Cherating – Een verrassende mix van natuur en kunst

Via via krijgen we de tip om eens te gaan kijken in Cherating. Hier kun je onder andere zelf batik maken. Vroeger was dit echt een typische bestemming voor backpackers en dat proef je vandaag de dag nog steeds. Je kunt er prima surfen en voor een klein stadje is er best een hoop te doen. We vinden een hotel net buiten Cherating zelf, op weg naar Kemaman. En zo zitten we dicht bij de actie en hebben we ook een grotere stad in de buurt als uitvalsbasis voor eten en shoppen.

Riviercruise

Een zoektocht op internet levert één naam op voor een vuurvliegjes tour in Cherating en dat is Mr. Hafiz. We gaan maar eens een kijkje nemen en komen er al snel achter dat Mr. Hafiz nog veel meer activiteiten aanbied, waaronder de riviercruise. We moeten ons de volgende dag om 9 uur ’s ochtends melden. Eerst krijgen we een korte uitleg over de rol van de mangrove. Zo houden de bomen in de mangrove het water tegen en voorkomen zo erosie en overstromingen. Daarnaast wordt er in het gebied gevist om de lokale bevolking te onderhouden. Ook wordt het hout gebruikt om allerlei meubelen en andere producten te maken. We krijgen te zien hoe de vruchten van de bomen eruit zien en Mr. Hafiz vertelt ons hoe de mangrove hierdoor groeit en bloeit. Hoog tijd om in een bootje te kruipen en dit van dichtbij te gaan bewonderen!

 

We hebben geluk want we mogen bij Mr. Hafiz in het bootje stappen. Zo krijgen we alle informatie uit eerste hand te horen. We moeten onze ogen goed openhouden en op zoek gaan tussen de boomtoppen naar hagedissen, slangen en apen. Het duurt niet lang of we zien de eerste hagedis lekker lui op een tak in de boom liggen. Ze hebben hier blijkbaar een goed leven, want ze zijn echt heel groot. Even later spot Mr. Hafiz een slang, een zwart met gele, die lekker opgekruld ligt te slapen. Ook zien we de vruchten die hij bij de uitleg heeft laten zien in de bomen hangen en zo nu en dan valt er eentje in het water.

En dan zien we in het water iets zwemmen, het blijkt een otter te zijn. Hij is op zoek naar zijn familie en maakt de hele tijd geluid. Nooit geweten dat otters elkaar zo opzochten. Als we even blijven kijken zien we inderdaad de andere otters op de kade lopen. Wat een leuke beestjes zijn het toch!

De mangrove verkennen

We gaan dieper de mangrove in waar de bomen een soort van dak creëren doordat ze naar elkaar toe zijn gegroeid. Op de takken van de bomen vlak bij het water zit een soort rivierkreeft. Hij is moeilijk te vinden want hij heeft bijna dezelfde kleur als de takken. Vaak wordt de krab verward voor een spin en dat is ook wat we uit de andere bootjes horen (Spider!). Maar als je goed kijkt zie je duidelijk de vormen van een krab. Doordat er hier geen stroming in het water is zie je een mooie weerspiegeling als het bootje stilligt. Het is haast niet meer te zien waar het water begint. Een leuke voor zo’n puzzel van 1000 stukjes.

Als we verder varen zien we zo nu en dan een hagedis lekker in het zonnetje liggen. Ook spotten we wat vogels die hier een plekje zoeken. Een adelaar houdt van verstoppen en krijgen we met geen mogelijkheid op de foto. We zien een supergroot wespennest bovenin de boom hangen, zo groot hebben we nog niet eerder gezien. Even later zien we een ander soort wespennest. De soort wesp die dit nest maakt is heel gevaarlijk, als je erdoor gestoken wordt moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Aldus Mr. Hafiz die het bootje nog een stukje dichterbij brengt, zodat we het beter kunnen zien… Maar gelukkig duurt het niet lang voordat we weer verder varen.

Op de terugweg zien we nog een aantal otters. Eentje zit lekker te smullen van een vis die hij net gevangen heeft. We kijken even toe hoe hij de vis naar binnen werkt. Maar dan is de tijd echt op en gaan we terug naar het beginpunt. Het was een leuke en leerzame tocht!

Zelf batik maken

Tijdens ons bezoek aan Kuala Terengganu hadden we al gekeken of we ergens batik konden maken, maar we konden helaas niet echt iets leuks vinden. In Cherating proberen we het opnieuw. We lopen naar het winkeltje wat ik op internet had gevonden, maar die zijn momenteel druk bezig met renovatie. Dat begint lekker. We worden doorgestuurd naar een winkeltje verderop in de straat. Daar kunnen we gelukkig wel batik maken. Je kunt kiezen uit het maken van een t-shirt of van een schilderij in verschillende maten. Dat zien we wel zitten. Samen met Yvonne ga ik aan de slag en Kenji en Bob gaan lekker terug naar ons hotel.

We hebben allebei een doek uitgekozen wat al gespannen is op hout. De lijnen zijn gemaakt van was en we krijgen een textielverf waarmee we het schilderij in kunnen kleuren. Met behulp van water kun je de kleuren lichter of donkerder maken en ook is het mogelijk om de kleuren te mengen. Een klein druppeltje van de verf zoekt zijn weg door de stof heen en wordt tegengehouden door het was. Het proces van het inkleuren duurt zo’n 2,5 uur. Als we klaar zijn laten we de schilderijen achter, ze moeten nu drogen. Na het drogen worden ze dan in 90 graden gewassen, waardoor de was verdwijnt en er een mooi schilderij overblijft. We mogen de doeken op een later tijdstip ophalen.

Batik painting #malaysia #cherating #art #creativity #funsunday #activity #colors #wax #batik #wonderfulmalaysia

Een bericht gedeeld door Rieneke Elzerman – Schokker (@rienekeschokker) op

Vuurvliegjes

Voordat we terug gaan naar Mr. Hafiz om deze keer de vuurvliegjes te bewonderen genieten we van een middagje strand in Cherating. Het water is heel ondiep en dus kunnen we aardig ver de zee inlopen. We zien veel schelpen en daarin kleine krabbetjes die hun onderkomen hebben gezocht. Ook komen we nog een krab tegen die lekker bezig is met een middagwandeling, maar door ons toch maar zichzelf ingraaft in het zand. Aan het strand zit een leuke tentje waar we wat eten en drinken. Zo wachten we totdat het donker genoeg is om vuurvliegjes te spotten.

Ook deze tocht begint weer met een beetje uitleg over de vuurvliegjes. Daarna is het tijd om in de boot te stappen. We mogen helaas geen foto’s maken, want daar kunnen de vuurvliegjes niet zo goed tegen. Weer zitten we in de boot bij Mr. Hafiz zelf. Hij heeft een zaklamp met rood licht waardoor de vuurvliegjes uit de boom komen en over alle boten heen vliegen. Zo af en toe kun je heel voorzichtig eentje pakken en de vuurvliegjes van dichtbij bekijken. Het blijft bijzonder dat ze hier met zo’n grote hoeveelheid gewoon in de bomen zitten. We varen een heel stuk van de route die we eerder met de riviercruise ook hebben gevaren, maar in het donker lijkt het heel anders. Je ziet echt bijna niks en toch vinden alle bestuurders van de boot zonder problemen hun weg over de rivier.

Cherating, een verrassing

Hoewel Cherating niet groot is hangt er een leuke en relaxte sfeer. Het is haast jammer dat we geen accommodatie in het stadje zelf hebben kunnen vinden. Als je hier buiten de ramadan om bent is het waarschijnlijk nog net iets leuker, omdat nu heel veel gesloten is. Ga je de oostkust van Maleisië verkennen, maak dan zeker een stop in Cherating!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties