Beijing – De Chinese muur

De Chinese muur is toch wel iets wat je moet bekijken als je in de buurt bent. De 800 kilometer lange muur is echt prachtig om te zien, wat minder om te lopen. Vele stukken zijn vernieuwd voor de toeristen, maar via ons hostel hebben we een tour gevonden die ons naar een stukje muur brengt waar geen enkele toerist te vinden is, The Remnant Great Wall at Badaling. En dat er geen toerist te vinden is, is ook echt zo.

De rit er naar toe

We worden om 07:30 opgehaald bij het hostel en samen met nog drie mensen vertrekken we naar de muur. De rit duurt ongeveer 2 uur en het geeft een goed beeld hoe groot Beijing eigenlijk is. Overal staat file, wordt driftig getoeterd en lopen mensen. Er blijft geen stukje asfalt ongebruikt. Eindelijk komen we op wat rustigere wegen en zien we al stukjes van de muur. Ook komen we langs de wat toeristische delen waar enorme touringcars en horde mensen richting de muur sjokken. Gelukkig rijden wij nog door.

En we gaan wandelen

Na een tijdje zien we erg weinig auto’s en rijden we door een lange, donkere tunnel. Na de tunnel links af en een stukje de berg op. Eerst een plaspauze. Buiten het busje merken we al dat het wat frisser is en dat we niet meer in Beijing zijn. Een koffie is erg duur, dus die slaan we over (wordt trouwens ook niet gepromoot om te kopen, dus dat scheelt).

We rijden weer verder en we stoppen bij een leeg parkeerterrein waar we er uit moeten. De gids praat redelijk Engels en vertelt in de derde persoon waarom we op dit stukje van de muur zijn en wat de betekenis is. Veel kunnen we er niet van maken, zo onduidelijk is het. Het enige wat we begrijpen is dat we 3 uur de tijd hebben om over de muur te lopen. Er zijn 7 torens en die moeten we kunnen halen (…).

De gids gaat niet mee en we beginnen aan de wandeling. We zitten al erg hoog en we gaan alleen maar hoger. Onderweg stoppen we om wat foto’s te maken en van het mooie uitzicht te genieten. Er zijn inderdaad geen toeristen.

De muur beklimmen

We klimmen verder en het wordt steeds moeilijker. Het stoppen om te genieten van het uitzicht wordt al snel stoppen om bij te komen. We halen het tot het 5de poortje en dan is het ook wel klaar. 1 1/2 uur ongelijke trappen gelopen en we moeten ook nog terug.
Nu zou je denken dat naar beneden lopen makkelijker is dan naar boven, maar omdat de treden zo ongelijk matig zijn, worden andere spieren moe.

Het is een vermoeiende tocht, maar zo de moeite waard. Het uitzicht, de natuur, de muur zelf en de rust. Het is heerlijk om daar te zijn. Dus voor de mensen die ooit nog naar de muur willen: Leo Hostel tour naar de muur is een enorme aanrader.

Het kan ook anders…

Later komen we Akke Kuipers heel toevallig tegen in Beijing. Zij heeft ook de muur beklommen, maar dan via een ander tour. Daar blijkt het een stuk drukker te zijn. Maar, we moeten allemaal blij zijn dat het niet de Golden Week was, want dan is het echt niet leuk meer.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Spannende klimtocht. Dit is even snelle reactie, zit op bankje bij receptie vd camping en het is s morgens vroeg frisser aan het worden. Later meer.

Peter

Wat een mooi uitzicht ook bij de muur!