De digitale inhoud

Zoals sommige van jullie wel weten hebben wij ook een YouTube kanaal. Zo niet, linkje naar YouTube hierrrrr. Onderweg nemen wij meestal veel te veel mee, daaronder valt ook electronica die we gebruiken om alles vastleggen. Het lijkt misschien niet veel, maar neem het maar eens mee in 1 tas. Alle foto’s en video’s worden opgeslagen en verwerkt voor onze video’s. In dit blog leg ik iets meer uit wat we aan apparatuur in onze backpack hebben en waarvoor we het hebben gebruikt.

Aparatuur nader bekeken

Een kleine opsomming van electronica, en randapparatuur, die we meenemen:

 • HP Envy 15-ae121nd laptop
  Het is een vrij grote laptop, dus we namen aan dat we prima deze laptop kunnen delen. Helaas bleek dat niet het geval en al snel kwam er een laptop bij voor Rieneke.
 • Samsung 910S3L laptop
  Gekocht in Shanghai, want 1 laptop bleek toch niet genoeg te ijn.
 • Samsung Galaxy Camera
  Een wat oudere camera, maar met een hele goed zoom.
 • Samsung S7
  De goede telefoon speciaal aangeschaft voor foto’s en video’s. De verhalen zijn waar: Ze zijn erg mooi.
 • GoPro hero 4
  Speciaal voor het opnemen tijdens het (motor)rijden, snorkelen, duiken e.d.
 • Nikon D5300 spiegelreflex camera
  Een zeer moeie, scherpe camera die we standaard bij ons hebben.
 • 1 TB externe hardeschijf
  Erg handig voor opslag. De laptops zijn vaak niet groot genoeg.
 • Statief
  Tja, we weten allemaal waar een statief voor is, toch?
 • 1 keer een 32 GB USB stick
  Handig om filmpjes op te zetten en in een TV te stoppen om te kijken.
 • Google Chrome Cast
  Ontdekt tijdens het reizen. Handig om films vanaf een mobiel (Google Play bijvoorbeeld) of je laptop te casten naar een tv, wat in elk hotel en hostel aanwezig is.

Daarnaast staat er in Nederland een NAS met 4 TB waarop we regelmatig backups van de foto’s zetten. Op deze manier hebben we de foto’s op verschillende plaatsen staan.

Laptops

Vrij snel hebben we twee laptops bij ons; de HP en de Samsung. De HP  Envy is een wat grotere laptop, maar hierdoor wordt film kijken wel fijner. Ook het bewerken van filmpjes e.d. is zeer fijn. Met een I7 processor en 8 GB intern geheugen is het een fijne laptop om mee te werken onderweg. Een nadeel is wel dat de WiFi connectie niet echt stabiel is. Waar de telefoons en de Samsung laptop geen problemen hebben met het verbinden met een WiFi, wil deze laptop daar nog wel eens moeilijk over doen. De schijfruimte (128 GB) had van mij wel iets groter gemogen.

De digitale inhoud - HP Envy Laptop - BackPackJunkies

De Samsung 910S3L is een laptop die (toen) niet in Nederland verkrijgbaar was. Een kleine laptop, maar wel krachtig. Deze wordt door Rieneke gebruikt. Een I5 processor en 8 GB intern geheugen is zeer geschikt voor foto bewerking, internetten en tekstverwerking. De schijf van 225 GB maakt de opslag groot genoeg voor grotere bestanden. Voor Rieneke is het nadeel dat de Laptop uit Shanghai komt. Standaard staat er de Chinese taal op. Ze hebben er een Engels talenpakket opgezet (wat goed werkt), maar sommige foutmeldingen of teksten voor updates zijn in het Chinees. Dit maakt het soms een beetje spannend.

De digitale inhoud - Samsung 910S3L - BackPackJunkies

Camera’s

We hebben heel veel foto’s gemaakt (ruim 14500). Allemaal met verschillende camera’s. Met een spiegelreflex, een android camera, GoPro en met twee telefoons. Elk met zijn eigen eigenschappen, resolutie en kwaliteit.

Voordat we vertrokken was de Samsung Galaxy S7 heel populair. Na veel wikken en wegen heb ik deze aangeschaft om mee te nemen op reis. De reviews waren erg goed, vooral over de kwaliteit van foto’s en videos. Hij is ook erg makkelijk in gebruik. Niet heel veel opties voor het maken van foto’s en na een update is het iets ingewikkelder geworden. Het is maar net wat je gewent bent, denk ik.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Spiegelreflex

Rieneke wilde al heel graag een spiegelreflex camera. Deze camera’s zijn iets beter qua kwaliteit en hebben zeer veel opties. De foto’s zijn inderdaad schitterend geworden. Voor video’s zou ik zo’n dergelijke camera niet willen aanrader; de kwaliteit is zeer laag. Het kan wel, maar het is minder mooi dan met de S7. Uiteindelijk is haar oog op de Nikon D5200 gevallen. Een niet hele grote camera, maar hij maakt het wel waar. Standaard met een 18-55 MM lens er bij. Daarnaast was er een aanbieding waarmee je direct ook een 55 – 200 mm lens bij kreeg. En iets met cashback, ook erg handig. Het meenemen is wel een uitdaging, vooral met de extra lens. Een (dag)rugzak en een extra cameratas werkt niet. Alles in de (dag)rugzak en steeds wisselen werkt ook niet. We hebben hier nog niet echt een goede oplossing voor gevonden.
Omdat de opslag op een camera beperkt is hebben we er tweede kaartjes bijgehaald. Als er 1 stuk zou gaan hebben we een reserve. Dit geldt ook voor de batterij; twee batterijen zijn wel een must. Als je ergens bent en je batterij is leeg, dan heb je altijd een volle.

Al snel kwam Rieneke er achter dat de schouderband die ze had niet goed was. Via het internet een goede besteld en die hebben mijn ouders meegenomen toen ze naar Maleisie kwamen. Een grotere zoomlens was ook gewenst, maar die zijn enorm duur. Nu weten we dat het de investering wel waard is.

De digitale inhoud - Nikon D5200 - BackPackJunkies

Naast de “gewone” camera’s hebben we ook een GoPro Hero 4. Deze wordt alleen gebruikt in uitzonderlijke situaties. Dit vanwege de korte accu duur, kwaliteit en handelbaarheid. Als je continue de GoPro gebruikt en opneemt met normale kwaliteit, dan kan hij ongeveer 2 uur mee tot de batterij op is. De GoPro is ook niet heel makkelijk vast te houden en moet eigenlijk ergens op bevestigd worden. Voor het bevestigen zijn er vele onderdelen, mounts, op de markt. Ik heb de standaard mounts, maar toch zijn het er veel. Daarnaast heb ik er 3 batterijen bij. Beetje moeilijk wisselen onderwater, maar eenmaal op de boot is het verstandig om een halfvolle batterij om te wisselen voor een volle.

De GoPro is vooral actief geweest tijdens het motorrijden, snorkelen en duiken. Hij is makkelijk te bevestigen aan het frame van de motor of aan duikers-stok tot 40 meter diep. Je hebt speciale frames voor dieper, maar ik ga (nog) niet dieper dan 20 meter.

Een voorbeeld van de GoPro Hero 4:

 

Overig

En zo is er veel meer wat ook in onze tassen zit. Denk bijvoorbeeld aan een statief. Toen we uit Nederland vertrokken had ik een vrij groot statief aan de zijkant van mijn backpack. Hij was zo groot dat hij niet makkelijk mee te nemen was met de dagrugzak. Deze hebben we in Kuala Lumpur weg gedaan en een kleiner aangeschaft. Deze kan gewoon in de dagrugzak en is hoog genoeg (1 meter).

Dit statief, en de meeste, heeft een universele schroef waar camera’s, GoPro’s, telefoons of andere electronica op kunnen. Voor de GoPro en een telefoon heb je een tussenstukje nodig. Op deze manier kunnen we het statief voor alles gebruiken. Toch hebben we gemerkt dat we het zeer weinig gebruiken. Persoonlijk denk ik dat een stabilizer beter is dan een statief; het is kleiner, handzamer en meer te gebruiken dan een statief.

De laptops en telefoons kunnen geen 14500 foto’s bewaren. Daarvoor zijn ze qua geheugen te klein. Daarvoor hebben we een externe schijf bij ons van 1 TB (terrabyte). Hierop maken we backups van foto’s en filmpjes. Ook ga ik eens in de zoveel tijd een backup maken naar de NAS, die in Nederland staat. Op die manier hebben we backups van de backups. Het is natuurlijk niet slim, dom eigenlijk, om alles op 1 apparaat te laten staan.

Conclusie

Alles vastleggen op camera is mooi. Maar verkijk je er niet op. Doe veel onderzoek, laat je informeren en kies dan uit wat het beste bij je past. Ga je niet duiken, parachute springen of andere (extreme) sporten doen? Neem dan geen GoPro, maar investeer in een goede (spiegelreflex) camera. Er zijn ook veel cursussen voor fotografie. Kijk eens of dit iets voor je is.

Ga je vooral foto’s maken en weinig tot geen video’s? Of juist andersom? Heb je echt een statief nodig?

Zorg voor backups maken van bestanden. Het gebeurd helaas heel vaak dat we verhalen horen van mensen die dit niet gedaan hebben. En problemen ontstaan altijd als het te laat is en nooit aan het begin van een vakantie of reis.
Backups van batterijen en geheugenkaartjes is ook zeer aan te raden. Neem bijvoorbeeld een nekgordel voor een camera met een zakje waar je de geheugenkaartjes en batterijen in kunt doen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties