Lanzhou – White Pagoda & Waterwheel Park

We zitten nog steeds in de Golden Week en om de drukte te ontsnappen vliegen we van Xi’an naar Lanzhou. Op het vliegveld is het goed te merken dat heel China op pad is, de rijen bij security zijn veel langer dan we hadden gedacht. Gelukkig gaat het allemaal redelijk vlot. Helaas blijken onze wandelschoenen niet ideaal, want we moeten ze beide uitdoen en ze gaan apart door de scanner. Daar zitten we dan, de enige twee toeristen uit de lange rij, zonder schoenen. De vlucht naar Lanzhou is vrij kort en voor we het weten staan we alweer aan de grond. We pakken de airport shuttle bus richting ons hotel. Met behulp van onze medereizigers stappen we op het juiste punt uit. Ze vragen ons nog heel vriendelijk of we een taxi willen, maar wij gaan lopen. Zo ver is het niet…

Ook Maps.me weet niet alles

We nemen onze backpacks op de rug en zetten er een stevige tred in. Het is heerlijk weer, het zonnetje schijnt. We lopen langs allerlei leuke restaurantjes en winkeltjes, iets om te onthouden voor later. Ons hotel zit in de buurt van de universiteit en die komt gelukkig in zicht. Het is toch iets verder lopen dan gedacht. We zijn ook allang voorbij de leuke straatjes en komen steeds meer in een soort achterbuurt. Als Maps.me aangeeft dat we er zijn is er in geen velden of wegen een hotel te bekennen.

Bij een hoog flatgebouw zit een man die geen woord Engels spreekt. Via booking.com hebben we gelukkig een Chinees adres en het blijkt dat we helemaal verkeerd zitten. Hij gebaard dat we de weg terug moeten volgen. Aan de ene kant zijn we blij, we slapen niet in een achterbuurt, maar dat hele stuk terug in de brandende zon met de backpacks is minder. Onderweg vragen we steeds aan andere mensen waar we heen moeten. De laatste jongen is zo aardig om ons helemaal tot de ingang van het hotel te brengen. We zijn er!

lanzhou-home-inn
Ter illustratie: het grijze rondje is waar maps.me ons heen stuurde, het rode punt is waar het hotel uiteindelijk zat

Achter de balie spreken ze geen woord Engels. Maar we geven onze paspoorten en krijgen uiteindelijk een sleutel terug. Snel naar onze kamer om even uit te puffen en een plan de campagne te maken. We hebben nog niet zoveel gegeten, dus dat gaan we eerst maar eens doen. Op weg naar ons hotel heb ik een Pizza Hut gespot, even iets anders. Beneden staat een meisje die bijna aan komt rennen om de deur te openen. Ook boven krijgen we een soort VIP behandeling. Ze krijgen hier waarschijnlijk niet zo heel vaak toeristen. Met handen en voeten en ter ondersteuning een vertaalapp bestellen we iets te eten en te drinken. Als we later nog een keer drinken willen bestellen denkt het meisje dat we gratis een tweede keer willen hebben. Ze vertaalt met de app dat dit niet mogelijk is en wij proberen duidelijk te maken dat we dit niet bedoelen. Het kost wat moeite, maar we krijgen een tweede keer drinken waar we natuurlijk netjes voor betalen.

Yellow River

Lanzhou is vooral een startpunt voor reizigers om de Yellow River te ontdekken en verder te volgen. De volgende dag stappen we in de bus om meer van deze stad te zien. We hebben de Yellow River al gespot toen we hierheen kwamen vanaf het vliegveld, de rivier loopt namelijk midden door de stad. Lanzhou is helemaal gevormd rond de rivier, er zijn verschillende stadsdelen die in de bochten van de rivier zijn ontstaan.

De bus brengt ons naar de Zhongshan Bridge, de eerste brug die gebouwd is over de Yellow River. Voordat deze brug bestond waren er drijvende bruggen die bestonden uit bootjes. Eens in de zoveel tijd werden deze bruggen vernield door overstromingen. Ook in de wintertijd zorgde deze brug voor problemen in verband met de ijsvorming. In 1907 werd dus begonnen met de bouw van de Zhongshan Bridge. Tegenwoordig mogen alleen voetgangers over deze brug, auto’s/bussen/taxi’s gaan over andere bruggen.

20161004_064351

We hebben een kabelbaan gespot die over het water gaat en aan de andere kant een begin/eindpunt heeft. We steken de brug over om te gaan onderzoeken of we daarmee de berg op kunnen. Onderweg worden we verschillende keren gevraagd voor foto’s, we voelen ons net beroemdheden. Bij de kabelbaan kunnen we kiezen uit alleen omhoog/alleen omlaag/omhoog en omlaag. We kiezen voor de optie alleen omhoog en kunnen gelijk doorlopen. Er zijn niet heel veel bakjes, maar we hoeven niet lang te wachten. Samen met een Chinees stel met hun zoontje stappen we in om de tocht omhoog te beginnen.

dsc_0679

White Pagoda Park

De kabelbaan brengt ons naar een uitzichtpunt in White Pagoda Park. Van hieruit heb je een prachtig overzicht over Lanzhou en de Yellow River. In het park zelf zijn verschillende tempels te bezichtigen. We beginnen aan de tocht naar beneden. Ergens hebben we een zipline gezien, die gaan we opsporen. Als we dichter in de buurt komen blijkt het echter een hele korte afstand te zijn en de kosten zijn vrij hoog. We laten het ziplinen dus voor wat het is. De White Pagoda zelf valt een beetje tegen, hij is best hoog, maar veel kleiner dan we dachten. Misschien zijn we verwend met al die imposante gebouwen in Beijing. We vervolgen onze weg naar beneden. Uiteindelijk komen we weer uit bij de brug waar we vanochtend begonnen zijn. Het was een fijn ritje omhoog en een leuke wandeling naar beneden. Nu op zoek naar de Waterwheel Garden.

Waterwheel Garden

Het is nog een aardig stuk lopen naar de Waterwheel Garden. Onderweg komen we door verschillende andere parkjes, waar de Chinezen lekker zitten te kaarten of mahjongen. Ook zijn er verschillende optredens bezig. Er zitten best veel mensen te kijken, maar deze stijl van muziek die in onze ogen toch meer als schril schreeuwen klinkt, kunnen wij niet echt waarderen. Dan lopen we toch liever in stilte.

Het volgende park in de Waterwheel Garden, een groot park met verschillende houten waterrad constructies. Vroeger was dit de manier om het water van de rivier verder te vervoeren. Vanaf elk waterrad loopt er een houten bak naar een ander punt waar het water opgevangen wordt of door wordt gegeven aan weer een ander waterrad. Ook zien we hier hoe met behulp van een waterrad bijvoorbeeld graan werd gemalen. Er zijn ook allerlei constructies waar je zelf mee kunt spelen. Een heus waterballet. De tocht over de rivier per vlot bewaren we graag voor een andere keer gezien de temperatuur.

Vanaf de Waterwheel Garden pakken we de bus terug richting ons hotel. ’s avonds belanden we in een heus Amerikaans burgerrestaurant. De eigenaar is een Amerikaan en alles wat op de kaart staat, van hotdogs tot hamburgers ziet er heel authentiek uit. En zo smaakt het ook! De milkshakes zijn ook erg lekker. Wij gaan met een voldaan gevoel op bed. Morgen gaan we verder naar Zhangye.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter

Wat ziet dat water er vies uit zeg. Lijkt wel alsof ze heel veel parkjes hebben in de steden daar, of valt dat wel mee?