Taxi, Uber of Grab

In Azië zijn er vele manieren om je te verplaatsen. De meest gebruikte is de bus. Maar een taxi is ook erg populair. Nadeel van een taxi is dat je vaak moet onderhandelen, geen idee hebt hoeveel iets gaat kosten, dat chauffeurs geen meter hebben (of gewoonweg niet aan willen doen) of de beschikbaarheid van taxi’s beperkt is. Dus vaak kiezen we tussen een taxi, Uber of Grab.

Op steeds meer plaatsen doet Uber zijn intreden. Maar in Azië zie je veel meer de app Grab, de grote tegenhanger van Uber. Er zijn ook grote verschillen tussen deze twee. Daarom vonden wij het tijd voor een blog over deze drie mogelijkheden van verplaatsen.

Op volgorde

We hebben een hele tijd van onze reis niet aan Uber of Grab gedacht. In Irkutsk viel het ons wel op dat ons hostel geen taxi, maar een gewone auto had besteld. In Melakka vroeg het vrouwtje van het hotel of het erg was of ze een Uber ging bellen in plaats van een reguliere taxi. Vanaf dat moment zijn we dit ook zelf vaker gaan doen.

Het is niet altijd mogelijk om een Uber of Grab te bestellen. Wij kijken vaak eerst naar Uber en Grab. Dan kiezen we de goedkoopste van de twee. Als beide niet beschikbaar zijn, dan bestellen we een normale taxi, wat ook met Grab kan. In Azië is onze volgorde vaak: Grab – Uber – (Grab)Taxi.

De grootste verschillen

Wat een taxi is hoeven we niet uit te leggen. Maar wat is het grootste verschil tussen Uber en Grab? Hier een klein lijstje:

Uber

Grab

Kosten

Vaak ietsjes duurder. Geeft een schatting met een van-tot prijs.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Meestal de goedkoopste. Heeft een totaal prijs.

Beschikbaarheid

In Azië minder dan Grab

Meer dan Uber. Komt ook door de functie van GrabTaxi.

Gebruiksgemak app

Goed

Goed

Bestuurders

Goed

Goed

Support

Geen ervaring mee

Grab zelf zit er bovenop. We hebben ooit een probleem gehad met een taxi. Binnen 10 minuten een mail met uitleg van Grab. Probleem opgelost. Heel netjes.

Snelheid

Verschillend. Soms staat de auto binnen 10 minuten voor de deur, soms duurt het heel lang.

Vaak binnen 5 minuten een auto voor de deur.

Administratie

Geen bonnetjes o.i.d.

Altijd een bonnetje na de rit in de mailbox.

Auto’s

Verschillend. De een heel mooi, de ander slordig en alles wat er tussen in zit.

Over het algemeen heel netjes.

Tot nu toe hebben we de meeste vervelende dingen met Uber gehad, ook al is deze groter dan Grab. Maar het is niet noemenswaardig. Toch gaan we hier liever voor een Grab.

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende manieren voor taxi, Uber of Grab. De eerste doe je handmatig en de andere twee via een app op je mobiel. Een taxi is simpel: Ga naar de weg en houd een taxi aan. Vertel waar je heen wilt en de chauffeur brengt je. Uber en Grab werken net iets anders. Ze zijn beide een app die je op Android of Iphone installeert.

Uber

Ten eerste moet je de app installeren. Daarna moet je je registeren. Hier dien je je naam, e-mailadres, telefoonnummer en een wachtwoord in te vullen. Daarna moet je een creditcard invullen. Dit is alleen voor verificatie. Wij hebben nooit met creditcard betaald en altijd cash. Daarna ben je eigenlijk klaar.

Na verificatie van je telefoonnummer kun je een rit gaan zoeken. Je ziet een kaart met je locatie. En als het goed is zie je al wat auto’s in je omgeving. Via het zoekveld, drukken op “Waarheen?”, kun je zoeken waar je heen wilt. Als je begint te typen zie je al wat suggesties. Selecteer waar je heen wilt. Als je dit gedaan hebt zie je ook direct hoeveel het ongeveer gaat kosten. Bij Uber is het vaak een van-tot prijs. Let hier even op.

Taxi Uber of Grab - Uber 01 - BackPackJunkies
Uber is niet overal beschikbaar, zoals in Sandakan.
Types

Nu zijn er verschillende soorten Ubers. Voor ons soms nog een beetje onduidelijk, maar hier een lijstje.

UberX

In Europa beter bekend als UberPop. Meestal voor 4 personen en de meeste goedkope vorm.

UberXL

Grotere wagens voor meerdere personen. Duurder dan de UberX.

UberSELECT

De wat luxere wagens, zoals BMW, Mercedes, Audi enzovoorts. Misschien overbodig om te zeggen, maar duurder dan de bovenste twee.

UberPool

Deel je Uber met een andere Uber gebruiker om de kosten te delen.

UberBLACk

De meeste luxe auto’s. Personenwagens of luxe sedan. Dit is de meeste duurste versie van Uber.

Let op! Het verschilt per regio en/of land welke types er beschikbaar zijn. Het kan zijn dat je niet alle soorten in je eigen regio ziet.

Bestellen en wachten

Als alles is ingesteld en je de juiste type auto hebt geselecteerd kun je de auto bestellen. Vaak moet je nog even je locatie bevestigen. Dan gaat Uber een bestuurder zoeken. Vaak betekend dit dat Uber een bericht uitzend naar de bestuurders in de buurt. Er kan dan iemand je rit accepteren. Wanneer een chauffeur dit heeft gedaan rijdt hij naar je locatie toe.

Taxi Uber of Grab - Uber 02 - BackPackJunkies
De 1 MIN betekend dat de Uber auto er theoretisch 1 minuut over zou doen om bij je te komen.

Het is ons al een paar keer gebeurd dat de bestuurder even belt om zeker te zijn dat je locatie klopt. Als je nummer niet goed is (en dat is bij ons best vaak I.v.m. Het wisselen van landen en simkaarten), dan kan het langer duren of annuleert de chauffeur de rit.

Als een chauffeur je rit heeft geaccepteerd dan zie je op de kaart waar de auto is en kun je zien hoe lang het duurt voordat de auto er is. Ook krijg je het kenteken van de auto, zodat je kan zien waar de auto stopt. De chauffeur weet niet hoe je er uitziet, dus op deze manier kun je kenbaar maken dat hij/zij jou moet ophalen.

Onderweg en op de bestemming

En dan… stap je in. De chauffeur brengt je naar de locatie waar je heen gaat. Als je daar bent drukt de chauffeur op een knopje op zijn mobiel en Uber laat de prijs zien die je moet betalen.

Als je tijdens de rit besluit ergens anders heen te gaan wordt de prijs natuurlijk hoger. Maar het is verstandiger om dan een nieuwe Uber te bestellen, want de rit van de chauffeur blijft hetzelfde en kan niet ineens omgebogen worden.

Beoordelen

Als je buiten de auto staat en de auto is weg, kun je vaak een beoordeling geven hoe de rit was. Je kan, aan de hand van het aantal sterren, ook een reden geven van het aantal sterren plus een kleine omschrijving.

Grab

Dit werkt eigenlijk net zo als Uber. Eerst even registeren. Dit kan ook met Facebook of Google+. Maar wij kiezen voor telefoonnummer. Vul weer je naam in, een geldig e-mailadres en een telefoonnummer. Een verificatie sms zal naar het nummer worden gestuurd. Daarna ben je klaar.

Je kunt nu een rit zoeken. Je ziet, net zoals bij Uber, een kaart met je locatie. Druk op “DROP-OFF” en begin je bestemming te typen. Je krijgt direct suggesties. Selecteer je bestemming.

Taxi Uber of Grab - Taxi 01 - BackPackJunkies
CrabTaxis zijn geel. GrabCars zijn wit.
Types

Je ziet onderaan je schermpje verschillende type Grabs. Vaak is het GrabCar of GrabTaxi. We hebben ook wel eens een GrabIetsMetChineseTekens gezien, maar dat alleen in Miri.

GrabTaxi

Dit zijn taxi’s die aangesloten zijn bij Grab. Vaak hebben ze een Grab-sticker op de zijkant. Vaak duurder dan de GrabCar en er komt, naast de ritprijs, vaak nog een commissie overheen.

GrabCar

De goedkope variant. Vaak particulieren met een eigen auto. Over het algemeen nette auto’s.

GrabIetsMetChineseTekens

Geen idee. Wij kunnen het niet lezen en komt weinig voor. Iemand die het weet? De beste inzending krijgt een digitaal bosje bloemen.

Let op! Het verschilt per regio en/of land welke types er beschikbaar zijn. Het kan zijn dat je niet alle soorten in je eigen regio ziet.

Opties

Onder de zoekschermen voor PICK-UP en DROP-OFF zijn een paar opties.

Personal

Je kunt aangeven of het persoonlijk of zakelijk is. Heeft te maken met de bonnetjes.

Cash

De manier van betalen. Je kan ook met credit card betalen. Dit raden we af. Contant is altijd beter.

Now

Je kan een rit inplannen. Als je bijvoorbeeld weet dat je morgen rond 13:15 weg wil kan je dat alvast aangeven. Werkt niet bij alle types van Grab.

Promo

Promotie of kortingscode.

Notes to driver

Notitie aan de chauffeur. Wij melden vaak dat we twee personen zijn met 2 grote backpacks. Zo voorkom je dat een mini aan komt rijden.

Bestellen en wachten

Als alles is ingevuld en goed staat druk je op “Book”. Grab gaat nu op zoek naar een bestuurder. Het algoritme van Grab werkt van dichtbij naar bestuurders die verder weg zijn. Hierdoor hoef je vaak niet zo lang te wachten.

Als een chauffeur de rit heeft geaccepteerd dan zie je de auto op de kaart bewegen. We hebben onze vraagtekens bij deze kaart, want volgens deze kaart rijdt de auto vaak door parken, winkelcentra en water. De geschatte aankomst tijd klopt vaak wel.

Ook hier kan het gebeuren dat de bestuurder even belt om de ophaallocatie te bevestigen. Best wel netjes. En natuurlijk krijg je het kenteken van de auto waardoor je kunt uitkijken naar de auto.

Onderweg en op de bestemming

En ook hier stap je dan in. De chauffeur brengt je naar de locatie waar je heen gaat. Als je daar bent drukt de chauffeur op een knopje op zijn mobiel en Grab laat de prijs zien die je moet betalen. Bij een GrabTaxi kan er dus iets bijkomen.

Als je tijdens de rit besluit ergens anders heen te gaan wordt de prijs natuurlijk hoger. Maar het is verstandiger om dan een nieuwe Grab te bestellen, want de rit van de chauffeur blijft hetzelfde en kan niet ineens omgebogen worden.

We hebben twee keer gehad dat de chauffeur verkeerd reed. Grab rekent dan wel een hoger bedrag, maar tot nu toe zijn de chauffeurs eerlijk en halen iets van de prijs af (het ging hier om 50 cent ofzo, maar toch).

Beoordelen

Als je buiten de auto staat en de auto is weg, kun je vaak een beoordeling geven hoe de rit was. Bij Grab kun je alleen beoordelen met een aantal sterren.

Conclusie

Als je moet kiezen tussen een taxi, Uber of Grab, zijn Uber of Grab geweldige alternatieven voor de taxi. Bij taxi’s hebben we toch altijd het gevoel dat we worden opgelicht (kapotte meters, geen meters, “You know?” – “Yes” en vervolgens niet dus, etc.). Uber en Grab chauffeurs zijn vriendelijk en spreken over het algemeen genoeg Engels.

Het nadeel is alleen dat het nog niet overal is. Als het ergens niet aanwezig is zijn de prijzen van de taxi’s ineens iets goedkoper. Zo merk je dat het flinke concurrentie is voor de beroepschauffeurs. Maar echt heel erg vinden we het niet; wij besparen een hoop.

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janice

Mooie blog. Als ik in een land ben waar ik niet goed bekend ben, dan is mijn volgorde toch Uber en vervolgens de taxi. We zoeken vooraf wel af wat betrouwbare taxibedrijven zijn.

Vincent

Zelf heb ik ook meerdere malen gebruik gemaakt van alternatieve taxi’s van deze tijd. Toch vind ik mijn eigen vertrouwde taxiservice nog het beste. Simpelweg omdat ik de chauffeurs ken en deze altijd op tijd zijn. Dit vind ik een belangrijk aspect. In het buitenland zou ik wellicht eens andere diensten willen uitproberen.

Larissa

Ik woon nu een half jaar in Indonesië en Grab is hier by far de beste optie. Het werkt makkelijker dan go-jek, wat bijna hetzelfde is als grab. Je wordt nooit opgelicht. Ze spreken hier vaak geen engels, maar in de chatfunctie van Grab wordt alles automatisch vertaald.

Vincent

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende vormen van vervoer. Wanneer ik op vakantie ga, kijk ik altijd naar wat mij aangeraden wordt. Ook vraag ik om advies bij mijn vrienden. Wanneer je het juiste vervoersmiddel gebruikt, kan het je veel geld besparen heb ik gemerkt!