Adieu Sri Lanka; Hello Again Kuala Lumpur!

De dag na de olifantensafari reizen we verder naar Galle. Na onze geweldige busreis van Ella naar Udawalawe zijn we een beetje huiverig voor de busrit er naar toe, maar de enige andere optie is een taxi. En die is duur. Dus gaan we toch weer met de bus. Er gaat ’s ochtends om 7 uur één rechtstreekse bus die er ongeveer 4,5 uur over doet, aldus de eigenaar van ons guesthouse. In alle vroegte brengt hij ons in zijn tuktuk naar de bus. Wat in dit geval inhoud dat we de bus tegemoet rijden, zodat we zeker weten dat we kunnen zitten. Een slimme zet, want wij hebben inderdaad een zitplek. Als we later waren ingestapt hadden we weer een heel stuk mogen staan.

Sri Lanka, bus station, Backpackjunkies

De bus volgt eerst de weg naar het zuiden en vanaf dat punt rijden we langs de kust. Het is druk op de weg en ergens halverwege komen we terecht in één of andere optocht. Al met al zijn we ruim 5/6 uur onderweg. Als we dan eindelijk in Galle aankomen zijn we lichtelijk teleurgesteld. Het stadje zelf stelt niet veel voor en heeft totaal geen charme. En we zijn de bus nog niet uit of iedereen schreeuwt al om een taxi/guesthouse/restaurant te verkopen. Daar komt nog bij dat ons geboekte hotel helemaal niet in Galle blijkt te zitten, maar er een heel stuk daar buiten.

Op goed advies

We lopen een stuk weg van alle drukte en vinden een klein restaurantje waar we even wat kunnen eten. Tegelijkertijd kunnen we zo ons plan even heroverwegen. De man die onze bestelling opneemt denkt met ons mee en stelt voor om direct door te reizen naar Hikkaduwa. Het is een kleine 20 minuten per bus en er is daar genoeg te beleven. We kunnen dan een dagtocht naar Galle doen om de dingen te zien die we willen zien. Een snelle zoektocht via Booking.com laat genoeg accommodaties zien die nog beschikbaar zijn. En zo stappen we na het eten weer in de bus en gaan we door naar Hikkaduwa.

Hikkaduwa, Lunch bij de zee, Backpackjunkies

Zodra we met de bus in de buurt van Hikkaduwa komen worden we direct al een stuk blijer. Dit is een heel ander stadje. We zien leuke kleine winkeltjes met souvenirtjes, kleding en strandspullen. Er zijn veel eetgelegenheden, het doet ons denken aan het begin van onze reis in Negombo. De accommodatie die we geboekt hebben blijkt niet te zijn wat we hadden gedacht, namelijk een appartement. Het is een gedeelde eet- en woonkamer met daarbij je eigen privé-slaapkamer. Het is een gevalletje ‘when it rains it pours’. Soms heb je ineens een reeks van beslissingen die niet uitpakken zoals we gedacht hadden. Een moment van bezinning is wel even op zijn plaats. Wat willen we nog doen in Sri Lanka?

Hoewel we van tevoren een vliegticket hebben geboekt zien we het toch niet zitten om tot die tijd te wachten. We kunnen gelukkig zonder al teveel gedoe ons ticket omboeken. We gaan terug naar Kuala Lumpur om Maleisië verder te verkennen.

Backpacken en Sri Lanka: een haat-liefde verhouding

Sri Lanka is een prachtig land, de natuur is schitterend en heel divers. Maar het is ook een land met aardig wat obstakels als je op onze manier reist. Waar we in Azië tot nu toe redelijk goed op de bonnefooi hebben kunnen reizen, is dat hier al een paar keer mislukt. Ook de beperkte opties met betrekking tot vervoer zijn een ware uitdaging. De bus is supergoedkoop, maar oncomfortabel. Een taxi is heel comfortabel, maar veel te duur om overal te gebruiken. Zonder chauffeur of vastomlijnde plannen ben je een lopend doelwit voor iedereen die iets verkoopt. Ook de communicatie gaat niet altijd even goed. De mensen zijn over het algemeen heel aardig en willen alles voor je doen, alleen vergeten ze soms het prijskaartje te vermelden.

De beste manier om Sri Lanka te verkennen is via een tour of een georganiseerde reis. Een auto met chauffeur is echt een uitkomst, zo ben je minder afhankelijk. Ook wordt je meer met rust gelaten als je begeleid wordt door een lokaal iemand. Tijdens onze rit van Kandy naar Haputale hebben we duidelijk de voordelen hiervan gemerkt. Wil je niet veel geld uitgeven, dan moet je iets langer zoeken naar alternatieven voor de prijzige bezienswaardigheden. Gelukkig zijn die er wel, denk bijvoorbeeld aan Pidurangala Rock ten opzichte van Lion’s Rock. En het eten is echt spotgoedkoop en erg lekker. We hebben aardig wat rice & curry’s geprobeerd en elke keer zit er weer wat anders bij. Al met al hebben we hier in Sri Lanka een heleboel mooie dingen gezien en beleefd, maar een volgende keer zouden we het wel anders doen.

Je kunt ook overdrijven

Colombo Airport ligt in de steigers en dus krijgen we van tevoren een e-mail van AirAsia met het verzoek om minimaal 5 uur van tevoren aanwezig te zijn. Een snelle zoektocht op internet levert al snel op dat dit redelijk overdreven is en dat de standaard 3 uur voor een internationale vlucht meer dan voldoende zijn. Vanaf Hikkaduwa pakken we de trein naar Colombo Fort. We hebben lekker een plekje in de eerste klas en kunnen ons hokje helemaal afsluiten met een gordijn. Als we in Colombo Fort aankomen staat er een minivan die naar het vliegveld gaat, maar er komt ook net een grote bus aanrijden. De minivan gaat direct weer weg, de bus binnen 5 minuten, maar dat is volgens Sri Lankaanse begrippen. Dus kiezen we toch maar voor de minivan. We hebben even gemist dat hij al bijna helemaal vol zat. Ik kan nog zitten, maar Kenji moet helaas staan. De minivan stopt om de 5 minuten om mensen uit en in te laten stappen. Bij aankomst hadden we ook al zo’n fijne ervaring met de minibus in Colombo, we beginnen een thema te zien.

Ruim 3 uur van tevoren staan we op het vliegveld. Nog geen half uur later zijn we ingecheckt, langs immigratie en door de controle. Nog nooit is dit zo snel gegaan. Die 5 uur zijn dus echt veel te lang. We eten lekker op ons gemakje en geven ons laatste Sri Lankaanse geld uit op het vliegveld. Om 11 uur vertrekt ons vliegtuig en een kleine 3,5 uur later staan we in Kuala Lumpur, waar het dan 5 uur ’s ochtends is. We kunnen nog niet door naar onze AirBnB, dus gaan we weer richting het Tune Hotel voor een paar uurtjes slaap.

AirBnB rules!

We hebben weer een prachtig appartement, via AirBnB, en we kunnen zelfs kiezen in welke slaapkamer we willen slapen. Of als we elkaar zat zijn allebei één slaapkamer nemen ;-). Heerlijk om weer even in de bewoonde wereld te zijn, waar we allerlei winkels zien die we kennen. Het verschil tussen Sri Lanka en Kuala Lumpur is echt groot, dat merken we nu pas goed. Deze keer blijven we niet te lang in Kuala Lumpur zelf, maar gaan we eindelijk de rest van Maleisië verkennen. We reizen eerst af naar Melakka, wat op ongeveer 2,5 uur rijden van Kuala Lumpur ligt. Hier gaan we op zoek naar de Nederlandse invloeden die overgebleven zijn uit de periode dat Melakka in Nederlandse handen was. Benieuwd of ze daar, net als in Thailand, stroopwafels, kroketten of frikandellen kennen.

Kuala Lumpur, Maleisië, AirBnB, Backpackjunkies

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties