Jong geleerd is oud gedaan – Vervoer en verplaatsen

New-York - Vervoer en verplaatsen - BackPackJunkies

Iets wat je altijd nodig hebt is vervoer. Denk hierbij aan een taxi, vliegtuig, boot, tuk-tuk, scooter, motor, auto of bus. Alles lopend doen gaat gewoon weg niet lukken. De ene keer moet je met een maatschappij(tje) en de andere keer ben je aangewezen op 1 persoon. Wij gaan niet alle vervoersmiddelen bespreken, maar alleen de belangrijkste.

Taxi’s

Toch vaak het meest besproken onderwerp als het gaat om vervoer. Volgens vele blogs en websites wordt je per definitie opgelicht als je met een taxi gaat. Maar als je gewoon een beetje oplet dan is er niets aan de hand. Een van de beste tips die we je kunnen geven: Als je bij een taxi instapt, zorg er dan voor dat de meter loopt. Als de meter niet loopt, dan zeg je dat je niet betaald. Dan zijn er twee scenario’s: 1) De taxi stopt en je moet maar zien hoe je verder komt. Of 2) De meter gaat spontaan aan. Natuurlijk zijn er taxi systemen die de meter niet eerlijk laten lopen, maar daar doe je niets aan.

Een tweede tip is om een taxi te laten stoppen die net iemand afzet. Als de vorige passagier normaal uitstapt, dan is dat blijkbaar goed gegaan. Taxi’s bij vliegvelden zijn ook betrouwbaarder dan de taxi’s buiten het vliegveld. Let er wel op dat taxi’s bij/in een vliegveld ietsjes duurder zijn, omdat ze moeten betalen om daar te kunnen staan.
Bij een vliegveld heb je vaak van die taxi-balies. Hier koop je een ticket voor je rit en daarmee kun je een taxi gaan zoeken. Ditzelfde systeem hebben ze ook veel bij busstations. Het is eerlijk, goedkoop en doeltreffend. Op deze manier kunnen de malafide taxichauffeurs niet meer aan het werk. Ook hierbij geldt dat ze ietsjes duurder zijn vanwege de parkeerkosten voor een taxi.

Thailand - Thaise taxi - Backpackjunkies
Een typische Thaise taxi. Vaste prijzen en bijna niet te onderhandelen.

Een andere uitkomst is Grab of Uber. Vooral Grab in Azië is geweldig als vervoer. Het is gewoon een app op je telefoon waarmee je in het Engels je bestemming kunt invoeren. Een Grab taxi komt je dan ophalen en afzetten. Een groot voordeel is dat de prijs al berekend is voordat de taxi arriveert. Plus je kunt de route bijhouden en kijken of er niet onnodig veel kilometers gemaakt worden. Deze zaken kunnen niet bij een normale taxi. Grab-chauffeurs praten vaak geen tot weinig Engels, maar als ze het wel spreken zijn het vaak vriendelijke, informatieve mensen die het leuk vinden om toeristen in de auto te hebben. Ook vonden wij de auto’s van Grab vaak netter en schoner dan de taxi’s.

In ons 1 1/2 jaar reizen hebben we veel taxi’s gehad en zijn we 1 keer opgelicht. En dat was in Colombia waar we heel moe aankwamen en niet goed oplette. Toch zijn de taxi en Grab heel fijn voor de kortere afstanden.

Lees ons uitgebreide verslag over taxi’s, Uber en Grab.

Taxi, Uber of Grab

In Azië zijn er vele manieren om je te verplaatsen. De meest gebruikte is de bus. Maar een taxi is ...
Verder Lezen

Bussen

Niet mijn favoriete vervoersmiddel omdat ik er vaak groen uit kom. Ik kan er niet zo goed tegen, maar toch hebben we erg veel in bussen gezeten. Ze zijn vaak erg goedkoop, maar het geld dat je bespaard lever je in qua tijd. Een vliegtuig is sneller, maar veel duurder.

