Shanghai – Financial District (Lujiazui)

Nu dat we Shanghai bij nacht hebben gezien is het hoog tijd om de stad bij daglicht verder te gaan bekijken. In de Lonely Planet heb ik een klein stukje gelezen over een Propaganda museum en dit zit niet al te ver bij ons hostel vandaan. Een unieke kans om wat meer in de geschiedenis te duiken.

Propaganda Poster Art Centre

Het is even zoeken waar het museum precies zit. We hebben al gelezen dat het gevestigd is in de kelder van een flatgebouw, maar daar staan er nogal wat van. Als we op de gok ergens naar binnen lopen krijgen we van de bewakers een kaartje in onze handen gedrukt. Het is van het museum, dus we zijn op de juiste plek. En heel fijn dat je dit kaartje krijgt, want het zit echt goed verstopt. We lopen langs 3 of 4 flatgebouwen en dan zien we naast de ingang een plakkaat hangen van het Propaganda museum.

Het museum bevat een collectie van de propaganda posters die door de jaren heen in China gemaakt zijn. Zo zie je de geschiedenis ineens vanuit een ander oogpunt. Hier ligt de nadruk op hoe fantastisch China is/was tijdens belangrijke gebeurtenissen. Er wordt veel afgegeven op het westen en dan met name op Amerika. Fascinerend om te zien hoe zo een compleet andere wereld werd gecreëerd. Het maakt ook duidelijk waarom nog steeds zoveel Chinezen vooral gefocust zijn op zichzelf en China.

Helaas mag je geen foto’s maken, maar de collectie is voor een deel ook online te bekijken op de website van het Propaganda Poster Art Centre.

Lujiazui

We stappen in de metro en gaan naar het financiële hart van Shanghai: Lujiazui. Dit hebben we al verlicht gezien tijdens ons bezoek aan the Bund, maar nu gaan we het van dichtbij bekijken. Als we uitstappen staan we midden tussen alle hoge gebouwen. We voelen ons even heel klein. Ze hebben hier een soort rotonde op hoogte gemaakt voor voetgangers, waardoor je alle gebouwen vanaf dit punt goed kunt bekijken. Het verkeer raast er onderdoor. Dat blijven ze toch wel slim doen hier in China, het scheiden van de verschillende verkeersstromen. Auto’s hebben geen last van voetgangers, en de voetgangers hebben alle ruimte om stil te staan, foto’s te maken en alleen elkaar maar in de weg te lopen. We doen gezellig mee en zetten alles uitgebreid op de foto.

Dan is het tijd om te ontdekken of we bij het water kunnen komen. Een beetje op de gok lopen we de richting uit waar we denken dat we al eerder geweest zijn, alleen dan aan de overkant. Als we dan bij het water komen is dat gedeelte helemaal afgesloten voor een boottochten bedrijf. Hopelijk geldt dat niet voor de hele waterkant, want dan zijn we snel klaar. Maar gelukkig vinden we uiteindelijk een deel waar we wel mogen komen zonder te betalen. We zien hier ook het punt waar we de vorige keer stonden. En het is hier lekker rustig, er zijn slechts een paar Chinezen die hier waarschijnlijk in de buurt werken.

Super Brand Mall

Vanaf het parkje langs het water zien we een heel groot winkelcentrum, Super Brand Mall. Natuurlijk kunnen we het niet laten om binnen een kijkje te nemen. Het is een heel groot complex met in totaal 10 verdiepingen. Op de hoogste verdiepingen zitten voornamelijk restaurants en daaronder dan verschillende winkels ingedeeld naar genre. Voor de kinderen is er een Thomas de trein-ritje en ergens halverwege vinden we een muziektrap. Die is ook heel leuk als je geen kind meer bent ;-). Verder zit hier een hele grote IMAX bioscoop. En laat nou net de nieuwste Dan Brown film draaien. We kunnen het niet laten en vragen of de film in het Engels is. Dat is het geval en twee kaartjes zijn snel gekocht. En zo zien we het Financial District ook bij zonsondergang, in het donker en als de lichtjes al uit zijn. O ja, daar zijn we dus achter gekomen: om 22.00u gaan de lichtjes op de torens uit. Het zal iets met energiebesparing/lichtvervuiling zijn.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties