Las Palmas de Gran Canaria

We verlaten de Verenigde Staten en vliegen naar de (winter)zon! Met een korte overstap in Barcelona vliegen we naar Las Palmas de Gran Canaria, één van de Canarische eilanden. Hier blijven we één week en we hebben een AirBnB in het centrum van de stad. Vanaf het vliegveld pakken we de bus en voor we het weten staan we in het centrum van Las Palmas. Er zit bij het busstation een groot winkelcentrum en dus gaan we daar snel nog even eten. Het is een lange dag met flink wat tijdsverschil en het duurt dan ook niet lang voordat we met één oor op ons kussen liggen. Morgen gaan we de stad en het eiland wel verder verkennen.

Las Palmas de Gran Canaria

Dat we op Gran Canaria terecht zijn gekomen is min of meer een foutje. Bij het zoeken naar een fijne plek om nog even wat zon mee te pakken kwamen we het eiland La Palma tegen. Het is één van de kleinere eilanden, maar daardoor authentieker en minder toeristisch. De tickets waren ook heel goedkoop… naar Las Palmas. Wat dus op een ander eiland ligt. Rechtstreeks naar La Palma bleek best wel heel duur te zijn en eiland-hoppen tikte ook lekker aan. En dus kozen we voor een weekje Gran Canaria gevolgd door twee weken Tenerife.

Las Palmas is de hoofdstad van Gran Canaria en ligt in het noorden. De meeste toeristen gaan vaak naar het zuiden, waar je de mooiste stranden kunt vinden. Onze AirBnB bevind zich in de wijk Santa Catalina en we zitten in de buurt van Playa de las Canteras. Langs dit zandstrand loopt een lange boulevard waar veel leuke restaurantjes zitten en je lekker kunt eten en drinken. Er zit een groot busstation waarmee je heel makkelijk naar andere plaatsen op het eiland kunt gaan. Wil je een minder toeristische ervaring, dan is Las Palmas een uitstekende keuze!

El Muelle

In Las Palmas vind je een groot winkelcentrum genaamd El Muelle. Het ligt in de haven en daar dankt het ook zijn naam aan, Muelle is het Spaanse woord voor dok of pier. Als je op het winkelcentrum afloopt kom je een bewegwijzeringsbord tegen met allerlei steden over de hele wereld. Na 15 maanden reizen zijn we nu nog maar 3173 kilometer verwijderd van Amsterdam.

In het winkelcentrum vind je allerlei winkels met bekende en onbekende namen. Zo kunnen we eindelijk weer eens winkelen bij de C&A. Daarnaast zijn er verschillende restaurants en Fast Food ketens waar je even een hapje kunt eten. Sommige hebben alleen zitruimte binnen, maar er zijn ook een aantal met een terras waarmee je uitkijkt over de zee. Onderin dit winkelcentrum vind je een grote supermarkt met een uitgebreid assortiment.

Playa de las Canteras

De meeste mensen komen naar de Canarische eilanden voor een Zon-Zee-Strand vakantie. Als we naar de boulevard lopen is het dan ook best druk. Mensen zitten lekker iets te drinken op een terrasje of kletsen gezellig met elkaar. Ook het strand staat vol met strandstoelen, parasols en ondanks dat wij het nog niet heel warm vinden liggen er veel zonaanbidders op het strand.

Playa de las Canteras is een ruim 2 kilometer lang goudgeel strand. Het is één van de beste stadsstranden in Europa. Je kunt hier prima zwemmen, surfen en snorkelen. Daarnaast staan er op het strand vaak mooie zandsculpturen. Deze kunnen heel snel wisselen, dus het is de moeite waard om vaker langs de boulevard te lopen. Op het strand staan op verschillende plekken douches en omkleed-cabines. Je kunt strandstoelen en parasols huren. Maar ook het wandelen over de boulevard is heel gezellig.

Wandeling door het centrum

Terwijl Kenji 20 meter onder water ligt en op zoek gaat naar mooie vissen, verken ik Las Palmas. Vanuit ons appartement loop ik naar het Santa Catalina park, waar je onder andere het Museo Elder vind. Helaas is deze vandaag gesloten, want een technisch doe-museum klinkt erg leuk. Op de muren van het museum vind je veel informatie over de geschiedenis van Gran Canaria, Las Palmas en de Canarische eilanden. Ik maak een rondje voordat ik verder ga met mijn ontdekkingstocht.

In het noorden van de stad vind je Mercado del Puerto, een markthal in het klein. Rondom het gebouw zitten allerlei kleine restaurantjes en binnenin vind je marktkramen met vers fruit, vlees en nog veel meer zaken. De markt gaat elke ochtend om 7 uur al open, maar is ’s avonds het gezelligste. Dan komt iedereen hierheen om lekker te eten en te drinken.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vanaf Mercado del Puerto loop ik verder naar Castillo de la Luz, een fort uit 1494. Dit fort staat midden in een park en het fort doet tegenwoordig dienst als museum. Gelukkig kun je de buitenkant gratis bekijken en dat is al heel indrukwekkend. Het fort liep in 1599 grote schade op tijdens een aanval door Nederlandse piraten onder leiding van Pieter van der Does. Het gebouw is later gerestaureerd en werd in 1941 uitgeroepen tot nationaal historisch monument.

Gran Canaria onder water

Terwijl Rieneke door de straten van Las Palmas dwaalt, maak ik me op om de onderwaterwereld van Gran Canaria te ontdekken. Waar in Bali een wetsuit van 3 millimeter nodig is, doe ik hier met moeite een wetsuit van 7 millimeter aan. Het schijnt hier in het water een stukje kouder te zijn.

Na de verplichte briefing rijden we (de gids, Marian (Britse dame die ook duikt) en ik) naar een plekje buiten het stadje. Hier klauteren we over de rotsen om in het best wel wilde water te komen. Dit is voor mij de 5de keer duiken en de 2de keer op een andere locatie. Ik merk dat het weer even wennen is. De eerste duik gaat ook niet zoals ik had gepland, want 25 minuten later zijn we alweer boven.

Na een pauze met koffie en thee gaan we voor de tweede duik. Deze gaat een stuk beter. Helaas valt er weinig te zien. Hele kleine visjes en wat koraal. Onder water ziet alles er 3 keer groter uit, dus de kleine visjes zijn in het echt ook… kleiner. Het is ook een stuk donkerder dan bij Bali, dus een lamp zou makkelijk zijn.

Ik heb wel foto’s gemaakt, maar echt veel te zien is er niet. Men zei dat er veel verpleegsterhaaien zouden zitten, maar die hebben we niet gezien. Er is niet heel veel leven daar. Misschien de verkeerde tijd en/of verkeerde plek? Geen idee. Maar duiken doe ik de volgende keer ergens anders; dit viel een beetje tegen.

Op naar Tenerife

We genieten van het winterzonnetje en zitten graag op een terrasje om alle vitamientjes D op te nemen. Voor we het weten zit onze week op Gran Canaria er alweer op. We vliegen door naar Tenerife met Canaryfly, een vlucht van nog geen 30 minuten. Het doet ons denken aan de vlucht van Miri naar Mulu National Park. Eenzelfde soort propellervliegtuig, een korte vlucht en we zijn één van de weinige passagiers die bagage van de band afhalen.

Las Palmas de Gran Canaria, Canaryfly, Backpackjunkies

Je kunt de oversteek ook per ferry maken, maar dat was in ons geval twee keer zo duur en duurde ook minstens twee keer zo lang. We zijn heel benieuwd wat Tenerife ons te bieden heeft!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marcella

Een totaal onbekende eilandengroep voor mij, waar ik graag eens kennis mee wil maken. Leuk om meerdere eilanden te bekijken. Ik vloog vanaf Athene ook met zo’n vliegtuigje naar Chios. Gave ervaring!

Claudia

De Canarische eilanden zijn een relatief goedkope zonbestemming. Mij spreekt de natuur aan en de heerlijke Spaanse sfeer.

Janet | thatonetime

Ik ben nog nooit in de buurt geweest om dat het me op de één of andere manier niet zo trekt. Misschien toch eens heengaan om me op andere gedachten te brengen 😉