Zie ze vliegen – Kuala Lumpur Bird Park

Een van de dingen die al sinds ons eerste bezoek aan Kuala Lumpur op ons verlanglijstje stond is het Kuala Lumpur Bird Park. We hadden steeds geen tijd of het weer zat niet mee of we konden er niet komen. Maar we weten eindelijk waar het zit, hoe we er kunnen komen en het is mooi weer. Dus op naar het park! Je kunt met behulp van PocketGuide een complete wandeling door de Lake Gardens maken, waar het Kuala Lumpur Bird Park zich ook bevind. Maar in verband met de warmte kiezen we ervoor om direct naar het park zelf te gaan. De wandeling kunnen we altijd na die tijd nog maken.

Kuala Lumpur Bird Park

Midden in het Lake Garden gebied vind je het Kuala Lumpur Bird Park. Het park is 8,5 hectare groot en je vindt er zo’n 3000 vogels van meer dan 200 verschillende soorten. Er is een mix van lokale en buitenlandse soorten, waarvan 90% lokaal is en 10% elders vandaan komt. In 1991 is het park gestart en sindsdien is het populaire eco-toerisme bestemming.

Het unieke aan dit park is dat in een groot deel de vogels vrij rond kunnen vliegen. Het park is opgedeeld in 4 zones en in drie van de vier zones loop je als bezoeker tussen de vogels rond. In de laatste zone vind je bijzondere vogels die wel in kooien worden gehouden, maar ze krijgen hier wel alle ruimte. Ook kun je hier een vogelshow bezoeken en is er veel informatie te vinden over het voortplanten van vogels en de initiatieven die het park op dat gebied onderneemt. Een toegangskaartje voor volwassene kost RM 69 (ongeveer € 14,25).

Kuala Lumpur Bird Park, kaart, Backpackjunkies

Free Flight Aviary – Zone 1 & 2

Met ons toegangskaartje als bandje om onze arm lopen we naar binnen. We gaan door een klapdeur gevolgd door een gordijn van plastic stroken en dan staan we in het eerste deel van het park. Dit is de plek van de ‘love birds’, oftwel de dwergpapegaaien. Er is één stelletje wat hun Engelse naam waar maakt, ze zitten gezellig samen op een stok. De vogels zijn absoluut niet schuw en gaan gewoon hun eigen gang.

Kuala Lumpur Bird Park, love birds, dwergpapengaai, Backpackjunkies

Aan de andere kant lopen we door een zelfde soort constructie als bij de ingang en nu staan we midden in de Free Flight Aviary. Overal waar we kijken zien we vogels die rondlopen, op zoek zijn naar eten of gewoon genieten van de zon. Het is een bijzonder gevoel dat je zo dicht bij de vogels kunt komen, in principe kun je ze gewoon aanraken. Op het hoofdpad worden we haast omver gelopen door een hele kudde ooievaars. Eentje ziet in Kenji zijn schoenen wel een smakelijk hapje, maar na een paar pogingen geeft hij het toch maar op. Tussen de ooievaars lopen ook een aantal pelikanen. Eentje heeft een lekker blaadje gevangen en doet verwoede pogingen om deze naar binnen te werken.

Oehoe’s en ah’s

Als we verder lopen zien we ineens een grot met een aantal uilen. Ze zitten zo stil dat we niet zeker weten of ze nou wel of niet echt zijn. Maar als we even blijven staan draait één van de uilen zijn kop om ons even goed te bestuderen. Ze zijn dus wel echt. De rest vindt het nog te vroeg om iets van activiteit te ondernemen en slaapt nog even verder. Het zijn per slot van rekening wel nachtdieren natuurlijk.

Naast de uilen staat een kooi met adelaars. Later op de dag zullen ze gevoerd worden, maar nu zijn ze vooral heel druk met het inspecteren van hun veren. Door de kooi waar ze in zitten is het lastig om een goede foto te krijgen. Jammer dat we deze adelaars niet kunnen zien vliegen, dat is altijd een indrukwekkend gezicht. Maar dan blijft er natuurlijk geen klein dier meer over.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Kuala Lumpur Bird Park, adelaar, Backpackjunkies

Naast de gangbare vogels die hier rondlopen, de ooievaars, de pauwen, de kippen en hanen, zijn er toch een aantal exotische vogels die we niet eerder gezien hebben. Zo zien we een knalrode flamingo-achtige vogel, een schichtig blauw vogeltje, een knalgele parkiet-achtige vogel die lekker snoept van een vrucht.

