Een mooie rit langs de kust van Australië – Great Ocean Road

In Azië hebben we in de grote steden vaak voor AirBnB gekozen, omdat je hiervoor net zoveel betaald als een hotelkamer. Je krijgt er alleen veel meer voor terug. Aangezien Australië ook een stuk duurder is qua overnachtingen kijken we ook hier op AirBnB. Helaas zijn de privé appartementen zo ver buiten ons budget, dat we naar andere opties moeten kijken. En zo komen we terecht bij een heel lief vrouwtje (uit Maleisië) die haar extra slaapkamer verhuurd. We kletsen met haar over de verschillen tussen Maleisië en Australië en krijgen zo ook wat insider-tips voor ons verblijf in Australië. In de buurt zit een grote supermarkt waar we boodschappen in kunnen slaan. ’s Avonds eten we echte Australische Pie met een soepje. We smeren vast weer wat broodjes die we mee kunnen nemen tijdens onze tweede autorit.

Great Ocean Road

Langs de zuidkust van Australië loopt de Great Ocean Road, een prachtige weg van zo’n 240 kilometer. De weg begint in Torquay en loopt door naar Warrnambool. Tijdens deze route zie je prachtige kliffen, stranden, kleine kustplaatsen en adembenemende uitzichten. De bekendste stop op deze route is ‘The Twelve Apostles‘, een formatie van rotsblokken die uit de zee rijzen. Natuurlijk zijn er onderweg nog veel meer stops die de moeite waard zijn. Omdat we maar één dag hebben rijden we een deel van deze route.

Men is in 1919 begonnen met de bouw van deze weg. De soldaten die terug kwamen van de Eerste Wereldoorlog werden hier aan het werk gezet. Het was een sociaal project om er voor te zorgen dat de soldaten niet zonder werk kwamen te zitten. Ze werden ook betaald voor hun werk. Great Ocean Road is gebouwd ter nagedachtenis van alle slachtoffers die zijn omgekomen. Het is hiermee het grootste oorlogsmonument voor slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Op de Great Ocean Road vind je ook een monument met uitleg over de geschiedenis van de weg.

Op naar Torquay

We stappen weer in ‘onze’ Swiffer en gaan op weg naar Torquay. Dit is nog niet onderdeel van de Great Ocean Road, we volgen heel saai de snelweg. Het weer is vandaag nog slechter dan gisteren, we zien alleen maar grijze wolken. Het duurt dan ook niet lang voordat de regen meedoet. Het is ongeveer een uur rijden naar het begin van de Great Ocean Road vanuit Melbourne. Als we wat verder van de stad zijn komen we langs velden met felgele bloemen. De combinatie tussen de donkergrijze luchten, de zon die toch ook even buiten komt kijken en het geel maakt een spectaculair geheel.

Melbourne, Torquay, Backpackjunkies

In Torquay stoppen we bij één van de vele strandjes. Ondanks het weer is het er superdruk, want er blijkt een surfcompetitie plaats te vinden. Je moet er maar zin in hebben; het is nog geen 15 graden en het regent. Maar misschien heb je daar in het water niet zoveel last van aangezien je toch al nat bent. Wij hadden toch meer gehoopt op een lekker zonnetje om even rond te kunnen lopen op het strand. Nu nemen we snel een kijkje op het strand en kruipen al heel snel de auto weer in. We maken er maar weer een ‘indoor‘ picknick van en eten lekker onze broodjes op. Ondertussen wordt het langzaam aan weer droog en misschien wordt het toch nog mooi vandaag.

Melbourne, Torquay, Backpackjunkies

The Split Point Lighthouse

We vervolgen de Great Ocean Road richting Lorne, een stuk wat volgens de navigatie een uur rijden zou moeten zijn. Maar daar zijn stops natuurlijk niet bij inbegrepen. We zitten nu echt op de Great Ocean Road en we hebben een prachtig uitzicht op de oceaan. Langs de route zijn verschillende plekken waar je de auto even neer kunt zetten en foto’s kunt nemen. Het is maar goed dat je hier sowieso niet zo heel hard mag rijden, want vaak zie je zo’n stop toch net te laat. Gelukkig is het gestopt met regenen, de wolken zijn opengebroken en er schijnt zowaar een zonnetje.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Melbourne, Lorne, Backpackjunkies

Bij Aireys Inlet zien we borden staan voor een vuurtoren, the Split Point Lighthouse. We parkeren de auto en zien dat er nog een heel natuurgebied omheen zit waar je kunt wandelen. Omdat we gek zijn op uitzichtpunten lopen we eerst richting de kliffen. Het uitzicht is hier schitterend en we zien de vuurtoren in al zijn glorie. Als we goed naar beneden kijken zien we een stel op het strand spelen met hun hond. De hond speelt met de golven en dat is erg leuk om te zien. Dit soort kliffen hebben we nog niet eerder gezien tijdens onze reis. We lopen verder naar de vuurtoren zelf, je kunt ook een tour doen, maar die vinden we iets te prijzig. Er is hier genoeg te zien waar je niet voor hoeft te betalen. We lopen naar een ander uitzichtpunt waar je de andere kust kunt zien liggen. Als we uitgekeken zijn strijken we neer in een klein schattig theehuisje. Met een bak koffie en een bak thee warmen we weer wat op.

Great Memorial Arch

Het is ondertussen bijna drie uur ’s middags en we moeten straks ook nog terug rijden. En dus maken we nog één laatste stop voordat we terugkeren naar Melbourne. We moeten natuurlijk wel hét monument van de Great Ocean Road hebben gezien. Gelukkig is deze stop van tevoren beter te herkennen door het enorme bord wat boven de weg staat. Voor de laatste keer vandaag parkeren we ‘onze‘ Swiffer. Naast het grote herkenningsbord staat een groot monument ter nagedachtenis van de bouw van deze weg. Ook staat er een monument met de complete route. Het is een mooie afsluiting van onze rit.

We hebben niet zoveel zin om dezelfde weg terug te rijden, want de verrassing is er nu wel af. En dus gaan we bij Lorne het binnenland in. Een slimme zet, want het is een prachtige weg. Heel anders dan de kust, want we rijden ineens midden tussen de bossen door. De navigatie zetten we uit, want ze wil ons steeds terug hebben naar de kust. Maar gelukkig kunnen we ook kaart lezen en zo zoeken we onze weg terug naar Torquay. Vanuit hier volgen we de snelweg terug naar Melbourne. Het was een prachtige rit en gelukkig klaarde het in de loop van de dag op. Heb je tijd over, rijdt dan zeker (een deel van) de Great Ocean Road!

Op naar de zon!

Onze tijd in Melbourne is alweer voorbij. Het leek ons heel leuk om met een camper naar Sydney te rijden. En dus hebben we op heel veel relocation deals gereageerd. Maar elke keer visten we achter het net. En dus kiezen we nu voor de goedkoopste optie en vliegen we door naar Sydney. Misschien ook niet gek gezien de temperatuur. Op naar wat warmere en hopelijk zonniger oorden!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ana Rita

Wauw wat is de kleur van de zee toch prachtig! Zo leuk dat jullie deze bijzondere reis hebben gemaakt 🙂

Arjen en Joke

En rijdt daarna verder over de Nullebor Highway, over het langste stuk straalrechte highway zonder ook maar één bochtje!