China

China, een land met een interessante geschiedenis en unieke huidige situatie. Dit land wat nog altijd communistisch is, probeert sterk westerse invloeden buiten te houden. De Chinese muur is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid. Maar er is nog veel meer te zien. Het is niet het makkelijkste land om te backpacken, want veel mensen spreken geen Engels. Laat dit je niet tegenhouden, want er is zoveel moois te zien. En oefen voor vertrek vast met het eten met stokjes, want bijna overal krijg je die standaard bij het eten wat je besteld.

China in beeld

Visum aanvragen

Om naar China te mogen reizen moet je een visum aanvragen. Om de aanvraag te kunnen indienen heb je naast het visumformulier zelf een uitnodiging nodig met daarin een uitgebreid reisschema. Voeg bij het geheel een pasfoto toe en het pakket is compleet.

Visum: er zijn verschillende opties, je kunt voor 30 of 60 dagen kiezen met één of meerdere entries
Bijzonderheden: je moet op papier je reisschema laten zien om het visum te kunnen krijgen.

Voor het aanvragen van het visum voor China heb je een visumbureau nodig. Je kunt dit eenvoudig regelen bij e-visums.nl. Je vult online het aanvraagformulier in en zij regelen de rest. Indien je een uitnodigingsbrief nodig hebt kunnen ze deze ook voor je regelen. De kosten bedragen € 126,55 per persoon. Dit is inclusief verzending en consulaire kosten (dus inclusief alle kosten). Vraag een visum aan bij e-visums.nl.

China in een opsomming:

Taal: Mandarijn
Hoofdstad: Beijing
Munteenheid: Renminbi/Yuan
Tijdzone: UTC+8

Geld opnemen

In China kom je bijna geen geldautomaat tegen waar je met je Maestro pas kan pinnen. De meeste ATM’s zijn alleen geschikt voor UnionPay. Dit geldt ook voor de plekken waar je normaal gesproken met je creditcard wil betalen, zoals bijvoorbeeld een hotel. Er zijn ATM’s die wel werken met een mastercard en/of visacard. Deze kun je sporadisch ook gebruiken bij hotels. Verder kun je bij de grote banken soms ook Euro’s wisselen voor Yuans. Ook Amerikaanse dollars worden vaak geaccepteerd voor het wisselen.

chinese-yuan
Een overzicht van de Chinese munten en biljetten

Bank of China is één van de weinige banken die onze Nederlandse passen wel accepteert. Als je dus op zoek bent naar een geldautomaat kun je het hier het beste proberen. Hou er rekening mee dat je vaak maximaal 2500 yuan per keer kan opnemen bij een geldautomaat. Het grootste bankbiljet is 100 yuan, dus kijk niet gek op als je ineens met een stapeltje van 25 briefjes staat. Verder zijn er briefjes van 50, 20, 10, 5 en 1 yuan en 5 en 1 jiao. De munten bevatten 1 yuan, 5 en 1 jiao.

Contact maken in China

Weinig Chinezen spreken Engels wat de communicatie soms wat lastig maakt. Hoe kleiner de stad, hoe minder kans op een Engels woord. De jeugd is meer bekend met het Engels, dus als je iets wilt vragen, doe het aan de jongeren. Wat ook goed werkt is om op een groepje af te stappen. Als één persoon er dan niet uitkomt, springt de rest wel bij. Uit alle stukjes wordt het vaak wel duidelijk. Vergeet niet om de naam van je hostel/hotel/onderkomen in het Chinees mee te nemen. Dit geldt ook voor de adresgegevens.

Chinese gewoontes

Kijk niet gek op als je in China over straat loopt en je hoort iemand rochelen of spugen. Dit is hier echt aan de orde van de dag. Soms wil het zelfs voorkomen dat een winkelmedewerker een bakje heeft staan waar hij/zij af en toe even in kan spugen. In China geloven ze in het principe “Better out than in” (a la Shrek). Het is niet overal even erg, in Beijing hebben wij er weinig last van gehad. Maar wees er op voorbereid, je gaat het ongetwijfeld meemaken.

Eten in China

eatingsushiwithchopsticks-32507Chinezen zijn gek op warm eten, of het nu om het ontbijt, de lunch of het avondeten gaat. Menig ontbijt in hotels bestaat slechts uit rijst, noedels, dumplings en warme soep. Verwacht dus niet je broodje kaas of bakje yoghurt te kunnen eten, dit is haast niet verkrijgbaar. Sowieso betaal je de hoofdprijs voor westerse gerechten. En oefen vast met het eten met stokjes! Bijna elk restaurant biedt alleen de stokjes aan. Het vergt enige handigheid, maar zoals het aloude gezegde gaat: “When in China, do as the Chinese do”. Of anders zo 😉 –>

Zorg voor een goede VPN

In China bestaat er nog steeds censuur op het gebied van internet. Bekijk hier de lijst van websites die geblockt worden. Zonder een VPN kun je dus niet bij je Gmail, of op Facebook of Instagram. Zeker als je voor een langere periode naar China vertrekt is het handig om van te voren een VPN te installeren. Ben je eenmaal in China, dan kost het een stuk meer moeite.

Onze route


Onze eerste stop in China is Datong, wat bij ons wel even een cultuurshock veroorzaakt.  Niemand spreekt Engels, we kunnen nergens pinnen en ons hotel is echt heel slecht. Daar sta je dan met je dikke backpacks na twee weken treinen in een land wat je niet kent. In Beijing komen we een beetje tot rust en nemen we de tijd om deze stad te verkennen. Via Pingyao reizen we door naar Xi’an waar we de Golden Week uitzitten. Het bezoek aan het Terracotta leger is nog steeds één van de hoogtepunten van onze reis.

We reizen verder naar Lanzhou en Zhangye, minder bekende stops in China. Maar de regenboogbergen zijn heel indrukwekkend en zeker een bezoek waard. Daarna is het tijd voor de panda’s, dé hoofdreden waarom iedereen afreist naar Chengdu. Na dit geknuffel is het hoog tijd voor wat actie en dus gaan we verder naar Lijiang. Niet alleen een authentiek leuk stadje, maar de uitvalsbasis voor de hike door Tiger Leaping Gorge. We maken nog een korte stop in Dali en Kunming op weg naar Shanghai in verband met goedkope vliegtickets.

Shanghai is onze laatste stop in Mainland China, ook wel ‘easy China’ genoemd. Deze stad heeft veel meer westerse invloeden, waardoor het een goed begin van je reis door China kan zijn. Als laatste bezoeken we Hong Kong, wat vaak gezien wordt als onderdeel van China. In onze beleving is het echter een compleet andere wereld en niet vergelijkbaar met China.

Booking.com

Onze top 3 – Things to do

Beijing – De Chinese muur

De Chinese muur is toch wel iets wat je moet bekijken als je in de buurt bent. De ...
Verder Lezen

Chengdu – Research Base of Giant Panda Breeding

Dé grootste attractie van Chengdu is de Research Base of Giant Panda Breeding. In de stad zelf vind ...
Verder Lezen

Lijiang – Tiger Leaping Gorge

Tiger Leaping Gorge is een hikers trail bij uitstek. Je wandelt stijl omhoog, door prachtige natuur en met ...
Verder Lezen

Onze top 3 – Overnachten

1. Leo Hostel – Beijing | No.52 West Dazhalan Street, Beijing | €

Midden in de Hutong van Beijing vind je Leo Hostel, een gezellig hostel voor een leuke prijs. Het bevind zich vlak bij de Verboden Stad en het Tiananmenplein. Verder zit er een metrohalte in de buurt, waardoor je makkelijk bij de overige bezienswaardigheden van Beijing komt. Zowel privékamers als slaapzalen. –>bekijk nu de beschikbaarheid

2. Timeless Hostel – Lijiang | 63 Wenming Alley, Lijiang | €

Vanaf het terras van Timeless Hostel kijk je uit over de smalle straat van het oude stadshart van Lijiang. Het hostel heeft privékamers en slaapzalen. Wil je gaan hiken in Tiger Leaping Gorge, dan is dit je ideale start- en eindpunt. Ook kun je excursies boeken via de eigenaar van het hostel. –>bekijk nu de beschikbaarheid

3. Citadines Xingqing Palace  – Xi’an | No. 159 Xingqing Road, Xi’an | €€

Als je even iets meer ruimte en/of luxe zoekt, dan is Citadines echt perfect. Naast gewone kamers hebben ze studio apartementen, waar je ook zelf kunt koken. Het ligt in een rustige buurt, maar er is een groot winkelcentrum met eetgelegenheid in de buurt. –>bekijk nu de beschikbaarheid

Leesvoer

Alle blogs over China