Negombo – culturele smeltkroes

We vliegen met Air Asia van Kuala Lumpur naar Sri Lanka. Omdat er momenteel herstelwerkzaamheden zijn bij het vliegveld van Colombo vertrekt onze vlucht pas om 21.00u vanuit Kuala Lumpur. Het vervelende is een beetje dat we om 12 uur moeten uitchecken en het is niet mogelijk om dit te verlengen. En om nou nog iets te gaan bezoeken met al onze bagage is ook niet echt een relaxte optie. Gelukkig kun je op het vliegveld van Kuala Lumpur bij verschillende hotels een kamer boeken voor een aantal uur, ideaal! Zo kunnen we nog even wat achter de laptop werken, een middagdutje doen en hoeven we niet urenlang rond te zwerven op het vliegveld.

Als het dan eindelijk tijd is om te boarden treffen we dit aan:
Waarschuwing: zet je geluid alvast even wat zachter!

Twee kleine meisjes die moord en brand schreeuwen omdat ze niet bij het raam zitten. Dit hele tafereel duurt ruim een kwartier, het wordt even stil en dan begint het van voren af aan. Mensen beginnen spontaan hun stoelen aan te bieden, want niemand ziet het zitten om de komende 3,5 uur getrakteerd te worden op dit lawaai. Zodra de dames eindelijk bij het raam zitten is de herrie voorbij en kunnen we toch nog van een rustige vlucht genieten.

In Kuala Lumpur hebben we onze portie onweersbuien wel gehad, maar als we bijna gaan landen worden we nog getrakteerd op de toegift. Bizar om in het donker die flitsen te zien. Als we geland zijn komt de regen met bakken uit de lucht. Gelukkig worden we opgehaald en stappen we redelijk droog uit bij ons nieuwe appartementje. Morgen gaan we uitgebreid kennismaken met Negombo, nu gaan we eerst lekker slapen.

Het strand van Negombo

We zitten vlak bij het strand en wat is er fijner dan aan het einde van de dag een strandwandeling te maken? We hebben al aardig wat stranden gezien, maar het strand van Negombo is direct al anders. Het zand is donkerder van kleur en is niet zo fijn doordat er veel schelpen inzitten. Maar wat het grootste verschil is zijn de mensen op het strand, het zijn bijna allemaal lokale Sri Lankanen. Ze spelen een potje cricket, zijn bezig de netten op te ruimen of zwemmen nog even in de branding. Hier en daar zie je een blank kopje, maar we zijn met z’n allen op één hand te tellen. Er zijn kleine kraampjes met Sri Lankaanse specialiteiten, waar natuurlijk veel zeevruchten tussen zitten. We lopen langs de branding en zien de zon langzaam ondergaan. Wow, we zijn in Sri Lanka!

St. Mary’s Church

De volgende dag is het hoog tijd om iets meer van Negombo te gaan bekijken. We stappen voor het eerst sinds we in Azië zijn in een tuk-tuk, want het is echt te ver lopen en een andere vorm van vervoer lijkt er niet te zijn. Eigenlijk is het best een relaxte manier van reizen, als je niet teveel op het overige verkeer let en op alle ‘het gaat bijna mis’ taferelen. En dus kijken we naar de lokale winkeltjes, de manier waarop mensen hier wonen en het totale gebrek aan moderne gebouwen en skyscrapers. Ons appartement zit aan de beach strip van Negombo wat best een leuk en gezellig stukje is. De kerk bevindt zich echter in de buurt van het centrum en dat is compleet anders. Het verkeer zorgt voor een gevoel van chaos en als je even langs de winkeltjes loopt wordt dat niet veel beter. We hebben gezocht naar een reisbureau en een restaurant, maar beide zonder resultaat. We zijn blij met ons stukje beach strip, want hier kun je gillend gek worden.

De kerk is echter een oase van rust in het bruisende stadje. We zijn net op tijd, want de kerk heeft blijkbaar openingstijden, en het hek gaat bijna dicht. Maar we gokken erop dat we genoeg tijd hebben, het is niet zo heel groot. We steken het plein/de parkeerplek over en lopen door naar de ingang. De stijl van de kerk is compleet anders van wat we tot nu toe gezien hebben. Aan de zijkanten zijn allerlei beelden aan de muren bevestigd. In het midden is een hele grote plafondschildering zichtbaar. Helemaal aan het einde boven het altaar is een prachtige koepel zichtbaar waar het licht door naar binnen komt. Een raaf is brutaal naar binnen gevlogen en heeft een plekje gezocht op één van de vele pilaren. Het is niet heel groot, dus dat hebben we goed ingeschat. Op het moment dat het hek gesloten wordt lopen we net naar buiten. Timing!

Angurukaramulla Temple

Ook het boeddhisme heeft een grote plek in Sri Lanka, dat blijkt wel uit de Angurukaramulla Temple in Negombo. We stappen weer in de tuk-tuk, maar deze meneer heeft al wat meer ervaring en probeert er van alles bij te verkopen. Hij wil wel wachten, en als we nee zeggen, wil hij wel een tour organiseren langs verschillende andere hoogtepunten. Maar we willen gewoon op ons gemak rondkijken dus we blijven bij ons standpunt. Dan geeft hij het op en rijdt gewoon weg nadat hij ons heeft afgezet. We blijven even staan, want we zijn onder de indruk van het bouwwerk voor onze neus. Een enorme Boeddha zit boven een hoofd van een onherkenbaar beest, wat de daadwerkelijke ingang van de tempel is. Bij binnenkomst worden we begroet door een man die met ons meeloopt en hier en daar een toelichting geeft. Natuurlijk wel in de verwachting dat we een mooie donatie achterlaten. De tempel is één en al kleur, totaal anders dan de tempels in Thailand. Ook zie je hier duidelijk invloeden vanuit India en het hindoeïsme. De beelden die uit de muur komen lijken levensecht, wat een details, en wat een werk zal het zijn geweest om dit alles te maken.

Na het rondje door de tempel zelf blijkt er in het bijgebouw nog een stupa te zijn. Je kunt zien dat dit gebouw een stukje ouder is en niet gerestaureerd wordt, de beelden zijn veel meer vervallen en de kleuren zijn veel fletser. Maar de stupa is prachtig.
Negombo, Angurukaramulla Temple, stupa, Backpackjunkies

Het laatste gebouw wat we mogen bezoeken bevat afbeeldingen van alle verschillende vorsten. De plaatjes doen denken aan de stijl van oude sprookjesboeken en het zou zeker niet misstaan in de Efteling. We worden niet helemaal wijs uit de jaren die erboven staan, want zijn ze nou zo oud geworden of is dat de periode geweest dat ze geregeerd hebben? En waarom staat er dan ineens een baby tussen? De gids is ondertussen weer terug gegaan naar de tempel zelf om andere mensen te verwelkomen, dus we kunnen het niet meer navragen. En alhoewel de Sri Lankaanse tekens prachtig zijn, is dat ook abracadabra. Sommige dingen moeten gewoon een mysterie blijven.

De perfecte kennismaking met Sri Lanka

Bijna elke blog en website raadt aan om na aankomst in Colombo direct door te reizen naar Negombo, en daar sluit ik me helemaal bij aan. De afstand vanaf het vliegveld is een stuk korter, en na een lange vlucht ben je zo bij je hotel. Daarnaast is het net even iets rustiger en gemoedelijker dan Colombo, zonder aan authenticiteit te verliezen. We hebben hier kennis gemaakt met de Sri Lankaanse keuken, heerlijke rijst en curry, en met de Sri Lankaanse mentaliteit. Over het algemeen zijn de mensen vriendelijk, spreken ze goed Engels en zijn bereid om je te helpen. Natuurlijk proberen ze ook hun inkomen te verdienen en dat kun je ze ook niet kwalijk nemen.

Eén kleine tip: mocht je per expresbus verder reizen naar Kandy, zorg er dan voor dat je in de grote bus belandt. En mocht dat niet lukken probeer dan te regelen dat je een extra stoel krijgt voor je bagage. Zo voorkom je dat je in een stoel gepropt wordt met je bagage op schoot en nul komma nul bewegingsruimte. Ja, ik spreek uit ervaring en nee, het is echt geen pretje!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties