Lanzhou – 5 springs park en dierentuin

Normaal gaan we leuke en bijzondere dingen bekijken. Deze keer hebben we echter de meest depressieve dag ook. In Lanzhou heb je een park, 5 springs park, en een dierentuin. Omdat we andere delen van Lanzhou al bekeken hebben besluiten we naar deze twee onderdelen te gaan, die naast elkaar liggen.

Het is rustig(er)

Tijdens het ontbijt bekijken we wat we kunnen gaan doen in Lanzhou. Onze ogen vallen op een park met bronnen, 5 springs park.  In dit park ligt ook een dierentuin. We zijn gek op dieren, dus besluiten we lopend naar het park te gaan.

Voor het park staan wat kraampjes met eten en veel souvenirs winkeltjes. Het valt op dat de Golden Week voorbij is, want het is een stuk rustiger. Entree voor het park is blijkbaar gratis, want we kunnen zo doorlopen.

Het is een mooi, groen park met veel hoge bomen, rotsen en goed te bewandelen paden. We volgen de borden voor de bronnen. Al snel zijn we de borden kwijt (bewegwijzering is nou ook niet China’s beste kwaliteit. Lees; kunnen ze niet). We zien een hoop, maar geen bronnen. We zien wel fonteinen waar mensen uitbundig foto’s van maken. Wellicht zijn dit de bronnen? Een zoektocht op internet laat zien dat dat de bronnen zijn. Waarschijnlijk hebben ze de kranen uitgezet? We lopen door en we zien de borden naar de dierentuin.

Dierentuin

Een kaartje voor de dierentuin kost 10 yuan (Euro 1.14 ten tijden van schrijven) per persoon. We lopen naar binnen en direct een paar Chinezen op onze nek om foto’s te maken. Ik heb er geen zin in; er zijn vast wel andere aapjes die ze kunnen bekijken in plaats van toeristen.

We lopen verder en we zien het eerste dier: Een bruine beer. Het ziet er totaal anders uit dan in Nederland. Het hok is klein en een en al steen. Hij heeft een boomstronk om mee te spelen en dat is het.
Verderop zien we wat panters en leeuwen. Enorm mooie beesten, maar het hok is nog kleiner dan onze vroegere slaapkamer (5 bij 5 misschien?). Ook zien we sommige Chinezen de beesten voeren met hetgeen wat ze hier brood noemen. Wij noemen het gebak; heel veel suikers en zoetstoffen. Ook zien we een oudere dame met een bezemsteel door de tralies de tijgers poken. Je mag het niet zeggen, maar ergens hoop je dat de tijger die stok te pakken krijgt waardoor de vrouw net iets te dichtbij de kooi komt.

We lopen snel door en we zien een olifant, alleen en hij ziet er niet uit. Naast de olifant zitten wat apen. Ook deze worden uitbundig gevoerd, terwijl er enorme borden staan dat je ze niet mag voeren… In het Engels en Chinees. Maar de beestjes hebben meer ruimte dan de rest en ook wat meer spullen om zich mee te vermaken.

We zien op de kaart dat ze ook panda’s hebben en Rieneke wil heel graag panda’s zien. Chengdu met de Panda Base staat over een paar dagen in de planning, maar wellicht kunnen we hier een begin maken met de knuffelig uitziende dieren… Wat is er nou liever en schattiger dan een zwart-witte panda? Nou, niet de enige panda in Lanzhou. Hij is bruin van de vuiligheid, heeft schuim in zijn bek en zit zo stil dat het lijkt alsof hij niet meer onder de levende is. Alleen door de ademhaling kun je zien dat hij nog leeft. Op de borden bij de ramen staat duidelijk dat het streng verboden is om op de ramen te slaan. Naast dit bord staat een kind uitbundig op het raam te meppen met een lachende pappa er naast. Dit is gewoon te zielig. Met toch wel veel verdriet lopen we naar de uitgang, meer dan de helft van de dierentuin overslaan.

Kabelbaan

Om de ellende een beetje te verzachten gaan we verder lopen in het park. We zien nog een bron, die uitstaat. We lopen meer naar boven en komen allerlei tempels tegen. De meeste worden gebruikt door de lokalen, maar je kunt er gewoon gaan kijken.

Vanaf een afstandje zien we een enorm Boeddha beeld, wat helaas in de steigers staat. Daar achter zien we een kabelbaan die best ver gaat. Om de pijn van de dierentuin nog een beetje meer te verzachten besluiten we de kabelbaan naar boven te nemen.

Als we aankomen zitten er een paar dames van de tickets. We willen tickets voor omhoog en weer naar beneden. Druk beginnen ze te wijzen en in het moeilijk Engels vertellen ze dat ze om 16:00 dicht gaan. Het is 13:00…. Moeten we halen toch?

We nemen een trap naar boven en, afgezien van de medewerker, is er helemaal niemand. Er stappen ook geen mensen uit de lege wagentjes. We krijgen de eerste de beste wagen en we gaan zitten. Lanzhou wordt steeds kleiner en kleiner en de bergen komen dichterbij. We hebben eerder een kabelbaan gehad in Lanzhou en dat duurde ongeveer 10 minuten, maar hier duurde het wat langer. Na 30 minuten is het einde nog niet in zicht en Lanzhou is nu wel heel klein geworden. Nu snappen we ook waarom ze zo spastisch deden over de sluitingstijd.

Uitzicht

Eindelijk komen we boven en we kijken over de stad heen. Er hangt wat smog, maar dat mag de pret niet deren. Het is een geweldig uitzicht. We zien het station en daardoor kunnen we ons hotel ook zien. We zitten op dezelfde hoogte als de bewolking en we zien de top van een berg boven de wolken steken. Alles is zo klein!

We genieten van het uitzicht en lopen de lage trappen in een soort gang over richting… Geen idee eigenlijk. Aan het einde van de gang zien we een tempel waar je op kunt klimmen, wat we ook doen. Hoger dan dit kan je niet komen. Verderop zit een waterval. Niet een echte, blijkt. Maar zo een die aan en uit kan. Beetje jammer.

Na een beetje rondgelopen te hebben gaan we met de kabelbaan weer naar beneden. Eenmaal beneden lopen we terug naar het hotel. Vlakbij het hotel zit een KFC waar we heerlijk van de kip genieten. We bedenken ons dat deze kip een beter leven heeft gehad dan de dieren in Lanzhou Zoo.

Conclusie van de dag

Ik ben in mijn leven aardig wat keren in een dierentuin geweest. Meestal heb ik er een dag voor nodig om alle prachtige dieren te bekijken. In Lanzhou stond ik na 10 minuten weer buiten, met de verschrikkelijke beelden van die onverzorgde, vieze beesten in mijn hoofd. Ook de gevoelloze, idiote, niet nadenkende Chinezen blijven in mijn hoofd spoken.

In Nederland, en ook in andere landen, wordt er goed voor de beesten gezorgd. Ook hoor je heel veel in het nieuws dat ze weer ergens aan het protesteren zijn tegen verwaarlozing tegen dieren… Misschien moeten die protesterende mensen eens naar Lanzhou… Neem geen borden met tekst mee, want dat lezen ze daar toch niet!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bea

triest dat er zo met dieren om gegaan wordt

RienekeElzerman

Dat is het zeker! Gelukkig zijn er ook hele mooie initiatieven waar de dieren een goed leven hebben.