Welcome to Australia, mate – Melbourne

Na ruim een jaar rondgereisd te hebben in Azië is het nu dan echt tijd om Azië te verlaten. We maken de overstap naar Australië. Het is even puzzelen, maar via Kuala Lumpur vliegen we voor een prikkie naar Melbourne. ’s Ochtends om 8 uur worden we opgehaald door onze chauffeur bij ons resort in Amed. Op weg naar Denpasar stoppen we nog even bij het uitzichtpunt op Mount Agung en maak ik nog snel even wat foto’s. Een paar dagen geleden is de status van de vulkaan verhoogd, maar daar is weinig van te zien. Bij aankomst in Kuala Lumpur lezen we dat de status van de vulkaan per vandaag nog een keer is verhoogd en dat het nu wachten is op een eventuele uitbarsting.
Deze keer zit onze planning dus mee!

Indonesië, Amed, Bali, Mount Agung, Backpackjunkies

Helaas staan we mede hierdoor in Kuala Lumpur te wachten op één van onze tassen die maar niet wil komen. We zoeken een kantoortje op en het blijkt dat deze is achtergebleven in Bali. Na 6 keer verteld hoe de tas eruit ziet, gaan er voor zorgen dat de tas met de volgende vlucht meekomt, tegen 10 uur vanavond zou hij er moeten zijn. Onze geplande relaxte avond veranderd hierdoor in een belspelletje met AirAsia. Tegen 1 uur ’s nachts is de tas eindelijk gelokaliseerd en wordt hij afgeleverd bij ons hotel. We gaan snel slapen, want over vier uurtjes gaat de wekker alweer.

Vliegen met Air Asia X

Het afgelopen jaar hebben we met heel veel budgetmaatschappijen gevlogen, omdat dit nu eenmaal de goedkoopste manier is. Air Asia, JetStar, TigerAir, LionAir, het maakt eigenlijk niet uit welke naam erop staat. Je bent zeker van een aantal dingen: goedkope tickets, weinig beenruimte en 90% kans op vertraging. Maar de vlucht van Kuala Lumpur naar Melbourne is maar liefst 7,5/8 uur, dan worden we toch iets kritischer. We zoeken de verschillende opties uit en elke keer komt Air Asia toch als goedkoopste uit de bus met hun dochteronderneming Air Asia X. En dus gaan we op zoek naar reviews en ervaringen van anderen. Voor de lange vluchten geldt namelijk ook het uitgeklede concept: je koopt een ticket en betaald bij voor alle extra’s. Op een lange vlucht geldt dit dus ook voor entertainment, eten en comfort. We besluiten de gok te nemen en kiezen alleen voor stoelen met extra beenruimte.

Onze plekken met extra beenruimte blijken een schot in de roos. We zitten weliswaar naast de nooduitgang, maar kunnen lekker onze benen kwijt en hebben geen last van buren. Zodra we op kruishoogte zijn pakken we onze eigen entertainment erbij en zo vermaken we ons prima. Het enige wat we echt missen is het dekentje wat je anders altijd krijgt, want het is super koud! Ergens lees ik nog heel snel dat ze niet willen dat je eten meebrengt (kunnen ze niet zo veel aan je verdienen), maar de broodjes die we snel gehaald hebben op het vliegveld smaken prima. En eigenlijk is het eten en drinken wat Air Asia X aanbiedt niet eens zo heel duur. We kopen een bakje koffie, een flesje water, wat chippies en voor we het weten zijn we alweer in Australië. Air Asia X, een prima keuze om van Azië naar Australië te vliegen!

Border Security in real life

Goed en wel geland is de eerste gang van zaken de immigratie. Nu hebben we aardig wat afleveringen van Border Security gezien en daarin willen ze nog wel eens heel moeilijk doen. Maar als we aan de beurt zijn snauwt de beste man even naar mensen die in de weg staan, bekijkt onze paspoorten en we staan zo weer aan de andere kant. Welcome to Australia, mate! Als we doorlopen zien we wel dat een andere backpackster apart is genomen en een paar pittige vragen krijgt voorgelegd. Ook bij de douane mogen we zonder problemen doorlopen. Eindelijk zijn we na ruim een jaar reizen in Australië! We gaan op zoek naar een warme hap, want dat gaat er wel in na zo’n lange vlucht.

En dan is het hoog tijd om op zoek te gaan naar onze AirBnB. We zitten iets buiten het centrum en het is bijna 10 uur ’s avonds, dus de shuttle bus valt af. Rest ons slechts de optie om een taxi te nemen. We lopen naar buiten en worden verwelkomt door… kou. Jakkes, het was al zo fris in het vliegtuig, maar hier is het ook onaangenaam koud. Onze taxi-chauffeur geeft aan dat het toch zo’n 15 graden is, maar met die strenge wind voelt het veel kouder aan. Ook onze AirBnB is superkoud. We zijn moe, het is een lange dag geweest. Snel kruipen we onder de wol, hopelijk is het morgen beter!

Cultuurshock 2.0

De volgende dag is het nog steeds niet echt veel warmer. We duiken onze backpacks in op zoek naar spijkerbroeken, vesten en warme jassen. Op naar het winkelcentrum wat enigszins in de buurt zit, want we missen een stekker en hebben wat andere basis dingen nodig. Er gaat een tram die kant op en daarvoor hebben we een MyKi kaart nodig. Gisteren hebben we al een kleine hartaanval gekregen van het bedrag wat we moesten betalen voor de taxi ($ 65.00, ongeveer € 43,25) en ook nu ligt de prijs ver boven de ons zo bekende Azië-tarieven. Voor de kaart zelf betaal je $ 6.00 (ongeveer € 4,00) en dan heb je nog geen saldo om mee te reizen. We gokken dat we met $ 10.00 (ongeveer € 6,65) een heel eind moeten komen. Een ding is duidelijk, ‘we’re not in Asia anymore’.

Met de tram zijn we binnen een kwartiertje bij het winkelcentrum. Het winkelcentrum heeft allerlei grote en kleine winkels. We willen een simkaart hebben voor de komende weken en daar gaan we eerst achteraan. Het meisje vraagt wat we nodig hebben en komt met de optie van 15Gb voor maar liefst $ 70.00 (ongeveer € 46,30)! Een ander alternatief is 4Gb voor $ 40.00 (ongeveer € 26,45), maar zelfs dat vinden we erg veel geld voor de hooguit drie week dat we hier zullen zijn. In Azië hebben we nooit meer betaald dan € 8,00 voor een simkaart met zo’n 5Gb data. Als dit zo doorgaat zijn we heel snel weer thuis. We laten de simkaart voor wat het is en gaan eerst maar even een broodje halen bij de Subway. Het doet even pijn, deze overgang van supergoedkoop naar duurder-dan-Nederland-prijzen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De kou, het geld, het niet meer buiten de deur eten… het helpt niet echt mee om een Australië gevoel te krijgen. We hebben de blues en dat hadden we niet verwacht. Na een jaar in Azië hadden we zin in iets anders, eindelijk gewoon gesprekken te kunnen voeren met andere mensen, wat meer westerse standaarden. En hier zitten we dan, in onze AirBnB met een omgekeerde cultuurshock. Wie had dat gedacht?

De stad verkennen

Om een beetje uit de blues te komen gaan we Melbourne zelf verkennen. Deze keer gaan we met de metro, omdat dit een makkelijker verbinding is met het centrum. Gisteren hebben we onze hele tegoed er doorheen gejaagd, dus eerst de passen maar weer even opladen. We vinden zonder al teveel problemen het juiste spoor, toch wel fijn dat we alle aanwijzingen gewoon kunnen lezen en niet hoeven te raden. Bij het station Southern Cross stappen we uit en beginnen we onze ontdekkingstocht door Melbourne. Het zonnetje doet vandaag ook lekker mee en het duurt niet lang voordat we weer gewoon in ons t-shirt rondlopen.

Melbourne, City view, Backpackjunkies

Melbourne is een typische grote stad; veel skyscrapers en drukke mensen die op weg zijn naar of terug komen van de lunch. Tussen de moderne gebouwen in vind je veel authentieke gebouwen met veel details. Waar wij even de tijd nemen om stil te staan en goed te kijken raast het merendeel van de mensen er gewoon aan voorbij. Het westerse tempo is weer even wennen, normaal gesproken halen wij iedereen in (in Azië loopt iedereen op zijn elf en dertigst). Nu rent iedereen aan alle kanten aan ons voorbij. Tja, als je hier woont en werkt zijn alle gebouwen misschien niet heel bijzonder meer. We voelen ons echt dé toerist die iedereen in de weg loopt.

Bezienswaardigheden Melbourne

Om even aan de drukte te ontsnappen gaan we op weg naar de tramlijn die een rondje door het centrum maakt, lijn 35. Dit is de enige tramlijn die nog met een authentieke originele tram rijdt. Je kunt gratis in- en uitstappen op de route en zo je voeten wat sparen. In de tram wordt ook bij elke stop verteld wat er te zien is. Zo weet je of het de moeite waard is om op dat punt uit te stappen. Het kan redelijk druk zijn in de tram, maar op de juiste momenten is het leuk om te luisteren naar alle achtergrond-informatie. We stappen in bij Melbourne Central en stappen weer uit bij Swanston St/Flinders St. Hier heb je een heel groot plein (Federation Square) waar we lekker in het zonnetje even een broodje eten.

Tegenover het plein zit St. Paul’s Cathedral, een grote kathedraal in gotische stijl. Deze kathedraal is in 1885 gebouwd op de plaats waar van 1852 tot 1885 St. Paul’s Parish Church heeft gestaan. Je kunt de kathedraal van buiten en binnen bezichtigen. Van binnen is de kathedraal prachtig versierd, overal waar je kijkt zie je versieringen, marmer, glas-in-lood, beelden. We mogen helaas geen foto’s maken, maar hier kun je virtueel zelf rondlopen in de kathedraal: St. Paul’s Cathedral – Melbourne.

In de steegjes rondom St. Paul’s Cathedral vind je allerlei graffiti-kunstwerken. We ruiken van ver al waar we heen moeten, er zijn namelijk enkele kunstenaars bezig met nieuwe toevoegingen aan de al volle muren. Deze straat heet Hosier Lane en op Maps.Me staat hij ook gekenmerkt als Street Art bezienswaardigheid. Je ziet alle verschillende stijlen door elkaar heen en dat geeft een heel mooi effect. Elke hoek die je omgaat is weer een verrassing. Mooi dat er ruimte wordt gemaakt voor dit soort initiatieven en hiermee voorkom je dat iedereen zomaar ergens een kunstwerk achterlaat.

Shoppen tot je er bij neervalt

Ben je gek op shoppen, dan kun je je hart ophalen in Melbourne! Er zijn zoveel winkelstraten en winkelcentra, je zou haast niet weten waar je moet beginnen. Een aantal winkelcentra zijn al jaren onderdeel van de stad en juist daarom bijzonder om mee te pakken. We gaan als eerste naar de Block Arcade. Vooral de toegangsdeur met sierlijke letters en een mooie marmeren vloer is de moeite waard om te zien. Binnen zitten allerlei kleine winkeltjes en wat restaurantjes die nog altijd druk bezocht worden.

Even verderop zit de Royal Arcade waar we ook even binnenlopen. Mooi om te zien dat dit soort gebouwen bewaard wordt en toch nog een functie hebben. Hier lopen we even een spellenzaak binnen waar we een leuk gesprek hebben met een enthousiaste medewerkster. Dat gaat toch een stuk makkelijker als je allebei dezelfde taal spreekt. Ook lopen we langs een theezaakje waarbij zo’n lange rij staat dat de laatste persoon bijna buiten moet staan. Dat moet hele speciale thee zijn.

Melbourne, Royal Arcade, Backpackjunkies

Het shoppen zelf laten we even voor wat het is. Het zal in vergelijking met Nederland allemaal niet heel duur zijn, maar voor twee backpackers die een jaar in Azië hebben rondgezworven is het en hoop geld. Gelukkig is ‘window-shopping’ (bijna) overal gratis!

Boekenwurm paradijs

We hebben vandaag het beste voor het laatst bewaard, we gaan naar de State Library of Victoria. Om onze voeten even wat rust te gunnen springen we weer in de tram en stappen voor de deur uit. De State Library is de centrale bibliotheek van de staat Victoria en het gebouw staat op het Victorian Heritage Register. Het gebouw is in 1856 geopend met destijds 3800 boeken. Tegenwoordig bestaat de collectie uit een kleine 1.5 miljoen boeken. De trekpleister van de bibliotheek is de La Trobe leesruimte. Daarnaast zijn er twee permanente tentoonstellingen: ‘The Mirror of the World: Books and Ideas’ en ‘The Changing Face of Victoria’.

Melbourne, State Library of Victoria, Backpackjunkies

Met de lift gaan we naar de vijfde (en hoogste) verdieping, omdat je hier het mooiste overzicht hebt over de leesruimte. Het is een prachtig geheel met heel veel natuurlijk licht. Op de hogere verdiepingen staan boekenkasten vol boeken. En helemaal beneden zie je de leesruimte die actief gebruikt wordt. Sommige mensen doen onderzoek, anderen zijn aan het werk op de computer en een kleine groep speelt schaak. De rust die er hangt is typisch voor een bibliotheek en we hebben even spijt dat we onze laptops niet mee hebben genomen. Dit is een prima plek om even wat aan de website te werken. Maar nu genieten we van de sfeer.

De verdiepingen drie en vier staan in het teken van de tentoonstellingen. We lopen er op ons gemak even langs en zien hoe de stijl van boeken is veranderd door de jaren heen. Vroeger waren het complete kunstwerken die met de hand werden gemaakt. En tegenwoordig lezen wij alle boeken op onze e-reader. Toch blijft een bibliotheek onderdeel van deze tijd, dat is hier goed te zien. Voor ons is dit de perfecte afsluiting van onze kennismaking met Melbourne. Met de metro gaan we terug naar onze AirBnB om alle indrukken te laten bezinken. Australië, het is even wennen, maar we zien langzaam maar zeker de charme van dit enorme land. Tijd om daar meer van te gaan bewonderen!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties