Zo boek je een goedkoop vliegticket

Tijdens onze reis door Azië maken we aardig wat gebruik van binnenlandse en internationale vluchten. Soms tot verbazing van de mensen die ons op afstand volgen, want dat moet toch aardig wat geld kosten. En dat is het leuke eraan, dat valt dus reuze mee! We stonden er in het begin zelf ook van te kijken en zochten naar de addertjes onder het gras. Maar na 6 maanden reizen kunnen we met een gerust hart zeggen: vliegen hoeft niet duur te zijn. Het is een kwestie van goed zoeken en flexibel zijn. Dat laatste zijn we sowieso en goed zoeken hebben we ondertussen ook geleerd. Wil je zelf ook weten hoe je voor een leuk prijsje op pad kan? Let dan goed op, ik laat het je zien!

Skyscanner

Misschien heb je wel eens van Skyscanner gehoord of de website zelfs wel eens gebruikt. Skyscanner is een tool waarmee je op een vrij eenvoudige manier de prijzen van vliegtickets kunt vergelijken. Je doet je zoekopdracht en Skyscanner laat zien hoeveel je voor die reis gaat betalen en waar je het goedkoopste kunt boeken. Soms boek je rechtstreeks bij de vluchtmaatschappij en soms wordt je doorverwezen naar een derde partij. De prijzen zijn altijd exclusief aanvullende kosten voor bijvoorbeeld bagage. Zie je een goedkope vlucht, kijk dan even bij de desbetreffende maatschappij wat hun bagagebeleid is. Zo weet je of je rekening moet houden met aanvullende kosten. In het begin riep ik vaak heel enthousiast “ik heb een superdeal gevonden” om 5 minuten later tot de conclusie te komen dat het toch wel een beetje duur ging worden met alle bijkomende kosten.

Flexibiliteit loont

Soms ben je niet flexibel in je eindbestemming en wil je gewoon een ticket van punt A naar punt B. In dit geval is het vaak de moeite waard om te spelen met de data. Een ticket wat de ene dag € 50,00 kost kan de volgende dag zomaar € 75,00 zijn. Dit heeft vooral te maken met vraag en aanbod. Vaak zijn de prijzen in het weekend hoger dan op een doordeweekse dag. Dit geldt natuurlijk ook voor feestdagen en vakantieperiodes.

Stap 1: vul je begin- en eindbestemming in: waar vlieg je vandaag en waar wil je naar toe?

Stap 2: klik op het datum vakje. Je ziet nu een kalender voor een specifieke datum. Maar als je goed kijkt zie je bovenaan de kalender aan de rechterkant een kopje “Whole Month”.

Stap 3: selecteer de maand waarin je wilt vliegen. Zoals je in de afbeelding hieronder ziet kun je deze tool op korte termijn gebruiken, maar ook voor reizen in de toekomst.

Stap 4: je ziet nu een overzicht met prijzen voor de hele maand. Door de kleuren die gebruikt worden zie je direct de goedkoopste data (groen) en de duurdere data (rood). Let op: dit zijn nog niet de daadwerkelijke prijzen, maar richtlijnen. Wil je zeker weten of die prijs beschikbaar is, dan moet je naar het overzicht van de desbetreffende dag. Onze ervaring is echter wel dat de kleuren overeen komen, een rode dag is duurder dan een groene dag, ongeacht van het prijsverschil wat eventueel nog volgt.

Stap 5: ga naar het overzicht van de dag waarop je zou willen vliegen. Je krijgt nu de definitieve beschikbare prijzen te zien. Let wel: nog steeds zonder bijkomende kosten van bagage etc. Je kunt dit overzicht filteren op je eigen voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld alleen rechtstreekse vluchten, dan vink je de overige opties uit. Speel gewoon eens met de opties aan de linkerkant, je ziet aan de rechterkant direct wat de gevolgen zijn van je keuzes.

Stap 6: kies waar je jouw vliegticket gaat boeken. Je ziet nu waar je de tickets kunt boeken en welke prijs de website hanteert. Soms is het de moeite waard om iets meer te betalen bij een bekende naam. Mijn ervaring is dat de goedkoopste optie meestal rechtstreeks boeken bij de desbetreffende maatschappij is. Alleen is dit soms een uitdaging als ze bijvoorbeeld alleen een Chinese website hebben…

In een avontuurlijke bui?

Maakt het je niet zoveel uit waar je heen gaat, maar wil je gewoon een leuk prijsje? Ook daar heeft Skyscanner een optie voor. Je kunt namelijk een beginpunt opgegeven en dan bij vertrekpunt kiezen voor de optie “Flexibel? Search Everywhere”.

Stap 1: klik op het vakje van eindbestemming en kies voor de optie “Flexibel? Search Everywhere”. Of vul handmatig “Everywhere” in. Dit kan zowel met een vaste datum of met de optie die hierboven beschreven staat.

Stap 2: je krijgt nu een overzicht van de goedkoopste tickets gesorteerd per land. In dit geval krijg ik opties te zien voor de hele maand maart en laat het overzicht de allergoedkoopste prijs zien.

Stap 3: zie je een land of prijs die je aanspreekt? Klik dan op het pijltje voor de details. Je ziet nu naar welke steden je binnen dat desbetreffende land kunt vliegen en wat de kosten daarvan zijn. Afhankelijk van je keuze voor een vaste datum of flexibel kom je bij stap 4 of 5 zoals hierboven beschreven.

Stel een prijsalert in

Weet je nog niet zeker of je een vliegticket wat je hebt gevonden wilt boeken? Of is je vlucht ver in de toekomst en wil je in de gaten houden of de prijs nog verder omlaag gaat? Zet dan een price alert aan voor je zoekopdracht. Dit doe je in het overzicht uit stap 5, dus als je een bestemming en datum hebt gekozen. Aan de linkerkant bovenaan zie je een knop “Get Price Alerts”.

Je krijgt vervolgens een pop-up waar je jouw e-mailadres invult. Je hebt gelijk ook de mogelijkheid om je in te schrijven voor de nieuwsbrief, maar dit mag je natuurlijk zelf bepalen. Je ontvangt nu automatisch een melding als de prijs van je gekozen ticket veranderd.

Algemene zaken om rekening mee te houden

  • Een algemeen gegeven is dat websites steeds vaker cookies en trackers gebruiken. Heb je gezocht op een ticket en ga je nogmaals zoeken, grote kans dat de prijs gestegen is. Het is dus aan te raden om in een incognito tab te zoeken en/of je geschiedenis weg te gooien voordat je opnieuw zoekt.
  • Over het algemeen zijn vliegtickets het goedkoopste tussen de 6-8 weken voor vertrek voor korte vluchten. Voor lange vluchten ligt die termijn op 18 weken.
  • En wil je dan helemaal slim bezig zijn, boek je ticket dan op een dinsdag. Vluchtmaatschappijen publiceren hun last minute weekend deals, waar andere vluchtmaatschappijen weer mee concurreren. Zo kun jij er een leuk slaatje uit slaan.
  • Ga je naar één bestemming en weer terug naar dezelfde locatie dan lijkt een retourtje een logische keuze. Maar in sommige gevallen is het voordeliger om twee losse enkeltjes te boeken. Dus wees slim en zoek beide opties uit voor je een ticket boekt.

Aan de slag!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Natascha

Superhandig! Ik wist niet dat deze tool bestond 🙂 meestal ben ik uren kwijt met het checken van de prijzen bij al die verschillende luchtvaartmaatschappijen.

emfash1

Heel heldere uitleg. Dank je wel.

abiteofcravings

Super fijn om dit te lezen. Ben dagelijks aan het zoeken naar goedkope vluchten voor de zomer. Niet flexibel in bestemming maar wel een beetje in de datum. Sommige tips kende ik al, maar toch een hele fijne en duidelijke beschrijving in dit blogbericht! X

hillybillybeauty

Dit zijn wel tips die ik ga onthouden. Wij maken nu geen vliegvakanties omdat deze met 3 kids voor ons veel te duur zijn. Wellicht over een paar jaar, als we even flink sparen, willen we wel een keer een reis maken met ze. Dan ga ik mij zeker eerst goed verdiepen in al die aanbieders.

Dhini

Wat handig artikel! Ik ga aan mijn man laten zien. Hint 😉

Sjira

Dit zijn hele handige tips. Ik kan niet wachten tot ik buiten de schoolvakanties om op vakantie kan gaan! Kan ik er mooi gebruik van gaan maken…

Bianca Ronday

Zelf maak ik gebruik van TicketSPY, dit ken ik helemaal nog niet. Ik ga ze eens naast elkaar houden.

kim

Oehhhh dit is nog eens een fijne en vooral leuke/handige tip! Ik wist helemaal niet dat dit bestond haha! Hallo daar onder die steen ;’)