Hanoi – Foodtour

Als je in Hanoi bent dan zie je overal veel voedsel. Niet alleen zie je heel veel restaurants, maar ook veel kleine streetfood plekjes. Het is niet zo dat het aloude spreekwoord “wat de boer niet kent eet hij niet” op ons van toepassing is, maar meestal weten we niet wat het is en zijn we toch wel een beetje bang. We willen geen intieme relatie met de wc in Vietnam ervaren. Om toch een idee te krijgen hebben via Friends Travel Vietnam een foodtour geregeld. Het was een interessant, lekkere en verrassende avond.

Huyen

Om 18:00 moeten we ons melden bij Friends Travel Vietnam. Natuurlijk zijn we te vroeg, maar gelukkig komt onze gids als snel. Ze stelt zich voor, maar door de herrie kunnen we er weinig van verstaan (aan het einde van de tour komen we er achter dat ze Huyen heet). We beginnen te lopen en Huyen vertelt direct over de omgeving, de geschiedenis en het heden. Heel interessant allemaal. Dat zijn dingen die je niet echt uit boeken/internet haalt. Maar daar gaat dit blog nu niet over.

Hanoi - Foodtour_01-Backpackjunkies

Bánh xèo

We lopen een soort winkel in wat me het meest moet denken aan de slager waar ze het vlees bereiden, geen idee waarom en ik zal het ook niet proberen uit te leggen. Hier gaan we Bánh xèo proberen. We gaan zitten en al snel krijgen we koriander, mint en nog wat andere kruiden. Ook krijgen we een bordje met rijstpapier-bladen, heel spannend allemaal. We kletsen nog wat met Huyen en uiteindelijk krijgen we ook een bord met een soort gevulde pannenkoek. Nu is het idee om de pannenkoek in stukjes te snijden en dat te rollen in het rijstpapier met de kruiden. Dit rolletje kun je dan in vissaus dopen.

Dus we gaan rollen als een malle. Op zich gaat het best goed en het is ook erg lekker. Er zit o.a. taugé, wortel en garnalen in. Het is hartig en het heeft vele smaken. Het doet me het meest denken aan een zelf gemaakte loempia.

Bánh cuốn

De volgende stop is een zelfde soort winkel waar ze Bánh cuốn maken. Dit is een gevulde pannenkoek gemaakt van rijst beslag. Het is heel dun en daarom ziet het er niet echt heel smakelijk uit. We eten de variant met kip en de variant met varkensvlees. Ook hierbij staat weer een mandje met verse kruiden en een bakje vissaus. We eten het allemaal op, maar de Bánh xèo staat met stipt op nummer 1.

Pho

Als derde krijgen we noodles als een soort soep met pinda’s en groente. Ook hier zit weer van alles doorheen en het smaakt heerlijk. De echte naam is niet Pho, maar het lijkt er wel op.

We zitten heerlijk te eten en Huyen vertelt waarom de meeste van dit soort tentjes van die kleine plastieken stoeltjes hebben. Want ik zit al de hele avond met mijn knieën in mijn nek en dat vinden we niet echt leuk. De reden is dat de eigenaren geen vergunning hebben om hier te mogen staan. Als de politie komt om te controleren en ze weten het van tevoren, dan kunnen ze makkelijk alles oppakken. Want een houten tafel en gewone stoelen kunnen heel comfortabel zijn, maar op dat moment niet handig. Als ze wel worden gesnapt door de politie dan zijn ze daarnaast ook alle stoelen en tafels kwijt. De kleine plastieken tafels en stoelen zijn dan makkelijk en goedkoop te vervangen .

Hanoi - Foodtour_04-Backpackjunkies

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bánh mì

Het volgende op de lijst is een stokbrood. Echt heel Frans, want de Franzen hebben hier natuurlijk heel lang gezeten. Maar dit stokbrood is gevuld. Je kan zelf kiezen wat je wilt; varkensvlees, rund, kip of vegetarisch. Rieneke en ik zitten al aardig vol, dus we delen een Bánh mì met varken. Het is broodje is gevuld en daarna geplet opgewarmd, zoals een panini. Natuurlijk zit er ook groente in. Het is een heerlijk broodje, maar we raken nu toch wel een beetje vol.

Hanoi - Foodtour_03-Backpackjunkies

Fruit als toetje

De Vietnamezen zijn gek op fruit. Dat merk je maar al te goed, want fruit is vers en overal verkrijgbaar.  Ze zijn ook gek op condens melk. Dat merken we ook bij  het toetje. We gaan ergens zitten waar ze alleen maar bakjes met fruit hebben. Je krijgt deze inclusief condens melk en ijsblokjes. Dit meng je naar gelieve samen en eet het op. Er zit herkenbaar fruit in, zoals appel, banaan en meloen. Maar ook aardig wat onbekend fruit. Het is een fris einde van de hartige dingen die we hiervoor hebben gegeten.

Eggcoffee

Zoals de meeste van jullie weten gaan ei en Rieneke niet samen, of Rieneke niet samen me ei… In ieder geval… Het volgende is de afsluiter: Eggcoffee. Dit is koffie met, zoals de naam doet vermoeden, ei. Vroeger was melk schaars en moest met opzoek naar een alternatief. Dat is, heel logisch (..), geklopt ei. Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel heel erg lekker. Het heeft een beetje de smaak van tiramisu, maar dan slapper. Logisch natuurlijk, want het zijn ook de basis onderdelen van tiramisu. Rieneke heeft een slokje geprobeerd. Ik zal het er verder niet over hebben.

Hanoi - Foodtour_02-Backpackjunkies

Conclusie

Als je ooit in Hanoi bent, doe dan de foodtour. Je leert een hoop en niet alleen van de keuken en de gebruiken in de keuken. Ook leer op deze manier zelf te experimenteren en zelf zo’n winkeltje in te lopen.

Ik zie op de klok dat het hier etenstijd is. Vanavond ga ik lekker voor een authentieke, Italiaanse pizza 😉

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties