Jong geleerd is oud gedaan – Eten

Hanoi - Eten - Backpackjunkies

Tijdens je reis moet je ook eten. En wat is er dan leuker om lokaal voedsel te proberen. Het hippe ‘streetfood’ doet langzaam zijn intrede in Nederland, maar in Azië leer je deze term pas echt goed kennen. Na wat opstartproblemen kwamen wij erachter dat dit vooral in Thailand erg goed te doen is. Een maand eerder deden we in Hanoi (Vietnam) een foodtour gedaan, wat ons zeker heeft geholpen om sneller een klein tentje op straat te proberen. Maar hoe pak je het aan?

Er zijn vaak geen reviews van dit soort straattentjes. Je wilt natuurlijk ook niet ziek worden. Wij kregen heel snel door dat sleutel zat in de drukte. In Azië zijn er veel straattentjes naast elkaar. Alleen is het bij de ene heel druk en de andere niet. Dé tip is dan ook om niet bij de rustigere tentjes te gaan zitten. Hoe meer mensen zitten te eten, des te beter. Nog beter is het als er veel lokalen zitten. Let dan wel weer op in Sri Lanka, want als er veel lokalen zitten is het eten vaak vele malen pittiger dan bij een ietwat toeristische tent.

Reviews

Restaurants hebben vaak reviews en deze kunnen je helpen om een keuze te maken. Vaak zijn de reviews in het Engels of worden ze automatisch vertaald door het platform wat je gebruikt. Wij gebruiken altijd TripAdvisor. Het is duidelijk, werkt goed (ook al is de locatie niet altijd goed), mensen geven je vaak ook tips over het menu en het klopt vaak wat er vermeld wordt. Natuurlijk zijn er veel van dit soort platformen, maar TripAdvisor is toch degene die altijd wel iets heeft waar je iets mee kunt.

Soms kun je niets vinden in de apps of is er weinig in de buurt. Dan moet je de gok nemen. Zoals het eettentje hieronder wat we tegenkwamen tijdens de Mae Hong Song loop. Er was niemand, behalve een dame die voor ons kookte. Het was de lekkerste Pad Thai die we ooit hadden gehad. En ook maar € 2,50 voor twee volle borden en 2 keer drinken.

Mae Hong Song loop - Eettentje - Backpackjunkies

Kijken, kijken… Dan pas kopen (eten)

Ga nooit zomaar ergens zitten. Als er mannetjes buiten een restaurant staan om mensen binnen te halen (nooit vrouwen, trouwens), dan slaan wij ze al over. Vaak zijn die mensen iets te aardig en het personeel juist niet. Er is een reden waarom het restaurant mensen inzet om klanten binnen te halen. Hoeft niet altijd negatief te zijn trouwens. In Lanzarote waren we opzoek naar een Indiaas restaurant en die was goed verstopt. Het personeel, tevens de bediening, staat buiten om de mensen naar het restaurant te helpen.

Je kunt ook gewoon eerst de kaart bekijken voordat je ergens naar binnen gaat. Vaak wordt er verwacht dat je iets besteld als je gaat zitten om de kaart te bekijken. Blijf daarom staan, het liefst buiten als het goed weer is, en bekijk daar de kaart. Je hoeft niet direct een keuze te maken, maar wij peilen vaak hoe het personeel reageert. Wij houden niet van opdringerige mensen en als ze direct willen dat je gaat zitten of je helpen bij het maken van een keuze, dan zijn wij vaak snel vertrokken.

Chiang Mae - Streetfood - Backpackjunkies
Een bekende markt in Chiang Mai. Veel mensen. Zowel toeristen als lokalen.

Let op de prijzen

Als er geen menukaart buiten een restaurant of straattent staat dan is de kans aanwezig dat je als toerist meer gaat betalen. Vaak zijn de bedragen te verwaarlozen en is het voor ons nog altijd super goedkoop. Maar als het te vaak gebeurd is het ook niet leuk meer. Je kunt dan een paar dingen doen. Zo kun je wachten op een lokaal iemand en kijken/horen wat deze moet betalen en dan zelf wat kopen. Dit werkt wel een beetje, maar door de taal is het vaak lastig. Ook werkt dit alleen bij straattentjes.

Wil je echt niet opgelicht worden als je gaat eten? Bestel dan nooit ergens iets waar geen prijzen bij staan. De kans dat de prijzen voor jou als toerist (veel) hoger zijn, is dan erg aanwezig. Maar vaak zijn de Aziatische mensen redelijk te vertrouwen. Hoe minder toeristisch, hoe eerlijker de mensen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Als backpacker wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk slapen en eten. Zoek daarom foodcourts op. Deze zijn volop aanwezig in Azië, vooral in de grote winkelcentra’s, maar ook op pleinen in de steden. Een snelle Google zoektocht helpt je om goedkoop eten te vinden. Het is niet eten in luxe en je moet het zeker niet voor een uiteten-beleving doen, maar goedkoop is het zeker. Een ander groot voordeel van een foodcourt is dat ze van alles hebben. Zo ben je niet gebonden aan een kaart en kun je iets anders eten dan je mede-eters.

Kuala Lumpur - KLCC foodcourt- Backpackjunkies
Foodcourt in KLCC, Kuala Lumpur

Het ijsklontjes fenomeen

Het internet staat er vol mee: Geen ijsklontjes in andere landen nemen! Ze zijn gemaakt van het kraanwater, wat je ook niet drinkt omdat het vies is. Het is waar; het kraanwater IS vies. De ijsklontjes… Maak je er geen zorgen om. Nergens, maar dan ook nergens, hebben wij ijsklontjes gehad die van kraanwater zijn gemaakt. Vooral in Vietnam zagen we koeriers op scooters af en aan rijden om ijsklontjes naar de restaurants te brengen. Deze ijsklontjes zijn gemaakt in een fabriek die met schoon water werkt. Ook in Azië hebben ze internet en ze zijn als de dood dat klanten ziek worden en daarom niet meer komen. Deze klanten laten vaak negatieve reviews achter en dan komt er helemaal niemand meer! Reden genoeg voor deze restaurants om er voor te zorgen dat mensen niet ziek worden.

Bedenk wel dat al de groentes e.d. gewassen en gekookt worden met kraanwater. En toch eten we het. Wij zijn er niet ziek van geworden en een keertje een ijsklontje van kraanwater kan geen kwaad. Doe het niet te vaak, drink water uit flessen die je dicht (!) koopt in de supermarkt en let op wat je eet en drinkt. Dan komt het vaak goed.

Als je een goedkoop, klein, leeg, “shabby” hutje vindt en je wilt daar eten; ja, dan kunnen de ijsklontjes vies zijn. Maar ik zou persoonlijk deze tentjes zoveel mogelijk ontwijken.

Let op! Wij zijn niet veel ziek geweest en het bovenstaande is gebaseerd op onze ervaringen. Jouw maag kan heel anders reageren. Daarom zijn wij niet verantwoordelijk als je toch ziek wordt. Gebruik je verstand, denk logisch na en kijk goed.

Conclusie streetfood en eten

Met deze kennis zijn wij allebei maar 2 of 3 keer ziek geweest in Azië. En vaak van westers eten en op plekken waar je het niet zou verwachten, zoals in een zeer luxe hotel of een restaurant waar men westerse spaghetti carbonara maakt.

  • Hoe drukker hoe beter.
  • Ga niet eten bij lege tentjes terwijl het ergens anders druk is.
  • Kijk naar reviews op TripAdvisor.
  • Ga niet zomaar ergens zitten als je het nog niet helemaal vertrouwd.
  • Mannetjes die je binnen willen halen zijn vaak aardig, het personeel dan vaak niet en het eten vaak slecht(er).
  • Bekijk de kaart voordat je naar binnen gaat. Zo krijg je alvast een idee wat ze hebben. Je hoeft niet een keuze te maken, maar gewoon globaal bekijken.
  • Streetfood is niet slecht! Het is vaak beter dan in een restaurant. Nog maar te zwijgen over de lage prijs van streetfood.
  • Let op de ijsklontjes en hoe men groentjes wast en kookt. Maar maak je er niet te druk om.
  • Voor goedkoop en divers eten; zoek naar foodcourts.

Vind je dit leuk? Pin het!

Jong geleerd is oud gedaan

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties