In de tijd dat we in China waren hebben we veel problemen ondervonden. Eén daarvan was het internet. Wij zijn gewend om de meeste dingen van Google te gebruiken, maar die zijn geblokkeerd in China… Heel China. Niet alleen Google is hier slachtoffer van, maar ook heel veel andere westerse bedrijven. Een heel overzicht vind je hier. Gelukkig is dit heel makkelijk te voorkomen met het zogenaamde VPN.
Let op!
Het wordt steeds lastiger om VPN in China te gebruiken. Er zijn zelfs geruchten dat het strafbaar kan zijn. Of dit ook voor toeristen is, weet ik niet. Onderstaande artikel is puur ter info en wij, BackPackJunkies, zijn niet verantwoordelijk voor eventuele problemen. Voor vragen mag je ons natuurlijk altijd mailen.
Een goed begin is het halve werk
Waar je heel goed om moet denken is dat in China de PlayStore van Android (Google) ook niet werkt! Dus appjes installeren die je kunnen helpen om vrij te internetten gaat daar dus ook niet werken! Doe onderzoek vóórdat je vertrekt, door bijvoorbeeld dit blog even goed door te nemen.
Helaas waren wij niet goed voorbereid en zaten we 2 dagen te rotzooien met e-mail, dropbox en andere tools om de goede apps op onze telefoons te krijgen. Het stomme is dat we het wisten, maar er niet vroeg genoeg iets mee gedaan hebben.
Wat je er tegen kunt doen
Als je maar een korte periode in China verblijft wil ik je aanraden niet te veel moeite te doen. Een weekje zonder internet moet lukken toch? En de zoekmachine Bing doet het wel gewoon, dus voor de kleine dingen kun je uit de voeten. Bing heeft net zoals Google ook een versie van Maps, dus ook voor navigatie kun je hier gebruik van maken. Ga je langer naar China, bijvoorbeeld net als ons 2 maanden, dan wordt het wel een beetje vervelend. Maar de oplossing is best heel simpel: installeer een VPN!
Een VPN, Virtual Private Network, laat je mobiel gewoon verbinding maken met internet, maar laat de provider denken dat je je buiten China bevindt en zo kun je dus Google benaderen (en bijna alle andere apps en websites). Dit is de korte versie. Er komt natuurlijk iets meer bij kijken, maar dan wordt het een heel technisch verhaal en dat zal ik je besparen.
Hoe te gebruiken
Voordat je naar China gaat kun je twee apps installeren: SuperVPN en BetterNet. Het zijn twee apps die een VPN voor je op kunnen zetten. Twee? Ja, twee. We hebben gemerkt dat de een soms niet en de ander wel, en andersom. Met beide apps verspreid je je kansen en moet het je lukken om gewoon te internetten. Beide apps zijn via de AppStore/Play Store te downloaden en ze zijn niet groot. Eenmaal geïnstalleerd kun je ze direct gebruiken.
Let wel: VPN is een techniek die via verschillende locaties in de wereld loopt. Hierdoor wordt je verbinding wel trager. Hier kun je niets aandoen. Het is dat of geblokkeerde websites. Maar het is wel zo dat hoe dichter je locaties bij elkaar in de buurt liggen, des te sneller het wordt. Als je in Shanghai zit en je verbindt met Hong Kong, dan is je internet sneller dan dat je verbindt met New York in Amerika bijvoorbeeld.
SuperVPN
Toch wel een beetje onze favoriet. Hier hebben we de minste problemen mee gehad. Het gebruik is heel erg simpel:
- Open de app;
- Ontwijk de reclame (hé, het is gratis!);
- Druk, na het initialiseren, op de knop “Continue”;
- Druk op de knop “Connect” (er kan nog even reclame tussendoor komen)
- Wacht tot hij verbonden is.
Je ziet nu links boven in je scherm een blauw schild en een sleutel. Dit betekend dat je nu verbonden bent. Als je deze app buiten China probeert zal er niet veel veranderen. Ben je echter in China, probeer dan om Google.com te openen in je browser. Als het goed is kun je daar nu zonder problemen bij. Na deze test kun je kijken of Facebook of één van je andere apps het doet.
BetterNet
De back-up voor die keren dat SuperVPN er geen zin in heeft. Het probleem bij BetterNet is dat hij op zoek gaat naar een locatie in de buurt. In China is die locatie dan ook in China. Dit schiet natuurlijk niet op, want je wilt juist verbinden met een locatie buiten China. Is dit het geval, verbreek dan de verbinding en probeer het opnieuw. Het is een beetje irritant, maar als SuperVPN niet werk, dan moet je toch iets.
Ook BetterNet werkt best heel simpel:
- Open de app
- Selecteer “Skip” als er gevraagd wordt of je een video wilt kijken.
- Selecteer “Connect”
- Wacht tot hij verbonden is.
Je ziet nu links boven in je scherm een schild en een sleutel. Dit betekent dat je nu verbonden bent. Als je deze app buiten China probeert zal er niet veel veranderen. Ben je echter in China, probeer dan om Google.com te openen in je browser. Als het goed is kun je daar nu zonder problemen bij. Na deze test kun je kijken of Facebook of één van je andere apps het doet.
Op de laptop
Het was een lange tijd niet mogelijk om een gratis tool te gebruiken op je laptop om je VPN via Windows te krijgen. BetterNet heeft een Windows applicatie gelanceerd waarmee we nu met Windows (10) een VPN kunnen aanmaken.
Om BetterNet op je laptop te gebruiken, dien je het eerst te installeren. Ga naar https://www.betternet.co/ en zoek naar de knop “Get BetterNet”. Als je hier op klikt zal het programma direct worden gedownload. Na de download kun je de installatie starten door op de download te klikken.
Als je BetterNet opstart kan het zijn dat je een scherm krijgt met een melding over een trial (tijdelijke versie). Gewoon op het kruisje drukken in de rechter boven hoek van het schermpje.
BetterNet wordt als een icoon in de rechter onderkant van Windows geplaatst. Het icoon ziet er uit als rondje met een schild. Deze is grijs als hij niet verbonden is en blauw als hij wel verbonden is. Als je BetterNet opstart zie je het hoofdscherm.
Nu is het alleen nog een kwestie van drukken op de knop “CONNECT”. Het kan even duren voordat hij verbinding heeft, maar hij komt er wel. Ook als er een melding komt dat het niet lukt, gewoon nog een keer proberen.
Een nadeel van BetterNet (Windows) is dat je geen invloed hebt op de verbinding. Het kan best zijn dat BetterNet een goede en snelle server in China vindt, maar dat wil je juist niet. Het is gratis, dus nemen we dit op de koop toe… Toch? Mocht je meer controle willen, kijk dan naar een betaalde VPN.
Op de laptop – Betaalde
Aangezien we de laptop erg veel gebruiken en BetterNet soms niet helemaal functioneert, hebben we een applicatie gekocht, genaamd PandaPow. Voor 9 Dollars kun je een maandje vooruit. Het werkt goed en snel.
Na je betaling krijg je een linkje in je e-mail. Via deze link kun je de software downloaden en installeren. Na de installatie kun je de VPN opstarten. De applicatie herkent of je in China bent (kies dan “Yes” als hij vraagt of je in China bent).
Daarna kun je gewoon direct op “Connect” drukken en PandaPow gaat de beste locatie voor je zoeken. Als je al hebt aangegeven dat je in China bent, zoekt hij automatisch een locatie buiten China.
Je kunt ook zelf een locatie opgeven. Hiermee heb je iets meer controle en er gaat niets willekeurig. Erg makkelijk, maar kies een locatie die zo dicht mogelijk bij je eigen locatie ligt. Zo voorkom je dat het internet heel erg traag is.
Er zijn nog tal van andere applicaties die je kunnen helpen met VPN op je laptop, maar allemaal niet gratis en PandaPow kwam als beste uit de bus bij verschillende reviews. Ik sluit me er ook bij aan: Het is handig en snel.
Conclusie
Het is al even gezegd, maar ga goed voorbereid op weg! Installeer de VPN voordat je uit Nederland vertrekt. In andere landen is er ook censuur, maar niet zo erg als China.
Het is vervelend, maar accepteer het gewoon. Een VPN is het enige wat er aan kan doen. Mocht je het toch zijn vergeten en in China zitten zonder VPN, stuur ons een berichtje. Via een omweg kunnen we je wel helpen.
Ik gebruik Goose VPN, en zeker in combinatie met de kortingscode die ze hier noemen: https://www.vpngids.nl/reviews/beste-vpn/ is prijs voor een jaarabonnement echt super schappelijk. Je kan er ook alles mee doen (downloaden, Netflix). Niet alle VPN-aanbieders ondersteunen die opties.
Dank je wel voor je reactie. Zo zie je maar weer: het internet is groot. Als we weer eens een VPN nodig hebben zal ik zeker naar Goose VPN kijken.