Op ontdekkingstocht door Santa Cruz

We hebben de oversteek gemaakt van Gran Canaria naar Tenerife. Hoog tijd om hier eens op verkenning te gaan. Via onze AirBnb host hebben we wat informatie ontvangen over het plaatsje waar we ons in bevinden; Santa Cruz. We stippelen op de kaart een route uit en we gaan op pad.

Santa Cruz in het kort

Santa Cruz ligt in het noordelijkste puntje, aan de oostkant, van Tenerife. Het heeft meer dan 223.000 inwoners en het lijkt heel erg op een typisch Spaans stadje. Het is in 1493 gesticht in opdracht van de Spaanse koning. Het heeft zijn naam te danken aan het kruis wat als eerste door de Spanjaarden neergezet is. Spanje wist dat ook Portugal aanspraak wilde maken op de eilanden en al snel werden de eerst verdedigingsmuren opgezet.

Er zijn weinig resten over uit die lang vervlogen tijd. Nu is het er rustig, niet té toeristisch en altijd lekker weer. Er zijn niet veel stranden, maar iets ten noorden van de stad ligt het Playa de Las Teresitas. Een beschut strand wat aangelegd is met zand uit de Sahara. Ten noorden van de stad ligt ook een groot natuurpark wat van alles biedt; van hiken tot extreme sporten.

Afrikaanse markt

We zien op de kaart dat we makkelijk naar het oude centrum kunnen wandelen. Onderweg maken we een stop bij de Mercado De Nuestra Senora de Africa (Markt van onze lieve vrouw van Afrika). Een leuke, gezellig, middelgrote markt met allerlei kraampjes en heel veel verschillende koopwaar. We zien een groenteboer, viskraam, veel brood en kaas en nog veel meer. Ideaal om boodschappen te doen. Ook vind je hier veel kruiden die je niet zomaar in de supermarkt kunt kopen.

Een stukje verderop zien we dat mensen aan het zingen zijn en aan de zijkant staan mensen mee te dansen. Ook een leuk cafeetje mag niet ontbreken. Het doet zeer gezellig aan en er zijn weinig toeristen. Dit is echt een lokaal dingetje waar de lokalen boodschappen doen.

Binnenstad

We lopen ver richting het oude centrum, over een brug met weer een lege rivierbedding (beetje het thema van de Canarische Eilanden) en we staan in het oude centrum.

Hier zijn ook veel meer toeristen te vinden. Overal zijn leuke, kleine cafeetjes en cafetaria’s. Mensen zitten van het mooie weer te genieten of bekijken de oude gebouwen die je overal ziet. In de oude gebouwen zitten vaak de luxere winkels, zoals Zara, Mango, Victoria’s Secret en meer. Ook veel juwelierszaken. Je kunt hier alle kanten op.

Onderweg zien we leuke pleintjes, met weer cafeetjes, waar in het midden een standbeeld staat. Dit is typisch Spaans. Ik had ook wel verwacht dat er veel verkopers op straat zouden lopen, maar dat valt heel erg mee, gelukkig. Of misschien zijn we in het juiste seizoen, ik weet het niet.

We lopen door een van de winkelstraten en komen uit bij Plaza de España; een groot kunstmatig, perfect rond meer. Vanaf hier kun je het Monumento a Los Caídos (oorlogsmonument) zien. Het plein is in 1929 gebouwd en is een van de grootste pleinen in de stad. Vanaf hier lopen we richting Iglesia de la Concepción.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Aan de overkant van het Plaza de España zien we een overheidsgebouw. Als we naar binnen kijken zien we een enorme kerststal staan. De deur staat open dus gaan we kijken. Al snel blijkt dat ze hier flink hun best doen voor kerststallen. Zeer gedetailleerd en vanaf alle kanten te bekijken. In Las Palmas zagen we ook al zoiets, maar hier op Tenerife zien we er nog veel meer.

Santa Cruz - Kerststal - BackPackJunkies

Iglesia de la Concepción

Deze kerk is de hoofdkerk van Santa Cruz. De bouw is begonnen in 1500. De fundering is nog van de allereerste kapel die door de Spaanse conquistadors is gebouwd. De kerk is toegewijd aan de maagd Maria. De binnenkant schijnt ook heel mooi te zijn… Alleen is hij dicht als wij voor de deur staan. De openingstijden zijn een beetje onduidelijk. We maken daarom maar wat foto’s en lopen door.

Auditorio de Tenerife

We lopen verder en gaan richting een gebouw wat ons het meest doet denken aan het Sydney Opera House. Als je goed komt aanvliegen op Santa Cruz kun je het al zien staan: Auditorio de Tenerife, het concert gebouw van Santa Cruz.

Het is, net zoals het Opera House, heel groot en heeft een aparte vorm. Het Opera House viel ons een beetje tegen. Tevens is dat niet helemaal wit, maar een beetje bruinig/crème. Het Auditoria daarentegen is echt wit. Het is een van de meest belangrijkste gebouwen in de Spaanse architectuur. De bouw is begonnen in 1997 en het is opgeleverd in 2003.

We lopen om het gebouw heen en het is een knap stukje architectuur. Natuurlijk kunnen we het niet laten om even te kijken op de posters of er nog iets komt wat we interessant vinden, maar helaas. Het gebouw zelf is helaas gesloten en we kunnen dus niet naar binnen lopen. Als we aan de achterkant komen zien we een groot plein wat eindigt bij het water. We lopen naar het verste puntje om even over de zee uit te kijken. Daar is ook een golfbreker die het Auditorio al jaren beschermt tegen de zee. Op de stenen zien we allemaal gezichten getekend. Deze gezichten zijn van bekende artiesten, componisten en een paar acteurs. Ik zie Beethoven, Michael Jackson, Jim Morrison en nog veel meer.

Er is totaal geen informatie over deze stenen en ik heb lang op internet moeten zoeken om te ontdekken wat het nou eigenlijk is. Het blijkt dat de artiest Stoyko Gagamov een aantal jaar geleden hiermee is begonnen. Het is een kunstwerk om de golfbreker een beetje op te vrolijken.

Weer terug

We hebben al weer veel gelopen en gaan daarom rustig terug naar ons appartementje. Tijd voor een beetje rust. De voeten en benen hebben het ook wel weer een beetje gehad. Het is een mooie dag geweest wat ook een goede indruk over Santa Cruz heeft achter gelaten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties