Jong geleerd is oud gedaan – Tips voor overnachten

Als je op reis gaat voor korte of lange tijd is één van de belangrijkste vragen die je jezelf stelt: waar ga ik slapen? En als je dan gaat zoeken op internet is de keuze (vaak) reuze. Je kunt kiezen voor een hotel via Booking.com, Expedia, Agoda of Trivago. Maar je kunt er ook voor kiezen om een appartementje voor een langere periode te huren via Airbnb. Wil je goedkoop, dan kun je een kamer of een bed nemen bij een hostel via Hostelworld. Voor elke manier van overnachten zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten en ook hier kunnen we je een paar tips over geven.

Booking.com

Booking.com is redelijk standaard; je zoekt een hotel, je selecteert de van-tot datum, je selecteert een kamer en je betaald. Klaar! Maar hou er wel rekening mee dat Booking.com soms duurder is dan het hotel zelf. Vele hotels betalen iets extra’s om te kunnen publiceren op Booking.com. Deze kosten berekenen ze ook door aan klanten die aan de balie boeken. Toch loont het al om even de website van een hotel zelf op te zoeken en daar te kijken hoe duur een kamer werkelijk is. Soms scheelt het ‘maar’ een paar Euro. Maar als je dit voor 10 hotels doet kan het je al tot 20 Euro schelen. Dat is 4 keer royaal eten in Thailand!
Dit geldt ook voor andere boekings-sites zoals Expedia, Trivago en anderen.Booking.com

Airbnb

Airbnb is op dit moment de grootste aanbieders van appartementen, kamers bij mensen thuis en andere niet-hotel-zaken. Vooral in Azië hebben we er veel gebruik van gemaakt, omdat de prijzen flink lager liggen en je soms meer ruimte en luxe krijgt voor dezelfde prijs dan bij een hotel. Een groot verschil is dat je soms kunt onderhandelen over de prijs. Vooral als je een langere periode wilt verblijven. Zo hebben wij in Kuala Lumpur een appartement gehad voor 35 Euro per nacht, wat normaal 45 Euro per nacht kost. Een host ziet liever mensen in het appartement dan dat het leegstaat. Met deze informatie kun je wel wat onderhandelen. Doe dit niet met een verblijf van 5 dagen. Ga ook niet als op Marktplaats onderhandelen; “Ik bied de helft. Dan kom ik vanmiddag langs”. Vaak zijn er geen problemen als de onderhandelingen niet lukken en je toch boekt.

Onze Airbnb in Kuala Lumpur waar we 2 maanden hebben “gewoond”:

Onderhandelen

Onderhandelen en de prijzen opzoeken op de websites geldt ook voor hostels via Hostelworld. Wat ook vaak kan werken om lagere prijzen te krijgen is eerst 1 a 2 nachten boeken en dan willen verlengen. Vaak kun je dan een lagere prijs per nacht krijgen. Helaas kan dit ook tegen je werken en dat het hotel/hostel vol zit. Of de prijzen zijn net heel erg hard gestegen, wat wij mee hebben gemaakt in Hong Kong. We hadden een erg slecht hostel en we zijn toen direct naar een schitterend, duurder, hotel gegaan. De volgende dag wilden we verlengen, maar de prijzen waren 3x hoger vanwege een evenement en het feit dat het weekend was. Het hotel zat zo goed als vol en de laatste kamers gingen voor de hoofd-hoofdprijs weg.

Reviews

Naast de prijzen zijn de reviews ook super belangrijk, en dit is waarschijnlijk een van beste tips over overnachten die we je kunnen geven. En dan bedoelen we niet de reviews op de websites van hotels zelfs (die zijn altijd positief). Gebleken is dat Booking.com wel de meeste reviews heeft, maar of ze altijd goed zijn is maar de vraag. Zo geven mensen ook wel eens tips over de omgeving, maar die kloppen niet altijd. Ook hebben we regelmatig 1-ster reviews gezien omdat een hotel geen badjassen had, de slippers waren ingelopen of er was geen gebedsmatje aanwezig. Dit laatste was vooral in Maleisië en de badjassen en slippers waren in China erg belangrijk.

Wij selecteren daarom vaak alleen de reviews en tips in het Engels, Duits en Nederlands. Deze mensen hebben meestal dezelfde standaarden en de reviews zijn iets… Normaler. Lees ook reviews en tips op TripAdvisor. Als er 1 persoon klaagt over een kapotte airco en verder niemand, dan kun je die review negeren; dat is een eenmalig probleem. Als 9 van de 10 mensen klaagt over overlast van geluid, dan kun je er vanuit gaan dat het een probleem is bij het hotel/hostel/motel.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Hostel Lijiang- Tips overnachten - Backpackjunkies
Ons hostel in Lijiang, China. Goed verblijf gehad. Reviews waren super goed, ook al was er verder niemand.

Locatie, locatie, locatie

Heb je een hotel, hostel of appartement gevonden? Kijk dan ook even op Google Maps waar het zich bevind. Als je een zware backpack hebt wil je niet nog kilometers lang een bergje op lopen. Ook wil je misschien bepaalde faciliteiten in de buurt hebben. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt, metro station, bus of een parkeerplaats. Wij hebben 2 maanden in Kuala Lumpur gezeten en toen goed gelet op hetgeen er in de buurt zat. Ga er niet vanuit de Booking.com of TripAdvisor de juiste locatie laten zien; we hebben regelmatig ons rot lopen zoeken op de locatie die aangegeven werd op de Booking.com. Ook is het wel eens voorgekomen dat de omgeving niet echt was wat we hadden verwacht.

Conclusie tips overnachten:

  • Ga er niet vanuit de dat prijzen bij Booking.com, Experia, Trivago enz. goedkoper of gelijk zijn. Kijk op de website van het hotel/hostel of de prijzen daar lager zijn.
  • Je kunt proberen te onderhandelen over de prijs bij hosts op Airbnb. Soms gaan ze mee, soms niet. Blijf wel netjes en doe dit wanneer je een langere periode ergens wilt verblijven.
  • Boek eerst 1 a 2 nachten en ga dan verlengen. Vaak kan je dan korting krijgen, niet altijd.
  • Kijk kritisch naar de reviews; niet alle reviews geven een goed beeld.
  • 1 klacht over een specifiek deel betekend vaak dat het eenmalig was.
  • Kijk op Google Maps naar de omgeving en de faciliteiten.

Heb je zelf nog tips over overnachten die anderen kunnen gebruiken? Laat het ons weten!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties