New York – Times Square, St. Patrick’s Cathedral & NYPL

Vandaag is het de eerste dag dat we New York gaan bekijken. In totaal zullen we drie dagen gebruiken om deze stad te ontdekken. Vandaag staan Grand Central Station, Rockefeller Center, The New York Public Library en Times Square op het programma. Tijd om deze enorme wereldstad kennis te laten maken met ons.

Met de trein

Vanaf Montclair State University station nemen we de trein naar Penn station. Onderweg stappen nog veel meer mensen op die naar hun werk gaan in New York. Iedereen doet z’n ding, maar wij genieten van de treinrit. Onderweg zien we de skyline van New York onder de opkomende zon. Het is nog vroeg en behoorlijk koud. Dit is wel even iets anders dan de 35 graden in Florida.

Eenmaal bij Penn station zien we hoe druk het is. Duizenden mensen dringen door de gangen van het station om bij hun afspraken te komen. Nu merk je pas echt dat je in een westers land bent. We lopen het station uit en we zetten koers naar het Rockerfeller Center en Grand Central Station.

Empire State Building

We lopen door de straten van New York. De straten zijn aangelegd in een “grid”, een raster met blokken. Het is redelijk simpel om er doorheen te navigeren. Al snel zien we het Empire State Building hoog boven de gebouwen uitsteken.

Er is een mogelijkheid om naar boven te gaan, maar dat slaan we even over. We bekijken de prachtige hal en de kerstboom. We maken wat foto’s en we lopen weer de kou in.

Grand Central Station

We verlaten Rockerfeller Center en zetten koers naar Grand Central Station. Iedereen kent de grote hal van dit treinstation en het komt voor in menig film. Recentelijk hebben we de film 2:22 gezien. In het kort: man heeft iets met patronen, voorkomt een vliegtuig ongeluk, red meisje, iets raars met tijd en paradoxen… Goeie film. In deze film komt ook Grand Central voor en we zagen dat op het dak van deze hal de sterrenbeelden zijn geschilderd. Iets wat niet veel mensen weten. Rieneke is al een aantal keer hier geweest, maar haar is het ook nog nooit opgevallen.

Als we binnen komen zien we eerst allerlei stalletjes die kleine hapjes eten verkopen. Ook kun je hier koffie krijgen. Tegenover dit gebeuren is een soort kerstmarkt met allerlei prutseltjes die we niet direct aan kerst zouden relateren. Dus lopen we door naar de grote hal.

De grote hal is precies zoals je zou verwachten als je de films hebt gezien. Groot, authentiek, druk, ouderwets en mooi. Het lijkt wel of je terug in de tijd gaat. Het eerste wat we doen is omhoog kijken naar het dak. En ja, daar zijn inderdaad de sterrenbeelden in verwerkt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Paar kleine feitjes over The Grand Central Station:

Geopend in oktober 1871, maar het huidge gebouw is geopend in 1913. Het heeft de meeste sporen ter wereld: 44 perrons, en 67 sporen. Per dag maken zo’n 575.000 bezoekers gebruik van dit station. Onder het station zijn tientalle restaurants en bars te vinden.

Ondanks de interessante feiten blijft het een mooi gebouw, zowel van buiten als van binnen. De meeste New Yorkers zal het niet meer opvallen, want die zijn druk bezig om van A naar B te komen. Wij blijven even alles bewonderen voordat we weer de kou in gaan.

The New York Public Library

Tijd voor iets anders: een bibliotheek. The New York Public Library is een enorme bibliotheek die voor iedereen open is. Sommige afdeling (87 in totaal) zijn alleen toegankelijk voor onderzoekers of studenten. Deze bibliotheek is gebouwd tussen 1897 en 1911. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Carrère and Hastings, waarvan de borstbeelden van de architecten te zien zijn in de hal van de bibliotheek.

In het gebouw zijn verschillende ruimtes te bezoeken voor de normale mensen zoas jij en ik (tenzij je een onderzoeker bent, want dan heb je meer mogelijkheden). We komen binnen via 5th avenue en staan direct in the Astor Hall. Hier krijgen we een plattegrond in ons handen gedrukt met nuttig informatie.

We gaan naar een ruimte waar ze een educatieve film afspelen. Het is zeer interessant, want ze vertellen de oorsprong van het gebouw, de geschiedenis, de onderzoeken die ze doen en wat voor oude boeken ze hier hebben. Totdat er een Chinese vrouw binnenkomt die het nodig vindt om op z’n Chinees snoep te zitten eten… Nja, eten? Ze zit zo hard te smakken op een stukje drop (denk ik) dat ik er onpasselijk van wordt en de zaal eerder dan het einde van de film verlaat. Als Rieneke zich weer bij mij heeft gevoegd gaan we andere zalen bekijken.

Kerst is overal

We lopen richting Times Square en we zien dat New York zich opmaakt voor de kerst. Overal zijn kleine kerststalletjes en complete pleinen zijn gevuld met kerstversieringen. Onderweg naar Times Square komen we zo’n plein tegen, net achter de Public Library, in Bryant Park. Het is een beetje new-art stijl allemaal, maar de sfeer is goed te voelen.

We lopen weer door en vinden een leuke diner om te lunchen. Na de lunch slaan we buiten de hoek om en staan we op Times Square.

Times Square

Iedereen kent dit plein van de elektronische reclameborden. De naam van Times Square is afgeleid van het hoofdkantoor van de New York Times, tot de bouw heette het Longacre Square. In de jaren 80 was het zeer verpauperd geraakt en door gezamenlijke initiatieven is het weer opgebouwd. Het plein is nu het culturele centrum van New York.

Als wij het plein opkomen worden we direct overdonderd door alle lichten van de reclameborden. Het is echt zo erg als men op de tv laat voorkomen. Aan de zijkanten zitten allerlei verschillende winkels, maar het valt me ook op dat er veel leeg staat. Hierdoor krijgt, voor mij persoonlijk, dit plein een wat minder prettige sfeer. Wellicht komt het ook door het weer.

Er is hier ook een M&M store, waar Rieneke heel graag heel wil. Dit zal onze 3 M&M store worden; Shanghai en Las Vegas gingen al voor. De winkel is net zoals alle andere: Een hele hoop M&Ms, maar deze keer in het thema van New York.

St. Patricks Cathedral

Het wordt inmiddels donker en we hebben nog 1 stop voor vandaag: St. Patricks Cathedral. Een enorme kathedraal in het midden van New York. Het is een van de oudste katholieke kerken in New York. In 1866 werd de eerste versie verwoest door een brand. In 1868 werd de nieuwe, hedendaagse, kerk weer opgebouwd. De kerk heeft twee orgels, beide 9838 pijpen.

Als we binnenkomen moeten eerst onze tassen gecontroleerd worden. Daarna kijken we de enorme kathedraal in. Het gebouw is immens groot. Overal mooie versieringen, nissen overal, voor elke heilige een. Er zijn veel bezoekers, waarvan er toch veel mensen komen om te bidden. We zien ook veel zwervers zitten, die schuilen voor de kou.

We merken dat we de hele dag hebben gelopen en besluiten rustig terug te gaan naar onze slaapplek. Het is een mooie stad, heel anders dan ik me had voorgesteld, in een positieve manier.

Conclusie

New York is enorm. Dit was ook nog maar de eerste dag van onze avonturen in New York. Er zijn een hoop dingen te doen die geen geld kosten. Het enige wat we hebben betaald is de lunch en de trein (ook niet echt heel veel geld). Eten hoeft ook niet duur te zijn, je moet even zoeken naar diners, die door de hele stad zitten. Hoe minder toeristisch de omgeving, des te goedkoper het eten. De architectuur, de cultuur, de geschiedenis… Het is er allemaal. Indrukwekkend en enorm. En er komen nog 2 dagen in deze wereldstad! Ik ben benieuwd.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sanne Grieten

Wow, New York! Deze stad staat hoog op het lijstje en in April ga ik het eindelijk ontdekken (: Leuke post!