Tenerife – De piramides van Güímar

Soms valt je oog ineens op iets in de omgeving wat je niet verwacht. We zijn met de bus onderweg van het vliegveld naar onze AirBnB en ik zie een piramidevormig gebouw. Het lijkt een beetje op de piramide die in Aeolus staat en waar een technisch doe-museum in gevestigd is. Zoiets verwacht je niet op de Canarische eilanden. Maar als ik dan ga kijken wat er allemaal te doen is valt mijn oog op de piramides van Güímar. Ze zijn hier dus wel degelijk te vinden. En dus huren we een auto en gaan we op weg naar Güímar.

De piramides van Güímar

Güímar is een plaatsje aan de oostkust van Tenerife en onze AirBnB bevindt zich in het noorden. We rijden een heel stuk over dé hoofdweg van Tenerife, totdat we in de buurt komen. Langzaamaan rijden we wat meer naar het binnenland en de wegen worden steeds kleiner en gaan meer omhoog en omlaag. Het stadje zelf is niet heel groot, maar een wirwar van éénrichtingsverkeer weggetjes. Met behulp van de navigatie zigzaggen we onze weg naar de plek van de piramides. Gelukkig staat het overal ook goed aangegeven, want de gps laat soms een beetje op zich wachten. Voor we het weten staan we al op de parkeerplaats van de piramides. We zijn niet de enige bezoekers, want we zien de nodige huurauto’s staan. Toch fijn dat ze die altijd lekker herkenbaar maken met allerlei stickers, toeters en bellen.

Tenerife, Piramides van Guimar, Backpackjunkies

De piramides van Güímar zijn pas in 1991 geclassificeerd als piramides door de Noorse antropoloog Dr. Thor Heyerdahl. Eerder werden ze gezien als steenterrassen gemaakt door lokale boeren met behulp van de stenen die ze in hun velden vonden. Dr. Thor Heyerdahl ontdekte dat de piramides opgebouwd zijn uit lavarotsen en dat de piramides in een speciale astronomische positie geplaatst waren. Deze opstelling zorgt ervoor dat je tijdens de zonnewende (op 21 juni, de langste dag van het jaar) een dubbele zonsondergang kunt zien vanaf de grootste piramide. De zon daalt dan achter de hoogste bergtop, passeert deze en wordt opnieuw zichtbaar tot hij achter de volgende bergtop verdwijnt.

Er zijn zes piramides te zien, vroeger waren dat er negen. Anders dan de piramides in Egypte zijn dit meer een soort trapsgewijze piramides. De eerste vermeldingen van deze piramides stammen uit 1881, wat zou betekenen dat ze uit de 19e eeuw stammen.

Toegangsbewijzen

Je hebt verschillende toegangsbewijzen, elk met hun eigen prijs en toegang tot het park. Er zijn in totaal vier verschillende tickets:

 • Piramides and much more: hiermee heb je toegang tot het deel waar de piramides te zien zijn.
  € 11,90
 • Colonizing Polonesia: hiermee heb je toegang tot het deel waar de piramides te zien zijn én de expositie over Polonesië.
  € 16,00
 • Plants & Poison: hiermee heb je toegang tot het deel waar de piramides te zien zijn én de tuin met giftige planten.
  € 16,00
 • Premium experience: hiermee heb je toegang tot het deel waar de piramides te zien zijn, de expositie over Polonesië en de giftige tuin. Je krijgt ook een audiotoer met extra informatie.
  € 18,00

Wij kiezen voor het basisticket en dat is eigenlijk ook meer dan voldoende. In het park zelf vind je heel veel uitleg bij alles wat er te zien is, dus zonder audiotoer kom je toch heel veel te weten over de piramides en de Canarische eilanden. Je krijgt een plattegrond mee met daarop wat achtergrondinformatie. Er is een route die je kunt volgen, waarmee je alle bezienswaardigheden te zien krijgt.

Tenerife, Piramides van Güímar, routes, Backpackjunkies

Casa Chacona Museum

We volgen de route en komen eerst uit in het museum. De expositie laat verschillende beelden zien van goden uit Peru en Mexico. Ook staan er kleine replica’s van de boten die vroeger rondom verschillende eilanden gebruikt werd om alles en iedereen te vervoeren. Maar het interessantste onderdeel van het museum is het overzicht van alle piramides over de hele wereld. Ze zijn in kaart gebracht en gefotografeerd. We zien de piramides van Egypte, maar sommige piramides zijn tegenwoordig ook niet meer dan een bult. Veel piramides zijn op dezelfde manier opgebouwd als de piramides die hier op Tenerife liggen, de trappenstructuur.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vanuit het museum loop je naar het auditorium waar om het uur een film afgespeeld wordt. Helaas zijn we net iets te laat en dus gaan we verder met de wandelroute. Het begin van de route is ook het einde, dus je kunt het auditorium ook dan bezoeken.

Piramides route

Er is een wandelroute rondom het complex met de piramides gebouwd. Aan deze wandelroute bevinden zich nog een viertal mini routes met elk een eigen thema: de botanische route, de export route, de culturele route en de vulkanische route. Bij elke mini-route staan allerlei informatieborden rondom het desbetreffende thema. Zo leren we dat de Canarische eilanden vroeger als een tussenstop werden gebruikt op weg naar Amerika. En dat de handel tegenwoordig voornamelijk draait op toerisme. We zien de verschillende inheemse planten, supergrote cactussen en Aloë-planten. Ook zien we hoe de Canarische eilanden zijn ontstaan en welke vulkanen (nog) actief zijn.

Het is een leuke afwisseling om tussen deze mini-routes door de verschillende piramides te zien liggen. De één is hoger dan de ander en bij sommige zie je niet meer dan de grenzen van waar ooit de fundamenten hebben gelegen. Onder één van de piramides is een grot ontdekt waar men vroeger waarschijnlijk heeft gewoond. Men is nog steeds bezig om dit beter in beeld te brengen.

Even iets anders

Ben je op zoek naar een leuke activiteit op Tenerife, neem dan zeker een kijkje bij de Piramides van Güímar. Met het goedkoopste ticket kun je meer dan genoeg zien en je bent al snel 1,5 uur onder de pannen. Er zit ook een klein winkeltje bij het complex met allerlei streekproducten; van jam tot echte Canarische wijn. Van uit het winkeltje kom je in een restaurant waar je even iets kunt eten en/of drinken voordat je weer verder gaat. Piramides, ik had ze niet verwacht op Tenerife. En dat maakt dit uitje des te leuker!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cristina

Wow. Dit is de meest verrassende post dat ik al in maanden gelezen heb! Piramides op Tenerife… wie had dat ooit gedacht?
Ik dacht altijd dat Tenerife een saai en toeristisch eiland was maar DIT verandert toch wel mijn mening. Misschien moet ik toch maar eens een reisje beginnen plannen naar Tenerife. 🙂

Manouk

Haha okee wij liepen hier dus langs het hek en ik vond het er maar saai uitzien, dus we zijn weer weggaan (naar de zon in het zuiden, haha). Wel tof dat er toch een heel interessant museum bijzat! Wellicht dat ik naar binnen ga als ik weer terug ben, maar na wat ik meer had gezien op het eiland leek het me een beetje tegenvallen. En ik vond het vrij prijzig.. Ik ben blij dat je in ruil daarvoor zoveel informatie kreeg, dat maakt het dus toch een bezoekje waard!

Michelle van Zwieten

Wauw, super verrassend. Had echt geen idee! Ik heb mij Tenerife altijd zon, zee, strand in mijn hoofd maar niets is minder waar. Top!

Ana Rita

Wat tof dat er piramides op Tenerife zijn en dat je ook leert over piramides in de rest van de wereld! Ik zou zelf voor de Plants & Poison ticket kiezen, ben ook wel benieuwd naar die giftige planten 🙂

Guy

Leuk artikel… Tenerife is helemaal geen saai eiland, er is altijd wat te doen. Er is de toeristische kusstrook, maar ga je even de bergen in dan kom je in een compleet andere wereld. Maak eens contact met de lokale bevolking van Tenerife, bij een fiesta of ander evenement… Hier vind je de evenementen in Tenerife: https://www.tenerifevakantie.com/events/