Een dagje Sydney

We zijn neergestreken in Sydney. Na onze avonturen in Melbourne gaan we deze stad bekijken. We hebben een soort van route gemaakt die eindigd bij het Opera House. Volgens deze route zullen we door het Hyde Park lopen, langs de St. Maria Kathedraal komen en de Botanic Garden bezoeken.

St. Andrew’s Cathedral

Met de metro/trein rijden we naar het centrum, wat iets minder is dan een uurtje. We stappen vlak bij het Hyde park uit. Eenmaal boven zien we een grote kathedraal, wat de St. Andrew’s Cathedral blijkt te zijn. We zien tevens dat er een expositie is over Maarten Luther. Toch enigszins nieuwsgierig gaan we naar binnen.

De binnenkant is wat je kunt verwachten aan een katholieke kerk, maar het glas-in-lood is prachtig. De versieringen rondom zijn ook erg mooi om te zien. De kathedraal is in 1819 opgericht en in 1868 in gebruik genomen. Het is hiermee de oudste kathedraal in Australië. Tussen 1999 en 2000 is het drastisch gerenoveerd.

De expositie over Maarten Luther, de grondlegger van de reformatie, gaat over het moment van zijn geboorte tot zijn dood. De vele tekeningen en teksten geven een goed beeld van die tijd (1483 – 1546), maar het is wel erg veel tekst. We gaan de kerk verder bekijken.

We krijgen een boekje van iemand (geen idee wie) met wat informatie over de kerk. Het meest opvallende zijn twee tegels in de muur, aan de zijkant. Dit zijn twee stenen geschonken door Engeland. Verder zien we prachtige versieringen en een orgel dat op de beneden verdieping staat. Zover ik weet bevinden deze zich vaak op de eerste verdieping.

Als we alles hebben bekeken gaan we door naar waar we oorspronkelijk als eerste heen wilden: Hyde Park.

Hyde Park

We kruizen het Hyde Park omdat dit de makkelijkste weg is naar het Opera House. Dit park is het oudste van Australië en heeft een oppervlakte van ruim 16 hectare. Er zijn een aantal monumenten waaronder de Archibald Fountain, ter herinnering van de Australische contributie aan de Eerste Wereldoorlog, het ANZAC War Memorial, ook een monument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar nu ook voor Australische slachtoffers van andere oorlogen. Voor het ANZAC War Memorial ligt de Reflection Pool. We zien niet echt een reflectie, maar het idee mag er zijn.

Naast de monumenten zien we veel mensen in het park genieten van de rust en het voorjaarszonnetje. In Azië zagen we veel mensen naar de kleine restaurantjes gaan om te lunchen. Hier eet men, net zoals in Nederland, een bammetje in het park… Als het een beetje mooi weer is, anders zitten we natuurlijk gezellig in de kantine.

We lopen richting de St. Maria Kathedraal en we komen onderweg een kunst project tegen. Het zijn foto’s van kinderen tussen de 3 en 11 jaar. In eerste instantie had ik dat niet door en dacht dat het een oudere kunstenaar was. Het is best leuk om te zien hoe en wat kinderen fotograferen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

St. Maria Kathedraal

De bekendste kathedraal van Sydney en zeker een bezoekje waard. Alleen de buitenkant is al prachtig om te zien en de kathedraal torent boven alles uit als je door Hyde Park loopt.

Een klein beetje geschiedenis: Sydney is ooit als gevangenenstad begonnen om gevangen af te scheiden van de maatschappij. Dit was in 1788. Pas in 1820 kwamen er twee priesters naar Sydney. Een van de twee ging door naar Tasmanië. De tweede bleef in Sydney met een visioen van een enorme kerk. De fundering van dit immense gebouw werd gelegd in 1821. In 1865 werd het gebouw verwoest door vuur en werd direct weer opgebouwd tot wat we nu kunnen bewonderen.

Vanwege een dienst is het niet toegestaan om foto’s te maken van de binnenkant, maar het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Wil je toch weten hoe het er van binnen uitziet? Kijk dan even op deze pagina.

Royal Botanic Gardens

Om makkelijk van de St. Maria Kathedraal naar het Opera House te lopen, kunnen we door de Royal Botanical Gardens lopen. Maar eerst komen we een enorm groot veld tegen waar bijna iedereen aan het sporten is. Van boksen tot yoga; je ziet hier alles. Het viel ons al op dat we heel veel mensen zagen hardlopen en de sportscholen die we zagen zaten vaak vol. Australiërs zijn veel bezig met bewegen en uiterlijk.

Aan het einde van het veld lopen we door de poort van de botanische tuin. Het lijkt een beetje op de tuin(en) die we in Singapore hebben gezien, maar nu met andere planten. Wat ook een groot verschil is met Singapore; hier vliegen best wel veel kaketoes! Ze zijn semi wild; ze komen niet naar je toe, maar blijven in de stad.

Sydney - Botanic Garden 01 - BackPackJunkies

We lopen verder en nemen wat foto’s. Langzaam zien we het welbekende Opera House, wat we in het vliegtuig al hadden gezien. Ook zien we het water van de haven. Hier zien we een marineschip liggen. Geen idee van het wat of waarom, maar het is wel een bijzonder gezicht.

En dan gaan we een bocht om en daar is het dan: Het Opera House… En dat valt een beetje tegen.

Sydney Opera House

We lopen naar het gebouw toe en het eerste wat ons opvalt is dat het helemaal niet zo wit is, zoals je in de films zien. Meer een beetje creme/bruin. Het is  ook niet zo heel erg groot en je kunt er makkelijk omheen lopen, als dat kon.

Het ontwerp van dit gebouw is bedacht door Jørn Utzon in 1955. Het aparte ontwerp is een inspiratie van zijn hobby: zeilen. Daarnaast lijken de gebouwen op schelpen. Utzon zou het gebouw in een keer hebben ontworpen, zonder een lineaal of rekenmachine.

Oke, toegeven; het is een mooi ontwerp. Zoiets hebben we nog niet gezien. Maar het is een beetje de combinatie tussen verwachting en werkelijkheid. Op TV ziet het er zo wit en groot uit! Er zijn verschillende, los staande gebouwen. Het grootste is waar de optredens e.d. plaatsvinden. Een kleinere dient als (gesloten) restaurant. De andere gebouwen kunnen we niet echt bekijken, dus helaas geen informatie hierover.

Er zijn tours die je kunt volgen die je door alle facetten van het gebouw brengen, maar we hebben al zoveel gelopen dat we het wel even goed vinden. We kijken nog wel even binnen, waar de toiletten zijn en een souvenirswinkeltje. Binnen kun je niet heel veel zien, maar je kunt er wel kaartjes kopen voor een optreden.

Buiten lopen we er nog even omheen, voor zover dat mogelijk is. Dan zie ik een bord staan “Do not feed the seallion”… Wat? En dan blijkt er een zeeleeuw te liggen zonnen op de trappen het water in. Eerst kaketoes en nu dit! Wat een natuur!

We lopen weer terug naar de zijkant van het Opera House. We zien de Sydney Harbour Bridge liggen, of eigenlijk hangen, en aan de overkant zien we het park Mission Point. Door de beperkte tijd die we in Sydney hebben besluiten we deze over te slaan.

Voor ons is het goed geweest. We gaan terug naar de metro/trein en trekken ons lekker terug onze kamer bij Student Living.

Conclusie

Een dagje Sydney kan heel mooi zijn. Als het weer een beetje mee zit, dan zijn er ook veel verschillende mensen buiten. De vele kathedralen die Sydney heeft zijn allemaal mooi, maar zijn niet allemaal te bezoeken. De St. Maria Kathedraal is zeker de moeite waar om even binnen te kijken, maar de buitenkant is zeker net zo mooi. Het Hyde Park is een leuke plek om mensen te kijken en tot rust te komen van de drukte in de stad. Bezoek hier ook de monumenten die zijn gemaakt ter herinnering aan de duizenden slachtoffers van de eerste wereldoorlog en andere oorlogen.

De Botanic Garden is ook een heerlijke, rustige plek, maar dan met bloemen. Je kunt rustig in het gras gaan liggen of over het water naar bootjes kijken.

Het Opera House viel ons een beetje tegen… Maar misschien vind jij het wel de moeite waard. Ieder zijn eigen mening.

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties