Afkoelen in Cameron Highlands

Na een paar dagen in Kuala Lumpur is het hoog tijd om de rest van het schiereiland te gaan verkennen. Omdat we nu met z’n vieren zijn hebben we een auto gehuurd en die moeten we ophalen bij het vliegveld. Nu heeft Kuala Lumpur twee terminals die op ongeveer 5 minuten afstand van elkaar liggen. Je kunt met de Klia Express van de ene naar de andere terminal. We zijn nu al zo vaak op het vliegveld geweest dat we blindelings naar de loketten van de autoverhuurbedrijven lopen.

Als we daar aankomen is het kantoortje van Avis echter heel erg leeg. Een van de andere medewerkers wil wel even voor ons bellen. Hij heeft slecht nieuws voor ons, we staan bij de verkeerde terminal. Dat krijg je als je het denkt te weten en niet meer even kritisch op de papieren kijkt… Met de Klia Express zijn we zo bij de andere terminal waar een mooie Proton Exora voor ons klaar staat. Cameron Highlands, here we come!

Cameron Highlands

Het is zo’n vier uur rijden van Kuala Lumpur naar Cameron Highlands. Het eerste deel gaat voornamelijk over de snelweg, maar als we die verlaten rijden we over bochtige bergwegen naar onze eindbestemming voor de komende dagen. Doordat Cameron Highlands hoger ligt dan de rest van Maleisië is het één van de koelste plekken. Als we binnenrijden hangen de wolken op de bergen en rijden we er praktisch doorheen. De theeplantages waar dit gebied zo bekend om is geworden zien we nog niet. Wel staan er overal kassen en zien we borden voor aardbeien.

Onze uitvalsbasis voor de komende drie dagen is een AirBnB appartement in Brinchang. Het is een klein stadje met enkele restaurantjes en wat winkeltjes. Het appartementencomplex oogt heel nieuw, de ruimtes voor de winkeltjes zijn nog niet eens allemaal bezet. De meeste van deze appartementen worden verhuurd aan toeristen.

Hiken in Cameron Highlands

Er zijn aardig wat trails die door de jungle van Cameron Highlands lopen, in totaal zo’n 14 stuks. Op internet (hier en hier) vinden we informatie over de moeilijkheidsgraad en veiligheid van elke trail en de routes staan op Maps.me aangegeven. We maken een combinatie van trail 5 en trail 3, die van eenvoudig naar iets moeilijker gaat. De route begint op een afgelegen parkeerplek bij een boerderij en het eerste deel loopt door de tuinen vol met groentes. Al snel staan we midden in de jungle en kan de echte trail beginnen.

Cameron Highlands, Trail 5, Backpackjunkies

Het is heel fijn dat het hier zo koel is, de afgelopen keren hebben we aardig wat afgezweet. Nu genieten we van een koel briesje en we merken dat we het zo veel beter volhouden. Het pad is redelijk herkenbaar en gaat hier en daar wat omhoog of omlaag over natuurlijke ontstane trappen van boomwortels. We zien hier al heel veel mos, wat we in de eerdere parken in Maleisië niet hebben gezien. Voor we het weten staan we al bij de schuilplek waar route 5 overgaat in route 3. Er staan verschillende borden voor alle routes. Tot nu toe is het echt heel netjes aangegeven waar we heen moeten.

De overgang van makkelijk naar iets moeilijker is goed te merken, we moeten veel meer klimmen en klauteren en zelfs een aantal riviertjes oversteken. Halverwege dit deel komen we voor het eerst andere hikers tegen die een combinatie van trail 2 en trail 3 aan het lopen zijn. Laten ze nou ook toevallig uit Nederland komen. Het is en blijft toch een klein wereldje. We wisselen even wat informatie uit over het terrein tot nu toe en lopen al snel weer verder. Hoewel dit deel wat pittiger is, is het zeker de moeite waard. De natuur is hier prachtig en het lopen langs en door riviertjes geeft het weer een ander gevoel dan het eerdere deel.

Voor we het weten staan we weer op een verharde weg. Rest ons slechts de wandeling terug naar ons appartement. Via Runkeeper hebben we deze keer de route en statistieken bijgehouden:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Boh Sungai Palas Tea Centre

Een van de dingen die zeker niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Cameron Highlands is het Boh Sungai Palas Tea Centre. Dit is één van de vele theefabrieken in dit gebied, maar het leuke is dat je hier een rondleiding kunt volgen door de fabriek. Hier laten ze het proces van thee maken zien. Hoewel we in Sri Lanka ook bij een theefabriek zijn geweest is het toch de moeite waard om te zien hoe ze hier thee maken. Eigenlijk is het bezoek al de moeite waard op het moment dat je met de auto aan komt rijden. Ineens zie je (net als in Sri Lanka) alleen nog maar thee, waar je ook kijkt. Over smalle kronkelweggetjes met hier en daar uitvalvlakken om tegemoetkomend verkeer te laten passeren rijden we richting de fabriek.

Via een aantal trappen loop je vervolgens naar het observatiepunt waar ook een restaurant zit. Loop je de andere kant op dan lees je allerlei informatie over de processen die nodig zijn om thee te maken en deze specifieke fabriek. Er is een winkeltje waar je natuurlijk ook de thee kunt kopen. Helemaal aan het einde is het verzamelpunt voor de tour door de fabriek. Onze gids spreekt niet zo heel goed Engels, maar er hangen overal borden die het proces uitleggen. De machines die hier gebruikt worden zijn heel anders dan die we in Sri Lanka hebben gezien. Maar het proces is vergelijkbaar. De fabriek is niet heel groot, maar wel leuk om te zien. Plus het ruikt overal heerlijk, naar thee. Hoog tijd om van een bakje te gaan genieten in het restaurant.

Butterfly Garden

We pakken de auto en rijden verder naar de Butterfly Garden. Als we de auto parkeren twijfelen of dit wel iets is, het ziet er vervallen uit. Maar we besluiten de gok te nemen en kopen toegangskaartjes voor de vlindertuin. Via een trappetjes lopen we naar beneden en daar komen we in een hele grote ruimte met de grootste vlinders die we tot nu toe hebben gezien. Dit hadden we niet verwacht! Overal zien we tropische bloemen waar de vlinders lekker genieten van de nectar.

Er staan ook een aantal hokken met daarin grote torren, spinnen, hagedissen en wandelende takken. Bij de wandelende takken en de ‘leaf insects’ staat er een verzorger die een insect pakt zodat we die van dichtbij kunnen bekijken. De wandelende tak is mij iets te groot, die hoef ik niet aan te raken of vast te houden. De ‘leaf insect’ ziet er een stuk vriendelijker uit, je ziet bijna het verschil niet met een normaal blad. Dat is nog eens goede camouflage!

In het tweede deel zien we nog meer tropische bloemen, konijnen en cavia’s, slangen en zelfs echte schorpioenen. Het gaas boven de bak is weggehaald, dus het voelt een beetje eng, alsof ze je elk moment aan kunnen vallen. Maar waarschijnlijk kunnen ze de bak helemaal niet uitkomen. De Butterfly Garden is een gevarieerde tuin die zeker een bezoekje waard is. Naast de vlinders hebben we zoveel andere dieren, bloemen en planten gezien. Het klimaat zorgt ervoor dat alles lekker groeit en bloeit. Zo zie je maar weer dat een eerste indruk niet altijd de juiste is.

Op naar Ipoh!

Ons bezoek aan Cameron Highlands gaat veel te snel voorbij. Als we gewend zijn aan het lekkere koele klimaat gaan we weer terug de warmte in. We hebben voor het eerst sinds lange tijd gewoon weer onze spijkerbroeken aan gehad! Het is een prachtig gebied wat je zeker niet moet overslaan als je naar Maleisië gaat. We rijden nog een uurtje over de slingerende bergweggetjes op weg naar Ipoh. Cameron Highlands, het koele hart van Maleisië, heeft een plekje in ons hart veroverd.

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties