Pingyao

Pingyao is een stadje met een authentiek centrum dat 600 kilometer ten zuidwesten van Beijing ligt. Het geeft een goede indruk hoe de authentieke stadjes er uit zien in China. Om het centrum heen worden de flatgebouwen uit de grond gestampt. Maar dat is in heel China zo’n beetje.

Eerste indruk

Tijdens het boeken van ons hotel hebben we aangeven dat we opgehaald willen worden van het treinstation. Helaas zien we niemand en nemen we maar een taxi. We worden met de taxi voor de poort afgezet en we lopen met onze backpacks door de oude straatjes. Overal zijn winkeltjes open, ook al is het vrij laat. Ook zien we overal kleine stalletjes met eten, souvenirs en ondefinieerbare dingen.

Er zijn een paar hoofdwegen die als een kruis door het centrum lopen. We volgen de navigatie weer en komen zo aan bij ons hotel. De entree ziet er leuk uit, maar niet zoals Booking.com laat zien. We treffen een ouder stel die totaal geen Engels spreekt en met veel pijn en moeite komen we er uit. In het hele inchecken proces krijgen we een Engelssprekende Chinees aan de telefoon die ons blijkbaar moest ophalen. Hij biedt direct een upgrade aan, maar we hebben geen zin om extra te betalen.
De oudere vrouw brengt ons naar onze kamer… Nja, kamer. Het is bijna nog erger dan in Datong. Ook zij blijft aandringen voor een upgrade, maar we blijven nee schudden. We komen haast niet van haar af en we staan eigenlijk op het punt te vertrekken. Ik krijg de Engelssprekende Chinees weer aan de telefoon en hij vertelt dat de upgrade gratis is. Inmiddels is het 23:00 en we zijn moe en wat geïrriteerd en we nemen de gratis upgrade met wat wantrouwen aan.


De nieuwe kamer is veel beter. Ruimer en schoner. We zetten onze tassen in de hoek en ploffen op het, toch wel zachte, bed. We doen nog een beetje thee en een aflevering van Modern Family en we vallen in slaap.

Veel te druk!

De volgende ochtend worden we uitgerust wakker en maken koffie. Even later staat de manager, die ons op zou halen van het station, voor de deur en verontschuldigd zich er voor. Hij legt wat zaken uit over de stad en dat het een dag is dat alle attracties gratis zijn. Als echte Hollanders klinkt gratis ons als muziek in de oren.

We vertrekken om wat te eten en we lopen de straat in wat overgaat in het oude gedeelte. We komen een restaurantje tegen waar we heerlijk kunnen ontbijten. Tijdens het eten komt er een Chinees meisje naar me toe en vraagt of ze met mij op de foto mag. Ik stem toe en we zijn snel klaar. Het valt me meer op dat mensen gewoon weg foto’s van ons maken terwijl we gewoon zitten te eten. Ik negeer het en na het eten lopen we het centrum meer in, op zoek naar een ATM.

We merken al snel dat niet alleen Nederlanders gek zijn op gratis; het is super druk en haast niet doorheen te komen. We banen ons een weg door de smalle straten om uiteindelijk bij de oostpoort uit te komen waar een pin automaat zit. Gelukkig zit deze er ook en doen onze passen het.

We lopen weer terug en kijken onze ogen uit naar de vele winkels, de mooie authentieke gebouwen en het eten… Zo…. veel …. eten! We proberen wat lokale dingen zoals erg droge koeken en kroepoek. Ook probeer ik vlees geroosterd op een stokje, wat erg lekker is. Nog meer wat er in overvloed is: Chinezen. Er zijn zoveel Chinezen, je kan haast niet meer normaal lopen. We merken ook dat niet de oude gebouwen de attracties zijn, maar dat wij dat zijn. “Ongemerkt” maken Chinezen foto’s van ons. Soms wordt er om gevraagd en soms ongevraagd. Waarom is voor ons volstrekt onduidelijk. Een keer is leuk, twee keer ook nog wel, maar na 15 keer niet meer.


Voldaan van het eten en de lokale snacks lopen we terug naar ons hotel en rusten wat. Omdat het zo druk is en we eigenlijk best veel drukke steden bezoeken, besluiten we ons verblijf hier niet te verlengen.

In de avond vertrekken we weer naar het centrum om wat te eten. In de Lonely Planet hebben we een ander restaurantje gevonden wat zich in een ander hotel bevindt. Heerlijk Chinees gegeten wat ons helpt te slapen. De volgende dag vertrekken we naar Xi’an.

Conclusie

Pingyao is een leuk authentiek plaatsje, maar het voor ons veel te druk. De Golden Week is nog niet eens begonnen, maar het lijkt wel of dat hier niet telt. Het is ook niet super groot en je bent er zo doorheen. Ook hebben de meeste Chinezen nooit een westerling gezien en dit kan wat vervelend zijn als je gewoon rustig probeert te eten of ergens staat te kijken.

 

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties