Waarom een reisverzekering onmisbaar is tijdens je wereldreis

Het afsluiten van een reisverzekering is zo’n punt wat op elke wereldreis checklist voor komt. Omdat je vaak voor een langere periode op pad gaat kom je vaak niet in aanmerking voor de standaard reisverzekeringen. Zeker als je ook nog van plan bent om onderweg te gaan werken zijn je opties beperkt. Wij hebben voor ons vertrek op een rijtje gezet wat we belangrijk vonden om op terug te kunnen vallen, mocht dit nodig zijn. En op basis daarvan hebben we een keuze gemaakt voor een reisverzekering. Van alle investeringen die we vooraf hebben gedaan is dit misschien wel de meest belangrijke geweest.

Waarom een speciale ‘backpackersverzekering’?

Bijna elke verzekeringsmaatschappij heeft tegenwoordig een reisverzekering in het pakket, we gaan steeds vaker op pad en willen blijkbaar graag ergens op terug kunnen vallen. Als je op wereldreis gaat kun je vaak geen gebruik maken van deze verzekeringen door de voorwaarden die gehanteerd worden. Zo is de maximale reisduur 365 dagen, als je geluk hebt, maar in de meeste gevallen is dit veel minder. De dekking van je verzekering komt vaak ook te vervallen op het moment dat je je uitschrijft uit de basisadministratie. Je bent verplicht om dit te doen als je langer dan 8 maanden weg gaat. Het is dus verstandig om even contact op te nemen met je verzekering voordat je op pad gaat om te kijken of je iets aan je verzekering moet veranderen. Hou er ook rekening mee dat zorgkosten in het buitenland vaak veel hoger liggen dan in Nederland en dat dit niet standaard volledig vergoed wordt. Je kunt vaak een aanvullende module afsluiten om ervoor te zorgen dat je hierdoor niet in de problemen komt.

De verzekeringen die toegespitst zijn op de situatie van backpackers zijn op één hand te tellen. Zo heb je de Globetrotter verzekering van Allianz, de Special Isis reisverzekering van JoHo, de OOM tijdelijk in het buitenland verzekering of de Backpack verzekering van Tasman. Deze verzekeringen kun je vaak naar eigen inzicht inrichten. Zo bepaal je zelf wat je wel of niet meeverzekerd.

Help, mijn knie is stuk

Wij hebben helaas in een redelijk vroeg stadium van onze reis al gebruik moeten maken van onze reisverzekering. Na een hike in de bergen had ik zo’n last van mijn knie dat ik bijna niet meer kon lopen. We zaten een beetje met onze handen in het haar en wisten niet zo goed wat we moesten doen. In Nederland ga je met zoiets misschien eerst even langs de huisarts of een dokterswacht, als het echt heel erg is de spoedeisende hulp. Maar hoe doe je dat in het buitenland? En dus belden we onze reisverzekering (duur grapje!). Ze zochten voor ons een ziekenhuis met Engelssprekende artsen en legden uit dat ze garant konden staan voor de betaling. Restte ons slechts een bezoek aan het ziekenhuis.

Uiteindelijk hebben we 5 keer een arts bezocht in 3 verschillende landen, medicijnen voorgeschreven gekregen en is er een MRI gemaakt. Al met al zo’n € 1000,00 aan zorgkosten die je niet zelf hoeft te dragen. Een eigen risico van € 100,00 is het enige wat we kwijt zijn geweest. Daar komt bij dat de situatie nog niet is opgelost en er dus nog eventuele vervolgbehandelingen aan gaan komen. Alleen al met dit stukje hebben we de kosten van de reisverzekering er al uit.

Wat zeggie?

Nog zo’n leuke, na een dagje snorkelen ineens rondlopen met een verstopt oor. Ook zoiets waarvoor je anders gewoon even de huisarts belt, maar wederom geen optie. In dit geval zitten we ook nog eens op een klein eiland, waar bijna niks is. Gelukkig is er wel een internationale kliniek waar we maar even binnenlopen. Een klein half uur later is Kenji zijn oor uitgespoten en zijn wij weer een heel stuk armer. Duur grapje, die internationale klinieken! Voor het half uur wat we binnen zijn geweest betalen we € 150,00.

Ook een geval van acute hoofdpijn bracht ons naar het ziekenhuis voor verder onderzoek en pijnverlichting. Mevrouw de dokter had zowaar een geheime voorraad sterke medicijnen in haar tas. Kosten voor het consult en de medicijnen: € 75,00.

Grappig trouwens, hier (in Thailand) wordt je voor een hoofdpijn in een rolstoel gestopt, maar met een kapotte knie mag je in China gewoon zelf traplopen…

De apotheker als nieuwe beste vriend

Natuurlijk zijn er ook van die kleine dingen waar je niet direct de verzekering voor belt, maar waar je toch even een second opinion voor wilt. Dan is de apotheek echt en uitkomst. Zo had ik ineens overal bultjes die echt heel erg jeukten. Ze kijken er even naar en je krijgt een zalfje mee. Soms is het niet direct de eerste keer raak, maar het kost gelukkig ook niet zo veel. Ook medicijnen die je in Nederland alleen op recept mee krijgt zijn soms gewoon te verkrijgen bij de apotheek. Pijnstillers, slaappillen, wagenziekte medicijnen, ze hebben het allemaal. Dus heb je iets kleins, loop gewoon eens binnen en kijk of ze je verder kunnen helpen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wat kan je reisverzekering voor je betekenen?

Wij hebben tot nu toe alleen gebruik gemaakt van het stuk medische hulp van de reisverzekering, maar eigenlijk is het proces voor alle problemen hetzelfde. Volg de onderstaande stappen als je problemen hebt tijdens de wereldreis waar je voor verzekerd bent:

  • Neem contact op met je reisverzekering zodra zich een situatie voordoet. Zo zijn ze vanaf het begin betrokken en kunnen ze je verder helpen. Ook voorkom je zo dat je kosten gaat maken die ze niet vergoeden.
  • Heb je een medisch probleem en weet je niet waar je terecht kan? Vraag dit aan je reisverzekering. Zij kijken wat er in de buurt zit en maken op basis van reviews een keuze.
  • Zijn de kosten van de behandeling erg hoog? Vraag dan of de reisverzekering garant wil staan. Zo hoef je zelf niet ineens honderden euro’s neer te leggen. Bij onze reisverzekering kan dit vanaf € 250,00. Is het bedrag lager, dan verwachten ze dat je het zelf voorschiet.
  • Dien je zorgnota’s zo snel mogelijk in bij je reisverzekering. Zo hoef je niet al te lang te wachten totdat je je geld weer terug krijgt en kun je weer leuke dingen gaan doen.
  • Ook voor eventuele vervolgbehandeling is het verstandig om eerst te overleggen met de verzekering. Je hebt dus minder vrijheid dan je in Nederland zou hebben. Dit heeft te maken met de kosten die wel en niet onder de dekking van je verzekering vallen. Vaak heb je voor vervolgbehandelingen sowieso een verwijzing nodig.

Je reisverzekering kan ook helpen als je spullen gestolen zijn of als je iets verloren bent. Mocht je plotseling terug naar huis moeten in verband met een overlijden of ernstige ziekte van een familielid, dan kun je ook een beroep doen op je reisverzekering. In sommige gevallen heb je ook rechts op rechtsbijstand bij conflicten. Bij taalbarrières kan je reisverzekering vaak ook voor een tolk of vertaler zorgen.

Heb jij tijdens je (wereld)reis gebruik moeten maken van je reisverzekering? Zo ja, wat was je ervaring?

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties