Kuala Lumpur – Colonial Heritage Trail

Dit is ons derde bezoek aan Kuala Lumpur en we leren de stad steeds beter kennen. We hebben zelfs als een favoriete buurt en weten waar we lekker en goedkoop kunnen eten. Onze AirBnB is nog niet beschikbaar en onze tijdelijke hotelkamer is niet zo heel groot. Hoog tijd om te kijken wat er hier in Kuala Lumpur nog meer te doen is, zodat we even op pad kunnen. Via Google kom ik een gratis stadswandeling tegen die je op eigen gelegenheid kunt doen, de Kuala Lumpur Colonial Heritage Trail. De wandeling duurt ongeveer 2 tot 3 uur en neemt je mee door het koloniale hart van Kuala Lumpur.

PocketGuide

Deze wandeling kun je ook downloaden met behulp van PocketGuide. We hadden er nog nooit over gehoord, maar het is een superhandige app. Je kunt hem gratis downloaden in de Play Store/ App Store. Je zoekt de stad op en ziet dan automatisch welke wandeling beschikbaar zijn. Er staat eerst wat algemene informatie over de route en waar je rekening mee moet houden. Ook kun je de individuele bezienswaardigheden zien. Zodra je op het koptelefoontje klikt begint de uitleg van de route. Als je gps aanzet herkent de app wanneer je op het startpunt bent en geeft de juiste informatie. Voor elke bezienswaardigheid is er een korte audio-uitleg beschikbaar met daarbij ook gewoon de tekst en foto’s van het betreffende gebouw. Je kunt de hele route offline downloaden voor $ 4.99, maar met een datakaartje is dit niet noodzakelijk en kun je gratis gebruik maken van de app.

Central Market

Met de LRT gaan we richting het startpunt van de route. Als we er bijna zijn komen we op een pleintje, waar één of ander festival wordt gehouden. Ze delen gratis ijsjes uit. Ook al is het nog vroeg, gratis ijsjes gaan er altijd in. Ik vind de wandeling nu al leuk. We starten de route bij de Central Market. Het gebouw stamt uit 1888. In de jaren ’70 was het bijna gesloopt om ruimte te maken voor alle nieuwe moderne gebouwen, maar gelukkig is daar een stokje voor gestoken. In de Central Market vind je allemaal leuke kleine winkeltjes, veel kunst en souvenirtjes. Ook zitten er wat restaurantjes.

Aan de zijkant van het gebouw staan ook nog wat kraampjes, de Kasturi Walk. Hier vind je vooral eetkraampjes met lokale specialiteiten in combinatie met souvenirtjes en natuurlijk de selfie-sticks. Dit soort marktjes zie je in Azië heel veel en de sfeer die er hangt is altijd erg leuk. Het is ook nog niet superdruk, dus we lopen op ons gemak er even tussendoor.

Lebuh Pasar Besar

Vanaf de Central Market lopen we verder richting het plein wat ooit het commerciële hart van Kuala Lumpur was; Lebuh Pasar Besar. Onderweg komen we langs het OCBC gebouw, wat op zich best grappig is, maar nou ook weer niet heel bijzonder. Volgens de omschrijving is het één van de eerste gebouwen geweest met een ondergrondse parkeerplek voor fietsen. Op het plein staat in het midden een kloktoren, maar hij valt een beetje weg tussen alle hoge gebouwen. Vandaag staan er op het plein een paar foodtrucks en tentjes in verband met het festival. Waarschijnlijk worden er hier wel meer van dit soort bijeenkomsten georganiseerd, het is een perfecte ruimte daarvoor.

Masjid Jamek

Volgens de app gaan we nu naar Masjid Jamek, één van de oudste moskeeën van Kuala Lumpur. Alleen ligt de hele weg er naar toe eruit. Er staan hoge schotten, waardoor ik als ukkie niet zo veel kan zien. Kenji kan er een beetje overheen kijken, maar zo krijgen we niet echt een goed beeld van de moskee. Hopelijk kunnen we er omheen lopen en aan de andere kant een beter beeld krijgen.

Kuala Lumpur, Masjid Jamek, Backpackjunkies

Aan de andere kant zijn ze ook bezig met werkzaamheden. We nemen de gok en lopen toch verder, maar worden al snel tegengehouden. De moskee is gesloten in verband met de verbouwingen. Dus helaas komen we hier ook niet verder. Dan moeten we het doen met het uitzicht wat we hebben vanuit de LRT, er zit helaas niet veel anders op.

City Theatre – Panggung Bandaraya

We lopen verder richting Merdeka Square. Onderweg toont de app nog een aantal oude gebouwen, maar ze vallen een beetje weg onder de reclameborden van de winkels die er zitten. Dat de LRT hier precies boven de weg loopt helpt ook niet bepaald. Maar het is door alle drukte wel een gezellig stuk om te lopen. Als we de hoek omslaan richting het plein is het ineens heel rustig. De weg is aan deze kant afgesloten, dus er is geen verkeer. Er lopen slechts wat toeristen die net als wij op zoek zijn naar de bezienswaardigheden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Kuala Lumpur, City Theatre, Backpackjunkies

Het theater was vroeger het stadhuis. Het stamt uit 1896 en is ontworpen door A.B. Hubback. In 1922 is de binnenkant compleet verwoest tijdens een brand, maar het gebouw is compleet gerestaureerd. Nu is het gebouw de uitvalsbasis van MUD KL, een musical over het ontstaan van Kuala Lumpur. Vooral Kenji vindt het erg jammer dat de show pas ’s middags is en dat we die dus helaas moeten missen ;-).

Sultan Abdul Samad

Ook hier zijn ze overal druk bezig met renovaties, we kunnen niet eens bij het hooggerechtshof komen. Het valt een beetje weg tussen de overige gebouwen en dan al die vrachtauto’s en andere apparaten eromheen, zonde. Ook voor het Sultan Abdul Samad gebouw staan pionnen en wordt er hard gewerkt. Dit gebouw is één van de meest gefotografeerde gebouwen in Maleisië. Het is in 1894 gebouwd en ontworpen door A.C. Norman & R.A.J. Bidwell. Het is vernoemd naar de sultan die in die tijd regeerde. We hebben dit gebouw in het klein gezien in Legoland, maar in het echt is het enorm. De 40 meter hoge klokkentoren maakt het gebouw af.

Kuala Lumpur, Colonial Heritage Trail, Backpackjunkies

Het gebouw ernaast lijkt er haast bij te horen, door dezelfde soort stenen en een gelijkwaardige stijl. Maar het blijkt het oude postkantoor te zijn. In 1984 is het postkantoor echter naar een andere locatie verhuist. Sindsdien is het gebouw in gebruik als ‘Court of Appeal’. Op de foto’s in de app lijkt het gebouw in gebruik, er hangen vlaggen aan de muren. Nu is van dat alles niets te zien.

National Textile Museum

We komen bij één van de weinige gebouwen in de route die we ook van binnen kunnen bekijken, het textielmuseum. We kunnen wel een beetje verkoeling gebruiken en de toegang tot het museum is gratis. In het museum wordt uitgelegd hoe verschillende vormen van batik gemaakt worden. We zien hele mooie doeken en klederdracht, veel sieraden en andere versieringen en leren wat verschillende bevolkingsgroepen dragen. Helaas mogen we binnen geen foto’s maken, maar het is een bezoekje zeker waard. Al is het alleen maar om even in alle koelte wat te drinken en/of te eten. De bananenbrownie is een aanrader!

Kuala Lumpur, National Textile Museum, Backpackjunkies

Merdeka Square

Het is druk bij de hoek van Merdeka Square, er staan heel veel toerbussen en er komen hele groepen toeristen aangelopen. De Kuala Lumpur City Gallery zit hier en daar kun je ook wandeltochten starten en andere toeristische informatie opvragen. Toch wel lekker dat we gewoon op eigen houtje rond kunnen lopen en toch de informatie krijgen die we anders wel een beetje missen. Hier op het plein staat ook de grote vlaggenmast die symbool staat voor het losmaken van het Engelse regime. Elk jaar wordt op dit grote veld ook de National Day Parade gehouden. Aan de zijkant van het grote veld zit de Royal Selangor Club, een club waar vroeger de elite mannen konden ontspannen zonder vrouw en kinderen. Die mochten namelijk niet naar binnen.

Kuala Lumpur, Royal Selangor Club, Backpackjunkies

We lopen langs de club richting de Cathedral of Saint Mary the Virgin. Er is verder niemand, maar de deur zit niet op slot en dus lopen we verder. Het is een vrij sobere kathedraal met alleen rondom het altaar versieringen en glas-in-lood-ramen. De kerk is in 1894 gebouwd en het is één van de oudste Anglicaanse kerken in Zuid-oost Azië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de glas-in-lood-ramen uit het gebouw gehaald om te voorkomen dat ze zouden sneuvelen. Na de oorlog waren de ramen echter nergens meer te bekennen. In 1955 zijn er daarom nieuwe ramen besteld en geplaatst.

Kuala Lumpur, Cathedral Saint Mary, Backpackjunkies

Dit is een prima eindpunt voor de route, want de twee laatste gebouwen staan in de steigers en zijn niet zo heel bijzonder.

Wij zijn fan van PocketGuide!

De route zit er al weer op, we hebben in een paar uurtjes weer heel veel van Kuala Lumpur gezien. En wij zijn fan van PocketGuide! Wat een leuke manier om op eigen gelegenheid meer te weten te komen over de geschiedenis van de dingen die je ziet. Wij gaan graag zelfstandig op pad, maar soms missen we toch een gids die wat uitlegt. Met behulp van de app hadden we net dat beetje extra, wat echt perfect werkt. Er staan nog een aantal routes in voor Kuala Lumpur, dus we gaan eens kijken of die net zo goed bevallen. Maar eerst even de voetjes tot rust laten komen 🙂

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dhini

Superleuk om andere stad te bezoeken. Mooie foto`s

Wat een leuke manier om een stad te ontdekken! Mooie foto’s heb je ook gemaakt, ik vond Kuala Lumpur niet geweldig leuk, maar zeker een bezoek waard. Soms mis je inderdaad wel wat extra info, wat een trip toch leuker kan maken