Hong Kong

Ons visum voor China verloopt bijna en dus verlaten we het land. Of toch niet helemaal, want onze volgende stop is Hong Kong. Tegelijkertijd wel en geen onderdeel van China. Wat het best lastig kan maken. Bij het zoeken naar een accommodatie vinden we een heel leuk appartement. Als we gaan uitzoeken hoe we daar kunnen komen vanaf het vliegveld, blijkt het niet in Hong Kong zelf te liggen. Het ligt in Shenzhen, een plaats die tegen Hong Kong aan ligt. Helaas is deze plaats wel weer onderdeel van China. De combinatie van een single entry visum en een vlucht op Hong Kong wat telt als het land verlaten zorgt ervoor dat we helaas een plan B moeten maken voor het verblijf.

Bij het zoeken in Hong Kong zelf worden twee dingen duidelijk: er is heel weinig ruimte én je betaalt de hoofdprijs voor deze wereldstad. De meeste basic hostel- of hotelkamers zijn niet groter dan 7m2. Er past precies een tweepersoonsbed in en je hebt een badkamer waar de douche boven je wc hangt. En daar betaal je dan ook nog eens 60eu per nacht voor. We vinden uiteindelijk een hostel met kamers die net iets groter zijn en tenminste ook een raam hebben… or so they say…

Ruimtebesparende stempeltechnieken

landing_slipDe vlucht van Shanghai naar Hong Kong is gelukkig niet lang. Bij aankomst eerst langs de immigratie en douane. Toch een beetje een tegenvaller voor de stempelspaarders, je krijgt hier een los briefje met stempel. Vanaf het vliegveld pakken we de airportbus die vlak bij ons hostel stopt. Dit is tot nu toe de beste bus die we hebben gehad. Er zijn aparte bagagevakken voor alle grote koffers en rugtassen. Deze kun je in de gaten houden via de videofeed die overal in de bus zichtbaar is. Er er staat netjes aan gegeven wat de volgende stop is. Een verademing. Hong Kong doet ons denken aan Hawaii, de eilanden, de begroeiing, de warmte.
En toch ook de hoge gebouwen die we in Shanghai ook zo veel hebben gezien.

Online vs offline

We stappen uit op Nathan Road, een drukke winkelstraat, en gaan op zoek naar ons hostel. Als we onze kamer gaan bekijken blijkt dat niet alles wat op internet staat waar is. Geen raam, maar een klein hok van 2m bij 2m, superbenauwd, en we hebben niet eens ruimte voor onze grote backpacks. Terug naar de receptie om aan te geven dat dit niet is wat we geboekt hebben. Of we dan willen upgraden naar een kamer met een raam, maar het is te gek voor woorden wat ze voor die andere kamer vragen. Snel boeken we een ander hotel, annuleren het hostel en gaan we maar even wat eten.

Astronomische prijsverhogingen

Het hotel is een verademing vanaf het moment dat we binnenlopen. We worden netjes opgevangen en de juiste kant op gestuurd voor het inchecken. Overal zien we leuke ruimtes waar je lekker kan zitten of een potje kan poolen. Een hostelvibe maar dan wel met alle benefits van een hotel. Onze kamer is ook prachtig, lekker ruim en een mooi uitzicht, we zitten op de 26ste verdieping. Als we de volgende ochtend willen verlengen, wat we in China heel vaak zonder problemen hebben kunnen doen, blijkt dat hier toch wat anders te liggen. We betalen bijna het dubbele per nacht. Dat wordt toch wat te gek, dus dan toch maar weer verhuizen.

Het wordt ons steeds meer duidelijk dat Hong Kong en China echt twee aparte werelden zijn. Ze mogen in theorie dan verbonden zijn, maar echt alles is anders. Ook bij het andere hotel lopen we tegen deze prijsverhoging aan, voor één extra nacht betalen we net zoveel als voor de drie nachten die we er al verblijven. Onze les: als je naar een wereldstad als Hong Kong gaat, dan moet je dit ver van tevoren boeken, wil je er voor een leuk prijsje verblijven.

A Symphony of Lights

In de Lonely Planet hebben we iets gelezen over een lichtshow bij de skyline. Als echte lichtjesfan wil ik dit heel graag zien. We gaan ruim van tevoren die kant op, want we weten niet precies waar we moeten zijn. Het moet ergens bij het water zijn, dus die kant maar op. Als we al mensen zien zitten, weten we in ieder geval dat dit de juiste plek is. Het is echter nog lang geen 8 uur, dus we gaan eerst maar even een hapje eten. Bij terugkomst is het alweer een stuk drukker, maar we vinden nog een mooi plekje waar we kunnen zitten en alles goed kunnen zien. De skyline is zo al heel mooi met alle lichtjes op de gebouwen. Ook op de gebouwen achter ons is van alles te zien, en het is heel grappig om te zien dat als één iemand ergens naar kijkt andere mensen zich ook omdraaien. Stel je voor dat je iets mist.

Dan is het 8 uur en begint de lichtshow. Eerst worden alle belangrijke gebouwen genoemd en in de spotlight gezet. Het gaat echter zo snel en soms is het lichteffect niet heel duidelijk, waardoor we ze niet allemaal kunnen achterhalen. Gelukkig is dat ook niet waarvoor we gekomen zijn. De muziek gaat aan en de show gaat echt beginnen. Aan beide kanten worden er lichteffecten gebruikt en soms is het daardoor lastig te bepalen waar je nu precies moet kijken. De extra effecten zijn vooral lasers vanaf de hoogste punten en zoeklichten. De laatste vallen wat weg doordat het mistig is. Na ongeveer een kwartier is de show afgelopen. Dat ging sneller dan gedacht. En het was minder spectaculair dan we hadden verwacht. De skyline is prachtig, ook buiten de lichtshow om, dus ons bezoek was zeker de moeite waard.

Star Ferry

Hong Kong is omringt door water. Er zijn dan ook allerlei tours die iets te ver boven ons budget liggen. We kiezen dan ook voor een oversteek met de Star Ferry. Dit kost haast niks en je krijgt op deze manier toch een ander zicht op Hong Kong. We gaan van Tsim Sha Tsui naar Central om daar richting de Peak Tram en het Sky Terrace te gaan. Bij de ferry staan automaten om tokens te kopen. Wij zijn in totaal 5 HKD kwijt, wat neerkomt op € 0,60. We zoeken een plekje bij het raam, zodat we alles goed kunnen zien. Het is een wat onstuimige dag en dat merk je goed, de boot gaat aardig op en neer. Gelukkig is de oversteek maar 10 minuten. En het is erg leuk om Hong Kong op deze manier te zien.

Peak Tram

Als je een mooi uitzicht wilt hebben over Hong Kong dan moet je naar het Sky Terrace. En de leukste manier om hier te komen is met de Peak Tram. Terwijl we staan te wachten op de bus naar het vertrekpunt worden we aangesproken door twee andere wachtenden. Waar we vandaan komen. Als we Nederland zeggen wordt er natuurlijk direct gesproken over voetbal. Deze man is er heilig van overtuigd dat we de World Champions zijn. In 2016 nog maar liefst. We laten het maar voor wat het is, zijn waarheid is beter dan de echte waarheid, toch?

20161111_1326321

Als we met de bus aankomen bij het vertrekpunt schrikken we. Er staat een flinke rij. Daar hadden we even niet bij stil gestaan. Er zit niks anders op dan achteraan te sluiten en te hopen dat het allemaal niet al te lang duurt. Gelukkig loopt het aardig door. Elke 8 minuten komt er een tram en dat merk je goed. We kopen een kaartje voor de tram, het terras en de audiotour.

Bij aankomst van de tram merken we direct weer het aloude menselijke gedrag van dringen en zorgen dat jij eerder dan de rest kunt zitten. Het blijft me verbazen, zeker omdat het aantal mensen wat staat te wachten gereguleerd wordt. Er is plek voor iedereen. Maar goed. We vinden een plekje en gaan snel zitten. De tram is de steilste kabelspoorbaan ter wereld en dat merk je op sommige stukken heel goed. Je wordt letterlijk in je stoel geduwd. Kenji heeft het gevoel dat hij is een achtbaan zit en zometeen ineens naar beneden gaat. Ik heb meer het gevoel dat de kabel elk moment kan breken en dat je dan naar beneden stort. Maar we komen na een minuut of 7 netjes boven aan. Het uitzicht vanuit de tram op Hong Kong is al prachtig. Maar we kunnen nog hoger en dat gaan we dan ook rap doen.

Via de Peak Tower kun je naar het Sky Terrace. In de toren zelf vind je allerlei restaurantjes en winkeltjes. Maar wij gaan eerst helemaal naar boven om te kunnen genieten van het uitzicht. Als je het Sky Terrace opkomt krijg je een device met de audiotour. Hier vind je allerlei informatie over de gebouwen die je vanaf de toren kunt zien en leer je meer over de geschiedenis van Hong Kong. Je kunt hem zelf bedienen en kiezen wat je wilt zien/horen. Het uitzicht vanaf de toren is prachtig, hoewel het op een heldere dag nog mooier moet zijn. We zien beneden het punt waar we eerder “A Symphony of Lights” hebben gezien. Ook zien we in de lucht roofvogels rondvliegen. We nemen de tijd, lopen rond, luisteren naar de audiotour, nemen foto’s en genieten van wat we zien.

Als we uitgekeken zijn gaan we met de Peak Tram weer naar beneden. Een rare ervaring, want je gaat deze keer achteruit. Misschien wel zo prettig, want de paar mensen die staan vallen steeds bijna voorover. Bij de uitgang is de wachtrij om naar boven te gaan nog veel langer geworden. Waarschijnlijk gokt iedereen op de wisseling van licht naar donker. Ondanks de eerdere wachtrijen zijn we dus op het juiste moment naar boven gegaan.

Hong Kong = plannen

Al met al is Hong Kong zeker de moeite om te bezoeken. Het is alleen wel een bezoek wat je ver van tevoren moet plannen en boeken om het financieel een beetje leuk te houden. Wij gaan zeker nog een keer terug om meer van deze stad te zien.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Jeetje, wat een frustraties qua overnachten daar in Hong Kong… jammer, want het kost je zoveel tijd en gedoe om alles steeds te verplaatsen. Maar die hoge gebouwen en uitzichten over de stad zijn wel echt heel gaaf!