Moskou – Het Kremlin en het Rode Plein

De derde dag in Moskou zal in het teken staan van het Kremlin en het Rode plein. We staan vroeg op en lopen richting het Kremlin, deze keer niet via Arbat, maar via ul. Prechistenka. Onderweg komen we nog wat mooie kerken tegen, we maken er een foto van en lopen door.

Het Kremlin

Op een klein afstandje tot het Kremlin zijn de torentjes van de kathedraal goed zichtbaar en wordt duidelijk hoe groot het Kremlin eigenlijk is. De muur die het geheel omheint is enorm. We aanschouwen dit even en lopen door naar de tuin waar we gisteren ook waren en waar ook het ticketoffice zit. Voor 1000 roebels (ongeveer € 13,=) voor twee kaartjes kunnen we naar binnen.

Wanneer je binnenkomt kom je eerst door een controle en vervolgens sta je onder de Kutafiya toren die een brug heeft met de ingang van het Kremlin. We lopen er over heen, genieten van het uitzicht en lopen het Kremlin in achter de mensen aan.

Het eerste wat ons opvalt is de beveiliging; het is niet veel, maar ze houden iedereen scherp in de gaten. Als je ook maar een stap naast het zebra pad zet dan wordt er naar je gevloten. Het tweede wat ons opvalt is dat er eigenlijk best weinig te zien is. Wel geteld 2 kerken, groot kanon en een grote bel. Op heel veel plekken mag je niet komen en wordt er naar je gevloten als je van het pad raakt.

VERKONDIGINGSKATHEDRAAL

Dit is de meest opvallende kathedraal vanwege de glimmende torentjes. Hij werd in 1489 gebouwd voor de vorsten van Moskou en diende als huiskerk. De leden van de tsarenfamilies trouwden hier en doopte hun kinderen hier. Heel lang was deze kerk het hoogste gebouw, 20 meter hoog. Het was voor lange tijd verboden om een gebouw te bouwen dat hoger was dan 20 meter.

We lopen de kerk in en de muurschilderingen zijn prachtig. De paar gangetjes brengen ons door de gebedsruimte en een hal met de vroegere kunstwerken die in de kerk hingen. Helaas mag je geen foto’s maken.

Moskou, Verkondigingskathedraal op het Kremlin, Backpackjunkies

AARTSENGEL MICHAËLKATHEDRAAL

De volgende kathedraal die we kunnen bekijken is de Aartsengel Michaëlkathedraal. In deze kathedraal zijn vele tsaren begraven, en dat is te zien aan de vele sarcofagen die er staan. Sommige zijn uitgelicht met Engelse tekst.

Ook hier weer heel veel muurschilderingen en ook op het dak. Door de sarcofagen is het wat lastig om te lopen en deze kathedraal is flink kleiner dan de vorige. Toch blijft het indrukwekkend.

TSAAR BEL

Deze bel staan tussen de kathedralen en is tijdens het maken (10de eeuw) gebroken. De bel is ruim 6 meter hoog, een diameter van 6.6 meter en de rand is 61 centimeter dik. Het gebroken deel weegt 11,500 kilo. De bel is echter nooit gebruikt en staat al heel lang op deze plek.

TSARENKANON

Een enorm kanon gemaakt in 1586, weegt 40 ton, en is 5.34 lang. De bedoeling was om dit kanon (en later meerdere) te gebruiken om clusterschoten af te vuren in tijden van oorlog. Het is echter, net zoals de Tsaar bel, nooit gebruikt en er is nog maar 1 over. Men denkt dat dit kanon slechts een showstuk is geweest voor de militaire macht van Moskou.

Aan de andere kant van de kathedralen, bel en kanon is een parkje. Helaas door de regen hebben we hier niet echt van kunnen genieten. Als het lekker weer is zou je hier goed kunnen zitten en genieten van al het groen en de kleurige bloemen die door het midden geplaatst zijn.

Een klein beetje verbaast over het weinige dat te zien is verlaten we het Kremlin weer om maar eens op het Rode Plein te kijken. Het regent flink en het is koud. Alle bankjes zijn nat en daardoor zijn we redelijk moe geworden. De beveiliging staat nog altijd voor het Rode Plein en we gaan door de controle. De witte tentjes staan er ook nog en er valt weinig te zien van het plein. Aan de linker kant staat het GOeM waar we eerder in zijn geweest. We lopen wat moe en nat naar binnen om daar op een bankje rustig bij te komen. Na een klein half uurtje vertrekken we weer om iets van het Rode Plein te zien.

Het Rode Plein en Basiliuskathedraal

Helaas is alles afgesloten. Het mausoleum van Lenin kunnen we niet bereiken vanwege hekken. Het Rode Plein is net een straat met aan de linker kant het GOeM en aan de rechter kant een zee van kraampjes. De regen en kou helpen ook niet echt. We lopen door om de Basiliuskathedraal te zien, de beroemde kathedraal van Moskou met de gekleurde torentjes. In eerste instantie hadden we verwacht dat deze in het Kremlin stond, net zoals het mausoleum van Lenin. Maar ze staan beide er buiten.

De Basiliuskathedraal is eigenlijk best klein. Hij werd gebouwd tussen 1555 en 1560 in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke. Niet echt het meest vrolijke verhaal over dit gebouw en de bouw, maar zeker interessant om eens te lezen. We gaan niet naar binnen, maar besluiten terug te gaan naar het hostel om wat rust te pakken, de volgende dag gaan onze treinreis beginnen.

Laatste avond in Moskou

Die avond gaan we eten bij een American Grill Briskets genaamd. Het eten (voornamelijk vlees) is erg lekker. Rieneke neemt uiteraard een hamburger en volgens mij blijft dit een traditie om in elk land een hamburger uit te proberen. Helaas voor mij valt het eten niet heel goed en ben ik later op de avond en nacht flink ziek. Nou ja, als dit het ergste is wat op de wereldreis gebeurd, dan hoor je mij niet klagen.

Moskou, Hamburger op z'n Moskous, Backpackjunkies

Op naar de Transmongolië Express!

Vind je dit leuk? Pin het!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties