Penang eiland: zon, zee, strand en … regen?!

Penang is een staat in het noorden van Maleisië. De meeste bezoekers die deze kant op komen verblijven in Georgetown, maar spreken bijna altijd over Penang. Wij hebben een leuk appartementje gevonden op Penang eiland aan de noordzijde van het eiland. Zo zijn we wel in de buurt van Georgetown, maar kunnen we tegelijkertijd genieten van wat rust.

Dat we niet de enige zijn die op zoek zijn naar een ‘Ocean View’ blijkt uit de tientallen hoge flatgebouwen die als paddenstoelen uit de grond schieten. Toch fijn dat we ervoor hebben gekozen om niet in Georgetown zelf te zitten. Wij hebben een prachtig uitzicht over de oceaan vanuit ons appartement en het is slechts 5 minuten lopen naar het strand. Hier kunnen we ons de komende dagen prima vermaken!

Penang, Ocean View Apartment, Sunset, Backpackjunkies

Penang Hill

Na even wat rust en de praktische zaken als de was doen is het hoog tijd om het eiland te gaan verkennen. Met de auto gaan we richting Penang Hill. Hier kun je met een kabelbaan trein naar het hoogste punt van het eiland. Deze trein is vergelijkbaar met de Peak Tram in Hong Kong. De prijs van een retourtje is hier 30RM (ongeveer € 6,30), maar je kunt er ook voor kiezen om een enkeltje te kopen. Het is namelijk ook mogelijk om naar boven of beneden te wandelen.

Er staan al aardig wat mensen te wachten als we in de rij gaan staan, maar gelukkig komt de trein al snel. En er passen heel wat mensen in de trein, zodat niemand achter hoeft te blijven. De trein is heel modern en gaat met een aardig gangetje de berg op. Voor we het weten staan we alweer boven op de berg. Je hebt hier inderdaad een prachtig uitzicht over de stad, hoewel de stad vandaag wat achter de wolken verdwijnt van tijd tot tijd. Dat is ook wel weer een bijzonder gezicht, de wolken die in verschillende snelheden over de stad trekken.

Sri Aruloli Thirumurugan

Bovenop de heuvel staat ook een Indiase tempel, genaamd Sri Aruloli Thirumurugan. Het is één van de oudste hindoeïstische tempels in Penang. De tempel wordt actief onderhouden, want we horen allerlei bouwgeluiden. Ook is de zijkant afgesloten, maar dat maakt de tempel zelf niet minder indrukwekkend. De Indiase invloeden zijn duidelijk zichtbaar in de kleuren en de versieringen. Binnen in de tempel staan een aantal alledaagse producten, zoals een pak melk of een potje honing. Elk product staat voor een bepaald geluk. Wil je slimmer worden dan koop je dit product om te offeren, maar wil je rijker worden dan moet je dit product offeren. We houden het maar gewoon bij het bewonderen van alle decoraties.

De moskee die naast de Indiase tempel staat is juist heel sober, een simpel wit gebouw met gouden torentjes. Helaas is hij gesloten, zodat we de binnenkant niet kunnen zien. Dus lopen we weer terug naar het plein wat zich in het midden bevind. Hier heb je een voorbeeld staan van de oorspronkelijke kabelbaan trein. Deze lijkt echt op de Peak Tram uit Hong Kong. We kunnen het niet laten om een kijkje te nemen bij de Lovers Promenade, waar net als in Parijs honderden sloten zijn bevestigd. Hier zijn het sloten in de vorm van hartjes. Het is een grappig contrast, al dat roze en rode met alleen maar groen erachter.

We zijn sneller klaar dan gedacht en dus drinken we nog maar even een lekkere ijskoffie bij het prachtige uitzicht over Penang. Het is een leuk uitje, maar trek er geen uren voor uit.

Kek Lok Si Temple

De volgende stop van de dag, aangezien we toch wat tijd over hebben, is de grootste boeddhistische tempel van Maleisië, Kek Lok Si. De eerste stop die we maken is aan de voet van de tempel, waar je een fontein met schildpadden hebt. Maar de klim omhoog ziet er wel heel erg indrukwekkend uit. We kijken nog maar eens even goed op Maps.me en vinden verderop een tweede parkeerplaats. Dat scheelt weer heel wat trappen beklimmen. We komen uit bij de tempel zelf en onder het complex zit een kleine parkeergarage. Dat komt goed uit, want het is ondertussen gaan regenen. En zo kunnen we redelijk droog de oversteek naar de tempel zelf maken.

De Kek Lok Si Temple is een enorm complex met verschillende tempels, gebedszalen, klokkentorens en tuinen. Daarnaast kun je hier met een kabelbaan trein naar het grote beeld van de Godin van Vergeving of de 30 meter hoge pagoda beklimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving. De regen zet aardig door, maar gelukkig zijn er boven de paden overkappingen gebouwd. Het zorgt er wel voor dat we zo snel mogelijk doorlopen om de tempel van binnen te bekijken, terwijl de buitenkant ook heel mooi is. Als je de hoofdtempel binnenkomt stuit je op een aantal grote Boeddha beelden met daarvoor de altaren voor offers. Er naast zit een man dakpannen te beschilderen met waarschijnlijk teksten voor goed geluk.

Het regent pijpenstelen

We lopen richting de kabelbaan trein, maar het blijft maar regenen. Als we nu naar boven gaan zien we niets anders dan wolken en regen. Bij de pagoda loop je zelfs niet eens meer overdekt dus ook die valt voor vandaag af.  Tijd om terug te gaan naar de auto. Helaas is niet het hele pad overdekt en dus komen we als verzopen katten aan bij de auto. Ook de weg terug naar ons appartement is een hele belevenis. Er is al zoveel regen gevallen dat de wegen blank staan. Ergens halverwege staat een scooter verlaten op de weg, waardoor je pas goed ziet hoeveel water er is gevallen. Het regent hier niet vaak, maar als het regent, maak dan je borst maar nat.

Masjid Terapung Tanjung Bungah

De volgende dag doen we nog een poging om terug te gaan naar Kek Lok Si, maar we belanden midden in de spits. Er is maar één hoofdweg en het staat compleet vast. Halverwege hebben we in de gaten dat we het niet gaan redden voor sluitingstijd. We keren om en gaan in plaats daarvan naar Masjid Terapung Tanjung Bungah, oftwel de ‘Floating Mosque’. Deze moskee is op pilaren in zee gebouwd, waardoor het lijkt of hij zweeft of drijft op het water. Het is laag water en via het gebouw ernaast kunnen we op het strand komen. Hier liggen verschillende vissersbootjes geankerd, wachtend tot het weer tijd is om het water op te gaan.

De rest van de tijd hebben we lekker genoten van de zon, de leuke winkeltjes en restaurantjes die je langs het strand vindt en zijn we lekker tot rust gekomen. We steken nu het eiland over en gaan van Penang door naar Kota Bharu. Een lange rit in de auto, maar we zijn heel nieuwsgierig naar de oostkust van Maleisië!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Malou | Blonde Blossom

Wauw wat een prachtige foto’s zeg! En hoe ideaal om in een appartement te zitten dat zo dicht bij de zee is, maar toch niet in Georgetown. Heel leuk, uitgebreid verslag!