Ho Chi Minh City – Independence Palace

Midden in Ho Chi Minh City staat het Independence Palace, in het Nederlands Herenigings-paleis genoemd. Dit indrukwekkende gebouw staat symbool van de oorlog in de jaren 70. Veel aspecten van die tijd zijn bewaard gebleven en geven een goed beeld hoe de president(en) toen leefde en regeerden. Ook zie je hier en daar tekenen van de hulp van Amerika aan zuid Vietnam.

De voortuin

Bij binnenkomst lopen we even door de voortuin. Hier staan twee tanks. Deze tanks zijn replica’s van de Noord-Vietnamese tanks die op 30 April 1975 door de poorten van dit enorme complex reden.  Achter de tanks, een beetje verborgen, staat een vliegtuig. Dit is een replica van het soort vliegtuig dat op 8 april 1975 het paleis bombardeerde. De tanks en het vliegtuig wijzen met de neuzen naar het paleis.

Verder is buiten het gebouw nog een fontein, wat gras, een café en veel groen. Maar het aanblik van de tanks en het vliegtuig zijn stillen getuigen van wat er hier in 1975 allemaal is gebeurd.

Verschillende verdiepingen

Natuurlijk stikt het hier weer van de toeristen. De rust en vriendelijkheid van de Vietnamezen is hier ver te zoeken, want iedereen wil weer dat ene perfecte plaatje. Toch lukt het ons om alles goed te zien.

Er zijn verschillende verdiepingen die men kan bekijken.

Op de begane grond is er een keuken te zien met de apparatuur die ze toen gebruikte voor staatsbanketten. De auto van de president (Mercedes) staat hier ook tentoongesteld. Er is ook een schietbaan om te oefenen voor het schieten. Waarschijnlijk alleen gebruikt door de president, want het is heel erg klein.
Op de eerste verdieping is er de kabinet kamer, staats banket hal en de conference hal. Het lijkt alsof deze kamers nog gebruikt worden, want de meubels en de versieringen staan nog net zoals toen.

Op de tweede verdieping zaten de nationale beveiligingsdienst. Aan de muren hangen kaarten over de oorlogssituatie in die tijd. Ook zijn er tig ouderwetse draai telefoons te zien. Elk met een eigen kleurtje en functie.
Daarnaast zitten hier de presidentiële receptie kamer, kantoor van de president, ambassadeurs kamer en de privé kamers. Vooral de prive kamers vallen op. De kamers zijn gebouwd rondom een prachtige fontein, maar de kamers zelf zijn eigenlijk best kaal en simpel. We hadden verwacht dat dit mooie kamers zouden zijn.
De kamer van de president is de grootste. Er is ook een enorme eetkamer waar de president at. Daarnaast zit de gastenkamer, die erg veel lijkt op de kamer van de president.

Op de derde verdieping vinden we de bibliotheek. Een paar kastjes met wat boeken. Maar ook weer 4 soorten telefoons. We lopen verder en komen door de bioscoop en spelletjes kamer. Mooie privé bioscoop met best wat aardig plaatsen. achterin zit de projectie kamer met enorme projectoren. De spelletjes kamer is voornamelijk bedoelt voor kaarten en mahjong. De first lady had hier ook een eigen kamer. Als de president met de mannen in gesprek zat, moest de first lady samen met de vrouwen van de mannelijke gasten zich hier ophouden tot de mannen klaar waren.

De vierde verdieping heeft een mooi platform met een overdekt gedeelte. Dit was bedoelt als een meditatie ruimte, maar de laatste president heeft hier een dansvloer in laten leggen om leuke (dans)feestjes te houden. Vanaf dit dak, want dat is het eigenlijk, is een helikopter te zien. Een bekende Amerikaans type dat door de Amerikanen was geschonken zodat de president zich snel kon verplaatsen en vluchten mocht dat mogelijk zijn. De helikopter is inderdaad gebruikt voor het vluchten in 1975.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De bunker zit, zoals te raden, onder het gebouw. Een indrukwekkend stukje bouwwerk aan gangen, hokjes en techniek. Er is een commando centrum, communicatie centrum, radio kamer, een president war room, een slaapkamer voor de president en een deel beveiliging. Ik denk dat we meer dan de helft niet kunnen zien, omdat het zo groot is. Als je goed kijkt tussen een hek door, dan zie je een trap. Dit is een trap wat de bunker direct verbindt met de slaapkamer van de president. Op deze manier was hij sneller in veiligheid bij gevaar.

Conclusie

Indrukwekkend om te zien hoe hier de sporen van zware gevechten in 1975 te zien zijn. Ook al zijn de tanks in de voortuin replica’s en zijn ook andere aspecten nagemaakt, het geeft een heel goed idee hoe men vroeger in dit gebouw werkte en leefde.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties