Kuala Terengganu – koninklijk en kleurrijk

Na een paar dagen in Kuala Besut zakken we af naar het zuiden langs de kust van Maleisië. We zijn op weg naar Kuala Terengganu, de hoofdstad van de deelstaat Terengganu. Deze stad is net als Kota Bharu overwegend islamitisch en er wonen ongeveer 280.000 inwoners. Vanuit Kuala Terengganu kun je naar de eilanden Redang en Lang Tengah of je kunt naar Lake Kenyir. Maar de stad zelf is ook zeker de moeite van een bezoekje waard.

Primula Beach Resort

We zijn nog niet helemaal gewend aan de ramadan en onderweg is er geen enkel eettentje open. De rit duurt ook langer dan gedacht. Uberhongerig komen we aan bij onze accommodatie voor de komende twee dagen, het Primula Beach Resort. Gelukkig kunnen we hier room service bestellen. We gooien onze spullen neer en duiken het menu in. Een hamburger en saté met frietjes zijn snel besteld. Het resort zit een beetje buiten het centrum van de stad, maar wel aan het strand. Het heeft daarnaast ook een eigen zwembad, dus afkoelen kan op twee plekken. De zee is hier wel wat onstuimiger en op sommige tijdstippen mag je het water niet in in verband met de stroming. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt aan de kust. Wel netjes dat ze dit in de gaten houden en ook de onwetende toeristen hierop wijzen.

’s Avonds gaan we op zoek naar de avondmarkt die niet ver van ons hotel moet zitten. Als we aan komen rijden staan er al heel veel auto’s. Maar op de markt zelf is niet heel veel meer te beleven. Het lijkt erop alsof iedereen al gegeten heeft en een aantal kraampjes zijn ook al uitverkocht. We zijn de enige toeristen en dat levert de nodige aandacht op. Omdat we pas laat gegeten hebben eindigen we in de Secret Recipe voor een kopje koffie met gebak. Daar zijn ze hier in Maleisië gek op en je kunt dan ook overal wel een taartje halen. Morgen gaan we de stad zelf verder verkennen.

Te voet door Kuala Terengganu

We willen graag naar Lake Kenyir en gaan langs bij een touroperator die een aantal tours aanbiedt. Ze zijn alleen niet echt ingesteld op toeristen, want het Engels van de medewerkers is niet heel geweldig. We vragen of we twee onderdelen uit twee verschillende tours kunnen combineren. Ja, dat kan wel door beide tours te boeken. Dat is een kostbaar grapje en niet helemaal wat we bedoelen. We laten het maar voor wat het is en gaan beginnen aan onze stadswandeling.

De eerste stop van onze wandeling is Masjid Abidin, ook wel de grote of witte moskee genoemd. De bouw is in 1808 afgerond en dit was heel lang de koninklijke staatsmoskee. Er komt een bewaker op ons af die vraagt of we een rondleiding willen, maar we hebben in Kuala Kangsar al even binnen gekeken. Nu is de buitenkant meer dan voldoende, er staat nog meer op de agenda.

Istana Maziah

We lopen door naar Istana Maziah, het paleis van de sultan. Het paleis staat aan de voet van de heuvel Bukit Peteri. Het paleis wordt gebruikt voor officiële functies zoals bruiloften, verjaardagen, recepties en ontvangst van gasten uit het buitenland. Het is een groot complex en vooral de enorme oprijlanen maken het plaatje van een officieel paleis compleet. De hekken zijn hermetisch gesloten, maar wel erg mooi met de gouden accenten.

Naast het paleis bevindt zich een klein parkje met wat fonteinen en hele mooie oude bomen. Ook kun je hier goed de heuvel Bukit Peteri zien. Deze heuvel is ongeveer 200 meter hoog en meer dan 100 jaar oud. Vroeger was dit het fort en werd van hier uit de stad beschermd tegen aanvallen van buitenaf. Je kunt ook naar boven lopen en op de uitzichttoren genieten van het uitzicht over Kuala Terengganu. Het is ons al iets te warm om helemaal naar boven te klauteren, dus we genieten van het parkje en het paleis.

Chinatown

Via de grote centrale markt lopen we naar Chinatown. De markt is weer een verzameling van groente en fruit, kruiden, koekjes en snoepjes en wordt druk bezocht door de lokale bevolking. Ze hebben bananen en dus worden die ingeslagen. We komen de markt uit en staan aan het begin van Chinatown. Wat gelijk opvalt zijn de muurschilderingen die je echt overal ziet. Het is een kleurrijk geheel, al die verschillende stijlen bij elkaar. Ook de gebouwen die hier staan hebben een vrolijk kleurtje. De één goed onderhouden en heel strak, terwijl de ander bijna in lijkt te storten. Er zitten allerlei kleine tentjes en winkeltjes, waarvan heel veel gesloten is. Een kopje koffie drinken we op de krukjes van de 7Eleven.

Maar het allerleukste van Chinatown zijn de verborgen steegjes tussen de gebouwen in. De eerste die we tegenkomen is ‘Memory Lane’. Een steeg vol met allerlei verschillende stijlen Street Art, van Nemo tot een dansende Michael Jackson. Boven de steeg hangen paraplu’s, wat zowel verkoeling geeft als bescherming tegen de regen. Ook hangt er een hele rij met portretten van mensen die van belang zijn geweest in de geschiedenis van de stad.

Ook de ‘World Heritage Lane’ is zeker een bezoekje waard. Aan de ene kant heb je een grote muurschildering met de 7 wereldwonderen. Aan de andere kant een schildering met beelden van Kuala Terengganu en natuurlijk een hek met liefdesslotjes. Boven de straat hangt een kunstwerk met harten die waarschijnlijk ’s avonds voor de verlichting zorgen. Steegjes als deze zijn de kleine verborgen schatten van Chinatown in Kuala Terengganu.

Masjid Kristal

We stappen in de auto, want de volgende moskeeën die we willen bekijken liggen wat verder uit het centrum. De eerste, Masjid Kristal, ligt op een eiland en is onderdeel van het Islamic Heritage Park. Dit is een soort attractiepark, maar in plaats van attracties kun je hier allerlei moskeeën van over de hele wereld bewonderen. We hebben geen zin om hier toegangsgeld voor te betalen en zijn  eigenlijk alleen geïnteresseerd in de echte moskee. We vinden aan de overkant van de water een uitkijkpunt en besluiten om daar heen te rijden. Het is even een zoektocht, de navigatie stuurt ons door kleine straatjes die toch geen doorgaande weg blijken te zijn. Uiteindelijk vinden we de uitkijkplek en als ze zon dan ook nog even meedoet doet de moskee zijn naam eer aan.

Kuala Terengganu, Masjid Kristal, Backpackjunkies

Masjid Tengku Tengah Zaharah

De laatste moskee van vandaag bevindt zich aan de andere kant van de stad en dus gaan we weer een stukje rijden. Dit is de eerste echte drijvende moskee in Maleisië. We hebben er natuurlijk eentje gezien in Penang, maar die stond op pilaren. Deze is zo dicht boven het water gebouwd dat je echt het drijvende effect krijgt. Helaas is het water wat onrustig, want anders krijg je echt een hele mooie spiegelfoto. Je kunt om het meer heenlopen en de moskee zo vanuit verschillende oogpunten bekijken. Om het plaatje compleet te hebben begint ook net de oproep tot gebed.

Kuala Terengganu, Masjid Tengku Tengah Zaharah, Backpackjunkies

Omdat we toch in de buurt zijn gaan we nog even langs bij het Noor Arfa Craft Complex. Hier kun je zelf batik maken. Maar de schilderijtjes die je hier kunt maken zijn heel kinderlijk, dus dat gaan we ergens anders doen. Wel kunnen we even zien hoe een tapijt geweven wordt, wat een monnikenwerk! Binnen kun je allerlei batik producten kopen, van kleine souvenirtjes tot mooie gekleurde gewaden. Onze energie is een beetje op, de beentjes willen niet meer. En dus ploffen we neer op het eerste de beste bankje wat we kunnen vinden.

Kuala Terengganu in een notendop

Ben je op weg van Kota Bharu/Kuala Besut naar Kuantan, maak dan zeker een stop in Kuala Terengganu. Het is een fascinerende stad met veel bezienswaardigheden. Van het paleis van de sultan tot de vele moskeeën, van de Street Art tot de batik, Kuala Terengganu heeft een koninklijk en kleurrijk tintje.

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties