die Rieneke niet zo heel goed kennen: kerst is haar moment van het jaar. Ach… Waarom ook niet, toch?

De French Market bestaat uit een aantal overdekte, langwerpige gebouwen. Vroeger kon men hier de basisgoederen kopen, zoals vis, vlees en groente. Tegenwoordig zitten er voornamelijk kunstenaars in en wat snoep- en snackkarren. Het is leuk om te zien hoe creatief de mensen hier zijn. We zijn er ook zo doorheen.

New Orleans - French Market - BackPackJunkies

Rieneke had iets gelezen over een food court, St Roch, en daar zijn we gek op: goedkoop eten en keuze in overvloed. Het is weer een stukje lopen en de zon doet nu wel heel erg z’n best. Onderweg komen we weer de karakteristieke gebouwen tegen. Het is lekker rustig. En dan zien we de food court. Het is een vrij moderne loods met allerlei kleine, luxe broodzaakjes. Uiteindelijk verkopen ze allemaal hetzelfde: broodjes. Met als uitzondering een sushi- en een koekjestentje. Het eten is heerlijk, maar het is er zo ontzettend druk. Het is een kleine ruimte met weinig zitruimte. Het is bijna vechten om een plekje. Niet echt wat ik verwacht zou hebben van een food court.

New Orleans - Foodcourt - BackPackJunkies

Louis Armstrong Park

Met een volle maag vertrekken richting het Louis Armstrong Park. Dit park zagen we vanmorgen vanuit de auto. Het is nog een flink stuk lopen, dus nemen we de trolley. Een oud trammetje wat goedkoop is en vooral leuk is voor de toeristen, maar wij zijn de enige toeristen en de rest zijn lokale dames. We worden voor de deur afgezet en horen vrolijke muziek uit het park komen.

We lopen het park in en zien direct veel mensen dansen op gezellig muziek (die knoert hard staat). De inwoners van New Orleans zijn voornamelijk Afro-Amerikanen en de dames dansen op de muziek zoals alleen zij dat kunnen. Jong en oud. Niemand schaamt zich ook en iedereen (behalve de blanken, wij en 2 agenten) staat te springen op de DJ die verderop staat. Ziet er zo gezellig uit. Maar wij willen het park zien en niet hoe Afro-Amerikaanse dames, hypntotiserend, met hun heupen wiegen.

Het park beslaat 32.000 m2. In 1960 kwam dit gebied brak te liggen en het duurde 10 jaar voordat men besloot er een park van te maken. De architect heeft het genoemd naar een van de bekenste mensen uit New Orleans: Louis Armstrong. In het park bevinden zich verschillende gebouwen. De meeste hebben met muziek te maken.

We wandelen weer terug naar de auto, want we hebben vandaag veel gezien in een zeer korte tijd. Maar we hebben een goede indruk gekregen van een stad die gedreven wordt door enthousiasme en het genieten van het leven. Het leven heeft weer vorm gekregen na de enorme schade veroorzaakt door orkaan Katrina, maar de sporen zullen altijd blijven.

Conclusie

New Orleans is een stad die je moet bezoeken als je in de buurt bent. Als het weer goed is dan is het zeker gezellig. Overal is muziek of iets wat met muziek te maken heeft. Je kunt overal gratis rondlopen en de St. Louis Cathedral is ook gratis te bezoeken, net zoals het Louis Armstrong Park. Het enige waar je geld voor moet betalen is het parkeren en het St. Louis Cemetery.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties