De Zuidelijke charme van Charleston

We hebben tijdens deze tweede road trip op een aantal plekken echt Zuidelijke invloeden gezien. Zo hebben we in New Orleans de plantages gespot, worden we overal aangesproken met y’all en zien we op veel plekken velden vol katoen. Maar de meest Zuidelijke invloeden vind je in Charleston, een kustplaats in South Carolina. Op een enigszins bewolkte zondag rijden we die kant op om de stad per voet te gaan verkennen. We parkeren de auto naast het bezoekerscentrum, waar we een kaart ophalen met de bustijden. Er zijn drie routes die door de stad rijden en je kunt gratis in- en uitstappen. Wij pakken de groene route, lijn 211, om richting het historische hart van de stad te gaan.

City Market

De eerste stop van vandaag is de City Market, een historisch complex wat in 1790 is opgericht. De markt is maar liefst vier blokken lang en is voor een groot deel overdekt. Waar het vroeger werd gebruikt voor de handel van katoen, vlees en andere etenswaren vind je er nu vooral veel kunst, souvenirs en wat kleine tentjes met eten en drinken. Charleston is bekend om zijn ‘sweetgrass‘ manden en ook die vind je hier in overvloed.

Charleston, City Market, Backpackjunkies

We lopen naar binnen en zien direct allemaal leuke hebbedingetjes. Omdat de markt over vier blokken verspreid is heb je vier delen met elk een eigen stijl. Het eerste deel is heel licht, met veel oude details en witte kleuren. Het volgende deel is weer wat soberder, donkerder, maar ook hier zie je veel natuurlijke materialen. We raken aan de praat met twee Amerikanen die met hun camper op pad zijn en de ‘sweetgrass‘ souvenirs ook wat aan de prijzige kant vinden. Er schijnt buiten de stad een soort outlet te zitten, daar gaan ze later wel even kijken. We wisselen even wat verhalen uit en doen ze versteld staan met de periode die wij al aan het reizen zijn. Zelf vonden ze hun vier maanden al heel wat. We nemen afscheid en dwalen nog even verder door de City Market.

Dock Street Theater

Vanaf de City Market lopen we verder naar het Dock Street Theater. Deze bevindt zich in Church Street, waar ook de protestantse ‘French Huguenot‘ kerk staat. De stijl van het theater doet ons denken aan New Orleans, want daar had je ook van dat mooie gekleurde hekwerk. Het theater is in 1809 gebouwd en was destijds een hotel voor plantage-medewerkers. Zij kwamen naar Charleston voor een weekendje vertier. Vandaag de dag doet het theater nog steeds dienst en heeft het een moderniseringsslag ondergaan. Dit heeft vooral te maken met weerbaarheid met het oog op orkanen, aardbevingen en het plaatsen van liften voor mensen die slecht ter been zijn. Aan de buitenkant zie je hier niks van en heeft het nog altijd die Zuidelijke charme.

Charleston Dock Street Theater, Backpackjunkies

Aan de overkant van de straat zien we de kerk liggen, een groot gebouw met een zacht roze kleur. Deze kerk wordt nog altijd gebruikt voor diensten en helaas kunnen we dan ook niet naar binnen. De kerk is net afgelopen en mensen staan gezellig nog even na te kletsen. Leuk al die hoedjes, het past helemaal bij de oude stijl van deze straat. Ook verderop zien we een kerktoren, deze behoort bij St. Philip’s Church. Dit is één van de oudste kerkgemeenschappen in de Verenigde Staten. Het gebouw is van de buitenkant al prachtig en dus was deze wandeling niet voor niks.

Rainbow Row

Net als New Orleans heeft Charleston ook een French Quarter, een fijne buurt om door heen te wandelen. Er staan prachtige authentieke woningen die er duidelijk al jaren staan. De straten zijn hier en daar nog steeds gemaakt met kinderkopjes. Naast de woningen kun je af en toe een kijkje nemen in de enorme tuinen die zich achter de gebouwen bevinden. Het is geen straf om hier te moeten wonen. Als we een stuk verder zijn zien we zelfs een echte oude Ford, die veel aandacht trekt. Het is net alsof we een eeuw terug in de tijd zijn gegaan. We genieten van de huizen, de sfeer, de natuur en de leuke, kleine doorkijkjes die je hier en daar kunt spotten.

Een van de meest gefotografeerde plekken in Charleston is de Rainbow Row. Een rij van veertien huizen in Georgiaanse stijl die geschilderd zijn in pastel-regenboogkleuren. Vroeger bevond deze Rainbow Row zich in het gebied bij de haven. Handelaren hadden beneden de winkel en woonden in het deel erboven. Tijdens een grote brand is een groot deel van de oorspronkelijke Rainbow Road verloren gegaan. De huidige Rainbow Row stamt uit de jaren 1920-1930. De Caribische kleuren zorgden ervoor dat de huizen koel bleven en heeft deze huizen ook hun naam gegeven. Het zorgt in ieder geval voor een kleurrijk geheel.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Charleston, Rainbow Row, Backpackjunkies

Langs het water

Charleston ligt pal aan het water en dat kun je goed zien in het Waterfront Park. Er staan een aantal plakkaten die laten zien hoe de stad door de jaren heen is gegroeid. Ooit een kleine havenstad en nu één van de grootste steden in South Carolina. Je ziet vanaf hier de Arthur Ravenel Jr. Bridge liggen. En je kunt over de pier lopen, waar ook picknickbankjes staan. Er zijn een aantal fonteinen in het park, waarvan de populairste toch de ananas-fontein is. In het park genieten de mensen van het zonnetje, de honden zijn lekker aan het spelen: het is een perfecte zondagmiddag.

We zijn blij dat we Charleston hebben meegepakt tijdens deze road trip. Het is een prachtige stad met veel oude gebouwen en geschiedenis. En dat proef je overal. Om nog een stapje verder terug in de tijd te gaan is onze volgende stop St. Augustine. Hopelijk gaat weer dan ook weer zijn best doen. Florida is natuurlijk niet voor niks de ‘Sunshine state‘.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eva

Dit deel van de VS zou ik ook nog graag bezoeken; weer zó anders dan de Westkust. Die rainbow row is ook zo fotogeniek, heel tof!

Michelle

Op een dag overwin ik mijn vliegangst en ga ik ook zulke pareltjes ontdekken. Ik gooi deze in mijn bookmarks! 🙂

Karen

Ik ben Amerikaans maar ik ben daar nooit geweest. Een heel mooi stad. Ik hoop om meer van mijn land te zien. 🙂