Een van de beste tips die wij kunnen geven over bussen is; zoek goed uit welke bus je moet hebben en waar hij allemaal stopt. Elk land heeft andere regels en gebruiken qua bussen. Soms is het niet helemaal duidelijk, maar wij hebben er weinig problemen mee gehad. Behalve in Sri Lanka, waar bussen te pas en te onpas rijden en het soms niet duidelijk is of nummer 37 wel of niet of toch wel naar bijvoorbeeld Mihintale gaat.

Sri Lanka - Bussen in Negombo - Backpackjunkies
Bussen in de vroege ochtend in Negombo, Sri Lanka.

Sommige bussen rijden op een ticket systeem. Je haalt eerst een ticket bij een balie waar je ook betaald. Dan pas mag je naar je bus. In sommige landen zijn meerdere vervoerders waarbij de ene beter is dan ander. De prijzen verschillen ook wel. Zoek daarom goed op internet naar reviews over de verschillende maatschappijen van het land waar je bent of heen gaat.
In andere landen ga je gewoon zitten en wacht je tot er iemand zijn handje ophoud voor geld. Dit kan soms lang duren, maar ze komen heus wel.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

En toch moet het even gezegd worden; In Sri Lanka de meest slechte ervaringen met bussen en in Maleisië de beste ervaringen gehad.

Vliegtuigen

Gek genoeg hebben we het meeste met vliegtuigen gedaan. Ook binnenlandse vluchten waren bij ons heel populair. Uiteindelijk bleken de kosten voor deze manier van verplaatsen over grotere afstanden goedkoper te zijn dan we dachten. Een vliegtuig gaat sneller, maar ben je dan ook sneller op je locatie dan met bijvoorbeeld een bus of auto? Niet altijd. Ja, een vliegtuig is sneller, maar je moet er altijd een paar uur van te voren zijn, tassen inleveren, controles en na het landen je bagage weer opzoeken, door de wolk van parfum je taxi/bus zoeken en dan naar je hotel. Vergis je er niet in; je bent best lang onderweg. Plus, je kan nooit even stoppen en uitstappen

Nu kunnen we allerlei tips geven over de vele manieren van het boeken van tickets, maar wij boeken al onze vluchten via Skyscanner. Hier worden de tickets van verschillende maatschappijen vergeleken en kun je hier een keuze uit maken. Een ander voordeel van online boeken is dat je niet bij een balie hoeft uit te leggen waar je heen wilt aan iemand die geen Engels spreekt. Op de bonnefooi een vliegtuig boeken op een vliegveld werkt niet altijd. Vaak zijn vliegtuigen volgeboekt en moet je mazzel hebben dat je dan nog mee kunt.

Operahouse vanuit vliegtuig - Australie Sidney - Backpackjunkies
Vliegtuig is vaak duurder en duurt soms langer, maar het uitzicht is het soms wel waard. (Opera House in Sidney, Australië, in de achtergrond).

Vanwege mijn lengte (1.90m) en Rieneke haar knieën hadden we al vrij snel afgesproken dat we bij 2 uur of langer vliegen stoelen boeken met extra beenruimte. Kost wel iets extra’s, maar het comfort mag er ook wel zijn. Het zijn vaak stoelen bij de nooduitgang, dus wees er wel zeker van dat je kunt handelen in geval van nood. Daarbij komt ook kijken dat je altijd ruimte hebt voor je bagage omdat je op een “belangrijke” plek zit. Toch blijft een vliegtuig onze nummer 1 voor vervoer.

Je eigen (tijdelijke) vervoer en rijden

Wat is er nou mooier dan zelf door het prachtige landschap rijden met een auto of motor? Overal in Azië kun je een scooter huren, maar ook echte motoren. Het rijden zelf is niet heel moeilijk als je enige ervaring hebt. Gewoon met de stroom mee gaan. hHet huren van eigen vervoer heeft wel wat extra tips nodig.

Tip 1: Geef NOOIT je paspoort af! Sommige verhuurders in Azië geven je pas iets mee als je je paspoort aan hen geeft. Er gaan verhalen rond van identiteitsfraude of toeristen die vast komen te zitten omdat ze de aangewezen schade niet hebben gemaakt, maar hun paspoort niet terug krijgen. Als een verhuurder niet akkoord gaat met een (hoge) borg en perse een paspoort wil, ga dan weg. De buurman wil je dan vaak wel wat verhuren zonder je paspoort in handen te hebben.
Daarnaast is het gewoon stom om je paspoort aan een niet officieel iemand (douane e.d.) te geven. Punt.

Tip 2: Onderhandelen. De prijs is vaak onderhandelbaar. Niet altijd, des respecteer dat ook. Of als je echt ervaring hebt, zoals ik met 14+ jaar motorrijden, en je laat het merken, dan krijg je voor dezelfde prijs soms iets beters.

Tip 3: Doe onderzoek naar de verhuurders en kies er drie. Ga dan langs en kijk hoe ze zijn. Je wilt ook dat ze goed zijn ivm service als je onderweg wat krijgt (pech bijvoorbeeld). Als ze ook hun best voor je doen blijkt vaak dat de voertuigen beter zijn.

Tip 4: Internationaal rijbewijs. Kost 15 Euro bij de ANWB, maar het kan je boetes schelen. In Thailand staan fuiken met politie agenten om toeristen op scooters aan te houden. Als je wel een rijbewijs hebt, maar geen internationaal rijbewijs, dan krijg je 400 Baht boeten en een bewijs dat je 2 dagen in de stad mag rijden… Ja, lees dat nog een keer. 400 Baht is niet veel, maar als je om de twee dagen 400 Baht moet betalen, dan wel.
Hou er trouwens rekening mee dat sommige landen, vooral in Vietnam, het verplicht is om een lokaal rijbewijs te hebben. Dit is gewoon een papiertje waar je iets voor betaald, maar als je dit niet hebt, dan kunnen ze je voertuig afnemen en sta je langs de kant van de weg zonder vervoer.

Een aantal voertuigen die we zelf hebben gehuurd:

Tip 5: Respecteer de lokale regels. Omdat rijden in Azië chaotisch lijkt en wij heel anders rijden betekend het niet dat zij rekening houden met ons. Ga ook niet eigenwijs doen met “rechts heeft voorrang, dus ik heb gelijk”, want dat werkt niet.

Voor de rest moet je genieten van nog een beetje extra vrijheid met je eigen vervoer.

In Amerika is het een goed idee om een auto te huren. De afstanden zijn vaak enorm, wat Amerikanen gewend zijn. Dit hebben wij gedaan bij Alamo. Een groot bedrijf met veel auto’s. Ook de service is erg goed op basis van no nonsens. Het is voor de baliemedewerkers wel lopende band werk, dus verwacht van hen geen enorm veel vriendelijkheid.

Wil je een motor of een scooter in Chiang Mai huren, kijk dan eens bij Pop Rental Cars. Goeie service en veel aanbod. Ze hoeven ook geen paspoort van je te hebben.

!Let op!

Een scooter in Azië is 110cc en hoger. Dit betekend dat het eigenlijk motoren zijn. Ga je zonder motorrijbewijs toch zo’n scooter huren en krijg je een ongeluk, dan moet je niet alleen de schade van de tegenpartij betalen, maar ook al je eigen (ziekenhuis)kosten. Je bent namelijk niet verzekerd, bij geen enkele verzekeraar. Bij een lokale verhuurder kun je je niet verzekeren, dus ben je aangewezen op je Nederlandse verzekeraar met de Nederlandse regels.

Conclusie Vervoer

  • Onderzoek goed welk vervoer op welk moment het beste is.
  • Boek niet zomaar een vliegtuig; vergelijken is de sleutel.
  • Stap nooit zomaar in een taxi. Kijk of er een taxi balie is of boek een taxi via Grab of Uber.
  • In een taxi: Zorg dat de meter loopt en laat zien dat je weet waar je heen gaat.
  • Probeer uit te zoeken welke bus je moet hebben en waar deze stopt. Als je gaat zoeken, dan zijn er vaak mannetjes die je wel willen helpen… Voor een bedrag.
  • Huren is een goede optie. Zorg wel voor de juiste papieren!
  • Geef NOOIT je paspoort af! Gewoon… Niet doen!
  • Geniet van de vrijheid.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties