Chengdu – Research Base of Giant Panda Breeding

Dé grootste attractie van Chengdu is de Research Base of Giant Panda Breeding. In de stad zelf vind je dan ook overal winkeltjes met pandaspullen. Tijdens de walking tour van ons hostel hebben we al een grote panda gespot, maar nu is het tijd voor de echte panda’s!

This way to the panda’s

Met de metro en de bus gaan we naar de Research Base toe. We weten niet precies waar we er uit moeten, maar oplettende medereizigers gebaren ons dat we er zijn. We stappen snel uit en lopen richting de entree. Er staan al een aantal groepen te wachten, maar wij zijn gelukkig vrij snel aan de beurt. De kaartjes zijn 65 yuan per stuk, omgerekend zo’n € 8,80, een koopje in vergelijking met bijvoorbeeld Dierenpark Emmen. Met het oog op de klaarstaande groepen zetten we er even flink de pas in en volgen de bordjes “This way to the panda’s”.

dsc_0886

Energie efficiënt

De panda’s worden ’s ochtends om 9.30u gevoerd en dan zijn ze lekker actief. Het is bijna zo ver en vooral ik kan niet wachten. Als we in de buurt komen is het niet moeilijk om de panda te vinden, er staat al een aardig groepje mensen foto’s te maken. De panda trekt zich er verder weinig van aan en zit lekker zijn bamboe te eten. Eerst het buitenste eraf scheuren en weggooien en dan lekker smikkelen. We leren dat panda’s niet lui zijn, maar energie efficiënt. Ze krijgen weinig voedingsstoffen uit de bamboe en daarom slapen ze veel. Best slimme dieren dus. Maar nu zijn ze lekker aan het eten en dat is wel zo leuk om te zien.

We lopen verder en komen bij het volgende vertrek waar drie panda’s lekker in de bomen hangen. Ze hebben al lekker gegeten of moeten nog even wachten. Het ziet er tegelijkertijd niet en toch heel comfortabel uit. De panda’s hebben hier in ieder geval alle ruimte. Er is veel groen en binnen elk vertrek zijn er verschillende mogelijkheden om te liggen, klimmen of lekker rond te wandelen.

Bij het volgende vertrek wandelt de panda al rusteloos heen en weer in afwachting van zijn eten. Helaas vinden vooral de Chinezen het erg leuk om achter de panda aan te rennen en vooral ook veel te gillen, waardoor de panda nog onrustiger wordt. Uiteindelijk loopt hij richting de ingang naar het binnenverblijf en blijft daar rondhangen. We laten hem maar even met rust, er is nog genoeg te zien.

dsc_0915

Baby panda’s!

Het doel van de Research Base is om de pandapopulatie te vergroten. Ze investeren dan ook veel tijd in het fokken van panda’s. We hebben een poosje terug op het nieuws al gezien dat de baby panda’s gepresenteerd werden en die gaan we nu live bewonderen. De baby’s doen nog niet zo heel veel en liggen op het eerste gezicht laveloos op het plateau. Er is er eentje al wat ouder en die krabbelt wat rond. De panda’s worden net gecheckt door de verzorger die ze één voor één op schoot neemt, verschillende tests doet en ze dan weer terug legt. Bij het terugleggen is een algemeen “awwww…” te horen. Als alle panda’s zijn gecheckt speelt hij nog even met de wat oudere panda, die als een klein hondje achter hem aan hobbelt. Als verzorger van deze panda’s kun je haast geen slechte dag hebben, het moet een voldaan gevoel geven als je die kleintjes steeds groter en actiever ziet worden.

Het ontstaan en nut van de Research Base

In het park draait een film over het ontstaan en het doel van de Research Base. In 1987 zijn ze begonnen met 6 panda’s en dit aantal is opgelopen tot 146. Het doel is om ervoor te zorgen dat de panda niet uitsterft. De dieren worden in de Research Base groot gebracht om uiteindelijk weer uitgezet te worden in de natuur. We leren dat ze op de Research Base pas weten dat een panda zwanger is als ze gaat bevallen. Op zich niet heel verwonderlijk, de baby panda is dan zo’n 500 gram en maar een paar centimeter groot. Als een panda een tweeling krijgt voedt ze slechts één op (survival of the fittest). De andere wordt dan door de medewerkers van het centrum opgevoed met behulp van een surrogaatmoeder. Als ze klein zijn blijven de panda’s samen, maar uiteindelijk wordt het een solo bestaan. We hopen dat ze hier in Chengdu nog lang door mogen gaan met hun succesvolle werk en dat er heel veel panda’s bijkomen!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De oorspronkelijke panda oftewel de rode panda

Het grootste deel van de Research Base is toegewijd aan de zwart-witte panda zoals we die kennen. Er is echter ook een stuk vrijgemaakt voor de rode panda. Dit is de eerste panda die ontdekt is en ze heetten lange tijd gewoon panda. Toen later de zwart-witte panda gevonden werd is de term rode panda ingevoerd. Het eerste complex voor de rode panda is afgeschermd van het publiek met een gracht en een muur, zoals dat met alle andere vertrekken ook zo is. Maar er is ook een deel waar je als bezoeker tussen de rode panda’s in kan lopen. Helaas houden deze beestjes van rust en verstoppen en zien we in dat tweede deel weinig rode panda’s lopen. Gelukkig zijn er voedingsplatformen en is er net eten gebracht, zodat we de rode panda’s van iets dichterbij kunnen bewonderen. Als we wel een rode panda spotten staan er direct zoveel mensen bovenop dat de lol er snel af is.

Lekker slapen

We gaan weer terug naar de vertrekken van de wit-zwarte panda’s en zien nu dat het slim is geweest om vroeg te gaan. De meeste panda’s zijn namelijk aan hun middagdutje begonnen. En ze zijn soms moeilijk te vinden, doordat er ook veel grote stenen in hun verblijven zijn geplaatst. Van veraf is het verschil niet altijd duidelijk. We maken nog een rondje langs de verschillende verblijven en dan zijn wij ook wel toe aan een middagdutje. Hoog tijd op de bus weer op te zoeken en terug te gaan naar ons hostel!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter

Echt heel cool dat dit bestaat!