The flight of the ooievaars

De vogelsoort die je het meeste ziet in dit park is de ooievaar. Het is een andere soort ooievaar dan die we in Nederland vaak zien, maar er zijn aardig wat gelijkenissen. Als we een brug oversteken zien we dat de ooievaars hier allemaal lekker aan het genieten zijn van de lekkernijen uit de rivier. Sommige vogels staan echt twee minuten stil met hun bek in het water en dan komen ze ineens weer omhoog, om vervolgens weer op dezelfde manier te gaan staan.

We lopen verder en horen ineens heel veel lawaai, de hele ooievaarfamilie vliegt echt rakelings over onze hoofden. En even later vertrekt er weer een hele stoet. Waarschijnlijk worden ze op dit tijdstip ergens in het park gevoerd. Elke keer als Kenji klaar staat om dit fenomeen op te nemen blijft het stil. Maar zodra de camera weer opgeborgen is gaat er weer een hele groep de lucht in.

Kuala Lumpur Bird Park, ooievaars, Backpackjunkies

Voedertijd voor mens en dier

Hoog tijd om onze voetjes even wat rust te geven. Er is een klein tentje waar je wat drinken en snacks kunt kopen, maar waar ook ballen met vogelvoer verkrijgbaar zijn. Terwijl wij ons tegoed doen aan cola en 7-up worden we door alle kinderen (+ ouders) getrakteerd op een vogelshow. Grappig om te zien dat sommige vogels hier echt geen belangstelling voor hebben; sommige wel willen, maar niet durven; en sommige als een echt haantje de voorste alle korrels oppikken.

Kuala Lumpur Bird Park, Kenji, Backpackjunkies

Even verderop mogen we zelf ook de vogels voeren, het is etenstijd voor de neushoornvogel. Voordat Kenji het in de gaten heeft krijgt hij iets in zijn handen geduwd om aan de vogel te voeren. Het zijn stukjes druif en dat vindt de neushoornvogel wel lekker. Toch is hij heel voorzichtig met het aanpakken van het voedsel. Daar kunnen die andere vogels nog wat van leren. De neushoornvogel die al wat groter is zit in de boom en krijgt een wat steviger maaltje. De verzorger gooit stukjes vlees die hij opvangt op het commando van het fluitje. Zodra hij genoeg heeft gehad zoekt hij het hoogste plekje in de boom om lekker uit te buiken.

Ook de papegaaien kunnen gevoerd worden, je kunt een cupje kopen met zoete vloeistof. Maar er staan al 10 kinderen/volwassenen met zo’n bakje, dus die slaan we even over. We kunnen zo wel van dichtbij genieten van deze vogels en op ons gemak foto’s en filmpjes maken. Het zijn toch wel hele nieuwsgierige beesten die alles in de gaten houden. Het levert een aantal mooie close-ups op.

Kuala Lumpur Bird Park, papegaai, Backpackjunkies

Al doende leert men

De vogelshow staat op het punt om te beginnen en dus zoeken we een plekje op de tribune. Bij de intro komen eerst een hele groep eenden, kuikens en kippen voorbij rennen. Daarna is het de buurt aan verschillende papegaaien. Ze doen wedstrijdjes, laten zien dat ze kunnen tellen en kleuren herkennen en heten ons zelfs welkom. Bijzonder om te zien wat je deze beestjes allemaal kan leren met behulp van een beetje training. Natuurlijk worden ze gewoon net als de honden van Pavlov geconditioneerd met behulp van voedsel, maar het is leuk om naar te kijken. Zeker als de grote papegaaien over onze hoofden vliegen. We blijven niet tot het einde, want de verzorger is slecht te verstaan en na drie trucjes is het principe duidelijk.

Op weg terug naar de ingang komen we nog langs het centrum waar uitgelegd wordt hoe eieren bevrucht worden en zich ontwikkelen tot kuiken. Hier staat een grote bak vol met kuikentjes en twee eendenkuikens die waarschijnlijk een undercover cursus tot kip volgen. Daarnaast staat een bak vol met eieren die bijna uitkomen of net uitgekomen zijn. Het blijft schattig, die kleine wezens vol dons. Een perfecte afsluiting van onze bezoek aan het Kuala Lumpur Bird Park!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties