Mae Hong Son loop in Thailand

Mae Hong Son Loop - Uitgelicht - BackPackJunkies

In Chiang Mai lezen we over de Mae Hong Son loop. Een route van ruim 800 kilometer door het landschap van noord Thailand. Er zijn een aantal bekende hoogtepunten, maar ook onbekende. De route leidt door verschillende soorten dorpjes en steden. De een meer toeristisch dan de andere. Omdat er vaak gezegd wordt dat de route van Chiang Mai naar Pai lastig is, doen wij de loop andersom. Wij nemen de sprong in het diepe, zoeken een motor en gaan 10 dagen deze route volgen.

Tweewieler zoeken

Thailand is het land van de scooter; overal zie je kleine bedrijfjes die scooters verhuren. Van groot tot klein, maar vaak weinig cc en ook weinig ruimte om spullen mee te nemen. We willen 10 dagen rijden. Je kunt het in 3 dagen doen, maar ons kent ons; wij doen rustig aan. Uiteindelijk komen we bij Pop Rental Cars uit, iets ten zuiden van het centrum in Chiang Mai. Een klein half uurtje lopen vanaf onze slaapplek Dozy House. De excentrieke eigenaar is wat terughoudend, maar als hij merkt dat ik redelijk wat ervaring heb (12 jaar) krijgen we de mooiere selectie aan motoren te zien. De echte, dus 650 cc met koffers en niet zo heel veel kilometers op de teller. Ook zijn er helmen en jassen te verkrijgen. Iets wat verstandig is als je ziet hoe men hier rijdt en dan heb ik het over de onervaren toeristen die denken dat je hier geen rijbewijs nodig hebt.

Let op: Scooters in Thailand zijn lichte motoren. Je hebt er dus ook een motorrijbewijs voor nodig. Als je een ongeluk krijgt dan kun je nog zo’n goede (reis)verzekering hebben, niets wordt vergoed. Ook is de kans groot dat jij altijd schuldig bent in dit soort landen, dus mag je alle kosten van de andere partij ook geen betalen. Er zijn vaak controles door de politie. Of deze nu zijn om de persoonlijke portemonnee van de agent te spekken of dat ze het echt voor de veiligheid doen, weet ik vaak niet. Maar een veel gebruikte “truc” om geld te innen is het internationale rijbewijs, of eigenlijk het gebrek daar aan. Zorg er altijd voor dat je jouw internationale rijbewijs bij je hebt.

Dag 1 – Chiang Mai naar Mae Chaem

We storten ons in de drukte van Chiang Mai en zetten koers naar Doi Inthanol National park, waar we even gaan kijken voordat we bij onze eerste stop zullen arriveren. Doi Inthanol National park is een groot nationaal park waar je mooie uitzichten hebt. Er is niet veel, behalve een klein restaurantje plus winkel en veel asfalt. Wel heb je op het hoogste punt het hoogste punt van Thailand. Het is wat fris (10 graden), dus de lokalen lopen met dikke kleding. Een kleine wandeling brengt ons naar een bord wat aangeeft dat dit het hoogste punt is. Een klein stukje verder – en hoger – staat nog zo’n bord. Dat eerst bord is er voor de toeristen; het is groter en duidelijker. Leuk voor de foto’s thuis, maar het echte hoogste punt van Thailand is toch echt dat kleine bordje met een waterput een klein stukje verder op.

Vanaf Doi Inthanol National park gaan we naar Mae Chaem, waar we een nachtje zullen blijven in Chadaporn Rentroom. Het is een lange rit, maar zo erg de moeite waard. De mooie uitzichten, de geuren, de temperatuur en de mensen… Een prachtige eerst dag.

Lees hier alles over onze eerste dag:

Mae Hong Son Loop (dag 1) – Chiang Mai naar Mae Chaem

Dag 2 en 3 – Mae Chaem naar Mae Sariang

Vanaf Mae Chaem vertrekken we vroeg naar Mae Sarriang, een stukje westelijker. Onderweg stoppen we bij een hotspring, Thep Phanom Hot Springs, waar we gratis rond kunnen lopen. Ook hebben we een hotspring-bad genomen. Stinkt wel, maar voelt goed. Als we weer verder rijden worden de wegen iets minder bochtig. Eten doen we bij een alleraardigst klein… hutje eigenlijk waar een vrouwtje niets begrijpt van ons Engels, behalve “Pad Thai”.Voor 110 bath (nog geen 3 euro) voor twee volle borden en twee keer drinken zijn we goed gevuld en gaan we door naar Mae Sariang.

We hebben een soort bungalow buiten het stadje bij Ben Suan Sukjai. Er is niet zo heel veel te doen, maar het stadje is wel leuk. Er is ook een (kleiner) nationaal park, Salawin National Park. Hierin verdwalen we een beetje, maar we vinden uiteindelijk weer de uitgang (gelukkig staan de beekjes droog). Het wordt niet heel veel bezocht en dat is te zien. De paden zijn moeilijk zichtbaar en de borden die de richting aan moeten geven zijn voornamelijk vergaan. Veel leuker dan die over toeristische paden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Lees hier alles over onze tweede en derde dag:

Mae Hong Son Loop (dag 2) – Mae Chaem naar Mae Sariang

Als we met al onze spullen op het punt staan om weg te gaan komt er een Thais vrouwtje op ...
Verder Lezen

Mae Hong Son Loop (dag 3) – Mae Sariang

Vandaag een 'rustdag' die in het teken staat van de omgeving rondom Mae Sariang wat meer te verkennen. We hebben ...
Verder Lezen

Dag 4 – Mae Sariang naar Mae Hong Song

Op naar het helft van onze route. We vertrekken vroeg uit Mae Sariang. Uitgezwaaid door de eigenaren van onze verblijf en vanuit de kou rijden we over de berg naar de warmte. Onderweg stoppen we bij Mae La Noi voor koffie en een prachtig uitzicht. We kijken even hoe opstandig de schapen zijn en gaan dan weer door. Onderweg kijken we naar alle onervaren orgaandonoren en komen uiteindelijk uit bij Khun Yaem en zoeken iets om te eten. Eerst koffie doen bij een leuk, klein cafeetje en dan een restaurantje verder op. Zoals gewoonlijk is het weer heerlijk.

Na de lunch komen we een uitzicht tegen die er niet om liegt. Hier staan we even te genieten. Ook moet er een waterval in de buurt zijn en die gaan we opzoeken. Na verkeerd rijden en om de honden heen (die zijn hier erg veel), komen we bij een waterval uit. Nja, maar een rotswand, want er is geen water. Helaas, maar we geven de moed niet op! Ooit zullen we een echte waterval zien!

En dan komen we in Mae Hong Son aan. Ons resort Sangsawang Resort staat iets buiten het stadje en de kamer is erg goed. We mogen kiezen, omdat er verder niemand is. In de avond gaan we in het stadje kijken. Weer klein maar fijn. Er is een avondmarkt waar ze allemaal leuke kraampjes hebben. Ik koop een t-shirt van een hele vriendelijke, gezellige dame. Dag 4 zit er op.

Lees hier meer over dag 4 van deze geweldige roadtrip:

Mae Hong Song Loop (dag 4) – Mae Sariang naar Mae Hong Song

Dag 5 en 6 – Mae Hong Son

We trekken Mae Hong Son verder in en ook om het stadje heen liggen veel dingen om te bekijken. En ons kent ons; we doen rustig aan. Zo gaan we eerst eens kijken bij Su Tong Pae Bridge, een bamboe brug gemaakt door monniken en die naar het dorpje Kung Mai Saak loopt. Een bijzondere brug en ook bijzondere tempels. Aan de overkant verkopen ze van alles, voornamelijk eten en drinken.

Na deze ervaring stappen we weer op de motor en gaan terug richting Mae Hong Son. We stoppen bij Wat Phra That Doi Kong Mu – probeer het nu te snel uit te spreken – om hier van de rust en het uitzicht te genieten. Het uitzicht is inderdaad schitterend en je kunt heel Mae Hong Son zien. Het tempelcomplex is ook zeker de moeite waard om te kijken. De rit er naar toe is wel een uitdaging, want het is erg steil en smal. Maar de motor, Maximus, doet alsof er niets aan de hand is.

Lees hier meer over het bijzondere Mae Hong Son:

Mae Hong Son Loop (dag 5-6) – Mae Hong Son

Dag 7 – Mae Hong Son naar Pai

We nemen weer afscheid van Mae Hong Son en zetten koers naar Pai, een zeer toeristische stad boven Chiang Mai. Onderweg stoppen we weer bij een uitzicht voor koffie en rust. Het is al flink warm, maar dat mag de pret niet deren. In Soppong stoppen we voor lunch. Dat is best lastig, maar we vinden toch iets. Als we daar vandaan vertrekken zien we het eerst slachtoffer. Een meisje is onderuit gegaan met haar scooter en ik zie dat haar knie er niet al te best uit ziet. Verder is ze gekleed in een mini-tanktopje, slippers en een minibroekje. De lokalen staan niet raar te kijken.

Dan arriveren we in Pai, wat meer op een groot ziekenhuis en feestvierende toeristen festival lijkt dan een Thai’s stadje. Ik zie overal niet-Thais eten (voornamelijk veganistisch en Italiaans) en verder heel veel pleisters en verband. Ja, de moeilijkste weg komt er aan, die van Pai naar Chiang Mai waar heel veel toeristen op rijden. Snel vallen we in slaap in onze “boomhut” bij Paitopia.

Lees hier meer over de route van Mae Hong Son naar Pai:

Mae Hong Son loop (dag 7) – Mae Hong Son naar Pai

Dag 8 – Pai

Vandaag gaan we Pai ontdekken. We beginnen bij Pai Canyon. Een soort Grand Canyon, maar dan in het klein en niet echt “Grand”… Eigenlijk totaal niet zoals de Grand Canyon. Het is nog rustig en we lopen een beetje rond. Op zich leuk om te zien, maar je hoeft er niet speciaal voor naar Pai. Daarna gaan we naar de The Land Split. Een stuk boerenland wat ooit door een aardbeving is gespleten. De boer verbouwd er allemaal fruit die je, tegen betaling van een donatie, kun proeven. Een hele leuke ervaring en alleraardigste mensen.

Daarna weer een stukje rijden. Nu naar Wat Phra That Mae Yen, een tempel met een enorm Boeddha beeld boven op de berg. We hebben het beeld al van ver gezien, maar als je er onder staat is het echt enorm en indrukwekkend. Alleen de trappen naar boven zijn wat vervelend.

Na deze ervaring gaan we terug naar ons huisje op palen. Morgen het een na laatste stukje van de rit.

Lees hier meer over dit vreemde oord:

Mae Hong Son Loop (dag 8) – Pai

Dag 9 en 10 – Pai naar Chiang Mai

Omdat we dachten dat we er veel langer over zouden doen van Pai naar Chiang Mai en dat de vorige routes veel sneller gingen dan we dachten, boeken we nog een nachtje in Mae Rim. We vertrekken vroeg, maar we merken al snel dat het drukker wordt. Deze keer geen rustige lokalen, maar snelheidsduivels, toeristen zonder enige ervaring en lokalen die zeer defensief rijden. ja, dit is anders. We zijn zo blij als we de hoofdweg verlaten waar het weer lekker rustig is. In Mae Rim is het lekker bijkomen. De nacht zal wordt doorgebracht bij Country Retreat, midden in de rijstvelden. We genieten van de rust en het eten.

De volgende dag rijden we naar Chiang Mai. Het is een heel klein stukje en we zijn er ook snel. We laden onze spullen uit bij Dozy House en brengen de motor terug. Eenmaal bij Po Car Rent worden we als koning en koningin binnen gehaald. Met een brok in onze keel nemen we afscheid van de motor, nadat we onze borg hebben opgehaald en lopen weer terug naar ons hotel. Een prachtige rit is ten einde gekomen. We zullen er nog vaak aan terugdenken… Behalve Pai.

Lees hier meer over het laatste stukje:

Mae Hong Son loop (dag 9 en 10)- Pai naar Chiang Mai

Onze route

Wil je meer zien hoe deze route er uit ziet? Neem dan een kijkje naar de compilatie van deze mooie route en omgevingen. Het geeft je een kleine indruk, want het echte gevoel krijg je pas als je er zelf bent.

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties