Valencia verkennen met Baja Bikes

Als er iets is wat ons opvalt als we op reis zijn is het wel hoe weinig er gefietst wordt in andere landen. Waar wij in Nederland snel even de boodschappen doen op de fiets en veel aangelegde fietspaden hebben, is dat bijna nergens het geval. En als er wel gefietst wordt, is het vaak met gevaar voor eigen leven. Wie heeft er fietspaden nodig als je ook gewoon tussen het overige verkeer je weg kunt vinden? Toch hebben we tijdens onze wereldreis een aantal keren de stoute schoenen aangetrokken en zijn we op de fiets gestapt.

Bangkok, Co van Kessel, fietstocht, Backpackjunkies

Tijdens onze tocht door Mekong Delta hadden we de mogelijkheid om te fietsen naar de heilige boom. De fietsen kwamen uit het jaar nul en hadden weinig vering en de paden bestonden uit half versleten betonplaten. Het deed niks af aan de ervaring; fietsen door de jungle is gaaf! In Bangkok verkenden we de stad en omliggende omgeving op de fiets. Wat leerden we veel over Thailand, Bangkok en de lokale gebruiken. Ook in Sigiryia stapten we op de fiets om naar Pidurangala Rock te gaan.

Dus toen we de uitnodiging van Baja Bikes kregen om in Valencia mee te doen met een fietstocht was de keuze snel gemaakt; laten we de stad fietsend gaan verkennen!

Baja Bikes

Baja Bikes is marktleider op het gebied van fietstours en fietsverhuur. Je vindt Baja Bikes is meer dan 90 steden, wereldwijd. Baja Bikes focust op het aanbieden van leuke tours en goede routes. Daarnaast werken ze met sympathieke en vaardige gidsen. Hierdoor krijg je een mooi beeld van de stad in een paar uur. Je kunt bij Baja Bikes kiezen uit een gewone of elektrische fiets en ze bieden ook kinderzitjes aan. Daarnaast hebben ze ook kinderfietsen. Je kunt de fietstours online boeken en krijgt per e-mail een bevestiging toegestuurd met daarbij de relevante informatie over de startlocatie.Naast de fietstours en fietsverhuur kun je via Baja Bikes ook wandeltours of tickets voor andere bezienswaardigheden boeken. Per stad vind je een overzicht op hun website met alle mogelijkheden. Daarnaast geven ze ook veel informatie over de bezienswaardigheden per stad. Een handig uitgangspunt voor je stedentrip of vakantie!

Neem snel een kijkje op de website.

Turia Park

In Valencia zit de vestiging van Baja Bikes in de buurt van het metrostation Turia. Als we aan komen lopen worden we direct in het Nederlands welkom geheten. Als we betaald hebben mogen we richting de fietsen. Twee medewerkers zoeken passende fietsen voor ons uit en stellen ze in op de juiste hoogte. Er staan al een aantal mensen te wachten bij de gids en we voegen ons bij de groep. Onze gids woont al meer dan 30 jaar in Valencia, wat een groot pluspunt is. Na de kennismaking en het wachten op de laatste deelnemers stappen we op de fiets om Valencia te gaan verkennen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Valencia, Baja Bikes, fietstour, Backpackjunkies

De eerste stop van de dag maken we in Turia Park. Onze gids legt uit dat hier vroeger de rivier liep, maar dat deze bij hevige regenval vaak voor problemen zorgde. Daarom is de rivier om de stad heen geleid. Na een paar jaar steggelen is de rivierbedding omgetoverd tot een bijna 10 kilometer lang park in het hart van Valencia. De inwoners van de stad komen hier graag en vaak om te hardlopen, een flink stuk te fietsen of gewoon te genieten van de natuur. Het park is in gedeeld in verschillende sectoren en het is heel leuk om er op de fiets doorheen te gaan, omdat je zo alle aspecten krijgt te zien.

Valencia, Baja Bikes, fietstour, Turia Park, Backpackjunkies

Historisch centrum

We fietsen verder naar het historische centrum van Valencia. Via Torres de Serranos gaan we de stad binnen. Dit is één van de twee oude stadspoorten en deze poort is gebouwd rond het einde van de 14e eeuw. Bovenop de poort staat een vlag waar niet de Catalaanse, maar de vlag van Valencia. Dat schijnt nogal een strijd te zijn en de Valencianen zijn trots op hun zelfstandigheid. In de echt Spaanse straatjes zien we mooie gebouwen met allerlei prachtige details, sinaasappelbomen en kinderkopjes. Hét drankje van de stad is Aqua de Valencia, een cocktail van sinaasappelsap, cava, wodka en gin. Dat onthouden we om later eens te proberen.

Valencia, Baja Bikes, fietstour, Torres de Serranos, Backpackjunkies

Op het plein Plaza de la Virgin stoppen we om de fontein en de achterliggende kathedraal te bewonderen. Elke donderdag komt het Tribunal de Las Aguas hier samen om te vergaderen over de stand van zaken met betrekking tot het water. Je kunt dit bijwonen als je in Valencia bent. Op zaterdagochtend is het gewoon een heel gemoedelijk plein met verschillende terrasjes waar je lekker in het zonnetje een bakje koffie kunt drinken.

Onze gids vertelt dat de kathedraal zo populair is dat er tijdens sommige diensten mensen buiten moeten zitten. Er is zelfs een constructie gemaakt waarmee schaduw gecreëerd kan worden op de echt warme dagen. Ooit was het de bedoeling dat de kathedraal uitgebreid zou worden, maar men stuitte op oude restanten van de stad en sindsdien is hier een museum omheen gebouwd. Zo blijven de restanten en de geschiedenis behouden.

Verrassende gebouwen

In Valencia vind je veel verrassende gebouwen. Achter de kathedraal bij het museum van de opgraving vind je een kleine kapel. Deze is ingebouwd in het gebouw Casa del Punt de Ganxo. Van openbare kapel werd het omgedoopt tot privékapel die van binnen bereikt kon worden.

Valencia, Baja Bikes, Casa del Punt de Ganxo, Backpackjunkies

Een stuk verderop heb je het Palacio del Marqués de Dos Aguas, waar onder andere het keramiekmuseum is gevestigd. Dit gebouw is van de buitenkant al een bezienswaardigheid op zich. Het gebouw is zo enorm versierd, dat het direct opvalt. Ook hier zien we bovenin een Mariabeeld. Vroeger stond dit beeld buiten als de bewoners van het pand er niet waren, ter bescherming. Waren ze thuis, dan draaide het beeld naar binnen en werd het onderdeel van hun eigen privé-kapel.

Als we van het historische centrum richting het moderne deel van Valencia fietsen, komen we over de Puente de San José. Deze brug stamt uit de 14e eeuw en er staan een aantal beschermbeelden op voor een veilige overtocht. Het is een prachtige constructie.

Valencia, Baja Bikes, fietstour, Puente de San José, Backpackjunkies

Stad van Kunst en Wetenschappen

En dan staan we ineens in het moderne deel van Valencia, een wereld van verschil. In Parc Gulliver vind je Palau de les Arts Reina Sofia, oftewel het operagebouw van Valencia. Het schijnt één van de beste locaties te zijn qua akoestiek. Het gebouw is 75 meter hoog en heeft een oppervlakte van 40.000m2. Er zijn vier podia voor opera, muziek, ballet en theater en de grootste zaal heeft 1470 zitplaatsen.

Een stukje verderop vind je de L’Hemisfèric, waar je 3D en IMAX films kunt kijken. Dit zijn voornamelijk documentaires met allerlei effecten die goed tot recht komen op het 360 graden scherm. Het gebouw zelf heeft de vorm van een oog, waarin de bioscoop de pupil is. Het is mogelijk om een deel van het gebouw te openen, zodat het oog open is. Een bijzondere constructie, zeker op een heldere dag als je de weerspiegeling goed kunt zien in het water.

Valencia, Baja Bikes, fietstour, L’Hemisfèric, Backpackjunkies

We fietsen verder om het Ciutat de les Arts i les Ciències heen. Bij de opening van dit museum heb je een fluistermuur. Als één persoon aan de ene kant gaat staan en een andere aan de overkant kun je toch met elkaar praten door de akoestiek van de boog. We hebben dit concept eerder gezien in Beijing en daar uit geprobeerd. Hier laten we het graag over aan andere deelnemers van de fietstocht.

Valencia, Baja Bikes, fietstour, Ciutat de les Arts i les Ciències, Backpackjunkies

Baja Bikes: een leuke kennismaking met Valencia

Wil je op een leuke en ontspannende manier kennismaken met Valencia? Dan is de fietstour van Baja Bikes het perfecte uitgangspunt. In drie uur tijd fiets je langs de meeste bezienswaardigheden in de stad en kun je een planning maken voor de rest van je verblijf.

Vooral in het begin zijn de afstanden tussen de verschillende stops niet zo heel groot en dat heeft zijn voor- en nadelen. Als de tour is afgelopen dan fiets je bijna in één keer terug. Op zich zou het fijner zijn als het iets meer verdeelt zou zijn. Maar dat is misschien persoonlijk.

In het park hebben we lekker in het zonnetje wat gedronken en hadden we ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan de gids. Wil je weten waar je nog meer heen kunt gaan of hoe je ergens kunt komen, vraag het de gids.

Er wordt tijdens de tour veel vertelt en je onthoud lang niet alles, maar als we 10% onthouden hadden waren we geslaagd. Het was leuk om op deze manier een stad te verkennen en wat meer te horen en te leren over de geschiedenis.

Zelf proberen?

Wil je zelf een fietstour van Baja Bikes proberen? Neem dan snel een kijkje op de website van Baja Bikes. Naast Valencia zijn er meer dan 90 steden waar je een fietstour kunt boeken en elke stad heeft verschillende opties. We zijn benieuwd naar jouw ervaring met Baja Bikes!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sanne Grieten

Lijkt me leuk, zo’n fietstour! En je zegt maar de waarheid, hé. Toen ik in Nederland was, leek het me écht een fietsland. En dat is het ook. In andere landen zie ik maar weinig mensen fietsen in vergelijking met Nederland.