Van Sloppenwijk naar Regenboogdorp – Malang

De treinrit van Yogyakarta naar Malang is weer een lange zit. Het is maar goed dat de treinen lekker ruim en comfortabel zijn. En het prachtige landschap waar we doorheen trekken is ook geen straf. Als we aankomen in Malang zien we direct één van de redenen waarom we hier een paar dagen stoppen; de regenboogwijk. Vanuit de trein zien we allerlei gekleurde huisjes, maar we zijn er alweer voorbij voordat we goed hebben kunnen kijken. Bij de reisorganisatie waar we onze tour naar de Bromo vulkaan hebben geregeld krijgen we een kaartje van de stad met alle hoogtepunten. En dus gaan we de volgende dag gewapend met dat kaartje op pad. Op naar de regenboogwijk!

Alun Alun Tugu

Het eerste wat opvalt als we gaan lopen zijn de naambordjes van de straten. Naast de Indonesische naam staat er ook een Nederlandse naam op. We spotten de Van Riebeekstraat en even later komen we langs de Speelmanstraat. Ook zien we overal kleine leuke doorgangen die verder de wijk inlopen. Al snel staan we midden op een groot plein met in het midden een vijver met heel veel waterlelies. Volgens de kaart is dit Alun Alun Tugu, een plein wat vroeger gewijd was aan de Nederlandse Gouverneur-Generaal J.P. Coen. Aan dit plein ligt het gemeentehuis en het prestigieuze Hotel Tugu Malang. Midden in de vijver staat een gedenkzuil voor de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Verder staan er overal hele mooie gekleurde zonnebloemen.

Het blijft bijzonder om te zien dat in elke stad in Azië er zoveel ruimte en aandacht wordt besteed aan parken met heel veel groen. Het wordt ook goed onderhouden, ook hier is er iemand bezig met de fontein. Ondertussen rijdt het verkeer met een aardig vaartje rondom het plein. Dat wordt leuk als we straks over moeten steken. We genieten nog maar even van de waterlelies en de zonnebloemen.

Pasar Burung

Met een beetje goed opletten komen we weer veilig aan de overkant. In één van de zijstraatjes van Malang vinden we Pasar Burung, ook wel de vogeltjesmarkt genoemd. Volgens internet is het een ‘Bird & Flower Market’, maar de bloemen zijn blijkbaar al uitverkocht want die zijn nergens te bekennen. Wel zien we heel veel verschillende soorten volgens in even zoveel verschillende soorten kooien. We zien vogels die we nog nooit eerder hebben gezien. Al dat gefluit klinkt ook wel vrolijk. Hier en daar zien we ook andere dieren in kleine kooien, voornamelijk katten en apen. Dat ziet er dan wel weer een beetje zielig uit. Toch is het de moeite waard om even over de markt te lopen en de bedrijvigheid te zien. Hier en daar wordt flink onderhandeld door de ‘locals‘.

Kerken en moskeeën

Hoewel Java overwegend islamitisch is zie je toch ook aardig wat kerken. Gisteren hebben we een mooie kathedraal (Kayutangan) gespot en daar gaan we een kijkje nemen. In eerste instantie lijkt de kathedraal gesloten, maar een wandeling naar de zijkant laat een andere toegang zien. Er staan wat mensen bij en ik vraag of we even binnen mogen kijken, dat is geen probleem. Al snel zien we waarom het andere toegangshek gesloten is, want de kathedraal wordt momenteel gerestaureerd. Zo te zien zijn ze bezig met het verven van het plafond. In de hal van de kerk lezen we dat de kathedraal is gesticht door E.S. Luypen en is ontworpen door M.J. Hulswit. Toch handig die Nederlandse plakkaten.

Even verderop komen we een grote moskee (Masjid Agung Jami) tegen. De oproep voor het gebed is net bezig en we zien dat iedereen langzaam zijn weg maakt naar de moskee. Deze bewonderen we dan ook alleen maar van buiten. Dit is één van de oudste moskeeën op Java. Hij is in dezelfde periode gebouwd als de kathedraal die we eerder zagen, zo rond begin de 20ste eeuw. De moskee ligt aan een groot plein (Alun Alun Malang) waar je lekker in de schaduw kunt bijkomen. We drinken even wat water en zoeken uit hoe we verder moeten lopen.

Chinese tempel

Nu we toch bezig zijn met een mix van culturen en religies besluiten we de Chinese tempel (Eng An Kiong Temple) ook nog maar even mee te pakken. Het is één van de oudste en grootste tempels in Malang. Het is een taoïstische tempel en je ziet dan ook veel Yin-Yang symbolen voorbij komen. Aarzelend lopen we naar binnen maar er wordt aangegeven dat we door mogen lopen. Het bijzondere aan Chinese tempels is de enorme hoeveelheid versieringen en de details die daarin terug komen. Natuurlijk wordt er veel gebruik gemaakt van rood en geel, want dat brengt geluk.

Als we een rondje maken komt er een man naar ons toe met twee bekertjes water. Hij verteld ons het één en ander over de tempel. Gisteren was er een grote ceremonie en ze zijn nog bezig om alles op te ruimen. Hij wijst ons op allerlei details en geeft wat uitleg bij de altaren. Ook babbelen we even over Indonesië en Malang en alles wat we tot nu toe hebben gezien. Als we uitgekeken zijn nemen we afscheid en vervolgen wij onze tocht. Op naar onze laatste en meest belangrijke stop, de regenboogwijk!

Kampung Warna Warni

Doordat de regenboogwijk langs de over van de rivier ligt lopen we er bijna aan voorbij. Gelukkig zien we nog net op tijd de toegangspoort met daarnaast een grote schildering van de naam. We lopen via de trap naar beneden en er staan twee lokale vrouwtjes, of we wel even een toegangskaartje willen kopen. De prijs valt mee, we moeten per persoon 2.500 roepia (ongeveer € 0,15) betalen en krijgen een mooie sticker als toegangsbewijs. Als we naar binnen lopen worden we aan alle kanten omringd door kleur, op de muren, de grond en zelfs in de lucht hangen gekleurde paraplu’s. Het is een vrolijk geheel en dat beloofd veel goeds voor onze wandeling door de wijk.

We lopen naar een uitzichtpunt waar je deze wijk en die aan de overkant kunt zien liggen. Beiden zijn helemaal getransformeerd tot regenboogwijken. Ook zien we de brug waar we eerder met de trein overheen zijn gereden. Via de kleine straatjes zoeken we een weg door de wijk en we zien de mooiste kunstwerken. We belanden helemaal beneden bij de rivier waar de lokale kindjes niet kunnen stoppen met het roepen van “hello mister”. In het water zien we de ‘locals‘ aan het werk en wat kinderen zijn lekker aan het zwemmen. De brug tussen de twee wijken wordt momenteel gebouwd. Gewoon zonder enige bescherming wordt er gelast, je zou het in Nederland eens moeten proberen.

Van sloppenwijk naar regenbookwijk

Nog niet zo heel lang geleden was dit een sloppenwijk en dat is als je er rondloopt moeilijk voor te stellen. Later op de brug krijgen we aan de andere kant een impressie van hoe het er uit moet hebben gezien. Door een studentenproject wat zich inzette voor het bevorderen van een schonere levensstijl onder de inwoners van de sloppenwijk is het een wereld van verschil geworden. Men begon met enkele muurschilderingen en het duurde niet lang of de hele wijk was opgefleurd.

Dit zorgt er voor dat er nu veel toeristen naar de wijk komen. Lokale bewoners in de sloppenwijk verdienen hier nu een zakcentje door hun kleine winkeltjes of hun toilet aan te bieden. Ook zorgen ze voor parkeerplekken en letten ze op je scooter terwijl je een kijkje neemt. Ondertussen wordt er voorlichting over netheid en hygiëne gegeven aan de lokale bevolking om hun levensstijl te verbeteren Ook toerismeonderwijs draagt hieraan bij. Door het succes van dit project wordt het nu in veel meer wijken uitgevoerd.

Kampung Tridi

We lopen door naar de andere kant van het water. Ook hier moeten we weer 2.500 roepia (ongeveer € 0,15) per persoon betalen en we krijgen er een mooie sleutelhanger bij. Het leuke is dat je hier direct de wijk inloopt en verschillende kanten op kunt gaan. Zo heb je geen last van andere toeristen. We dwalen door kleine straatjes en zien hoe de mensen hier wonen. Het is allemaal klein en krap, maar de mensen zien er niet ongelukkig uit. Overal worden we aangesproken, maar ons Indonesisch is niet zo best. Maar een glimlach doet al wonderen. Ook in deze wijk kun je helemaal afdalen naar de rivier en heb je zicht op de andere wijk en de brug in aanbouw.

De regenboogwijken zijn de perfecte afsluiting van onze wandeling door Malang. Nog niet eerder hebben we zoiets gezien en dit zijn toch de dingen waarvoor we op reis zijn. De verstopte juweeltjes die nog niet door iedereen ontdekt zijn en daardoor nog authentiek aanvoelen. We gaan terug naar ons hotel en lekker bijkomen en nagenieten.

Loop mee door de regenboogwijk

Malang: zo veel meer dan Bromo

Ben je van plan om Malang als uitvalsbasis te gebruiken voor een tour naar Bromo en/of Ijen? Vergeet dan niet om een dag in te plannen om de stad zelf te bezichtigen. Er is hier meer dan genoeg te zien en te beleven. De mensen zijn over het algemeen heel vriendelijk en het klimaat is iets koeler dan de rest van Java. Vooral de regenboogwijken zijn heel verrassend. Wij zijn blij dat we hier een aantal extra dagen zijn gebleven. Het is tijd om Java te verlaten en door te reizen naar Bali. Aangezien we de lange treinreizen nu wel een beetje zat zijn reizen we af naar Surabaya om het vliegtuig te pakken naar Denpasar. Zon, zee en strand, here we come!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties