Berlijn – Reichstag, Brandenburger Tor & Berliner Dom

Als we ’s ochtends de gordijnen van onze hotelkamer opentrekken worden we getrakteerd op witte daken. Een ding is duidelijk; het heeft stevig gevroren. En uitgerekend vandaag hebben wij een reservering staan om de Reichstag te gaan bezoeken. Wat zijn we blij met onze dikke winterjassen, want zodra de schuifdeur van de lobby opengaat komt de kou ons al tegemoet. Maar we laten ons niet kennen. Dik ingepakt gaan we op pad om Berlijn verder te verkennen. We lopen richting de Reichstag, aangezien ons hotel er redelijk dicht bij in de buurt zit. Bizar om na 15 maanden warmte weer in de vrieskou te lopen.

Berlijn, Reichstag, Backpackjunkies

Reichstag

Bij een bezoek aan Berlijn kun je het Rijksdaggebouw natuurlijk niet overslaan. Je kunt kosteloos de koepel bezoeken of een zitting bijwonen, maar je moet dit wel online aanvragen. Doe dit minimaal twee dagen van tevoren, zodat je zeker weet dat je op jouw gewenste dag en tijdstip terecht kunt. Voordat je naar binnen gaat moet je de bevestiging laten zien en door de beveiliging. Na deze strenge controle, vergelijkbaar met de controles op het vliegveld, mag je doorlopen richting de ingang. Ook hier moeten we weer wachten voordat we naar binnen mogen. Met de lift gaan we naar boven om de koepel te bezoeken. Als je de lift uitstapt kun je een audiotoer krijgen in verschillende talen. Hiermee krijg je informatie over de Reichstag zelf, maar ook over de bezienswaardigheden die je kunt zien vanuit de koepel.

Berlijn, Reichstag, Backpackjunkies

In de koepel heb je in het midden een cirkel met de geschiedenis van de Reichstag. Wij kiezen er voor om eerst omhoog te lopen met de audiotoer in ons oor. De audiotoer speelt automatisch af en je moet niet te snel lopen, want dan zit je ineens in het volgende hoofdstuk. Door de vorst zit er aardig wat ijs op de ramen en we zien veel mensen op hun tenen staan of juist gehurkt zitten om toch nog iets te kunnen zien. Ondanks het ijs kun je op veel plekken toch heel ver kijken, omdat het een hele heldere dag is. Zo blijkt eigenlijk dat het centrum met bezienswaardigheden helemaal niet zo groot is en prima te bewandelen is.

De koepel is open en daardoor is het vandaag ook heel fris. Als we weer beneden staan gaan we daarom eerst maar even een kopje koffie drinken. Zodra we weer wat ontdooit zijn gaan we verder naar het midden van de koepel. Hier lezen we over de geschiedenis van de Reichstag en de functie die het gebouw tegenwoordig heeft.

Berlijn, Reichstag, Backpackjunkies

Holocaust Monument

Vanaf de Reichstag lopen we door naar het Holocaust monument. We zien de Brandenburger Tor ook al staan, maar die bewaren we nog even. Het holocaust monument bestaat uit maar liefst 2711 betonblokken, variërend in hoogte van 20 cm tot 4.5 meter met een onderlinge tussenruimte van 95 cm. Het monument is ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman. Het idee erachter is dat er een gevoel van desoriëntatie en isolement optreedt, wat symbool staat voor het gevoel van de joden tijdens het nazibewind. Het monument is in 2005 ingewijd.

Berlijn, Holocaust monument, Backpackjunkies

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het is een bijzonder gezicht, zo’n groot veld gevuld met betonblokken. Als je er doorheen loopt raakt Berlijn helemaal naar de achtergrond, omdat de betonblokken best heel hoog zijn. Zo af en toe kom je iemand tegen of zie je een fototoestel ergens bovenuit steken. We lopen er op ons gemak kriskras doorheen. Toch voelt het een beetje beklemmend als je in het midden staat tussen de blokken van 4.5 meter. Het zal niet in de buurt komen van de echte gevoelens van destijds, maar het monument laat je er wel bij stil staan.

Onder het monument kun je een informatiecentrum vinden waar de geschiedenis van het joodse volk wordt verteld (entree is gratis).

Brandenburger Tor

We lopen terug naar de Brandenburger Tor die op Pariser Platz staat en de toegang is tot Unter den Linden. Het is de belangrijkste poort van Berlijn en tegelijkertijd ook de oudste. Hij staat er al sinds 1788 en het was vroeger de toegangspoort tot de stad. De poort is 26 meter hoog, 65,5 meter breed en 11 meter diep. De poort is in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd, maar is daarna gerenoveerd. In 1961 werd begonnen met de bouw van de muur, waarmee de Brandenburger Tor op een soort niemandsland kwam te liggen. Sinds de val van de muur in 1989 staat de Brandenburger Tor symbool van de Deutsche Einheit (Duitse eenwording).

Berlijn, Brandenburger Tor, Backpackjunkies

Je kunt onder de poort doorlopen en ziet dan goed alle details van de versieringen. Op het plein staat een orgelman die een heel passend deuntje speelt. Er staan aardig wat toeristen die ook foto’s maken van de poort. Verder is er weinig te beleven, de kou en het tijdstip zullen een rol spelen. Dit is namelijk één van de meest bezochte plekken in Berlijn, maar nu kunnen we lekker op ons gemak kijken en rondlopen.

Via Unter den Linden lopen we richting de Gendarmenmarkt. Op Unter den Linden vind je veel winkels met allerlei souvenirtjes. We duiken er een aantal in, meer om even weer op te warmen dan om echt iets te kopen.

Gendarmenmarkt

Het eerste wat opvalt als we aankomen op Gendarmenmarkt zijn de twee nagenoeg gelijke kerken. De Französischer Dom (aan de rechterzijde van het concertgebouw) is gebouwd tussen 1701 en 1705 voor de Hugenoten die Frankrijk ontvlucht waren. De kerk werd ontworpen naar het voorbeeld van de Hugenoten kerk in Charenton, Frankrijk, die in 1688 vernield werd. In 1785 werden de torens en portieken, die ontworpen werden door Carl von Gontard, aan het gebouw toegevoegd. Deze aanpassing zorgde er voor dat het gebouw haast identiek werd aan de Deutscher Dom. De Französischer Dom bevat een Hugenoten museum, evenals een restaurant op de bovenste verdieping en een observatieplatform.

Berlijn, Gendarmenmarkt, Backpackjunkies

De Deutscher Dom is in 1708 gebouwd voor de protestanten. De Duitse dom heeft een vijfhoekige structuur die is ontworpen door Martin Grünberg en gebouwd in 1708 door Giovanni Simonetti. De Duitse kathedraal werd volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog door een brand in 1945. Na de Duitse hereniging werd de kathedraal volledig herbouwd en heropend in 1996 als een museum van de Duitse geschiedenis.

Berlijn, Gendarmenmarkt, Backpackjunkies

In het midden ligt het concertgebouw en ervoor staat een monument voor de dichter Friedrich Schiller. Het Konzerthaus Berlin werd tussen 1818 en 1821 door de Berlijnse architect Karl Friedrich Schinkel gebouwd als Königliches Schauspielhaus en is een van de best geslaagde gebouwen die deze architect bouwde.

Bebelplatz

Op weg naar de Berliner Dom stoppen we bij Bebelplatz. Dit plein is vooral bekend van de boekverbranding in 1933 door de nazi’s.  Zo’n 25.000 boeken, onder meer boeken van Heinrich Heine, Karl Marx, Thomas Mann en Erich Maria Remarque, werden verbrand omdat ze verwerpelijk werden geacht. Midden op het plein vind je een glazen plaat in de grond waardoor je normaal gesproken rijen legen boekenrekken kan zien, een monument dat de boekverbranding herdenkt. Maar doordat het vandaag zo koud is, zorgt de warmte van binnen voor condensatie op de glazen plaat. We kunnen het monument dan ook niet zien.

Rondom het plein vind je de Staatsopera, de St. Hedwig kathedraal en de Alte bibliothek, wat tegenwoordig een onderdeel van de Humboldt Universiteit is. Het zijn prachtige gebouwen met veel details. De Staatsopera werd voltooid in 1743 en is de thuisbasis van de Staatskapelle Berlin, een orkest met een lange, succesvolle geschiedenis. De St. Hedwig kathedraal werd van 1747 tot 1773 gebouwd naar ontwerp van Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff waarbij ook de Nederlandse architect Jan Bouman betrokken was. De Alte bibliothek werd van 1775 tot 1780 gebouwd in barokke stijl, in opdracht van koning Frederik de Grote van Pruisen. Hij wilde hiermee bereiken dat alle mensen toegang zouden krijgen tot literatuur.

Berliner Dom

De Berliner Dom is de grootste, imposantste en belangrijkste kerk van Berlijn. Je ziet hem al van verre staan, maar hij is het indrukwekkendst als je op het plein ervoor staat. Je ziet dan pas goed hoe groot de kerk is, hoe symmetrisch en wat een aandacht er is besteedt aan alle details. Als we naar de ingang lopen zien we een bord waarop staat dat (grote) tassen niet toegestaan zijn. Er is een apart gebouwtje waar je kluisjes vindt en waar je ook alvast toegangskaarten kunt kopen voor de Berliner Dom. We huren een kluisje voor onze rugtassen, kopen alvast de kaartjes via het apparaat en gaan op weg naar de ingang. Daar mogen we direct doorlopen, omdat we al kaartjes hebben. De toegangsprijs is € 7,00 per persoon. Hiermee heb je toegang tot de Berliner Dom, de catacomben en het uitzicht vanaf de koepel.

Als je de route volgt die staat aangegeven kom je eerst in de dom zelf. Een imposant gebouw met veel versieringen waardoor je haast niet weet waar je moet kijken. Er staan in de dom een aantal digitale schermen waar je meer achtergrondinformatie kunt krijgen en je kunt natuurlijk ook een audiotoer huren. Wij lopen gewoon op ons gemakje door de dom en genieten van alles wat we zien.

De route loopt verder naar boven, waar je een mooi overzicht hebt over de dom. Een stukje hoger is een museum gemaakt met daarin de geschiedenis van de dom en close-ups van verschillende details. Zo kun je bijvoorbeeld de koepel van dichtbij bekijken. Vanuit dit museum kun je ook naar het uitzichtpunt vanaf de dom. Er staat een waarschuwing bij dat het een intensieve klim is en dus blijf ik beneden. Kenji gaat naar boven en heeft een mooi uitzicht over de stad. Als hij weer beneden is dalen we af naar de catacomben waar je de graven van verschillende koningen en koninginnen vindt.

Het zit erop

’s Avonds genieten we van de laatste lekkere Duitse maaltijd. We kijken terug op onze reis en staan stil bij de hoogte- en dieptepunten. Berlijn is onze laatste stop en morgen vliegen we na 16 maanden weer terug naar Nederland. Ondanks de kou hebben we genoten van Berlijn. Er ligt hier zoveel geschiedenis en er staan zoveel mooie gebouwen. We komen ongetwijfeld nog een keer terug om meer te zien van deze stad!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Judith

Ik vind Berlijn een van de interessantse steden waar ik ooit geweest ben. Er is zoveel geschiedenis bewaard gebleven maar het is ook een stad die leeft. Ik moet er echt nog eens naar terug.

Nathalie

Ben al meerdere keren in Berlijn geweest en het blijft boeiend. Leuke tips!

Caro

woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

groetjes

Caro

Yvonne

Wow, wat een heerlijk zonnig weer hadden jullie zeg! Alleen aan de dikke kleding kan je zien hoe koud het echt was, haha. Ik wil graag weer eens naar Berlijn.. maakten jaren geleden kennis met de stad, maar wil er graag meer van zien.

Sam

Ben nu al zo vaak naar Berlijn geweest en heb de Reichstag nog nooit bezocht! Ik moet echt wat vroeger tickets reserveren als ik jouw foto’s zo zie :-p !