Tenerife – Boven de wolken bij El Teide

De afgelopen dagen (zelfs weken) is het heel rustig geweest en hebben niet echt heel veel gedaan. Dus het wordt hoog tijd voor een goede hike. Op Tenerife heb je het natuurpark El Teide, wat gekenmerkt wordt door de vulkaan die overal bovenuit steekt. Het is niet echt te bereiken met het openbaar vervoer, dus huren we een auto en scheuren de berg op.

Bergje op

We stappen onze auto in, die best heel luxe is, en zetten koers naar El Teide. We rijden door allerlei kleine dorpjes, maar echte grenzen zijn er niet. Alles wordt bebouwd waardoor je soms geen enkel idee heb of je al een dorp verder bent of niet. De route begint vlak, maar gaat al snel hoger en hoger. De uitzichten worden ook steeds mooier. Het lijkt een heel klein beetje op Amerika toen we naar de Grand Canyon gingen.

Voordat we vertrokken hebben we natuurlijk wel wat informatie opgezocht. je kunt de top bereiken door met een kabelbaan te gaan. Die is helaas € 27… per persoon. Dus dat gaan we niet doen. Je kunt ook lopen, maar de tocht is heel zwaar. Laat maar. Gelukkig heeft El Teide meer te bieden dan alleen een vulkaan. Er zijn verschillende gebieden waar je kunt wandelen of hiken. De een is mooier dan de ander en de ander is makkelijker dan de een. Net zoals in Amerika staat alles goed aangegeven en kun je informatie krijgen door gewoon te vragen.

Op de kaart is de moeilijkheidsgraad wat moeilijk te bepalen, dus kijk goed en/of vraag het even. Wij hebben het gevraagd bij het informatiecentrum (links van nummer 2) en met hun advies doen we route nummer 2. Nummer 3 zou ook een goede kanshebber kunnen zijn, maar die is wel weer heel kort. Nummer 2 is een mooi rondje en het zou niet heel moeilijk moeten zijn en ook niet heel lang duren. Dus laten we de auto achter bij dit centrum en gaan we op pad.

Heel hoog

We gaan lopen en al snel zien we dat we boven de wolken zitten. We hebben in onze reis al aardig wat keren zo hoog gezeten, maar het blijft elke keer weer een mooi gezicht en geen enkele locatie is te vergelijken. Zo konden we in Sri Lanka merken dat we heel hoog zaten en in Thailand zagen we dat we iets boven de plukjes wolken zaten. Maar hier zien we alleen heel… veel… wolk. Een heel bijzonder uitzicht. Verder is het voornamelijk heel erg stoffig. Als we achter ons kijken zien we de vulkaan El Teide overal bovenuit torenen. Het voelt een beetje aan zoals bij de Bromo vulkaan in Indonesië, maar het is deze keer geen zwart zand, maar geel zand.

4 uur wandelen

We lopen door en genieten van de stilte – we zijn 4 mensen tegengekomen – en de omgeving. Het is een rondje en na elke bocht ziet het er anders uit. We zien de weg waar we over gekomen zijn met veel verkeer, maar dat hoor je eigenlijk niet.

Toen we weggingen was het best wel fris en hadden we truien aan. Hou hier rekening mee, want zodra je gaat lopen in dit gebied kan het wel warm aanvoelen en is de zon volop aanwezig, maar je kunt zo kou vatten. Neem daarom een longsleeve of iets dergelijks mee. Ik ben begonnen met een trui, met daaronder een longsleeve met een t-shirt. Als je uit de wind loopt kan het best warm worden.

Wandelstokken is, volgens Rieneke, ook een goeie. Het loopt net iets beter. En voor de mensen die anders denken: nee, het is niet voor oude mensen, maar voor iedereen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De verlaten schoen van El Teide

Als we op de helft zijn zien we een rots formatie. Mooi moment om even te rusten, drinken en wat te eten. Als we aankomen lopen zie ik een schoen… Geen paar, maar een enkele schoen. We kijken om ons heen, en omlaag, maar we zien niemand. Beetje vreemd. Hier kunnen we even rustig zitten en genieten van een mooi stukje natuur.

Aangezien we nog wel even moeten, lopen we weer snel door. We lopen nu op de El Teide af en het landschap verandert drastisch. We zien veel vulkanisch zand met daar omheen een soort duinachtig landschap. Ook kunnen we nu zien hoeveel we omhoog zijn gelopen. We zien ook het informatie centrum liggen in de verte. Het einde is inzicht en dat is maar goed ook, want de beentjes krijgen het nu wel moeilijk.

We liepen geleidelijk omhoog, maar nu gaan we steil naar beneden. Het is niet geheel zonder gevaren, want het zijn allemaal losliggende steentjes waarin je makkelijk weg glijdt. Maar we halen het zonder kleerscheuren.

Een voldaan gevoel

… Is wat we na de wandeling hebben. We zijn moe, versleten en de spieren protesteren hier en daar ook een beetje. De route was iets moeilijker dan de vrouw bij het informatie centrum heeft verteld, maar het was het zeker waard.

We stappen weer in onze auto. Aangezien we lang onderweg zijn geweest en best wel heel erg moe zijn, besluiten we terug te gaan naar ons appartementje in Los Realejos. Onderweg stoppen we nog een keer om van het prachtige uitzicht te genieten. We zijn te moe om uit de auto te stappen, dus maak ik nog een foto door het raampje.

Als je goed kijkt zie je in het midden, ietsjes naar links ( <- ), in de verte een stukje berg. Dat is La Palma… Denken we. Het is een theorie. Bij helder weer kun je veel eilanden zien als je op de goede plekken staat. Nu is het zwaar bewolkt. Iets waar je op El Teide geen last van hebt. Pas als je weer beneden komt is het een grijze bedoeling.

Conclusie

Je hoeft niet ver weg om een prachtig uitzicht te hebben over de wolken en/of een mooie wandeling te doen bij een vulkaan. Tenerife heeft het allemaal. De kabelbaan naar El Teide is voor ons te duur en voor € 0,= kun je een hele mooie wandeling maken. Er zijn genoeg routes om te kiezen, maar let wel even op de moeilijkheidsgraad. Het informatie centrum kan je helpen met het uitzoeken van een goede route.

Als je gaat, neem dan wel goede kleren mee. Het kan koud aanvoelen, maar uit de wind is het al snel erg warm. Voor mensen die snel wagenziek zijn: neem iets mee. Als je door de wolken rijdt kunnen mensen snel misselijk worden. Elke apotheek heeft wel iets tegen wagenziekte. Verder zijn het best mooie wegen in dit park.

Neem ook genoeg water mee. Er zijn GEEN punten waar je een flesje kunt bijvullen en echt een winkeltje om iets te kopen hebben we ook niet gezien. Neem per persoon minstens 1 liter mee, en niet zoals wij een halve liter voor twee personen.

El Teide moet op je to-do lijstje staan als je op Tenerife bent.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guy

Leuk verhaal en nuttige tips. Inderdaad de kabelbaan is niet goedkoop.
Als je de Teide wil beklimmen tot aan de krater, dan zul je wel de kabellift moeten nemen. Wel enkele maanden een vergunning aanvragen. lees hier de details:
https://www.tenerifevakantie.com/vergunning-teide-beklimmen/
Veel plezier,
Guy

RienekeElzerman

Duidelijke informatie over de vergunning om tot aan de top te klimmen. Het lijkt me heel bijzonder om eens helemaal omhoog te gaan, maar zelfs lager heb je al een prachtig uitzicht over Tenerife en omgeving!