Onze reis begint met de Transmongolië Express vanuit Moskou en eindigt in Beijing. Vanuit Beijing reizen we 2 maanden door China om dit zeer diverse en aparte land te ontdekken. We vallen van de ene verbazing in de andere en geen dag is hetzelfde.
Datong
We beginnen in deze minder bekende stad en het is ook direct onze vuurdoop. Dit is voor ons een tussenstop voor de Transmongolië Express. Het is niet de beste stad om als onervaren backpacker te beginnen. De mensen spreken geen Engels, de pinpassen en creditcards doen het nergens en hier leeft men nog als echt Chinezen: rochelen, spugen en alles in de open lucht (ik zal bepaalde details niet noteren). Ons hotel is zo smerig dat we de volgende dag direct in een andere trekken, waar een Chinees meisje heel blij is dat ze weer Engels kan spreken, zich erg verbaast dat ik zo lang ben en waar zo ons helpt met de beste tip voor China ooit: CTrip.
Beijing
Het is erg druk, voornamelijk met Chinezen. We zitten vlakbij Tian’anmen Square met zogenaamde Hutongs; traditionele Chinese huizen. Helaas merken we hier weinig van. De straat is wel gezellig met genoeg eetgelegenheden en winkeltjes. Je heb niet echt het gevoel dat je in de enorme stand Beijing loopt. Ons hostel, Leo Hostel, is redelijk groot en goed. Er is eten, drinken en de bedden zijn redelijk zacht en altijd schoon.
Vanuit dit hostel maken we een dagtrip naar een rustig deel van de Chinese muur en rustig is het. Via ditzelfde hostel is het makkelijk om bij de Verboden Stad te komen of met de metro naar het Zomerpaleis of naar The Temple Of Heaven te gaan. Beijing is een enorme stad waar het openbaar vervoer goed geregeld is. Wel is het verstandig om de namen van de metrostations op te schrijven en aan de balie te laten zien. De uitspraken zijn anders dan bij ons en ze snappen dan niet waar je heen wilt. Ik zocht vaak de naam op op Maps.Me en liet mijn telefoon zien voor het raam van de kaartverkoper.
Lees hier alles over onze avonturen in Beijing:

Beijing – De Verboden Stad
Verder Lezen

Beijing – De Chinese muur
Verder Lezen

Beijing – Temple of heaven
Verder Lezen

Beijing – Het zomerpaleis
Verder Lezen
Pingyao
De volgende stop is Pingyao, waar we per trein arriveren vanuit Beijing. Een typische Chinese stad waar het lijkt of de tijd even heeft stilgestaan. De typische architectuur geven een goed beeld hoe China er vroeger uitgezien heeft. Helaas is het een bepaalde feestdag waardoor alle musea e.d. gratis zijn en is het daarom super druk. Ook worden we hier geconfronteerd door een nieuw fenomeen: “Picture! Picture!”. Om de haverklap komt er een Chinees naar ons toe om met ons, of mij alleen, op de foto te gaan. Na 16 keer is de lol er echt wel af.
We vertrekken daarom iets eerder uit Pingyao, en zo bijzonder is het niet om er lang te blijven.
Meer over Pingyao:
Xi’an en de Golden Week
De Golden Week komt er aan. Dit betekend grofweg dat elke Chinees vrij is, maar niet naar het buitenland mag. Dus gaan ze massaal in eigen land op vakantie. We kiezen er voor om een appartementje te nemen in Xi’an. Op deze manier hebben we iets meer privacy en we blijven hier tijdens de Golden Week. Voordat dit festijn begint willen we nog even het Terracotta Leger bezoeken. Met de bus is dit prima te doen.
Tijdens de Golden Week proberen we nog naar de Goose Pegoda te gaan. Met de nadruk op “proberen”. Het is echter zo druk dat we afhaken en een beetje rondlopen. Nee, tijdens de Golden Week wil je echt niets doen.
Lees hier meer over het Terracotta Leger:
Waterwielen en een pagode
Na de Golden Week gaan we naar Lanzhou. Een plaatsje waar we als tussenstop even rusten. Toch is hier best veel te doen. Zo is er de brug over de Yellow River, de Zhongshan Bridge, en een pagode boven op een berg. Deze is te bereiken via een kabelbaan dat vanaf de brug omhoog gaat. Het is niet duur en erg leuk om mee te maken. Vanaf de top lopen we een klein stukje naar beneden en komen de pagode tegen. Daarna lopen we helemaal naar beneden en steken de brug nog een keer over.
Deze keer lopen we naar het Waterwheel Park. Lanzhou heeft een rijke geschiedenis wat betreft water. Ze hebben vroeger enorme waterwielen gemaakt waarmee men water kon verplaatsen. Ook hebben men methodes gevonden om het water te gebruiken om het werk te vergemakkelijken. Het was gratis toegang, dus dat is altijd goed.
Meer hierrrrrr:
Danxia National Park
Na Lanzhou gaan we op weg naar Zhangye, een klein, totaal niet toeristisch stadje. Als we aankomen is het lastig om in het centrum te komen en het hotel, Jinan Inn, is ook niet makkelijk om te vinden. Daarnaast worden we achtervolgt door een Chinees meisje die op het laatste moment vraagt of ze kan helpen, in ruil voor een selfie met Rieneke. Het hotel snapt ook niet wat we komen doen en het Engels is ver te zoeken. Ook Booking.com kennen ze niet en na 4 keer verschillende kamers te krijgen en vele malen meer uitleggen dat we wel getrouwd zijn, krijgen we een redelijk grote kamer. We zijn in het echte China beland.
Vanuit deze stad is het een klein stukje naar Danzia National Park, ook wel bekend als de Rainbow Mountains. Een natuur fenomeen wat resulteert in schitterende kleuren op de bergen. Het is niet heel druk in het park… Voor Chinese begrippen. Het krioelt nog van de mensen die de perfecte selfie willen maken. Wij genieten liever van de omgeving. Het is zeker de moeite waard om hier eens te kijken.
Heel veel panda’s
En dan komt er eindelijk iets waar Rieneke het al weken over heeft: Chengdu! Ons hostel heeft een goede locatie in de stad en de gratis wandeling plus uitleg van de stad is erg leuk. Het eten is hier ook erg goed. Het hostel heet Flipflop Hostel en het is zeker de moeite waard. Eindelijk een beetje westerse omgeving in China.
Rieneke is niet alleen vanwege de stad zo enthousiast. Hier hebben ze een park waar ze de pandapopulatie proberen te redden, het Research Base of Giant Panda Breeding. We hebben het hier over de reuze panda. Dat betekend veel “owwww”-s, “awww”-s en “kijk daar dan!”. Het park zelf zit een klein beetje buiten Chengdu, maar de metro en bus verbinding is perfect.
Het park is verdeeld in verschillende onderdelen. Sommige zijn seizoensgebonden, maar dat is niet heel erg. Er zijn heel veel kleine baby panda’s en volwassenen panda’s. Men vindt de baby panda’s natuurlijk het leukste. Je kunt hier rustig een dag rondlopen en je geen minuut vervelen. Men let goed op, want Chinezen weten niet echt hoe ze om moeten gaan met dieren. Al met al een leuk park met een leuke achterliggende gedachten; het redden van de reuze panda.
Bergje op en af
Na Chengdu gaan we naar Lijiang. Een kleiner plaatsje wat wel wat weg heeft van Pingyao, met wat minder opdringerige Chinezen. Het is een authentiek Chinees stadje. Het is een gezellig, maar vooral ’s avonds wel druk. Ons hostel, Timeless Hostel, heeft genoeg vrije kamers en we krijgen een mooie en rustige kamer op de bovenste etage. Het uitzicht is ook niet verkeerd, want we zien de met sneeuw bedekte bergen in de verte. Het stadje zelf is overdag rustig en in de avond enorm druk. Je kunt er heerlijk eten en in verdwalen.
Via het hostel hebben we een rit naar de Tiger Leaping Gorge geregeld. De man van het hostel helpt ons goed en brengt ons in alle vroegte naar de bus om alles goed te laten verlopen. Het is bijna 2 uur rijden naar deze bekende hiking trail, maar het is de rit waard. Eenmaal daar worden we, met nog een paar toeristen, gedropt en we moeten het maar uitzoeken. Het eerste deel is saai asfalt, maar later wordt het dan eindelijk natuurlijk. Dit wil zeggen; recht omhoog. Het wordt afzien, want het is op sommige plekken erg zwaar. Maar het is zeker de moeite waard.
We komen wat laat aan in het Tiger Leaping Gorge Horse and Tea Hostel en de kamer valt een beetje tegen. Gelukkig kunnen we nog ruilen voor een duurdere kamer, maar dat is 100% de moeite waard. Een heerlijke douche en bed. Rieneke krijgt helaas enorm veel last van haar knie, maar we houden het in de avond vol, want alle andere toeristen uit de bus zitten hier ook. Het is een gezellige avond met verhalen en ervaringen van het reizen… Wij luisteren dus voornamelijk.
En weer terug in de bewoonde wereld
De volgende dag is het niet veel beter met de knie van Rieneke. Sterker nog; het is erger geworden. Helaas kunnen we de tweede dag niet lopen en we regelen een taxi naar het eindpunt. Dit zijn van die dingen waar je niets aan kunt doen. Vanaf het eindpunt pakken we de bus terug naar Lijiang. Na een dag rust gaat het niet veel beter en besluiten we naar het ziekenhuis te gaan. De oplossing volgens de arts: 3 weken rust. Ja, dat werkt niet erg. We besluiten om door te gaan naar Shanghai en daar naar een Engels sprekende arts te gaan. Het is even niet anders.

Lijiang
Verder Lezen

Lijiang – Tiger Leaping Gorge
Verder Lezen
Shanghai
We arriveren in Shangai. Een enorme stad en tevens de laatste stop voor ons in “mainland” China. We nemen hier even wat rust om te kijken of de knie van Rieneke wat bijtrekt. Ook bezoeken we een expat ziekenhuis(je). Hier spreken ze goed Engels en kunnen ze wellicht helpen. Niet echt dus. Rieneke krijgt een zooi pijnstillers mee en weinig hoop.
Het houdt ons niet tegen om Shanghai uitgebreid te verkennen. Als eerste gaan we naar East Nanjing Road & The Bund, een prachtig spektakel in het donker. Je vindt hier voornamelijk dure winkels, maar ook een M&M store! Natuurlijk kan een bezoekje aan de pier niet ontbreken. Ook hier is het druk, maar al die lichtjes zijn de moeite waard. We zoeken een rustig(er) winkelcentrum op om wat te eten.
Natuurlijk kan een bezoek aan het financiele district van Shanghai niet ontbreken. Totaal anders dan The Bund, want hier staan enorme gebouwen en is er veel luxe. Er is ook een Disney store, waar ze helaas niet dat ene leuke t-shirt hebben in Rieneke haar maat (de maten in China zijn veel kleiner). Het winkelcentrum wat hier zit is enorm en dit is onze eerste, echte ervaring met een heuse shoppingmall. Op een avond gaan we weer terug naar die enorme winkelcentrum voor een avondje bioscoop. Ze hebben Inferno, met Tom Hanks, draaien met Engelse ondertiteling, wel zo fijn.

Shanghai – East Nanjing Road & The Bund
Verder Lezen

Shanghai – Financial District (Lujiazui)
Verder Lezen
Het andere China
Shanghai was de laatste stop van China, maar Hong Kong dan? Hong Kong is China, maar totaal anders. We rekenen het zelfs als een ander land. Geen gespuug, geroggel of andere nare geluiden. Ook zijn de mensen erg vriendelijk en bijna iedereen spreekt Engels. Wel is het enorm duur.
Ons hostel is nog binnen het budget, maar oplichters ten top. We hadden een kamer geboekt met raam, maar dit bleek een soort cel te zijn zonder ramen en een airco die het half doet. Als we een raam willen, moeten we veel meer bij betalen. Na een beetje ruzie kunnen we weg (toch handig om zo lang te zijn). We nemen onze intrek in een hotel, het Pentahotel. Hier komen we echt tot rust en genieten we, na ruim 2 maanden, van de echte luxe. Helaas kunnen we niet verlengen en komen we uit in het Harbour Plaza 8 Degrees . Ook niet verkeerd, maar iets minder luxe. Wel een goeie shuttlebus naar het centrum.
Tussen het verhuizen door kunnen we ook even Hong Kong bekijken. Zo bezoeken we A Symphony of Lights. Een leuk licht spektakel aan het water (gratis). Ook zijn we met de Star Ferry (kost bijna niets) naar de andere kant gevaren, zijn we met de Peak tram (te doen qua geld) naar de top gereden en hebben we genoten van het schitterende uitzicht vanaf Sky Terrace (zit in de Peak tram ticket).
Hong Kong is leuk, maar erg duur. Je kunt merken dat het erg westers is, maar je ziet ook nog veel China. Ook moet je hier flink van te voren zaken, zoals hotel, regelen. Anders kan het gebeuren dat je van hotel naar hotel bezig bent in plaats van genieten van de stad. Het is een totaal andere wereld, vergeleken met het vaste land van China.