Bandung – Kawah Putih: de ‘witte krater’

Na een paar dagen de stad Bandung verkend te hebben is het hoog tijd om de omgeving te gaan verkennen. Rondom Bandung vind je verschillende vulkanen, theeplantages, hot springs en nog veel meer. We willen graag naar Kawah Putih, de witte krater, wat zo’n 50 kilometer buiten het centrum van Bandung ligt. In eerste instantie hadden we bedacht om een scootertje te huren en zelf die kant op te rijden. Maar het verkeer in Bandung zelf is zo chaotisch, daar wagen we ons niet aan. Er gaat wel een bus naar het dichtstbijzijnde dorp, waar je dan nog een stuk met een taxi moet. We kunnen niks vinden over een georganiseerde tour.

Diaz Travelindo

Vanuit ons guesthouse kunnen we een auto regelen, maar die moet maar liefst 800.000 roepia kosten (ongeveer € 50,00). Via één van de Facebook groepen, waar we lid van zijn, vinden we een andere organisatie die een stuk goedkoper is en goede aanbevelingen heeft. Via WhatsApp sturen we een berichtje naar Diaz Travelindo en binnen ‘no-time’ hebben we alle informatie die we nodig hebben. De prijs ligt een stuk lager, 550.000 roepia (ongeveer € 35,00). We spreken af dat we om 8 uur ’s ochtends opgehaald worden bij ons guesthouse. Vanaf ons guesthouse rijden we naar Kawah Putih en we pakken daarna Kawah Rengganis (hot springs) en een theeplantage mee.

Stipt om 8.00u staat de auto voor de deur en we krijgen direct nog een berichtje via WhatsApp. Onze chauffeur is niet heel spraakzaam, maar hij kan wel duidelijk maken wat de bedoeling is. De rit duurt ongeveer 2 uur, het is nu al druk op de weg. Als we door het verkeer schieten zijn we heel blij dat we niet op de scooter zijn gestapt. De hele weg naar Kawah Putih is het druk, en echte logica zien wij niet. Scooters schieten zowel links als rechts langs al het verkeer, nog even inhalen als er een tegenligger in beeld is doen ze ook zonder problemen. Het gaat ook allemaal goed, maar het is zo anders dan wat we gewend zijn. Gelukkig is onze chauffeur een volleerd chauffeur en dus genieten wij van het landschap en alles wat we onderweg zien.

Kawah Putih

Kawah Putih heeft als bijnaam de witte krater. Het is een kratermeer en één van de twee kraters van de Patuha-vulkaan. Het meer ligt op zo’n 2430 meter boven zeeniveau. Hierdoor is de temperatuur lekker koel. Sinds 1600 is er geen vulkanische activiteit meer merkbaar in Kawah Putih. In 1987 is het meer geopend voor bezoekers.

Onze chauffeur stopt bij een kantoortje in een klein dorpje vlak voor we Kawah Putih bereiken en hier kopen we toegangskaartjes voor het kratermeer en de hot springs. De toegangsprijs van Kawah Putih is 50.000 roepia (ongeveer € 3,15) per persoon. Je kunt ervoor kiezen om met je eigen auto helemaal naar boven te rijden, maar aangezien we hier maar liefst 150.000 roepia (ongeveer € 9,50) extra voor moeten betalen gaan we liever met de openbare busjes. Voor de busjes betaal je 15.000 roepia (ongeveer € 0,95) per persoon. De busjes gaan echter pas weg als ze helemaal vol zijn (10 personen). We hebben geluk, want als we net zitten komt er een groepje van 4 man naar het busje lopen. Laten dat nu uitgerekend ook Nederlanders zijn, het is een klein wereldje. Niet heel veel later zit ons busje vol en gaan we naar het kratermeer.

Als het busje boven stopt ruik je direct de zwavelgeur die opstijgt uit het meer. Vanwege de sterke lucht wordt aangeraden om niet langer dan 15 minuten langs het meer te lopen. Je kunt ervoor kiezen om een mondkapje mee te nemen of te kopen, maar dit is niet verplicht. Wij vinden de lucht wel gaan en onze chauffeur geeft ook aan dat het prima zonder kan. Je hebt een uitzichtpunt over het hele meer en je kunt naar het meer zelf toelopen. Wij gaan eerst voor het overzicht en daarna lopen we dichter naar het meer toe. De kleuren zijn echt adembenemend mooi, het heldere azuurblauwe water met daaromheen felgeel zand. Het lijkt alsof je in een andere wereld rondloopt.

Bezienswaardigheid of fotoshoot-locatie?

Hoewel wij bij een mooie bezienswaardigheid meestal bezig zijn met foto’s van de bezienswaardigheid maken zien we hier weer heel veel selfies en poseer-sessies. Ook onze chauffeur kan het niet laten, we moeten hierheen voor een mooie foto en daar wil hij ook nog wel een foto van ons maken. En als we daar dan zijn wil hij een andere pose zien. Je kunt wel merken met wie hij meestal op pad gaat… We leggen vriendelijk uit dat dit wel genoeg foto’s van ons zijn en dat we liever nog even wat meer van het meer gaan zien.

Bandung, Kawah Putih, Backpackjunkies

Ondertussen genieten we vooral van de heerlijk koele temperatuur! De meeste mensen lopen met een dikke jas rond, maar dit is wel even fijn na alle warmte van de afgelopen maanden. We zuigen de geuren en kleuren in ons op totdat we toch het gevoel hebben dat de zwavel zijn tol eist. Op weg naar het busje komen we langs allerlei verkopers die zakjes met zwavel verkopen. Onze chauffeur legt uit dat de lokalen dit gebruiken in bijvoorbeeld een bad, als schoonheidsproduct. Dit is aan ons niet besteed en zo’n zakje zwavel zal het op een vliegveld ook niet heel goed doen. We belanden weer in een busje met onze medelanders, alleen moeten we nu iets langer wachten voordat het busje vol is en weg gaat. Dat is helemaal niet erg, we waaien nog even lekker uit en genieten na van alle indrukken.

Kawah Rengganis

In de omgeving van Bandung zijn verschillende hot springs. In Thailand hebben we tijdens de Mae Hong Son Loop er ook eentje bij toeval ontdekt. De hot spring die het dichtste in de buurt ligt van Kawah Putih is Kawah Rengganis. De toegangsprijs is 20.000 roepia (ongeveer € 1,25) per persoon en je betaald 5.000 roepia (ongeveer € 0,30) voor het parkeren van de auto. De toegangsweg is nogal een uitdaging en we stuiteren over de rotsen naar boven. Dat de auto’s hier in Azië wel wat aankunnen blijkt maar weer. Als we bij de parkeerplaats aankomen is deze bijna helemaal verlaten, er staan alleen wat scootertjes. Dit is het betere werk!

We moeten nog een klein stukje ‘hiken’, aldus onze chauffeur, maar we zijn wel wat gewend. Het is vooral heel rotsig, daar hebben we onze bergschoenen voor. De hot springs bevinden zich in het dal en zodra je erop afloopt heb je een prachtig uitzicht. Overal zien we stoom omhoog komen, prachtige verkleuringen in de aarde door de mineralen en veel verschillende bronnen. We laten onze chauffeur achter bij de warmwaterbron en gaan op ontdekkingstocht.

Bandung, Kawah Rengganis, Backpackjunkies

Doordat er bijna niemand is kunnen we op ons gemak rondlopen. Het voelt alsof we in een andere wereld zijn beland. Het stoomt, borrelt en de kleuren zijn adembenemend mooi. Hier en daar komen we een ‘local’ tegen en vooral het groepje tieners vindt ons wel interessant. Toch blijven ze op afstand. Per slot van rekening zijn ze hier gekomen om lekker te zwemmen en te genieten van het warme water. Als we alles hebben gezien trekken ook wij onze schoenen uit en we gaan lekker aan de rand van het warme bad zitten. Het water komt rechtstreeks uit de grond en is goed warm. Het grote bad in de vorm van een hart is juist lekker koel. Een perfecte plek om lekker tot rust te komen.

Theeplantage

Als we uitgebadderd zijn lopen we terug naar de auto. We maken nog één stop voordat we terug gaan naar Bandung. In Haputale en Cameron Highlands hebben we al een theefabriek bezocht, dus nu kiezen we ervoor om alleen naar de theeplantage te gaan. Tijdens de rit naar Kawah Rengganis hebben we al heel veel theevelden gezien. Nu stoppen we in ‘the middle of nowhere‘ en mogen we de theeplantage op! Tussen de bosjes vol met thee lopen we naar een uitzichtpunt over de hele omgeving. Vanuit hier zie je pas hoeveel thee hier wordt verbouwt. Het is een prachtig gezicht. Waar je ook kijkt, je ziet de groene theevelden. Helaas wordt de thee ’s ochtends geplukt, dus er is nu verder niemand aan het werk. Maar het doet niets af aan dit bezoek.

Niet veel later stoppen we bij een leuk lokaal restaurant voor de lunch. Onze chauffeur helpt ons met het ontcijferen van de kaart, wat erg handig is. We bestellen gegrilde rijst met saté en groenten. Het is een heerlijke authentieke maaltijd op een prachtige locatie.

Bandung, Kawah Putih, Kawah Rengganis, theeplantage, Backpackjunkies

Laat je rijden

Ben je van plan om vanuit Bandung naar Kawah Putih te gaan? Overweeg dan zeker om een auto mét chauffeur in te schakelen. Het verkeer in Bandung is erg druk en onvoorspelbaar en dat geldt eigenlijk voor de hele weg naar Kawah Putih toe. Een chauffeur kan je vaak ook net even iets meer vertellen over de omgeving en lokale gebruiken. Daarnaast is het ook handig dat je iemand bij je hebt die de taal spreekt.

Kawah Putih, Kawah Rengganis en een bezoek aan de theeplantage maken samen een mooi dagprogramma. Je kunt eventueel ook nog stoppen bij één van de vele aardbeienboerderijen om zelf aardbeien te plukken of te genieten van een verse milkshake. Naast Kawah Putih zit nog een heel groot meer, Glamping Lake, wat je eventueel ook mee kunt pakken. Maar het hoogtepunt in deze regio is toch echt Kawah Putih zelf, de witte krater.

Onze tijd in Bandung zit erop, we stappen in de trein en gaan door naar Yogyakarta. Pas een week in Indonesië, maar het voelt alsof we hier al maanden zijn. Wat een prachtig land en de mensen zijn zo vriendelijk. Benieuwd of dat in de rest van Indonesië ook zo is!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maaike Beyne

Super bedankt voor de tip van Diaz Travelindo, We konden niet makkelijk vervoer vinden naar Kawah Putih en omgeving maar door jullie tip hebben we nu ook een chauffeur!

Maaike Beyne

We vonden het ook fantastisch! We hadden een hele vriendelijke chauffeur die ons wat leuke dingen heeft laten zien. Ook nog een rijstveld, theeplantage en natuurlijk Kawih Rengganis. Tot nu toe ons hoogtepunt van de reis!
Ik zag dat je ook even bent komen kijken op onze blog, leuk 🙂 Morgenavond zet ik Bandung en omgeving erop. Nu op tijd slapen voor Borobudur morgen 🙂