Mulu National Park – Deer & Lang Caves

In Mulu National Park zijn verschillende grotten die je onder begeleiding van een gids kunt bezichtigen. Wij kozen voor de Deer & Lang Caves, een tocht van ongeveer 5 uur. Je kunt deze rechtstreeks bij het park boeken, de kosten zijn 35RM per persoon (ongeveer € 7,00). Even voor twee uur ’s middags verzamelen we ons voor het hoofdgebouw, waar onze gids klaar staat. Onze groep bestaat uit 7 mensen, lekker klein dus. Hierdoor kun je goed horen wat de gids te vertellen heeft. We gaan eerst een stuk lopen richting de vleermuis observatieplek. Daar houden we een korte pauze en daarna gaan we de grotten verkennen. Als afsluiting gaan we terug naar de vleermuis observatieplek om hopelijk de uittocht van de vleermuizen te zien (bat exodus). Klinkt als een strak plan, we zijn er klaar voor, let’s go.

Op naar de Deer & Lang Caves

Het eerste deel van de route is bekend, dat hebben we gisteren ook gelopen richting de Botanic Trail. Onderweg spotten we zo nu en dan een insect wat we niet kennen en de gids legt uit wat het is. Toch handig om zo iemand mee te hebben. Onderweg komen we over een aantal bruggen, onder sommige stroomt water, maar anderen staan helemaal droog. Hoe dichterbij we komen, hoe meer de omgeving veranderd. We zien meer rotsformaties, waarvan een aantal doen denken aan de Pinnacles. Ook spotten we de eerste grot, heel klein, waar je verder niet in kunt. Kenji schijnt even naar binnen met de zaklamp, maar er is ook niet heel veel te zien.

Mulu National Park, Deer & Lang Caves, Backpackjunkies

En dan staan we ineens op een grote open plek. Dit moet de vleermuis observatieplek zijn. We houden een korte pauze en dat geeft ons mooi de gelegenheid om de opening van de grot en de omringende berg goed te bewonderen. De opening van de grot lijkt vanaf hier niet eens zo heel groot, maar het geheel is echt kolossaal!

Mulu National Park, Deer & Lang Caves, Bat Observatory, Backpackjunkies

Lang Cave

We gaan eerst naar de Lang Cave. Deze grot is pas in 1977 ontdekt, bij toeval, door meneer Lang. Er was destijds een expeditiegroep onderzoek aan het doen, waarbij ze de Deer Cave hebben gevonden. Maar de ingang van de Lang Cave was verstopt achter grote bomen. Meneer Lang was op jacht in de omgeving en zag een everzwijn. Hij is deze gevolgd en ontdekte op die manier de grot. Vervolgens heeft hij de expeditiegroep de grot getoond en zij hebben als dank de grot naar hem vernoemd.

Mulu National Park, Deer & Lang Caves, Backpackjunkies

Omdat er hier heel veel vleermuizen in de grotten leven zijn er een aantal regels die de gids uitlegt voordat we naar binnen gaan. Geen harde geluiden, niet eten en/of drinken en geen licht rechtstreeks op de vleermuizen. Er is binnen in de grot een wandelpad aangelegd, waardoor de grot makkelijk begaanbaar is. Ook hebben ze hier en daar verlichting aangebracht, waardoor je de stalactieten en stalagmieten goed kunt bewonderen. De gids is erg handig met het spotten van bijzonderheden. Zo laat hij enkele vleermuizen zien die in deze grot wonen. Verder zien we een soort draden onderaan de stenen, wat een soort insect blijkt te zijn die op die manier vliegen vangt.

Deer Cave

We gaan verder naar de Deer Cave. Deze grot is compleet anders dan de Lang Cave. Hij is veel groter en dit is het hoofddomein van de vleermuizen. Als je met een zaklamp over de plafonds schijnt zie je grote zwarte vlekken, grote groepen vleermuizen. En op de grond onder de vleermuizen ziet het ook helemaal zwart, maar dan door de vleermuizenpoep. Ook hier is een pad aangelegd wat het wandelen door de grot vrij makkelijk maakt. Het pad gaat niet door de hele grot, als je verder wilt dan kun je één van de Adventure Cave tours doen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Mulu National Park, Deer & Lang Caves, Backpackjunkies
Een hele familie vleermuizen

De Deer Cave is eigenlijk op eenzelfde soort manier ontdekt als de Lang Cave. Jagers gingen achter de herten aan en stuitten zo op de grot. Dit is de grootste grotten passage in Azië, 2 kilometer lang, 122 meter hoog en 174 meter breed. Als je in de grot staat en je kijkt door de ingang naar buiten zie je het profiel van Abraham Lincoln, al wisten we niet dat zijn neus zo groot was. In deze grot zijn veel minder stalactieten en stalagmieten zichtbaar. Wel loopt er hier water en zijn er twee ‘douchekoppen’ die omgedoopt zijn tot Adam & Eve Showerheads. Wel toepasselijk, want als je deze grot verder wilt verkennen dan doe je de Garden of Eden Valley Walk.

Het is vooral het constante geluid van de vleermuizen wat de wandeling in deze grot bijzonder maakt. Overal waar je kijkt zitten er vleermuizen. We hebben nog nooit zoveel vleermuizen op één plek gezien. Hoe bijzonder moet het zijn als al deze vleermuizen tegelijkertijd de grot uitvliegen op zoek naar hun avondmaaltijd. Benieuwd of we dat ook mee gaan maken. Daarnaast is het ook de grootheid van de grot die indruk maakt. De Lang Cave is in die zin maar een ukkie. Hier heb je echt het gevoel dat je maar een klein individu bent op deze wereld. En tegelijkertijd gaat het kriebelen om meer te zien, om echt fysiek te klimmen en klauteren in de grotten. Dat zetten we op onze nieuwe bucketlist!

Vliegen ze of vliegen ze niet?

Als we de Deer Cave uitkomen regent het pijpenstelen. Dit is dus de regen in regenwoud. We trekken onze poncho’s aan en lopen zo snel mogelijk terug naar de vleermuis observatieplek. Hier kun je (in principe) elke dag tussen 5 en 7 de uittocht van de vleermuizen bekijken. Maar nu schuilen we vooral voor de regen in het geïmproviseerde cafeetje. Er zitten al aardig wat mensen te wachten, maar zullen ze wel vliegen met al die regen? Er zit niks anders op dan te wachten.

Mulu National Park, Deer & Lang Caves, Bat Observatory, Backpackjunkies

Het lijkt wat op te klaren, maar even later trekt de regen weer aan. Er hangt een complete wolk van mist voor de opening van de grot. Rond half 6 besluiten we dat het leuk is geweest, het gaat vandaag gewoon niet gebeuren. We horen van twee andere mensen uit onze tour dat ze gisteren ook voor niks hebben zitten wachten. En als we hier te lang zitten moeten we zo meteen in de regen én het donker terug. Dan liever alleen in de regen.

We proberen de 3 kilometer terug naar het hoofdkantoor zo snel en droog mogelijk door te komen, maar dat laatste lukt voor geen meter. Onze brillen beslaan, broekspijpen zijn doorweekt en ook onze schoenen hebben hierna drie dagen nodig om weer droog te worden. Gelukkig hebben we poncho’s aan, want de mensen die geen enkele regenkleding mee hebben genomen zien er helemaal uit als verzopen katten. Als we eindelijk aankomen bij het hoofdkantoor vluchten we het café in en gaan we daar eerst maar eens wat eten, in de hoop dat de regen minder wordt. We bellen onze lodge, en ze komen ons ophalen. Het houdt niet meer op met regenen en het wordt ook niet minder. De volgende dag horen we dat het minstens 8 uur achter elkaar heeft geregend. Dat gebeurd hier wel vaker, per jaar valt er ongeveer zo’n 6 meter regen.

In de herkansing

We hebben de volgende dag ruimte in ons programma om nog een keer terug te gaan naar de vleermuis observatieplek. Het is de hele middag al droog, dus dat biedt perspectief. Deze keer lopen we op een stevig tempo naar de plek toe en we zijn mooi op tijd. Zo kunnen we een mooi plekje uitkiezen. Langzaam maar zeker druppelen er steeds meer mensen binnen.

En tegen de tijd dat de zon langzaam aan ondergaat gebeurd het dan toch: de vleermuizen vliegen uit! Niet allemaal in één keer, maar in kleine groepjes, waardoor er steeds een nieuwe zwerm ontstaat. Kenji heeft super-ogen en hij ziet dat ze zich eerst verzamelen voor de bomen, dan via de berg omhoog gaan en dan pas zie je ze in de lucht. Wat zijn we blij dat we vandaag toch nog een keer deze kant op zijn gelopen! Het is echt een belevenis die je niet wilt missen. De oeh’s en ah’s zijn niet van de lucht. Na een half uurtje besluiten we vast aan de terugweg te beginnen, want we doen vanavond nog de nachtwandeling. En zo zijn we voor de menigte uit en kunnen we op ons eigen tempo lopen. Nog onder de indruk van wat we hebben gezien lopen we terug. Zo veel vleermuizen!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties